• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Egy kezdő akváriuma lépésenként

Taibi

Új regisztrált
Üdv!

A fórumon Taibi néven szereplek, valójában nagykorú, Sz. Tibi, 22 éves váci lakos vagyok.
Régen, még 10-14 éves korom környékén foglalkoztam „akvarisztikával”, de csak amolyan gyerek-szinten, volt egy 30 literes és egy 50-es akváriumom tele népszerű, elevenszülő halakkal, illetve díszítés gyanánt néhány Műnövény. :) Természetesen a részletekkel nem foglalkoztam, nem volt élőnövény, táptalaj, se CO2, de még a vízkémiai értékről se volt fogalmam, sőt a heti részleges vízcserére is csak havonta került sor, akkor is csak azért mert már a szüleimet zavarta a piszkos akvárium. :)
Aztán a középiskolás éveim alatt aláfagyott az akváriumok iránti érdeklődésem, más dolgok kötötték le a teljes fantáziámat :), de az elmúlt hónapok során újra felébredt bennem ez a már-már elfeledett hobbi. Eleinte csak a szebbnél szebb víz alatti kertek képeinek a nézegetéséig jutottam, ez az egész „Aquascaping” távoli, elérhetetlen dolognak tűnt számomra, míg rá nem találtam az akvakertészet hazai úttörőinek a weboldalira, blogjaira. Egycsapásra egyértelművé vált, hogy nekem is ki kell próbálnom magam az akvarisztika ezen ágában, és mivel már kereső ember vagyok, így a dolog anyagi hátterét is elő tudom teremteni a saját részemre, nem kell a szüleimet lehúznom, úgyhogy minden adott ahhoz, hogy belevágjak ebbe a „kalandba”.

Na, de hagyjuk a felesleges rizsát, tudom, hogy senkit se érdekel, úgyhogy lássuk a lényeget.

Szóval az akvárium felvirágoztatásához szükséges teljes vagyon még nem áll a rendelkezésemre, úgyhogy még van hátra 2-4 hét, hogy a vásárlásokba belekezdhessek, de ez az idő pont elég lesz arra, hogy a még homályos részletek kitisztuljanak.

Addig is leírom a terveimet, hogy jelenleg hogy képzelem el az akváriumot:

Méret: 60cm * 45cm * 45cm - A szobám eléggé zsúfolt, úgyhogy napfénytől védett helyre max 60 cm hosszú akváriumot tudok betenni. A térfogatot a szélességgel és a magassággal próbálom korrigálni.

Világítás: Dymax HI-5, 4*21W
Fűtés: Hydor ETH200 külső fűtő
Szűrés: Aqua Pro 4 Evo 2212 külső szűrő

CO2: nagynyomású palackos megoldás van a tervben, bár a magas ára eléggé elszomorít, viszont hosszútávon megérné talán (ha nem is anyagilag). + diffúzor, +drop checker

Itt van egy még eldöntetlen kérdés, nem tudom, hogy legyen-e teteje az akváriumnak vagy ne?

A táptalajt a JBL Aquabasis plussal szeretném megoldani, rá pedig fekete bazalt zúzalék kerülne.
A növények folyékony táplálását se döntöttem még el, nem tudom hogy mely termékeket kellene használnom… (JBL Ferropol + Ferropol 24 ?)

Aztán az élővilág:

Halak:
- 4-6db Törpe szívóharcsa
- 6-10db Ékfoltos razbóra (esetleg ha olcsón tudok szerezni, akkor Galaxy razbóra)
- fél tucat Amano garnéla

Növények:

Hemianthus callitrichoides ‘Cuba’
Vesicularia dubyana
Microsorium pteropus var. Narrow
Utricularia graminifolia
Fissidens sp.
Bolbitis heudelotii
Riccia fluitans
Rotala rotundifolia
Pogostemon helferi
Echinodorus tenellus
Ceratopteris thalictroides
Rotala rotundifolia
Blyxa japonica
Nymphaea lotus

Na ez egy bő lista, erről még lesz olyan növény, amit törölni fogok, és lehet olyan is, ami fel fog rá kerülni. Dönteni majd csak akkor fogok, ha meglesznek majd a fő vasfák, amik kialakítják az akvárium képét.

Na egyelőre ennyi…

Szívesen várok minden tanácsot, észrevételt, javaslatot a tervekkel kapcsolatban, remélem a ti segítségetekkel sikerül megalkotnom egy gyönyörű növényes akváriumot a közeljövőben. :)

Aztán ha minden jól megy, akkor itt lépésről lépésre nyomon lehet majd követni az akvárium telepítését, beindítását, fejlődését…
 

szentgyo

Szakértő
Szakértő
Szia,

Üdvözlet itt a fórumon!

Érdekesnek hangzik a tervezgetés, de azt hiszem lesz 1-2 növény, aminek a beszerzése nem biztos, hogy egyszerű lesz, de hát ez a szép benne, a kihívások :)

Majd várjuk a képeket!
 

artegor

Tapasztalt kertész
szia. ezeket a növényeket szerintem mindet be tudod majd szerezni.
kivétel a blyxa japonica. azt még nem is láttam, csak képen.
bolbotis meg 10x10 es cserépben láttam árra nem emlékeszek(de meg kellene fizetni a nagy cserepet)(emlékszek hogy igen meglepődtem az árán :D )
sok sikert az akváriumhoz.
art.
 

Taibi

Új regisztrált
Azért ez a növényes listám még képlékeny. :)
Ezeket csak így első nekifutásra válogattam össze, de még biztos fog változni, mire a vásárlási fázishoz érek.
 
Oldal tetejére