• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Gyökeres pusztás - 60x30x40

Riri01

Kertész szaki
Előző scape megszűnése után az adott technikával indult újra minden, kicsit más formában. Ami adott volt a tervezéskor, hogy nem lesz nagyobb üveg, nem lesz nagyobb szűrő, ezek egyszerűen helykihasználási szempontok miatt. Illetve még egy fix pont volt, hogy ez a scape legyen egy fás forma. Ezek mind meg is valósultak, sőt lassan össze is érik az akvárium. Nem volt időm az építés után, még friss felázott kézzel naplót indítani, így ezt most pótolom.

Technika:
60x30x40 egyszerű üveg, feketével ragasztva (gondolkodtam, hogy lecserélem, de karcmentes hibátlan masszív darab, így nem volt szívem száműzni.)
Tetra Ex800plus - 3L mátrix, a maradék 1L-es kosár pedig 250ml purigen és siporax kombóval feltöltve. Előzőekben mindig volt benne egy kis perlon, de ez most kimaradt. Hozzá tartozik, hogy nem voltam megelégedve vele régebben, mára megbarátkoztunk. Sajnos ha egy kicsit beérik, esetleg a perlon se 2 napos ami benne van, akkor nagyon le tud esni a flow. Egy 1000lph pumpa kellett volna bele nem ez az elvi 800. De lehet vele együtt élni.
DIY LED lámpa - Sokat nézegettem a témát a gyártás előtt. Terv volt egy 3w power ledekből kirakott nagyon percízen vezérelhető verziő. Ennek hátránya hogy 100W össz teljesítmény mellett a kapcsolás sajátossága miatt a végén igencsak magas feszültségek jelentek volna meg. Még ha amper nem is lett volna mögötte, elvetettem egy későbbi nekifutásig. Így lett 12V ledszalag a befutó. Nagy csoda nincs. összesen 3m 28W/m 6000K-es szalag (3300lm méterenként papíron...), és 2.5m sima piros. Mindketten 5630 chippel. 5 csatornára bontott bekötéssel a vezérlés miatt, amit egy tc420 végez. Ezek egy szép vastag, bordás, extrudált alu profilra kerültek. Maxon hajtva, a tápot a feszültség esés miatt kicsit feltekerve, olyan 50 fok a borda. Ami nekem sok, biztos van akit nem zavar. Én ezért rátettem 2db 12cm es 12v-os ventillátort 6 volta lehúzva így csak 31 fokos a borda ha minden 100%-on megy. Fényétől féltem, de nincs rá panasz. Sőt, igazi meglepetés. Jó minőségű t5 (4x24W) csöveknél szebb az összkép, homogénebb a megvilágítás és a fényerő is bika. A spektrum jó kérdés, de a növények szeretik. A mohák soha nem látott sebességgel nőnek alatta. Fissi, ricca... 7 órában üzemel, naplemente napfelkelte szimulációval. Fontos megjegyezzem, hogy mióta így megy nem ugrálnak a brigittaek a hirtelen villanástól.
Co2 - Aquario difi, 3bps-el napi 12órában. 2kg palack ami nekem kényelmes méret és a környékemen egyszerű a cseréje is, így ez lett. Nekem 7-8 hónapig elég a gáz, talán tovább is. A rendszert egy Oxyturbo reduktor viszi, a gyári tűszeleppel, 2 darab ADA visszafolyás gátlóval. Mágnes szeleppel.
Aljzat/Növény/hal... minden ami csak beugrik
Tropica táptalajjal használok 9L ADA Amazoniát. Nem light nem powder, csak a sima. Egy régi indításból maradt ADA indító csomagom ilyen GA-s kimért cucc azt is elhasználtam most.
A fás rész sok magyarázatra nem szorul, ide oda nyövény dugdosós ragasztgatós scapet akartam egy kis előtérrel. Talán sikerült.
Növényekben eléggé adott volt pár szép faj az előzőből, így azok vissza kerültek.
- Riccardia chamedryfolia
- Fissidens
- Hygrofila pinnatifida
- Marsilea crenata
- Ammania bonsai
- Anubias b var.nana
- Bucephalandra Deep purple
- Buce. Mini Needle leaf
- Ludwigia spec. super red
- Bolbitis Heteroclitia Diff
- Eleocharis parvula mini
Növény választás egy elég sarkalatos pont. UG és Elantine előteret szerettem volna. De nem sikerült olyan Elantinet rendeljek ami már vagy a dobozban ne lett volna barna, büdös, vagy két nap alatt nem jutott hasonló sorsra a dobozban. Így ez egy nehéz szülés volt. Semmi más nem ment tönkre az indítás során csak egy egyszerre érkezett posta minden eleme, eleantinnel, buce-val, mindennel együtt, meg mégegy adag Elantine. Így maradt a parvula mint biztonsági megoldás, pedig nagyon nem ezt akartam.
Az üveget egy még @Etele által nevelt és tőle hozott high garde red sakura populáció színesíti. Szelektálással nem állok jól, de azért színesen tartom a csapatot. Olyan 60+ egyedben állnak most.
A kötelező brigád, oto, Amano megvannak természetesen. Egy kisebb csapat gertrudae is van nálam, ők bővítésre kerülnek később.
Tápozás/Visszasózás
Újabb trükk nélküli szempont, ugyanis gyári adag GA Mic/Mac megy, Kicsit csökkentett carboval. A visszasózásra én magam vásárolt CaCl és MgSO4 sókból készült törzsoldatokat használok Ca-Mg arány szemelőtt tartásával, ami megint csak nem kunszt, ha van egy ékszer mérlegünk, hogy kimérhessük. 3nk körüli csere vizet készítek. A TSD-t szoktam mérni de most meg nem mondom mennyi szokott lenni. Majd egy update során leírom.
Vízcserében kicsit nagyobb az adagom, olyan 60% ot szoktam cserélni inkább, ami tiszta RO vissza sózva.

És néhány kép.DSC_8180.JPG Egy kis felszíni hártya van még, remélem eltűnik lassan.
DSC_8158.JPG
DSC_8162.JPG
DSC_8132.JPG
 

Attachments

Riri01

Kertész szaki
Valaki árulja már el nekem, hogy az én gépemen mikor feltöltöm miért szépek és megfelelően exponáltak a képek? Amint feltöltöm szétcsúsznak és ilyen fényesek lesznek.
 

BlackOut

Legenda
Valaki árulja már el nekem, hogy az én gépemen mikor feltöltöm miért szépek és megfelelően exponáltak a képek? Amint feltöltöm szétcsúsznak és ilyen fényesek lesznek.
Tedd föl valami képmegosztóra és próbáld onnan linkelni.
 
Oldal tetejére