• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

ADA növénytápok

Cipo3

VIP kertész
Szia,
Egy viszonylag friss jelenleg is bővülő tapasztalatot szívesen megosztok veled a termékekkel kapcsolatban.
Februárban az új scape indításakor döntöttem, hogy kipróbálom az ADA tápokat. Elsősorban az extra növényszínek és az algamentes környezetre voltam kiváncsi, hogy ezekkel a tápokkal menni fog-e. Az előző akvához képest két dolog változott, a táp GA —> ADA, seiryu kövek és vasfák —> csak vasfák. A technika többi része változatlan maradt.
A korábbi összeállítás esetén sem panaszkodhattam sokmindenre. GA táp mellett is egészségesek voltak a növények, igaz pirosas árnyalatút nem tartottam. Csupán a köveket kellett heti rendszerességgel tisztítani. Noha utóbbin szerettem volna javitani mindenképp.
Szóval a tapasztalat: növényeken valóban jön a piros. Jelenleg csak Rotala Hra és Wallicii van az akvában, hozzák az elvárt színeket a Twinstar pilács alatt. Algával nincs nagy problémám. Sőt, a pontalga is csak alig jön elő a heti vizcsere időpontjára. Szóval alig kell üveget tisztítani.
Ami miatt kicsit nehézkes az összehasonlítás, hogy itt nincsenek seiryu kövek, ezért a víz keménységét szinte állandó szinten tudom tartani (cirka150TDS). Kíváncsiságból majd teszek az egyik fára kisebb követ és meglátom, hogy egy hét alatt elkezd-e algásodni.
Összességében szerintem GA tápokkal is lehet kicsattanó egészségű növényeket tartani. Picivel talán nehezebb belőni az egyensúlyt, de nem lehetetlen. Vasat anno nem adagoltam mellette, nem volt értelme piros növény hiányában. De persze igény szerint lehet bővíteni a repertoárt ;)
ADA-val úgy voltam, ha már ilyen táp akkor más gyártmánnyal annyira nem kevergetem. Menjen úgy ahogy ők kitalálták. Pici Seachem Excel azért megy mellé, de szerintem el fogom hagyni.
Az ára valóban nem olcsó, főleg ha az ember egy nagyobb teknőbe önti. Én szerencsére csak egy kicsi 64esbe. De ezt mindenkinek magának kell tudnia, hogy mit enged meg a büdzsé, valamint hogy van-e igény a drágább tápra. Tud-e annyi extrát adni ami az éppen aktuális akvához kell.
Ha majd ismét visszállok egy mohás/zöldes összképre akkor valószínűleg váltok GA-ra. De ez még a jövő zenéje :)
Most így hirtelen ennyi. Ha túl hosszúra nyújtottam a bejegyzést akkor elnézést ;)
Nem volt kérdés, hogy lehet-e szépeket ADA-val, hisz ott a minimum 9 akvárium a GA-ban amit ezzel tápoznak.
Nekem csak az előző postomnál esett le, hogy mennnnyivel drágább. Gondoltam csak 30%-al. Azt egy scapenél kibírom, de a 200-300e-es tápozás nem az én pénztárcámnak való. Megnézem azt az Aqualine TF vonalat...de nem folytatom ez nem az a topic..
 
Utoljára módosított:
Oldal tetejére