Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
Regisztrációs korlátozások
Egy táblázatot keresek, de megállt a tudományom sok órányi eredménytelen guglizás után. Olyanra lenne szükségem, ami a víz EGYENSÚLYI CO2 koncentrációjáról tartalmaz adatokat a vízkeménység függvényében.
Ez a táblázat és a társai azt mutatják, hogyan változik a pH, amikor CO2-t adagolnak a különböző keménységű vizekhez, így nekem nem erre van szükségem. Arra vagyok kíváncsi, természetesen mennyi szabad CO2 van a különböző keménységű vizekben. Valakinek van elképzelése, hol találok erre vonatkozó adatokat?
Lassan már az is boldoggá tenne, ha tudnám, a desztillált vízben pontosan mennyi van. A pH-ja 5 körül van, de a "körül" nem elég pontos érték ahhoz, hogy érdemes legyen ez alapján visszaszámolni.
..................... nem is tudnék garantáltan tiszta desztvizet szerezni. ...........
Nem nagyon, na meg nem is tudnék garantáltan tiszta desztvizet szerezni. A kommersz kereskedelmi desztvizek azért nem tökéletesek.
Alapvetően arra vagyok kíváncsi, CO2 adagolás nélkül mennyi az annyi, amennyiből a növényeknek boldogulnia kell. A fizikailag oldott CO2 és a szénsav az a két forma, amit elvileg minden növény képes hasznosítani. A bikarbonátot némelyik tudja, a karbonát pedig felejtős, így ezek annyira nem érdekelnek. Na most ha a CO2 bikarbonáttá meg karbonáttá alakul, azt is jelenti, hogy újabb CO2-nek lett hely beoldódni. Hogy ez az extra beoldódó mennyiség-e a több, vagy az, amit a vízkő táncba vitt, arról nincs egyértelmű elképzelésem. Itt ezt írják, ott meg azt. Azt szeretném kideríteni, hogy mennyi a felhasználható CO2 mondjuk egy 5nk, 12nk és 20 nk összkeménységű vízben, csak hogy néhány tipikus vízértékről legyenek elképzeléseim.
Van egy pohár vizem és van egy légköröm, ez két fázis, érintkeznek, idővel beáll az egyensúlyi érték. A pohár csapvizem álljon mondjuk 2 napot az ablakpárkányon, ennél egyensúlyibb már nem lehet. Ezt befolyásolja a hőmérséklet,a pH, azt meg a vízkeménység, de ezeken túl egy fix érték, mivel a levegőben állandó a CO2 koncentráció.
A kérdés: hogy a növények A CO2 melyik formáját veszik fel?
A CO2 normális, természetes helyzetben alacsony koncentrációban van jelen a vízben, mivel főként a légköri beoldódásból, valamint a vízi élőlények légzéséből származik.
Itt valami nagyon-nagyon nem stimmel. A növények alapvetően csak oldott CO2-t vesznek fel. Ami vagy a légkörből érkezik, vagy szerves anyag formájában kerül a vízbe, amiből helyben jön létre az oldott gáz, és úgy veszik fel a növények. De a növények nem varázsolnak CO2-t a víz alá, legfeljebb tárolják az általuk létrehozott szerves anyagokban, és felszabadul, ha a növény kipurcan.A szén-dioxid a felszíni vizekbe többnyire a növénytáplálkozás szénasszimilációja és fotoszintézise, továbbá szerves anyagoknak a vízben lejátszódó oxidációja révén és csak kismértékben a levegőből kerül.
A konkrét értékekre főleg azért vagyok kíváncsi, mert van egy halom elméleti kérdésem, aminek a megválaszolásához nem ártana tudni. Például CO2 adagolás nélkül mekkora szerepe van a heterotróf szervezetek légzésének a légköri CO2-höz képest? A természetes vizek itt nem mérvadóak, egy akváriumban nem egészséges hagyni pangani a vizet, mozgatva pedig sokkal jobb a gázok beoldódása, mint egy pocsolyában vagy lápban.
Vagy például az ilyen táblázatokból sokan vonják le azt a következtetést, hogy ha savat adagolnak a vízhez, akkor több lesz benne a CO2. Pedig a táblázat azt mutatja, hogy ha mesterséges adagolással megnöveljük a CO2 mennyiségét, akkor az savassá teszi a vizet, és a savasságból visszakövetkeztethetünk a CO2 mennyiségére. Amennyire én értem az egészet, egy másik sav(mondjuk csersav) adagolásának pont a rossz irányban kellene eltolnia az egyensúlyt.