• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Növénymánia 375 literben

peppino

Főkertész
Sziasztok!

Ezennel elindítom a legnagyobb akváriumom naplóját, amit 09.11.-én alakítottam át jelenlegi formájára.

Adatok:

Akvárium: 150 x 50 x 50 cm, bruttó 375 l
Szűrés: EHEIM 2260 Eheim Classic 1500XL külső szűrő, eheim lily pipe befolyóval, mindkét ágán dupla csappal,
töltet: alul végig tm30-as szűrőszivacs, legfelül 4 liter matrix (ezt majd bővíteni tervezem ha az anyagiak engedik).
CO2: nagynyomású, 5 kg-os palack, jelenleg 2-3 bubi/sec, diffúzorral beoldva (reaktortól idegenkedtem hogy zajos lesz stb.)
Használok még egy eheim skimmert is.
Világítás: Chihiros WRGB II 120 cm LED 130 W 7700 lm 6 órában fél órás napfelkelte - naplementével 60%-ra visszavéve és JBL LED Solar Nature lámpa 68 W 7300 lm 7 órában négy fokozattal visszavéve.
Tápozás: jelenleg napi 6 ml Easy Life Profito (ezen változtatni tervezek mert lehet nem jó így) és 10 ml seachem flourish excel.

Talaj: 30 liter 2-3 mm szemcsenagyságú fekete akvárium aljzat (valamilyen kavics de pontos anyagát nem tudom) illetve 20 liter JBL Manado dark keveréke.
Táptalaj nincs, lenyomkodtam JBL tápgolyókat és tropica kapszulákat mivel sok gyökérről táplálkozó növény van.
Dekoráció: fekete lávakő, red moor gyökerek, mangrove fa, megkövesedett fa kövek.

Víz: RO víz 150-es TDS-re visszasózva, heti 50%-os vízcserékkel.

Növények:

Vallisneria gigantea
Nagyobb anubiasok (ezek pontos nevét nem tudom)
Microsorum pteropus
Microsorum pteropus narrow
Echinodorus aflame
Cryptocoryne wendtii brown
Cryptocoryne albida brown
Cryptocoryne parva
Cryptocoryne wendtii "flamingo"
Cryptocoryne aponogetifolia
Hydrocotyle Tripartita Japan
Nymphaea lotus
Bucephalandra pygmaea bukit kelam
Bucephalandra sp. mini red
Budephalandra red skorpio
Hygrophila pinnatifida
Taxiphyllum "Spiky" moha
Taxiphyllum barbieri moha
Staurogyne repens

Lakók:

2 db nyolcsávos gyöngysügér, 1 db jack dempsey electric blue, 1 db papagájsügér, 3 db electric blue akara végül két "maradékhal", 1 kalászhal és 1 szumátrai márna.
Rajtuk kívül zebracsigák, hagymacsigák és süncsigák vannak még.

Növényválasztásnál fontos szempont volt, hogy olyan gyökere legyen kb. mint egy répának :) vagy epifita legyen mert ezeket békén hagyják a sügerek. A staurogyne repens picit kivétel, ezt szúnyoghálóra varrtam rá és úgy ültettem, majd egy kis darab lávakővel is lesúlyoztam. Mivel szeretem a gyepet de itt a klasszikus kis finom növénykék felejtősek voltak, így mohával oldottam meg. Nem mindenhol van, csak foltokban hogy feldobja az előteret. Ezeket csempe darabokra rögzítettem szétvágott fürdőpamacs darabokkal. Így akár kivehető külön-külön és tisztítható (most esedékes is ez).
Mivel nagyon tetszettek a fát imitáló scape-ek, így én is készítettem két nagy fát középre, moha lombokkal, ráültetve a megkövesedett fa kövekre, mint valami szirtek. A fa tövébe kerültek a kőre a pinnatifidák. A középtérbe választottam nagy fekete lávaköveket, amiket nagy nehezen kettévégtunk, így laposabbak lettek, jávai mohával futtattam a tetejüket, és ide került megtörve a mohát néhány bucephalandra szintén a kövekre. A kövek közé ültettem a színes cryptókat, hogy megtörje a moha zöldjét. Sajnos az albida brown szinte alig fejlődik. Tudom hogy lassú, de ennyire? Pedig a green aquában gyönyörű centi vastag levelei voltak már. Örülnék ha nálam is olyan lenne majd. A lotus szemből még nem látszik, oldalra ültettem egy mangrove fa mögé, az a terv hogy megnőve kinőjön fölé, árnyékot adva a fán lévő anubiasoknak és persze színesítse a képet. Nagyon tetszik ez a növény.

Eddigi tapasztalatok: a növények szépen fejlődnek, a sügereknek tetszett az új scape, sok bujkálóhelyük van. Élvezik a mohás ágak közti bújócskát és hátul a vallisneria gyökérzeténél ástak maguknak egy nagy gödröt. Ezt nem bántam, mert elölről nem látszik, az erős gyökérzet miatt pedig kárt nem okozott, ők meg élvezik. A vallisneria egyébként nagyon megindult mióta telenyomkodtam a talajt tápkapszulákkal, most kellett jól lenyírni mert már lefogta az áramlást.

Amivel persze küzdök az némi alga. Várható volt a mohák miatt, de szerintem a tápozást is finomhangolnom kellene. Először Green Aqua micro - macro ment 15 ml naponta, ekkor a bucék leveleinek szélén szakállalga szerűség jelent meg, a lomb mohákon meg ilyen hosszú cérnaszerű (könnyen lejövő) a frontüvegen meg egy hét után ilyen 3 mm szálhosszúságú zöld fonál, amit ahogy sodort a szűrő áramlata olyan volt mint a búzamező mikor fújja a szél. Annyi hibát vétettem, hogy akkoriban még 2 hetente cseréltem a vizet a mennyiség miatt. Vízcsere előtt 30as nitrátot és 2es foszfátot mértem, ekkor a lámpák még 100%-on mentek.

Aztán a green aquában azt tanácsolták vegyem visszább a fényt mert az is szerepet játszhat ebben illetve áttértem a heti vízcserére. A tápot pedig profitora váltottam mert úgy gondoltam minek locsoljam a nitrátot ekkora halak mellett pluszban. Így meg viszont lehet kevés, legutóbb 10 mg/litert mértem 3 nappal a vízcsere után és 0,2-es foszfátot. A frontüvegnél megjelent némi ciano, meg az alsó mohákon.
Most ezzel szeretnék megküzdeni, de valószínű visszaállok a micro/macro tápra. Ami még dilemma, hogy zömmel lassú növésú növények vannak és gyökérről táplálkozók, mi lenne a legjobb tápozás ez esetben...

 
Szia! Képet a 2 hetes tagság+ 25 hozzászólás után tudsz direktbe feltölteni. Addig is lehet, csak igénybe kell venni valamilyen képmegosztót. Flickr, Imgur, Googledrive, stb... Ezeknek a linkjét beillesztve most is lesz képed. Ha nagy méretű képet akarsz, akkor amúgy is ezek használata javasolt, mivel a fórumra közvetlen 6MB a felső határ. (már az sem kicsi kép) Beidézem neked @ezsolt80 kollégát. Ő is pomázi. 😉
 
Fonalalgázót pont ide találták ki. (Crossocheilus reticulatus)
Az üveg sem kicsi neki. 🙂
Próbáltam. Vettem négyet, direkt nagyobbakat kértem (már amennyire volt) hogy ne rögtön kajaként végezzék. Egy még így is annyira kicsi volt hogy be sem mertem tenni, ment a 65-ösbe míg meg nem nő. Ott azóta is remekül teszi a dolgát. A másik hármat betettem. Persze féltek és bujkáltak, 3-4 napig még láttam őket úszkálni, aztán kettő nyomtalanul eltűnt, egy még megvolt kb. 2 hétig bár bújkálva, aztán megtaláltam kiszáradva a padlón 😕 Sajnálom mert jó lett volna ha nem nekem kell mindig lesimogatni a levelekről a cuccot.
 
Friss helyzet: 4 napja kapja az akvárium újra a Green Aqua Micro-macro kombót, 18 ml-t mindkettőből. Elkezdtek a növények szőrösödni, de csak a levelek élei, a felületük nem. Zöldes színű selymes szőr. 😣 A microsorum gyökerén is bunda lett, pedig az nem a legfényesebb helyen van.

https://drive.google.com/file/d/1I0w3-5ECAEm76o6Zhn-SFocs7QLsJKKg/view?usp=drivesdk

Itt a képen pl. a valisneria szélén van.
Most vagy a meglévő algák kaptak elsőnek erőre az emelt táptól és várni kell míg beáll, vagy még jobban rontottam a helyzeten. Kezdek tanácstalan lenni. Még a fényen tudok visszább venni. Szűrő kb. 2 hete volt takarítva, nem lehet koszos.
 
nagyon tetszik az akváriumod, gratulálok hozzá!! 😊

az algásodást szerintem a még nem beállt akvárium, a nem elégséges szűrés okozza, amit felerősített/beindított a tápcsere…

én az alábbiakat tenném az algák ellen:
1. a biológiai szűrőanyag mennyiségét növelném, az akvárium térfogatának 3-5%-a legyen minimum, itt a legtöbben a seachem mátrixot használják, ez nekem is bevált.
2. a tápot amit használsz, én is évekig használtam, jó táp, de szerintem sűrű és ha nincsen rengeteg stem növényed, elég az ajánlás fele-negyede belőle…
3. a világítás időtartama napi 6-7 óra legyen max.
4. a co2 szinten emelnék annyit, hogy lime zöld legyen a drop checker.
5. heti 50% vízcsere

sok sikert! 😊
 
nagyon tetszik az akváriumod, gratulálok hozzá!! 😊

az algásodást szerintem a még nem beállt akvárium, a nem elégséges szűrés okozza, amit felerősített/beindított a tápcsere…

én az alábbiakat tenném az algák ellen:
1. a biológiai szűrőanyag mennyiségét növelném, az akvárium térfogatának 3-5%-a legyen minimum, itt a legtöbben a seachem mátrixot használják, ez nekem is bevált.
2. a tápot amit használsz, én is évekig használtam, jó táp, de szerintem sűrű és ha nincsen rengeteg stem növényed, elég az ajánlás fele-negyede belőle…
3. a világítás időtartama napi 6-7 óra legyen max.
4. a co2 szinten emelnék annyit, hogy lime zöld legyen a drop checker.
5. heti 50% vízcsere

sok sikert! 😊
Köszönöm 🙂
A nem beállt szűrőt kizárnám mint ok, 6 hónapja üzemeltem be. Mátrix mennyiségét szeretném még majd növelni, most csak 4 liter van benne.
A heti 50-es vízcserét tartom.
Világítás már csak 6 órát megy.

Azért gondolom hogy a tápozás az ok, mert most hogy megemeltem öntött el ez a zöld bunda. Viszont tereptárgyon nem, csak növényen...
El kéne találnom a jó arányt. Vagy valami megfelelőbb táp javaslatod lenne?

Előtte kb. két hétig csak profitót adagoltam naponta. Sokáig jó is volt, de egy idő után kezdett a frontüvegnél megjelenni a ciano, amiről olvastam hogy lehet alacsonyabb nitrátszint az ok. Most az már nem nagyon van.

Még a CO2 beoldáson próbálok javítani. Áttettem a szűrő nyomóágát előre a frontüveg mellé, így nem a növényeket sodorja és pont telibe kapja a diffúzoromat szemben.
Az akarák imádják az új elrendezést, egyfolytában azzal szórakoznak hogy az áramlattal sodortatják magukat 🙂
 
Mivel ebből a naplóból kimaradtak az indítás képei, azért hozok néhány képet, hogy honnan hova jutott az akva fél év alatt, nekem is érdekes visszanézni 🙂

Egy éve, amikor még minden mű volt:
https://drive.google.com/file/d/1JYmRpWhRCKbna1q0oq_F956jwLZnIU3A/view?usp=drivesdk

Az első átalakítás után májusban, még a vacak 2 x 18 wattos fénycsövekkel:
https://drive.google.com/file/d/1JgKeRfh48Bh2sOkLb26ryIF74IHtujoX/view?usp=drivesdkÉs a mostani scape induláskor (azóta több növénnyel kiegészítve):
https://drive.google.com/file/d/1JlFsSdoS5g11lIG46bZI8X7SAI--SkM1/view?usp=drivesdk

A cápaharcsáknak azóta új helyet kerestem. Kiderült hogy kedvelik a friss crypto hajtásokat, meg amúgyis nagyok lettek volna ide.
 
Back
Oldal tetejére