• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Ki milyen GH/KH+-t használ?

A garnéláknak nem kell karbonát?
A cbs-nek biztos, hogy nem, de nálam a neocaridina Red fire sakurák is szaporodnak 0kh körüli vízben. Caridina garniknak 0-1 körüli Kh szint az ideális. És az RO víz vissza sózáshoz shrimp Gh+ növelő sót javaslom, hogy vegyél inkább. (Pl. Saltyshrimp, denerle shrimp, Tima) A GA Gh+ só nem a legjobb a cbs tartásához.
 
A cbs-nek biztos, hogy nem, de nálam a neocaridina Red fire sakurák is szaporodnak 0kh körüli vízben. Caridina garniknak 0-1 körüli Kh szint az ideális. És az RO víz vissza sózáshoz shrimp Gh+ növelő sót javaslom, hogy vegyél inkább. (Pl. Saltyshrimp, denerle shrimp, Tima) A GA Gh+ só nem a legjobb a cbs tartásához.
Köszi. Eddig Denerle volt. Akkor marad.
Off: nemrég láttalak valamelyik boltban, csak nem ismertél fel. ;)
 
  • Like
Reactions: dz1
Mert szerintem a garnélák fejlődéséhez nem megfelelő arányban, ill. mennyiségben tartalmaz megfelelő ásványi anyagokat, nyomelemeket.

A boltban nincs gondunk ilyen téren. A bemutatókban is iszonyat mennyiségben szaporodtak ezek a garnélák + taiwanok is.
Milyen körülmények között próbáltad? Úgy értem talaj stb. Növényes akvárium vagy kifejezett garnéla nevelde?
 
Mert szerintem a garnélák fejlődéséhez nem megfelelő arányban, ill. mennyiségben tartalmaz megfelelő ásványi anyagokat, nyomelemeket.
:) Igen, amennyiben igazad van, csak ez lehet az oka, ez egyértelmű.
De mire alapozod? Van vele rossz tapasztalatod, ahol kizártad a többi tényezőt mint negatívum? Vagy netán ismered az összetételét és értesz hozzá annyira, hogy rámutass, mi hiányzik belőle?
Nem kötekedésből kérdeztem ám, hanem én is egy ideje ezt használom és nem mennek ideálisan a dolgok. Viszont nem gondolnám, illetve nem tudnám erre visszavezetni, hogy a só miatt.
 
:) Igen, amennyiben igazad van, csak ez lehet az oka, ez egyértelmű.
De mire alapozod? Van vele rossz tapasztalatod, ahol kizártad a többi tényezőt mint negatívum? Vagy netán ismered az összetételét és értesz hozzá annyira, hogy rámutass, mi hiányzik belőle?
Nem kötekedésből kérdeztem ám, hanem én is egy ideje ezt használom és nem mennek ideálisan a dolgok. Viszont nem gondolnám, illetve nem tudnám erre visszavezetni, hogy a só miatt.
Szia!
Én csak annyit tennék hozzá, hogy kérdez meg pár garnéla tenyésztőt, hogy mit használnak caridina garnélák tartásához.
 
@szentgyo , @HarPeti , @Etele , @kadet ti mit használtok? Bocs mindenkitől akit kihagytam, rengetegen garniznak itt.
Én azért nem kérdeztem rá, mert nem azt szeretném tudni, hogy ők mit használnak, hanem hogy a GA cucc miért nem igazán jó - már ha nem jó persze. Attól még az idézésed természetesen releváns, csak már nem ugyanaz a téma.
Szerintem legtöbben úgyis max annyit tudnak majd írni indoklásnak, hogy "a neves tenyésztők ajánlották". Csak tudod, attól hogy valami még jobb, nem fogom tudni hogy miért jobb, illetve hogy a kevésbé jó miért kevésbé jó. Szerintem ez amúgy is leginkább csak marketing kérdése. Sose fogod tudni megállapítani, hogy a garnélák miért szaporodnak jobban vagy kevésbé, annyira sokösszetevős a dolog. Nem hinném, hogy a víz pár százaléknyi összetevőjének (sónak) a pár százaléknyi adalékanyag részén múlna, sokkal inkább, hogy a többi 99,9%-ból mennyi klappol.
 
@szentgyo , @HarPeti , @Etele , @kadet ti mit használtok? Bocs mindenkitől akit kihagytam, rengetegen garniznak itt.
Használtam én már mindent, egyikkel se volt gondom: Dennerle, Salty Shrimp, GA, meg még pár féle. Éppen amelyikből nagy kiszerelésben ki lehetett fogni akciósan/jó áron.

Szerintem ha megbízható gyártótól veszed, tök mindegy melyiket választod.
 
Én azért nem kérdeztem rá, mert nem azt szeretném tudni, hogy ők mit használnak, hanem hogy a GA cucc miért nem igazán jó - már ha nem jó persze. Attól még az idézésed természetesen releváns, csak már nem ugyanaz a téma.
Szerintem legtöbben úgyis max annyit tudnak majd írni indoklásnak, hogy "a neves tenyésztők ajánlották". Csak tudod, attól hogy valami még jobb, nem fogom tudni hogy miért jobb, illetve hogy a kevésbé jó miért kevésbé jó. Szerintem ez amúgy is leginkább csak marketing kérdése. Sose fogod tudni megállapítani, hogy a garnélák miért szaporodnak jobban vagy kevésbé, annyira sokösszetevős a dolog. Nem hinném, hogy a víz pár százaléknyi összetevőjének (sónak) a pár százaléknyi adalékanyag részén múlna, sokkal inkább, hogy a többi 99,9%-ból mennyi klappol.
Félreértések elkerülése végett pont azért idéztem be garnis embereket, mert bízom benne, hogy plusz infókat kaphatunk. Megnyugtatóan szeretném lezárni ezt a jó értelemben vett vitát. Egyébként teljesen igazad van.
 
Én azért nem kérdeztem rá, mert nem azt szeretném tudni, hogy ők mit használnak, hanem hogy a GA cucc miért nem igazán jó - már ha nem jó persze. Attól még az idézésed természetesen releváns, csak már nem ugyanaz a téma.
Szerintem legtöbben úgyis max annyit tudnak majd írni indoklásnak, hogy "a neves tenyésztők ajánlották". Csak tudod, attól hogy valami még jobb, nem fogom tudni hogy miért jobb, illetve hogy a kevésbé jó miért kevésbé jó. Szerintem ez amúgy is leginkább csak marketing kérdése. Sose fogod tudni megállapítani, hogy a garnélák miért szaporodnak jobban vagy kevésbé, annyira sokösszetevős a dolog. Nem hinném, hogy a víz pár százaléknyi összetevőjének (sónak) a pár százaléknyi adalékanyag részén múlna, sokkal inkább, hogy a többi 99,9%-ból mennyi klappol.
Volt már, hogy próbáltam erre a titokra konkrét választ, de csak általános dolgot kaptam. Alapvetően egyszerűen beszerezhető, összekeverhető, olcsó anyagokból áll az összes ilyen termék, nem véletlen, hogy a pontos összetevők nincsenek feltüntetve. Simán le tudnánk másolni egyszerű gyógyszertári anyagokkal. Pár ezer forintból össze lehetne vásárolni azt az alapanyag mennyiséget, amiből többszáz literes üveg egy emberöltőn keresztül üzemeltethető. Tele van ilyen termékekkel a világ. Amíg jogszabály nem kötelezi a gyártókat, hogy leírják a titkot, addig nem is fogják ezt megtenni. Üzlet. Lehetne rá haragudni, de a világ így működik. Semmivel nem gonoszabb, mint a TVshop párszáz forintos műanyag szemetei 30-szoros áron reklámozva, hogy most akciós. Nagyon csodálkoznék azon, hogyha @viktorlantos feltenne egy pontos, receptszerű összetevős listát a GA Gh+, GhKh+ termékekről. 🤷🙂
 
Volt már, hogy próbáltam erre a titokra konkrét választ, de csak általános dolgot kaptam. Alapvetően egyszerűen beszerezhető, összekeverhető, olcsó anyagokból áll az összes ilyen termék, nem véletlen, hogy a pontos összetevők nincsenek feltüntetve. Simán le tudnánk másolni egyszerű gyógyszertári anyagokkal. Pár ezer forintból össze lehetne vásárolni azt az alapanyag mennyiséget, amiből többszáz literes üveg egy emberöltőn keresztül üzemeltethető. Tele van ilyen termékekkel a világ. Amíg jogszabály nem kötelezi a gyártókat, hogy leírják a titkot, addig nem is fogják ezt megtenni. Üzlet. Lehetne rá haragudni, de a világ így működik. Semmivel nem gonoszabb, mint a TVshop párszáz forintos műanyag szemetei 30-szoros áron reklámozva, hogy most akciós. Nagyon csodálkoznék azon, hogyha @viktorlantos feltenne egy pontos, receptszerű összetevős listát a GA Gh+, GhKh+ termékekről. 🤷🙂

Ha így nézzük minden ilyen körülöttünk. A kiflitől elkezdve. Mégsem állsz neki kiflit készíteni otthon. Vagy csak ritkán. De mondhatnám a folyékony szappant vagy bármi más hétköznapi dolgot. Ez nem TVShop kérdés.

A saját példánkat tudom mondani. Ezeket a termékeket mi kezdtük el hozni, anno. Szerintem most már 10+éve. Elsősorban garnélás vonal miatt.
Mivel teljes mértékben RO vizen éltünk, nekünk naqyon hasznosak voltak a mindennapokban saját és ügyfeles akváriumok esetén is. Így a tapasztalatokat felhasználva tudtuk ajánlani a vevőknek.

A termékkört sikerült befuttatni, megismertetni néhány év alatt. Akkor jött a gondolat, hogy készítsünk sajátot. A legjobb ilyen porokat megnézve és a korábbi teszteredményeket felhasználva a cél az volt, hogy oldhatóságra és minőségre hozzuk a szintet, hogy nemzetközi piacra is lehessen értékesíteni. Természetesen valami csavar került a sztoriba, így alakult ki a saját termékcsalád.

Igyekeztünk az elmúlt években profi laborokban gyártatni mindent, hogy a minőséget tudjuk tartani.

Szal elképzelhető, hogy ha megvan egy receptúra, és van hozzáférés minden anyaghoz, akkor olcsóbban megvagy, ahogy a növénytápok esetén is, de ahhoz hogy ez dolog működjön ennél több kell. És ezt valahol bele kell építeni az árakba.

Ha érdekel a dolog komolyabban, kis kutatással meglesz, hogy általánosságban mivel mit hogyan. Persze így te is végigmész majd a kísérletezés rögös útján. Ahogy a növénytápok esetén is kb ugyanez a szitu.
 
Volt már, hogy próbáltam erre a titokra konkrét választ, de csak általános dolgot kaptam. Alapvetően egyszerűen beszerezhető, összekeverhető, olcsó anyagokból áll az összes ilyen termék, nem véletlen, hogy a pontos összetevők nincsenek feltüntetve. Simán le tudnánk másolni egyszerű gyógyszertári anyagokkal. Pár ezer forintból össze lehetne vásárolni azt az alapanyag mennyiséget, amiből többszáz literes üveg egy emberöltőn keresztül üzemeltethető. Tele van ilyen termékekkel a világ. Amíg jogszabály nem kötelezi a gyártókat, hogy leírják a titkot, addig nem is fogják ezt megtenni. Üzlet. Lehetne rá haragudni, de a világ így működik. Semmivel nem gonoszabb, mint a TVshop párszáz forintos műanyag szemetei 30-szoros áron reklámozva, hogy most akciós. Nagyon csodálkoznék azon, hogyha @viktorlantos feltenne egy pontos, receptszerű összetevős listát a GA Gh+, GhKh+ termékekről. 🤷🙂
"Extralike" gomb hiányában megerősítve is ideírok egy konkrét példát.
Némileg off, mert nem a GH/KH porokhoz kapcsolódik, hanem a folyékony növénytáphoz:

GA Webshopban is elérhető por formájában Kálium-nitrát, kálium-foszfát és kálium-szulfát. Egyenként jelenleg 1700 HUF, 200 gr. Ebből a 3 porból kikeverhető egy komplett macro táp.
Kell még hozzá egy ékszermérleg és egy kalkulátor, hogy miből mennyi kell egységnyi oldathoz. Pontos adagolás felsorolása nélkül biztosan mondhatom, hogy ezekből a 200 gr-os tégelyekből MINIMUM 5 liternyi komplett macrotápot ki lehet keverni.
Sok tényezőtől függ persze (módszer - vékony tápozás vagy EI; adagolás, akvárium térfogat, milyen növények blabla), hogy meddig elég, de 3 éve vettem mindhárom porból 1 dobozzal. A kálium-nitrát fogyott el 2 hónapja kb. Számításaim szerint a kálium szulfát még elég lesz úgy 2 évig, a kálium-foszfát meg kb 10 évig.
Pedig sokat kísérleteztem is, pl. hogy monotápként kevertem foszfátot vagy épp káliumot, eleinte volt pacsálás bőven.
Mindezt összegezve jelentős megtakarítás - nem 10-20-30%, hanem 5x annyi folyékony tápom van ugyanolyan árban.


Igen, kell egy kis utánajárás és saját tapasztalat gyűjtése, de nem ördögtől való mutatvány.

Mire végigírtam Viktor be is előzött :ROFLMAO:
 
Szerintem annyit költünk a hobbinkra egyéb vonatkozásban (növények, halak, kiegészítők, garnitápok, CO2 palack csere és sorolhatnám), hogy a GH+ porok és a növénytápok ára csak cseppek a tengerben. Én biztos nem állok neki kevergetni meg méricskélni gyógyszerész mérlegen a hozzávalókat. :D

Meg meg is mondta egy okos ember: lustaság fél egészség. :D
 
Szerintem annyit költünk a hobbinkra egyéb vonatkozásban (növények, halak, kiegészítők, garnitápok, CO2 palack csere és sorolhatnám), hogy a GH+ porok és a növénytápok ára csak cseppek a tengerben. Én biztos nem állok neki kevergetni meg méricskélni gyógyszerész mérlegen a hozzávalókat.
Pont ezért nem fektettem energiát kísérletezésbe a fenti gondolataim mentén.
Ha így nézzük minden ilyen körülöttünk. A kiflitől elkezdve. Mégsem állsz neki kiflit készíteni otthon. Vagy csak ritkán. De mondhatnám a folyékony szappant vagy bármi más hétköznapi dolgot. Ez nem TVShop kérdés.

A saját példánkat tudom mondani. Ezeket a termékeket mi kezdtük el hozni, anno. Szerintem most már 10+éve. Elsősorban garnélás vonal miatt.
Mivel teljes mértékben RO vizen éltünk, nekünk naqyon hasznosak voltak a mindennapokban saját és ügyfeles akváriumok esetén is. Így a tapasztalatokat felhasználva tudtuk ajánlani a vevőknek.

A termékkört sikerült befuttatni, megismertetni néhány év alatt. Akkor jött a gondolat, hogy készítsünk sajátot. A legjobb ilyen porokat megnézve és a korábbi teszteredményeket felhasználva a cél az volt, hogy oldhatóságra és minőségre hozzuk a szintet, hogy nemzetközi piacra is lehessen értékesíteni. Természetesen valami csavar került a sztoriba, így alakult ki a saját termékcsalád.

Igyekeztünk az elmúlt években profi laborokban gyártatni mindent, hogy a minőséget tudjuk tartani.

Szal elképzelhető, hogy ha megvan egy receptúra, és van hozzáférés minden anyaghoz, akkor olcsóbban megvagy, ahogy a növénytápok esetén is, de ahhoz hogy ez dolog működjön ennél több kell. És ezt valahol bele kell építeni az árakba.

Ha érdekel a dolog komolyabban, kis kutatással meglesz, hogy általánosságban mivel mit hogyan. Persze így te is végigmész majd a kísérletezés rögös útján. Ahogy a növénytápok esetén is kb ugyanez a szitu.
Na jó, a TVshop egy kicsit erősen feltupírozott példa. Kéretik ignorálni. 🙂
Okoskodni nagyon szeretünk, a megvalósítás nem biztos, hogy releváns. 9,5 millió szakértő egyik példánya vagyok. 😃
 
Nem hinném, hogy a víz pár százaléknyi összetevőjének (sónak) a pár százaléknyi adalékanyag részén múlna, sokkal inkább, hogy a többi 99,9%-ból mennyi klappol.
A tudomány kikutatta már, hogy milyen anyagok kellenek leginkább a garnéláknak a jó életminőséghez, ezeket bizonyára minden gyártó beleteszi a kül. sókba. Ezt nyilván lehet tovább fokozni extrákkal, de nem hiszem hogy azon állna vagy bukna bármi.
Ahogy én is elvagyok a városi szmogban és a friss hegyi levegőben is és a szaporodási kedvem is megvan mindkét helyen. Ellenben mínuszokban, moslékra kényszerülve már nem biztos hogy lenne rá ingerenciám. De ha adott a gourmet étel, a 20+ fok, akkor valóban tudja növelni a kedvet egy hétvége az Alpokban. Én így képzelem a különbségeket a budget GH+ és a neves gyártók sói között :)
 
A tudomány kikutatta már, hogy milyen anyagok kellenek leginkább a garnéláknak a jó életminőséghez, ezeket bizonyára minden gyártó beleteszi a kül. sókba. Ezt nyilván lehet tovább fokozni extrákkal, de nem hiszem hogy azon állna vagy bukna bármi.
Ahogy én is elvagyok a városi szmogban és a friss hegyi levegőben is és a szaporodási kedvem is megvan mindkét helyen. Ellenben mínuszokban, moslékra kényszerülve már nem biztos hogy lenne rá ingerenciám. De ha adott a gourmet étel, a 20+ fok, akkor valóban tudja növelni a kedvet egy hétvége az Alpokban. Én így képzelem a különbségeket a budget GH+ és a neves gyártók sói között :)

Lehet velem van a baj, de a GH és KH porok alapvetően vízkezelésre valók. Ez inkább a vedlésben játszhat szerepet és persze hogy ne ugráljon a pH amit szintén nem szeretnek a garnélák.
Bármilyen más ásványi anyag problémát amit az életminőségük javítására való általában külön adagolunk, vagy más formában juttatjuk be.
 
Lehet velem van a baj, de a GH és KH porok alapvetően vízkezelésre valók. Ez inkább a vedlésben játszhat szerepet és persze hogy ne ugráljon a pH amit szintén nem szeretnek a garnélák.
Viktor, te valahogy mindig egy olyan aspektusára reagálsz a hozzászólásaimnak, amit szerintem csak nagyon erőszakosan lehet belelátni. Te ezt biztos nem veszed észre, vagy nem úgy szánod, de számos példát tudnék felhozni. Irritállak, vagy mi? :)

Bármilyen más ásványi anyag problémát amit az életminőségük javítására való általában külön adagolunk, vagy más formában juttatjuk be.
Igen és szerintem ezért is volt jó a hasonlatom, lásd klíma, koszt stb. Sőt, a korábbi bejegyzésem - amire itt reagáltam - éppen erről szólt amit te is mondasz, hogy szerintem nem a GH poroknak kéne felróni az ásványi anyagok hiányát.
De amúgy én is csak azért - sőt, éppen azért - helyeztem ilyen kontextusba a dolgot, mert fentebb is a kül. nyomelemekről (ill. azok hiányáról) esett szó a "vitaindító" kommentben. Na meg azért, mert viccesnek találtam a saját szaporodási kedvemet párhuzamba állítani a garnélákéval :)
 
Te ezt biztos nem veszed észre, vagy nem úgy szánod, de számos példát tudnék felhozni. Irritállak, vagy mi?

hmm nem 😀
De a fenti hozzászólásokra reagáltam ahonnan indult a dolog. dz és a te bejegyzésed alapján.
Szerintem nincs köze a garnis problémákhoz a gh poroknak ennyi. De jó lenne többet tudni az esetekről.
 
Back
Oldal tetejére