1. FONTOS! FÓRUM FRISSÍTÉS A LÁTHATÁRON!

  Egy ideje halogatjuk már a fórum motor frissítést. Nagy verzió váltás van, ami azzal is jár, hogy sok új funkció érkezik, de több bővítménnyel használt funkció nem biztos, hogy megmarad ebben a formában. Most már elég sok idő eltelt, hogy a stabil verzió miatt váltsunk. Akinek fontos bookmark, privát üzenete volt, mentse le. Ezeket az alap funkciókat visszahozzuk, de az adat migrálás miatt, az adatok lehet elvesznek majd. Pláne, hogy a jelenlegi üzenetkezelő is csak egy bővítmény ami nem a fórum motor része. Gondoljátok át és nekiesünk valamikor. Az átállás után biztosan lesz majd felület igazítás stb, de a motor sok új dolgot tartalmaz ami elsősorban nektek lesz jobb élmény. Köszi a megértést.
  Értesítés elrejtése
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Fontos CO2 szettet vettem, hogyan üzemeljem be? [1. hozzászólást olvasd el mielőtt írsz]

Kategória: 'Akvárium és a szén-dioxid (CO2)', témanyitó: viktorlantos, téma nyitása: Jan 20, 2013.

 1. viktorlantos
  Épp nem fórumozik ...

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,347
  Kedvelik:
  58,347
  Hely:
  Budapest
  Map
  Mivel elég sok kezdő van mostanság a fórumon, gondoltam csinálunk nekik egy segédletet, amit a jövőben is lehet használni bármikor a problémák elkerülése érdekében.

  CO2 szettet vettél, de bizonytalan vagy a következő lépésekben?

  Először is nyugodj meg. Ez fontos. Előtted már több ezren estek át hasonló helyzeten. Az idegesség a kapkodás nem segít. A CO2 nem ártalmas a beüzemelése pedig egyszerű legtöbb esetben 15 perc alatt megvalósítható.

  Mi kell egy CO2 rendszerhez?
  • CO2 palack, vagy CO2 patron
  • CO2 Reduktor - nyomáscsökkentő néven is fut
  • CO2 Mágnesszelep amennyiben vezérelni szeretnéd és éjjel ki akarod kapcsolni az adagolást
  • CO2 cső. A problémák megelőzése érdekében kemény CO2-höz alkalmas nyomásálló csövet érdemes használni
  • CO2 visszafolyásgátló szelep
  • Buborékszámláló
  • A beoldáshoz CO2 diffúzor, CO2 reaktor, CO2 inline diffúzor az akvárium mérethez érdemes választani ezeket
  Ajánlott beszerezni:
  • Drop Checker - CO2 tartósteszt néven is fut. Legyen hozzá teszt folyadék
  • pH teszt lehetőleg csepegtetőse
  • A reduktorhoz pót tömítés. Nem drága, de mindig akkor kellene amikor nincs kéznél
  • CO2 áztató folyadék a lealgásodott CO2 elemek tisztítására. Jól jöhet diffúzornál, reaktornál, inline difinél, Drop checkernél is
  Ok nekem megvan minden, most hogyan tovább?
  1. A nyomáscsökkentő szelepet nézd meg. A csatlakozásnál legyen benne tömítés! Lehet gyárilag maradt ki, lehet sérült, lehet elhagytad csak nem vetted észre. Legyen rajta!
  2. Nyomáscsökkentőt szereld fel a palackra. Ha kulccsal kell meghúzni húzd meg ütközésig. Nem kell vandál módon megtépni, mert eltéped a tömítést! Ha patronos a rendszered, gyorsan csavard be a patront a nyomáscsökkentőbe és ütközésig csavard. Ha közben elszisszen ne ijedj meg csavard tovább
  3. Szereld fel a CO2 csövet a nyomáscsökkentőre. Ha a reduktor és a mágnesszelep külön van, akkor ne legyen több mint 5cm a nyomáscsökkentő és a mágnesszelep között. Ha egyben van a két dolog az szerencsés helyzet nem kell semmire figyelned.
  4. FONTOS! Ha külön van a mágnesszelep nézd meg a gáz áramlási irányt. Fel van tüntetve a mágnesszelepen. Ennek megfelelően kösd be!
  5. A CO2 csövet mérd ki az porlasztás helyéig. Ha ez diffúzor, akkor a palacktól egészen az akváriumba az aljzatig érjen a cső. Ha reaktort használsz akkor elég csak 0.5-1 métert leszabnod.
  6. Be kell szerelned a visszafolyásgátló szelepet. Itt is meg van jelölve a gáz iránya. Figyelj a megfelelő bekötésre.
  7. A visszafolyásgátló általában az akvárium oldalán helyezkedik el (diffúzor esetén) és a szekrényben reaktor és inline diffúzor esetén. Mindkét esetben érdemes a csővel egy kis hurkot tartani. Azaz a CO2 cső lógjon alá a mágnesszelepnek, hogyha a szelep elereszti a vizet, akkor ne égesse le a mágnesszelepet! De ha biztosra akarsz menni később betehetsz még egy visszafolyásgátlót is.
  8. Buborékszámláló. Érdemes 5 cm-vel a visszafolyásgátló szelep után bekötni. Töltsük meg folyadékkal.
  9. Üveg termékeknél körültekintően járjunk el. Óvatosan fogjuk meg a terméket és ne feszegessük, mert szerencsétlen esetben eltörik és elvágj a kezünket.
  10. Ha a cső túl kemény és nem megy rá az eszközökre, meleg vízben fel lehet puhítani, esetleg öngyújtóval megpuhíthatjuk a végét. Elég csak pillanatokra 10-15 cm-ről melegíteni. Ne égessük el a csövet! Csak melegedjen fel picit, így könnyebb lesz ráhúzni a buborékszámlálóra, diffúzorra.
  11. Diffúzornál helyezzük fel a csövet a porlasztóra és helyezzük a porlasztót az akvárium aljára. Érdemes az esőztetővel vagy a szűrő átamlással ellentétesen betenni így gyorsabban eljut majd a CO2 az akvárium minden pontjára
   Inline diffúzornál és reaktornál más a helyzet. El kell vágnunk a szűrő nyomó ágát (nyomó ág ahol a víz jön be az akváriumba. Kössük rá az inline diffúzort vagy reaktort a szűrő csövezésére. Kössük rá a CO2 csövet. Inline diffúzornál mindegy hogyan áll a difi, akár fekvő pozícióban is lehet, de reaktornál ügyeljünk rá, hogy függőleges helyzetben legyen a reaktor!
  12. És akkor el is érkeztünk a rendszer próbaüzeméhez. Nyissuk ki a palackot, lassan kb 3-4 teljes tekeréssel. Ha kevesebbet nyitsz rajta, lehet elfogy a gáz időközben! A fokozatos nyitás segít, hogy a reduktor ne kapjon nagy terhelést egyből.
  13. A reduktor órája felugrik a megfelelő nyomásra, jelezve, hogy működik a dolog. Ha ilyenkor valahol szökik a gáz AZONNAL zárjuk vissza a palackot és ellenőrizzük, hogy megfelelően rögzítettük e a csatlakozásokat.
  14. 2 órás reduktornál a második óra a leszabályzott nyomás mutatja. Ha állítható reduktorunk van, később ez alapján módosíthatjuk a rendszer nyomást. Ha fix, akkor nincs teendőnk. FONTOS! Az óra eleinte változó értékeket mutathat. Lehet a mágnesszelep zárt állapota miatt is. Később érdemes ránézni majd amikor a diffúzor már elindult és a rendszerünk legalább 1 órája üzemel. Ha nullát mutat lehet el van zárva a szabályzó. Ilyenkor csavarjuk fel legalább 2 bar nyomásra.
  15. Ha mágnesszelep van, fontos, hogy áram alatt kell lennie. Ha ki van húzva a szelep zárva van és nem engedi át a nyomást. Dugjuk be vagy kapcsoljuk be az időkapcsolót amiben a mágnesszelep van.
  16. A buborékszámláló nem mutat semmit..... a reduktoron a tűszelep el van zárva! Finoman kezd el csavarni amíg a buborékok nem jelennek meg a buborékszámlálóban. Ha most ismerkedsz a rendszerrel ajánlott csak egy nagyon alacsony buborékszámmal kezdeni. Másodpercenként kb 1 buborék. Később majd finomhangolunk.
  17. Most hogy a CO2 megy a gáz elkezd halmozódni a CO2 csőben diffúzor és inline diffúzor esetén. A porlasztók addig nem indulnak el, amíg az ő üzemi nyomásukat el nem érjük! Kerámia porlasztóknál ez 2 bar, Atomizereknél, Inline diffúzoroknál ez 2.5 bar
   Ha külső reaktorod van, akkor a gáz automatikusan elkezdi megtölteni a reaktor házat és ha működik a szűrő már megy is a beoldás.
  18. Ok elindult a rendszer, honnan tudom, hogy működik? Tesztekkel. Ha most ismerkedsz határozottan ajánlott a Drop Checker tartósteszt használata. Tegyél bele tesztfolyadékot és tedd be az akváriumba a diffúzorral ellentétes oldalra. A tesztfolyadék elszíneződésével látod majd, hogy milyen a CO2 szint az akváriumban. Kék - kevés, Zöld - megfelelő, Sárga - túl sok. A teszter 30mg/l CO2 értékre van belőve. Ha ennél lényegesen kevesebb van a vízben, akkor a teszter kék marad! Fontos, hogy miden állítgatás után várjunk 1-2 órát, mert a teszter késve mutatja az eredményt. Új akváriumnál, amíg a CO2 megfelelő szintre kerül eltelhet több nap is a finomhangolás miatt.
  19. Üzemeltesd a rendszert 1 napig. Nézd meg a teszter hogyan viselkedett az 1 buborékra másodpercenként. Ha kell, nap elején picit emeld meg a reduktor tűszelepével az adagolást.
   20 literes akváriumnál 1, 60 literesnél 2, 150 literesnél 3, 250 literesnél 4 buborék másodpercenként az általános adagolás, ami beoldás függő. Ha reaktorod vagy inline diffúzorod van, kevesebbet is elég adagolni, ha diffúzor van lehet a fenti ajánlás működik majd, vagy picit több is.
  Izgalmas időszak kezdődik, a növényeiden hamarosan látni fogod az adagolás eredményét. A növények gyorsabban növekednek majd, esetleg buborékolnak, húsosabb üdébb leveleket hoznak.

  Kérdések:
  • Meddig kell hogy elég legyen egy palack?
   Általánosságban 100 literes akvárium 0,5kg CO2-t fogyaszt el 1 hónap alatt, ha csak napközben működik a CO2adagolás. Ez lehet kevesebb ha pazarlóan üzemelteted, de lehet több is ha hatékonyabb a rendszered.
  • Mennyi időnként kell cserélnem a Drop Checker tesztfolyadékot?
   Érdemes 4-8 hetente kicserélni a teszterben lévő folyadékot
  • Mennyi időnként érdemes tisztítanom a diffúzort?
   Hetente a legjobb, de max 2 hetente. Speciális a CO2 diffúzorokhoz hasznáható áztatófolyadékban
  • Mekkora kerámia diffúzor kell nekem?
   20 literhez 15-20mm kerámia, 60 literhez 20-25mm, 200 literhez 30mm, 300 literhez 40mm, 500 literhez 50mm kerámiaátmérő kell
  -- A bejegyzést a későbbiekben tovább bővítjük majd. remélhetőleg segít majd az első lépések megtételében. A CO2 jó és hasznos kiegészítője a növényes akváriumoknak egyszer mindenképp érdemes kipróbálni, megtapasztalni a használatát.
   
  törpesügér, nebula, daszabo és 14 mások kedvelik ezt.
 2. HoZee
  Épp nem fórumozik ...

  HoZee Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 1, 2011
  Hozzászólások:
  640
  Kedvelik:
  234
  Hely:
  Kápolnásnyék (Fejér)
  "20 literhez 15-20cm kerámia, 60 literhez 20-25, 200 literhez 30cm, 300 literhez 40, 500 literhez 50cm kerámiaátmérő kell"

  Itt Viktor természetesen mm-re gondolt, nem cm-re.
   
  mano06 és letsgodisco kedvelik.
 3. vapega
  Épp nem fórumozik ...

  vapega Kertész szaki

  Tag:
  Júni 30, 2011
  Hozzászólások:
  546
  Kedvelik:
  153
  Hely:
  Galgamácsa - Budapest
  Bocsi Vik!
  de itt ugye minden cm helyett mm van?
   
 4. viktorlantos
  Épp nem fórumozik ...

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,347
  Kedvelik:
  58,347
  Hely:
  Budapest
  Map
  Igen közben látom javítva is lett. Köszi, frissítjük majd csak most gyorsban kellett valami. Ha észrevételetek van mit tegyünk még bele, hajrá ne kíméljetek.

  Egyszerűbb lesz mindig ide irányítani mindenit, mint 100x leírni ennek a töredékét minden topikban:)
   
 5. inadsz
  Épp nem fórumozik ...

  inadsz Sasszem =) Admin Moderátor Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  11,622
  Kedvelik:
  8,874
  Hely:
  Budapest XVIII. ker.
  Map
  Dani volt :)
   
  viktorlantos kedveli.
 6. BBálint
  Épp nem fórumozik ...

  BBálint VIP kertész

  Tag:
  Dec 26, 2011
  Hozzászólások:
  2,158
  Kedvelik:
  1,305
  Hely:
  Bonyhád
  Map
  Jo lett volna elobb is ez a topic:) bar kicsit ugy erzem hogy: na a sok h mindenfele alap dolgon porgeti magat...:D
  En, mint kezdo javaslom a kh teszt beszerzeset is. Igy a tablazat segitsegevel pontosabb kepet kapunk a co2 beoldasarol. Ja es feltennem a tablazatot is az elso hszba;)
   
  viktorlantos kedveli.
 7. viktorlantos
  Épp nem fórumozik ...

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,347
  Kedvelik:
  58,347
  Hely:
  Budapest
  Map
  Szeretnék kitérni majd az extra nagynyomású rendszerek felé, a CO2 vezérlők felé is. Ezeket pótoljuk hamarosan.

  Nem tervezek mindent megírni újra, ezért ha hasznos blogposztok vannak a témában, nyugodtan linkelhetők az első poszt alján. Hogy aki akar mindent el tudjon olvasni a témában.
   
  BBálint kedveli.
 8. viktorlantos
  Épp nem fórumozik ...

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,347
  Kedvelik:
  58,347
  Hely:
  Budapest
  Map
  Jah igen és a lágy vizes CO2 adagolás ami egy picit talán speciális eset és az utóbbi időben került elő inkább a problémáival együtt.
   
 9. lacee1986
  Épp nem fórumozik ...

  lacee1986 Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 13, 2012
  Hozzászólások:
  217
  Kedvelik:
  40
  Hely:
  Dublin
  Ez nagyon érdekelne! :)
   
 10. danyi03
  Épp nem fórumozik ...

  danyi03 GA főstatiszta Moderátor

  Tag:
  Nov 9, 2012
  Hozzászólások:
  3,375
  Kedvelik:
  6,565
  Hely:
  Green Aqua
  srácok, az normális, hogy a bubiszám napról-napra csökken magától? a tűszelepnek minden nap utána kell állítani? tegnap még 37bpm volt, ma csak 32...semmi nem változott, a szekrényben magától biztosan nem állítódott a szelep, és már többször gyanús volt, hogy mintha magától csökkenne, de most direkt felírtam tegnap..
   
 11. Molroth
  Épp nem fórumozik ...

  Molroth Legenda

  Tag:
  Máj 1, 2012
  Hozzászólások:
  5,231
  Kedvelik:
  6,065
  Hely:
  Gyál
  Nem szökik esetleg valahol a nafta?
   
 12. danyi03
  Épp nem fórumozik ...

  danyi03 GA főstatiszta Moderátor

  Tag:
  Nov 9, 2012
  Hozzászólások:
  3,375
  Kedvelik:
  6,565
  Hely:
  Green Aqua
  szerintem nem
   
 13. Űrdongó
  Épp nem fórumozik ...

  Űrdongó Főkertész

  Tag:
  Nov 8, 2012
  Hozzászólások:
  704
  Kedvelik:
  765
  Hely:
  Budapest, X. Kerület (Kőbánya)
  Map
  Szappanos vízzel, vagy borotvahabbal tudod ellenőrizni, hogy biztos legyél benne.
   
  danyi03 kedveli.
 14. danyi03
  Épp nem fórumozik ...

  danyi03 GA főstatiszta Moderátor

  Tag:
  Nov 9, 2012
  Hozzászólások:
  3,375
  Kedvelik:
  6,565
  Hely:
  Green Aqua
  kösz a tippet, mostmár biztos, hogy nem ereszt sehol
   
 15. Victor
  Épp nem fórumozik ...

  Victor VIP kertész

  Tag:
  Aug 26, 2009
  Hozzászólások:
  3,396
  Kedvelik:
  1,863
  Hely:
  Várpalota város, Veszprém megye
  Map
  Kettő dologra tudok gondolni, egyik a szelep minősége, mivel én is szívtam olcsó fajtával, azt én sem tudtam beállítani.
  A másik, hogy közel lehet a mágnesszelephez, és amikor az a nap folyamán melegszik, a tűszelep alkatrészei is tágulnak ami pont elég lehet némi bubiszám csökkenésre.
   
 16. danyi03
  Épp nem fórumozik ...

  danyi03 GA főstatiszta Moderátor

  Tag:
  Nov 9, 2012
  Hozzászólások:
  3,375
  Kedvelik:
  6,565
  Hely:
  Green Aqua
 17. Molroth
  Épp nem fórumozik ...

  Molroth Legenda

  Tag:
  Máj 1, 2012
  Hozzászólások:
  5,231
  Kedvelik:
  6,065
  Hely:
  Gyál
  A difi mennyire tiszta?
   
 18. danyi03
  Épp nem fórumozik ...

  danyi03 GA főstatiszta Moderátor

  Tag:
  Nov 9, 2012
  Hozzászólások:
  3,375
  Kedvelik:
  6,565
  Hely:
  Green Aqua
  nem difi van, atomizer, nem tudom hol tudna koszolódni, de csak két hetes az egész rendszer
   
 19. viktorlantos
  Épp nem fórumozik ...

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,347
  Kedvelik:
  58,347
  Hely:
  Budapest
  Map
  Ezeket is kell tisztitani
   
  danyi03 kedveli.
 20. danyi03
  Épp nem fórumozik ...

  danyi03 GA főstatiszta Moderátor

  Tag:
  Nov 9, 2012
  Hozzászólások:
  3,375
  Kedvelik:
  6,565
  Hely:
  Green Aqua
  sőt, rájöttem, hogy az atomizer tegnap volt 1 hetes mert cserélni kellett. mennyi időnként kéne pucolni? ettől függetlenül nem hinném, hogy ez a gond
   

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése