• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Nitrát szint beállítása

#1
Sziasztok!

Keresgéltem, de csak naplókban találtam erre vonatkozó utalásokat.

Egy növényes akváriumban mi az ideális NO3 szint? Ha alacsony, hogyan lehet emelni?

Nálam 55 liternél, Amazonia mellett, heti 50% vízcserével, éppen elégséges szűréssel, 2 hónappal az indítás után beállt kb. 4ppm-re. Ennek növelését a vízcsere mértékének csökkentésével lehet elérni? Foglalkozzak egyáltalán vele?
 

inadsz

Sasszem =)
Admin
Moderátor
Legjobb napló
#4
Milyen az aki? High tech, high light? Sokat segítene, ha először mindent leirnal mert változó mennyi kell.
EI-vel 20-30ppm között jó.
 
#5
Low: 0,5wpl x 6h, táptalaj nincs alatta, CO2 nincs, fauna: kevés, 7 cory, 3 oto, 4 amano. Flora: közepes vagy nagyobb sűrűség. Nem lágyvízes.
 
Utoljára módosított:
#7
Tehát, ha jól értem, vagy Tropica Specialised-ot használjak kiegészítő tápozásra, vagy mondjuk Kálium-Nitrát port (lassan ott tartok, hogy összejön a Macro tartalma porokból), vagy telepítsek több halat? :)
Az alacsony nitrát szint amúgy okozhat hiánytünetet a növényeknél?
 
Utoljára módosított:
#10
Most jutott eszembe, hogy talán az egy hete a vízen úsztatott 10db Pistia stratiotes is csökkenthette a nitrátot...
Szóval, szerintetek hány ppm-re kéne belőni az NO3-at és mindenképpen vegyszerekkel, vagy van valami természetesebb módszer is?
Nem adtál egyáltalán nitrátot a tápjaiddal ezért nem volt nitrátod.
Valamennyit azért célszerű adagolni. De ha nincs CO2 és sok fény, akkor nincs akkora igénye sem a növényeidnek.
Azért 5-10ppm között ideális lenne. De görcsösen nem kell ragaszkodni a nitráthoz, csak ha nagyon kevés a halad és sok a növényed.

Növénytáppal tudod pótolni ha kell. Pl Tropica Spec stb. De ne az EI nitrác szintje legyen a referencia!
 
#12
A fenti eszmecserén felbuzdulva megmértem, nálam mennyi az annyi: sera színskála alapján kb. 0 mg/l. Most örülünk, vagy nem örülünk? :unsure:
Ilyenkor mindig írjátok le pls hogy mivel tápoztok. Lehet bent van a naplóban, de kibogarászni lehetetlen. Enélkül viszont nem lehet értelmes választ adni csak ilyet o_O :)
 
#14
Továbbra is fennáll a probléma. Azóta átálltam GA-s tápozásra (napi 0,75-0,75ml), Carbo napi 2ml, heti 2x1 csipet kálium foszfát, a halak mennyisége változatlanul kevés, növény sok van és a nitrát alig 4ppm. (55l, 2x24W 25cm-en, CO2 nincs).

Most akkor porozzak nitrátot is, vagy a Macrobol dupla-tripla adag kellene naponta? Ez utóbbi esetben elhagyhatnám a KNO3-at, viszont fogalmam sincs, bármelyik verziónál nem adagolnám-e túl a káliumot?
Lehet teljesen más napi mennyiséget adni microból és macroból?
 
Utoljára módosított:

nebula

VIP kertész
#15
Persze. Én ugyan saját keverésű makrót adók, de egy ideje alig, nitrátot egyáltalán nem, foszfátöt vízcserekor 4-5ml-t, aztán ízlés szerint, mikro meg napi 10ml megy.
 
#16
Sajnos az egész okozója az, hogy nem sikerült dűlőre jutni a halak ügyében, és nem is volt annyira fontos kérdés a beszerzésük, mert a kis pandák is jó hangulatot adnak az akváriumnak.

Szerinted megduplázhatom most egyből az adagot, aztán mondjuk pár hét megfigyelés után még tovább növeljem, amíg csak a megfelelő szint beáll? Elég 1, vagy legyen 2 hét az emelések között?
 

nebula

VIP kertész
#17
Bocsesz, most nem olvasnék vissza: mennyi az a megfelelő, amit be akarsz állítani? Tíz körül szerintem már jó - csak mérhető legyen.
 
#18
Igen, 8-10ppm már elég lenne (most <4ppm).
(Amúgy ennek kapcsán átfutott az agyamon, hogy mennyire kavarna be, ha a heti feles vízcseréket kitolnám kéthetire. Az EI határán egyensúlyozva nem tudom megjósolni, mennyire gyűlnének fel a tápanyagok. Vagy algásodást okozna, vagy nem).
 
Utoljára módosított:

nebula

VIP kertész
#19
Táp nem okoz algát, ezt olvashhatod itt mindenhol:) amennyire én látom, a mikro hiánya sokkal inkább realitás, mint a makroé. 4ppmnél már nem izgulnék, vagy pl. a feles vízcsere helyett csak 40%?
 
#20
Táp nem okoz algát, ezt olvashhatod itt mindenhol:) amennyire én látom, a mikro hiánya sokkal inkább realitás, mint a makroé. 4ppmnél már nem izgulnék, vagy pl. a feles vízcsere helyett csak 40%?
Olvasom, igen, de nem mintha bárkinek is egyértelmű lenne, mi okoz pontosan algásodást. :) Én eddig úgy gondoltam, hogy a növények által fel nem vett mikro és makro tápelemek ugyanúgy hasznosak az algáknak is.

A mikro hiányára úgy általában utalsz, mint látványos tüneteket okozó jelenségre vagy most az én esetemre gondolsz?
Amúgy nitrogénhiányos tüneteket mutatnak a Microsorumok, azért is kezdtem el foglalkozni a makro kérdésével.
A vízcsere csökkentett mennyisége járható útnak tűnik...
 
Oldal tetejére