• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Fontos CO2 szettet vettem, hogyan üzemeljem be? [1. hozzászólást olvasd el mielőtt írsz]

viktorlantos

Alapító
Admin
Mivel elég sok kezdő van mostanság a fórumon, gondoltam csinálunk nekik egy segédletet, amit a jövőben is lehet használni bármikor a problémák elkerülése érdekében.

CO2 szettet vettél, de bizonytalan vagy a következő lépésekben?

Először is nyugodj meg. Ez fontos. Előtted már több ezren estek át hasonló helyzeten. Az idegesség a kapkodás nem segít. A CO2 nem ártalmas a beüzemelése pedig egyszerű legtöbb esetben 15 perc alatt megvalósítható.

Mi kell egy CO2 rendszerhez?
Ajánlott beszerezni:
  • Drop Checker - CO2 tartósteszt néven is fut. Legyen hozzá teszt folyadék
  • pH teszt lehetőleg csepegtetőse
  • A reduktorhoz pót tömítés. Nem drága, de mindig akkor kellene amikor nincs kéznél
  • CO2 áztató folyadék a lealgásodott CO2 elemek tisztítására. Jól jöhet diffúzornál, reaktornál, inline difinél, Drop checkernél is
Ok nekem megvan minden, most hogyan tovább?
  1. A nyomáscsökkentő szelepet nézd meg. A csatlakozásnál legyen benne tömítés! Lehet gyárilag maradt ki, lehet sérült, lehet elhagytad csak nem vetted észre. Legyen rajta!
  2. Nyomáscsökkentőt szereld fel a palackra. Ha kulccsal kell meghúzni húzd meg ütközésig. Nem kell vandál módon megtépni, mert eltéped a tömítést! Ha patronos a rendszered, gyorsan csavard be a patront a nyomáscsökkentőbe és ütközésig csavard. Ha közben elszisszen ne ijedj meg csavard tovább
  3. Szereld fel a CO2 csövet a nyomáscsökkentőre. Ha a reduktor és a mágnesszelep külön van, akkor ne legyen több mint 5cm a nyomáscsökkentő és a mágnesszelep között. Ha egyben van a két dolog az szerencsés helyzet nem kell semmire figyelned.
  4. FONTOS! Ha külön van a mágnesszelep nézd meg a gáz áramlási irányt. Fel van tüntetve a mágnesszelepen. Ennek megfelelően kösd be!
  5. A CO2 csövet mérd ki az porlasztás helyéig. Ha ez diffúzor, akkor a palacktól egészen az akváriumba az aljzatig érjen a cső. Ha reaktort használsz akkor elég csak 0.5-1 métert leszabnod.
  6. Be kell szerelned a visszafolyásgátló szelepet. Itt is meg van jelölve a gáz iránya. Figyelj a megfelelő bekötésre.
  7. A visszafolyásgátló általában az akvárium oldalán helyezkedik el (diffúzor esetén) és a szekrényben reaktor és inline diffúzor esetén. Mindkét esetben érdemes a csővel egy kis hurkot tartani. Azaz a CO2 cső lógjon alá a mágnesszelepnek, hogyha a szelep elereszti a vizet, akkor ne égesse le a mágnesszelepet! De ha biztosra akarsz menni később betehetsz még egy visszafolyásgátlót is.
  8. Buborékszámláló. Érdemes 5 cm-vel a visszafolyásgátló szelep után bekötni. Töltsük meg folyadékkal.
  9. Üveg termékeknél körültekintően járjunk el. Óvatosan fogjuk meg a terméket és ne feszegessük, mert szerencsétlen esetben eltörik és elvágj a kezünket.
  10. Ha a cső túl kemény és nem megy rá az eszközökre, meleg vízben fel lehet puhítani, esetleg öngyújtóval megpuhíthatjuk a végét. Elég csak pillanatokra 10-15 cm-ről melegíteni. Ne égessük el a csövet! Csak melegedjen fel picit, így könnyebb lesz ráhúzni a buborékszámlálóra, diffúzorra.
  11. Diffúzornál helyezzük fel a csövet a porlasztóra és helyezzük a porlasztót az akvárium aljára. Érdemes az esőztetővel vagy a szűrő átamlással ellentétesen betenni így gyorsabban eljut majd a CO2 az akvárium minden pontjára
    Inline diffúzornál és reaktornál más a helyzet. El kell vágnunk a szűrő nyomó ágát (nyomó ág ahol a víz jön be az akváriumba. Kössük rá az inline diffúzort vagy reaktort a szűrő csövezésére. Kössük rá a CO2 csövet. Inline diffúzornál mindegy hogyan áll a difi, akár fekvő pozícióban is lehet, de reaktornál ügyeljünk rá, hogy függőleges helyzetben legyen a reaktor!
  12. És akkor el is érkeztünk a rendszer próbaüzeméhez. Nyissuk ki a palackot, lassan kb 3-4 teljes tekeréssel. Ha kevesebbet nyitsz rajta, lehet elfogy a gáz időközben! A fokozatos nyitás segít, hogy a reduktor ne kapjon nagy terhelést egyből.
  13. A reduktor órája felugrik a megfelelő nyomásra, jelezve, hogy működik a dolog. Ha ilyenkor valahol szökik a gáz AZONNAL zárjuk vissza a palackot és ellenőrizzük, hogy megfelelően rögzítettük e a csatlakozásokat.
  14. 2 órás reduktornál a második óra a leszabályzott nyomás mutatja. Ha állítható reduktorunk van, később ez alapján módosíthatjuk a rendszer nyomást. Ha fix, akkor nincs teendőnk. FONTOS! Az óra eleinte változó értékeket mutathat. Lehet a mágnesszelep zárt állapota miatt is. Később érdemes ránézni majd amikor a diffúzor már elindult és a rendszerünk legalább 1 órája üzemel. Ha nullát mutat lehet el van zárva a szabályzó. Ilyenkor csavarjuk fel legalább 2 bar nyomásra.
  15. Ha mágnesszelep van, fontos, hogy áram alatt kell lennie. Ha ki van húzva a szelep zárva van és nem engedi át a nyomást. Dugjuk be vagy kapcsoljuk be az időkapcsolót amiben a mágnesszelep van.
  16. A buborékszámláló nem mutat semmit..... a reduktoron a tűszelep el van zárva! Finoman kezd el csavarni amíg a buborékok nem jelennek meg a buborékszámlálóban. Ha most ismerkedsz a rendszerrel ajánlott csak egy nagyon alacsony buborékszámmal kezdeni. Másodpercenként kb 1 buborék. Később majd finomhangolunk.
  17. Most hogy a CO2 megy a gáz elkezd halmozódni a CO2 csőben diffúzor és inline diffúzor esetén. A porlasztók addig nem indulnak el, amíg az ő üzemi nyomásukat el nem érjük! Kerámia porlasztóknál ez 2 bar, Atomizereknél, Inline diffúzoroknál ez 2.5 bar
    Ha külső reaktorod van, akkor a gáz automatikusan elkezdi megtölteni a reaktor házat és ha működik a szűrő már megy is a beoldás.
  18. Ok elindult a rendszer, honnan tudom, hogy működik? Tesztekkel. Ha most ismerkedsz határozottan ajánlott a Drop Checker tartósteszt használata. Tegyél bele tesztfolyadékot és tedd be az akváriumba a diffúzorral ellentétes oldalra. A tesztfolyadék elszíneződésével látod majd, hogy milyen a CO2 szint az akváriumban. Kék - kevés, Zöld - megfelelő, Sárga - túl sok. A teszter 30mg/l CO2 értékre van belőve. Ha ennél lényegesen kevesebb van a vízben, akkor a teszter kék marad! Fontos, hogy miden állítgatás után várjunk 1-2 órát, mert a teszter késve mutatja az eredményt. Új akváriumnál, amíg a CO2 megfelelő szintre kerül eltelhet több nap is a finomhangolás miatt.
  19. Üzemeltesd a rendszert 1 napig. Nézd meg a teszter hogyan viselkedett az 1 buborékra másodpercenként. Ha kell, nap elején picit emeld meg a reduktor tűszelepével az adagolást.
    20 literes akváriumnál 1, 60 literesnél 2, 150 literesnél 3, 250 literesnél 4 buborék másodpercenként az általános adagolás, ami beoldás függő. Ha reaktorod vagy inline diffúzorod van, kevesebbet is elég adagolni, ha diffúzor van lehet a fenti ajánlás működik majd, vagy picit több is.
Izgalmas időszak kezdődik, a növényeiden hamarosan látni fogod az adagolás eredményét. A növények gyorsabban növekednek majd, esetleg buborékolnak, húsosabb üdébb leveleket hoznak.

Kérdések:
  • Meddig kell hogy elég legyen egy palack?
    Általánosságban 100 literes akvárium 0,5kg CO2-t fogyaszt el 1 hónap alatt, ha csak napközben működik a CO2adagolás. Ez lehet kevesebb ha pazarlóan üzemelteted, de lehet több is ha hatékonyabb a rendszered.
  • Mennyi időnként kell cserélnem a Drop Checker tesztfolyadékot?
    Érdemes 4-8 hetente kicserélni a teszterben lévő folyadékot
  • Mennyi időnként érdemes tisztítanom a diffúzort?
    Hetente a legjobb, de max 2 hetente. Speciális a CO2 diffúzorokhoz hasznáható áztatófolyadékban
  • Mekkora kerámia diffúzor kell nekem?
    20 literhez 15-20mm kerámia, 60 literhez 20-25mm, 200 literhez 30mm, 300 literhez 40mm, 500 literhez 50mm kerámiaátmérő kell
-- A bejegyzést a későbbiekben tovább bővítjük majd. remélhetőleg segít majd az első lépések megtételében. A CO2 jó és hasznos kiegészítője a növényes akváriumoknak egyszer mindenképp érdemes kipróbálni, megtapasztalni a használatát.
 
"20 literhez 15-20cm kerámia, 60 literhez 20-25, 200 literhez 30cm, 300 literhez 40, 500 literhez 50cm kerámiaátmérő kell"

Itt Viktor természetesen mm-re gondolt, nem cm-re.
 
Igen közben látom javítva is lett. Köszi, frissítjük majd csak most gyorsban kellett valami. Ha észrevételetek van mit tegyünk még bele, hajrá ne kíméljetek.

Egyszerűbb lesz mindig ide irányítani mindenit, mint 100x leírni ennek a töredékét minden topikban:)
 
Igen közben látom javítva is lett. Köszi, frissítjük majd csak most gyorsban kellett valami. Ha észrevételetek van mit tegyünk még bele, hajrá ne kíméljetek.

Egyszerűbb lesz mindig ide irányítani mindenit, mint 100x leírni ennek a töredékét minden topikban:)

Dani volt :)
 
Jo lett volna elobb is ez a topic:) bar kicsit ugy erzem hogy: na a sok h mindenfele alap dolgon porgeti magat...:D
En, mint kezdo javaslom a kh teszt beszerzeset is. Igy a tablazat segitsegevel pontosabb kepet kapunk a co2 beoldasarol. Ja es feltennem a tablazatot is az elso hszba;)
 
Szeretnék kitérni majd az extra nagynyomású rendszerek felé, a CO2 vezérlők felé is. Ezeket pótoljuk hamarosan.

Nem tervezek mindent megírni újra, ezért ha hasznos blogposztok vannak a témában, nyugodtan linkelhetők az első poszt alján. Hogy aki akar mindent el tudjon olvasni a témában.
 
srácok, az normális, hogy a bubiszám napról-napra csökken magától? a tűszelepnek minden nap utána kell állítani? tegnap még 37bpm volt, ma csak 32...semmi nem változott, a szekrényben magától biztosan nem állítódott a szelep, és már többször gyanús volt, hogy mintha magától csökkenne, de most direkt felírtam tegnap..
 
Kettő dologra tudok gondolni, egyik a szelep minősége, mivel én is szívtam olcsó fajtával, azt én sem tudtam beállítani.
A másik, hogy közel lehet a mágnesszelephez, és amikor az a nap folyamán melegszik, a tűszelep alkatrészei is tágulnak ami pont elég lehet némi bubiszám csökkenésre.
 
nem difi van, atomizer, nem tudom hol tudna koszolódni, de csak két hetes az egész rendszer
 
sőt, rájöttem, hogy az atomizer tegnap volt 1 hetes mert cserélni kellett. mennyi időnként kéne pucolni? ettől függetlenül nem hinném, hogy ez a gond
 
Back
Oldal tetejére