View attachment 181437
Tegnap magyaros vacsorára hivtam meg pár ismerösömet.
Volt vörösboros marhapörkölt (Otthonról hozott pirospaprikával) nokedlivel és somlói galuska.
A somlói a kedvenc magyar édességem, annak ellenére is, hogy dióra allergiás vagyok, a mazsolát pedig utálom.
Nem a leggyorsabban elkészitehetö édesség, a de a 3 piskóta elkéstitését fel lehet gyorsitani. Leirom, én hogyan szoktam csinálni a piskótákat, hátha valakinek segit.
(Ebböl az adagból 10 a pohárnyi lesz.)
Hozzávalók:
- 6 tojás
- (ca 5Ek) 110g liszt
- (ca 6EK) 120g (barna)cukor
- (Ca 1 lapos EK) 10 g kakaópor
- 30 g apróra darabolt dió (lehet darált is, de szerintem jót tesz a sütinek a nagyobb diódarabok állaga) ---> pekándióval helyettesithetö
- Vanillia vagy egy csomag vaniliás cukor
- egy csipet só
- két csipet sütöpor (tulajdonképpen el is hagyható
Elkészités:
- sütöt elömelegitjük 180°Cra
- egy nagyobb tepsit (vagy három kicsit) kibélelünk sütöpapirral
- a lisztet elkeverjük a sütoporral
- Az összes tojás egyben habosra keverjük a sóval, cukorral, vaniliás cukorral. (Géppel kb 5 percig kell kevergetni)
- beleszitáljuk a lisztet és óvatosan összeforgatjuk öket.
- megmérjük a massza súlyát (kb 570 g), és elosztjuk hárommal (kb 190g)
- Az egyharmadát a tepsi bal oldalára kanalazzuk
- a 2. egyharmadát különtesszük és beleforgatjuk a diót: mehet a tepsi közepére
- a maradékhoz habveröval hozzákeverjük a kakaóport: mehet a tepsi jobb oldalára
egy spatulával elegyengetjük a masszákat ugy, hogy lehetöleg elkülönülve maradjanak.
Ehhez kell némi gyakrolat, és viszonylag gyorsan kell dolgozni. Alternativaként 3 kicsi tepsit kell használni.
A sütötöl függöen nagyjából 6-8-10 perc alatt megsül a piskótatrio (ha beleszúrsz a közepébe egy fogpiszkálót és nem ragad rá a pikótamassza: akkor már megsült).