• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Tranquility

Ezt a videót néhány hete készítettem, amikor viszonylag vállalható állapotban volt a nagy akváriumom :) Két nappal korábban megnyírtam a növényeket (ez nem nagyon látszik), ezért egy kicsit hártyás a felszín, ami egyébként nem jellemző erre az akváriumra. A színek sajnos nem igazán élethűek - emiatt nem szeretek telefonnal filmezni :)
A videó fő mondanivalója az, ahogy a két nyugati szivárványhal hímem kergeti egymást. Próbálják felmérni az erőviszonyokat, pedig az egyikük sokkal nagyobb. A többi hal passzívan figyeli az eseményt.

Úgy gondolom, itt nemigen kell macro tápot adagolnod. :)
 
Éééés, lebuktál.:D
Téged foglak beidézni, ha jön egy újonc, aki TF-fel locsol, és tanácstalan. :giggle:
Megtisztelsz, bár nem vagyok szakértő a tápozásban :) Szerintem jó táp a TF, már évek óta használom (másik akváriumban viszont GA tápot).
Titkolod itten a profizmust, alga meg sehol. Azt a kutyafáját! :)
Van azért némi alga, de mostanában sikerült visszaszorítani. Úgy vettem észre, hogy a pluszban adagolt kálium és foszfát sokat segített.
 
Most látom, hogy milyen régen nem jelentkeztem :) Egy kicsit csökkent a lelkesedésem, más dolgok jobban foglalkoztatnak mostanában. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy felhagytam volna a hobbival. A 6 db akvárium, wabi és 2 kerti edény továbbra is működik, de a karbantartásukat nem vittem túlzásba. Van néhány tervem az átalakításukra, de egyelőre még nem vágtam bele egyikbe sem. Majd valamikor teszek fel róluk képeket.
Harmadik éve működnek a kerti cserepeim. Ez azt jelenti, hogy már 2 telet túléltek a szabadban. Néhány növénynek nem jelentett problémát a téli fagy sem. Tulajdonképpen mindenféle gondozás nélkül remekül érzik magukat. Tervben volt, hogy tavasszal legalább az egyiket újraindítom friss talajjal, esetleg halakat is telepítek. Talán majd jövőre. Nagytotált nem teszek fel róluk, mert annyira nem szépek, viszont két érdekességet szeretnék bemutatni:

DSC02163.JPG
Virágzó Rotala rotundifolia. A háttérben az elpusztíthatatlan Ludwigia repens.

DSC02165.JPG
Rotala russila orange juice. Napfényben egész más színe van.
 
Néhány éve elkezdtek érdekelni a kalászhalak. A közepes méretű fajok pont nekem valók: szép színesek, aktívak, szeretik a kemény vizet, bírják a szobahőmérsékletet. A nagy akváriumomban most már csak kalászhalak vannak. Ezek a halak szívesen fogyasztanak az akváriumi növényekből is, ezért itt már elengedtem a növényezést. Csak arra törekszem, hogy a növényzet valamennyire szép hátteret adjon a halaknak. Így a komolyabb tápozásnak sincs értelme ebben az akváriumban. Maradt korábbról egy liter Profito tápom, most ezt használom, némi nitráttal és foszfáttal kiegészítve. A halak miatt igyekszem alacsonyan tartani a nitrátszintet, ezt a növények nem igazán szeretik, de a szívósabbak így is fejlődnek valamennyire. Csináltam néhány képet.

DSC02220.JPG
Vacsorához gyülekező halak.

DSC02182b.jpg
Melanotaenia herbertaxelrodi hím.

DSC02199a.jpg
Ő egy kakukktojás, de nevezhetjük rút kiskacsának is. Azt hittem, hogy ő herbertaxelrodi nőstény. Ahogy fejlődött, a szürke hal szépen kiszínesedett, egyáltalán nem hasonlít a herbertaxelrodira :) Szerintem Melanotaenia parkinsoni. Véletlenül ilyet kaptam, de nem bánom. Neki nem lesz fajtársa, mert elég nagyra nő.

DSC02203a.jpg
Melanotaenia boesemani red. Még fiatal, később még szebb lesz.
 
Hű de gyönyörűek ezek a halak :) azért ritkán látni ilyen szép gyűjteményt. azért a növényekre sem panaszkodhatsz.. egy két hiánytünet kinek tűnik fel ilyen szép halak mellett :D
Melanotaenia boesemani red. Még fiatal, később még szebb lesz.
Sikerült megtalálnod a legszebb színűt :) ha jól rémlik ez a legintenzívebb színű változat. Gondolom továbbra sem kis időt fordítasz a tanulmányozásukra. Belőlük mennyi van?
 
Hű de gyönyörűek ezek a halak :) azért ritkán látni ilyen szép gyűjteményt. azért a növényekre sem panaszkodhatsz.. egy két hiánytünet kinek tűnik fel ilyen szép halak mellett :D
Köszönöm. A halak szépek, a növényeken van bőven hiánytünet, de talán nem olyan feltűnő. Csinálok majd egy videót az akváriumról.
Sikerült megtalálnod a legszebb színűt :) ha jól rémlik ez a legintenzívebb színű változat. Gondolom továbbra sem kis időt fordítasz a tanulmányozásukra. Belőlük mennyi van?
Igen. A red változat tényleg nagyon szép, ráadásul nem nő olyan nagyra. 2 db van. A nőstény is szép. Zöldes alapszínű, sötét mintázattal. Megpróbálom majd lefényképezni, de ez nem egyszerű ilyen gyors mozgású halaknál.
 
Néhány kép a kerti cserepekről.

DSC02372.JPG
Ezt nem piszkáltam, harmadik éve üzemel változatlan formában. Két telet kibírt a szabadban. Úgy látom, kezd kimerülni a virágföld, mert nem olyan nagyok a növények, mint tavaly.

DSC02362.JPG
A másikat egy hónapja újraindítottam, medaka-szaporítással próbálkozom. Teljesen kiürítettem, átmostam a sódert. Az alatta lévő virágföld eléggé mocsárszagú volt (nem tudom, ez normális jelenség-e). Alulra tettem friss virágföldet, rá a régi sódert. Telepítettem növényeket, feltöltöttem akváriumvízzel. Augusztus elején beraktam 4 medakát. A biztonság kedvéért dryvit hálóval fedem a cserepet, hogy senki se jusson ki/be. A halak már levadászták a szúnyoglárva-populációt, ezért száraz táppal etetem őket. Ilyenkor előjönnek, de egyébként elég félénkek.

DSC02360.JPG
Ezek a halak elég jól bírják a meleget. A mostani kánikulában kora délutánra 32-35 fokos a vizük. Már van néhány utód :)
 
Back
Oldal tetejére