• Külső szűrőt keresel?

    Akkor a következő szűrőket áttekintő tájékoztató oldal neked készült. Gyári adatok, Green Aqua ajánlás és a fontosabb paraméterek. Szűrő választási tájékoztató.

    Tudtad, hogy az EHEIM 2275-ös szűrője az egyik legnépszerűbb termék a Professional 3 szériából? A Green Aqua-ban ezt a szűrőt önállóan 120-180 literes akváriumokhoz használjuk. 240 literes akváriumaink alatt két ilyen szűrő dolgozik tökéletesen.

    Ha szűk a keret, megfelelő alternatíva lehet a Tetratec EX 1200-as szűrő. A szűrőanyagokat később itt érdemes cserélni, de induláshoz megfelelő lehet.

    Tipp: Ha egy kis Purigennel kiegészíted a szűrőd, a vized kristálytiszta és színtelen lesz.

    További külső szűrők a Green Aqua kínálatából.

  • Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Tetratec szűrők, vélemények tapasztalatok

Jeti said:
patzu said:
Nekem egy 600-as van, innen vettem a fórumról és meg vagyok vele elégedve.
Fél éve működik, halk, igaz nem 600l/h amit produkál, de azt hiszem az egyik szűrőre sem jellemző hogy hozza a gyári teljesítményt.
Különben OK!

Sajnos a fele sem igaz!!!


Helló!

Az ex 600-asnak több mint 2l-rel nagyobb a vödre. Nem feltétlenül a literteljesítmény fogja meghatározni a szűrés hatékonyságát.Lassabb áramlással de több szűrő anyaggal szerintem ugyanazt el lehet érni(sőt!).Azt elismerem ,hogy az eheim a szűrők mercédesze,de akkor a tetratec minimum a szűrők opelje ;) Szerintem ár érték arányban az élmezőnyben van.Viszont az is igaz ,hogy az ex 600-ast , nagy (száz liternél nagyobb akváriumba)csak kiegészítő szűrésnek ajánlanám!Ez a l/h méregetés csak arra jó ,hogy saját magad bosszantsd vele ..........szerintem!
 
Hát, üresen 60%-os teljesítmény valóban nem hangzik álmain netovábbjának... viszont nem tudom megállni, hogy egy gondolatot ne fűzzek hozzá: a rotorlapátok mérete és száma önmagában nem határozza meg a szivattyú teljesítményét. Nyilván ha a lapát és a ház között sok hely van, akkor vélhetően kevesebb teljesítményt fog tudni leadni.

Szerintem egyébként jó ha tudjuk egy-egy szűrőnek a valós adatait, merthát a gyártók nélhol kicsit elk***ulnak - így legalább vonalaiban lehet hasonlítani az egyes szűrők teljesítményét. Csak arra kell vigyázni, hogy az ember ne kezelje vallásosan ezeket a számokat. :) Nem azért fog valaki Opelt venni fehér Merdzsó helyett, mert az Opel motorjának a nyomatéka 10Nm-rel nagyobb. :lol:

És abszolút úgy vélem, hogy a szűrők mért teljesítménye még mindig csak egy támpont, mert aztán ha telepakolsz egy 2080-at műanyag bioballal, egy ding-dong márkájút meg (és most inkább direkt nem írok típust) legjobb és szépen rétegezett szűrőanyaggal, csúful le fogja körözni az utóbbi az előbbit. Ami nyilván a szűrő és a gyártó hibája. ;)
 
Mindig a pénz szabja meg, hogy milyen szűrőt veszel.
Ha nem a pénz szabná meg akkor mindenki álmai akváriumát rakná össze nem pedig amire telik.
 
Szerintem nem mindig csak a pénz szabja meg. :) Megintcsak az autós párhuzamot tudom felhozni. Persze nyilván ebben a hobbiban is van egy adag sznobizmus és sokan erejükön felül, sokszor értelmetlenül vesznek meg egy-egy eszközt (egy másik helyett), de az ember a hobbijára, a szive csücskére néha könnyebben áldoz.
 
Sajnálattal kell közölnöm azok számára is, akik beleszerelmesedtek valamilyen, számomra nem felfogható módon a TETRATEC szivattyúkba, (mint, ahogyan én is még párnappal ezelőtt), hogy nálam az EX 600-as befejezte a négynapos pályafutását. Megy vissza a kereskedőhöz és, ha van neki egy kis vér a pucájában, akkor vissza egyenesen a gyártójához.
Az EHEIM termékekben még soha, egyetlenegy esetben sem csalódtam, az elmúlt 42 év akvarista megszállottságom ideje alatt.
Én, a jelenlegi, picike 126 literes akváriumomban továbbá az előző évtizedek "medencéimben" 400 és 600 liter, a szellőzést minden esetben eheim diffúzorral oldottam meg, amikben az átömlő víz sebessége rántja be a levegőt és ahhoz teljesítmény kell, ami persze nem feltétlenül arányos a készülék gépkönyvében megadott névleges átömlési l/h teljesítménnyel, de lehetőleg minél közelebb legyen a gépkönyvi mérési specifikáció valóságához. Az EHEIM összes, általam eddig felhasznált tipusainál ez ( kb., hat tipus) az elmúlt évtizedekben, a jósági tényezőjüket 95-100%-osra értékelhetem. A TETRATEC EX 600 esetében ez mindössze 40% körüli érték, sajnálatos módon, mert egy szobai szökőkút teljesítményének megfelelő átömlést képes produkálni. Sokak erre úgy reagálnak, hogy a lassúbb átömlés minőségibb szűrést ad. Ez így igaz! DE, azt egy 1500Ft-os, 2.5W-os szivattyúval is meg lehet oldani. A TETRATEC szép, csábító külsővel bír, csak "vérszegény" ahhoz képest, hogy a Watt teljesítménye láttán, mit várhatna el tőle az ember.
Ami még érdekesség, hogy az EHEIM 2211 szivattyúm (300 l/h !) a hozzá és bele tökéletesen illeszkedő 2213-as rotorjával (440 l/h) tökéletesen meg tudja hajtani azt a diffúzort, amire a TETRATEC EX 600 (600 l/h) nem képes. Azért ez, jó nagy csalódás volt számomra.
Holnap érkezik hozzám egy EHEIM Ecco 300. Majd beszámolok, hogyan teljesít.
Üdv mindenkinek!
 
Jeti said:
patzu said:
Nekem egy 600-as van, innen vettem a fórumról és meg vagyok vele elégedve.
Fél éve működik, halk, igaz nem 600l/h amit produkál, de azt hiszem az egyik szűrőre sem jellemző hogy hozza a gyári teljesítményt.
Különben OK!

Sajnos a fele sem igaz!!!

Próbáltam elkerülni, hogy megkérdezzem magamtól, hogy miért is írom ide le a saját tapasztalataimnak a felét hazudva?! ...., de aztán mégsem tettem! ;)
De most már azért megkérdezném, hogy 42 év boldog Eheim-es periódus után, miért is vásároltál egy ilyen használhatatlan TETRATEC szűrőt?
Vagy lehet, talán mégsem akartam igazán belemenni egy ilyen vitába?! :crazy: :wave:
 
patzu said:
Jeti said:
patzu said:
igaz nem 600l/h amit produkál, de azt hiszem az egyik szűrőre sem jellemző hogy hozza a gyári teljesítményt.

Sajnos a fele sem igaz!!!

Próbáltam elkerülni, hogy megkérdezzem magamtól, hogy miért is írom ide le a saját tapasztalataimnak a felét hazudva?! ...., de aztán mégsem tettem! ;)

Nem beleszólván e vitába, (de) sztem a 600 lph-ra írta Jeti, hogy a fele sem igaz...
Amúgy nagyon tetszik a fórumozók (nagy részének) a stílusa ilyen helyzetekben, nem az egyszerű anyázás szintjén marad meg :lol:
Ez külön tetszett: "Próbáltam elkerülni, hogy megkérdezzem magamtól, hogy miért is írom ide le a saját tapasztalataimnak a felét hazudva?! ...." :thumbup: :)
(A sügeres fórumon olvaható időnként ilyen :) )
 
atti76 said:
Nem beleszólván e vitába, (de) sztem a 600 lph-ra írta Jeti, hogy a fele sem igaz...
Amúgy nagyon tetszik a fórumozók (nagy részének) a stílusa ilyen helyzetekben, nem az egyszerű anyázás szintjén marad meg :lol:
Ez külön tetszett: "Próbáltam elkerülni, hogy megkérdezzem magamtól, hogy miért is írom ide le a saját tapasztalataimnak a felét hazudva?! ...." :thumbup: :)
(A sügeres fórumon olvaható időnként ilyen :) )

Azt hiszem nem a "sügéres fórumos" beszólásaimról vagyok híres! :) ....és eddig mindig csak a háttérben mosolyogtam amikor a csúcstechnikával lettek alsó vagy középkategóriás cuccok összehasonlítva. Mert ugye nem sok értelme van!...és ez a topic nem is arról szól, hogy TETRATEC vagy EHEIM, mert ez egyértelmű! ...és én is csak a Tetrá-ról írtam le a véleményem válaszolva a feltett kérdésre.Egy rossz pillanatban rosszul érintett a beidézett véleményem,..... Szóval, vissza a növények közé! :silent: :) :thumbup:
 
atti76 said:
patzu said:
Azt hiszem nem a "sügéres fórumos" beszólásaimról vagyok híres! :) .

Félreértettél, nem pejoratív értelemben gondoltam :)

...azért is a mosoly a mondatom végén! :thumbup:
....és újra ON! :wave:
 
Tegnap megjött az EHEIM ecco pro 300 külső masina a TETRATEC EX 600 cserébe, pár ezres + (futár visszafelé, egy csont új, garanciális négy napos készüléknél :( :evil: etikátlanul) egy ezres ráfizetéssel a vásárlóra terhelve.
Szintén új masinára fizettem rá pluszban és egy kívülről is sok helyen sérült, használt készüléket küldtek! Nem gondoltam volna, hogy egy nagy kereskedő cég ilyen csalást meg mer tenni ilyen árfekvésben! Még soha nem jártam így. Direkt nem reklamáltam. Majd a fogyasztóvédelemnél úgyis találkozom velük. Dunántúliak. Nevet nem mondok.
Mindenesetre az EHEIM lényegesen hangosabb, nem azért, mert használt, hanem, mert a fejrészében található nagy üreg, akusztikusan felerősíti a rezgéseket, de amúgy, kertet lehetne locsolni vele, mert olyan iramban nyomja a vizet. Lehet, hogy ebben a 20-30 ezres kategóriában soha nem lehetünk egy adott termék minden paraméterében kielégültek?
Látni a katalógusokban 80-120 ezres árfekvésű külső szivattyúkat is, amik persze nem az én pénztárcámhoz készültek, de, ha valamikor is lenne rá lehetőségem egy nagy "csodát" megvenni, ezek után már nem merném rászánni magam.
(Vagy, csak Németországban kellene vásárolni személyesen és nem az interneten keresztül?)
 
Jeti said:
Tegnap megjött az EHEIM ecco pro 300 külső masina[...]
Mindenesetre az EHEIM lényegesen hangosabb
Nekem eheim2073 van. Az elején volt egy kis hangja, de idővel beállt. Inadsz Daninak is így volt és még pár embernek akikkel beszéltünk. Finoman összekopnak a forgó alkatrészek. Ez kb 2-3 hét.
Talán nálad is csak erről van szó. Ha nem, akkor lehet, hogy más konstrukció. Mindenesetre a 2073-as elég szépen lecsendesült. Kint alig hallani, ha szekrényben lenne szerintem tudomást sem vennék róla.

Szűrő választáskor általában az emelési magasságot érdemes figyelembe venni az lph mellett. Épp tegnap néztem Levi85 szűrőválasztási segédletét.
Bizony több olyan szűrő is van benne, ahol akár 7-800 lph mellé is képesek voltak 1.5m emelési magasságú szivattyút betenni. Ez már induláskor fele lph-val fog üzemelni. Már most könyvelhető.
Érdemes tehát 1.8, 2m emelési magasságú szűrőket vadászni. Ez az érték általában bizonyosság arra, hogy bikás szivattyú van benne és jobban teljesíti a gyári hozamot leterheltebb szűrőkörrel is.

Közben megnéztem a Tetrát:
Tetratec EX 600 Külső szűrő teljes gyári mechanikai és biológiai töltettel:
• Pumpateljesítmény: 600 lph (liter per óra)
• Gyárilag javasolt akváriumméret: 60-120 literig.
Green Aqua által javasolt növényes akváriumméret: max.80 liter.
• Vödörméret: 5,7 liter.
• Teljesítmény: 10 W
• Pumpa emelési magasság: max. 1,2 méter Jujjj, Ezzel az adattal abszolút érthető amit írsz. 600lph mellé a legkínaibb gyártó is 1.5, de inkább 1.8-as emelést ad. Ez így :thumbdown:

Ezzel szemben:
Eheim 2036 Ecco Pro 300 külső szűrő technikai adatok:
• Pumpateljesítmény: 750 lph (liter per óra)
• Gyárilag javasolt akváriumméret: 300 literig.
Green Aqua által javasolt növényes akváriumméret: max. 90 liter.
• Vödörméret: 5 liter.
• Szűrőtöltet kapacitás: 2.8 + 0.3 liter (előszűrő)
• Teljesítmény: 8 W
• Pumpa emelési magasság: max. 1.9 méter Az én drágább 2073-asomnak nincs ekkora emelése. Igen, itt már van erő :thumbup:
 
Roli said:
Üdv Mindenkinek!
Tegnap járt nálam a GLS és hozott egy Tetratec EX 700-at. :mrgreen: Mint írtam ez az első külső szűrőm.Viszonyítási alapom nincs. Hangját illetve lassan már egy napja jár és eddig elég csendesnek bizonyult.Remélem megtartja jó szokását később is. :D
Összeszerelni nem volt egy nagy dolog.Egyenlőre a gyári szűrőanyag van benne. Majd meglátjuk hogy mit csinál hosszú távon.A szűrő anyaga és kidolgozása meglepően jó minőségű.Az esőztető és a szívó kosár szépen megvan csinálva.Átlátszó ,barnás és így nem zavarja úgy az összképet.
A szűrőanyag minősége ránézésre nem a legjobb. De ez majd kiderül később.A flow jónak tűnik, jut mindenhova bubi.
A későbbiek folyamán beszámolok még hogy muzsikál a kicsike.Ha bárkinek kérdése van írjon.
Összességében egy nagyon jópofa szűrő és pimaszul olcsó szerintem. :D
Üdv
Roli
Összességében egy nagyon jópofa szűrő és pimaszul olcsó szerintem.

Ha nem én fizetném a villanyszámlát, biztos TETRATEC EX 2400-asom lenne, mert tényleg szépen össze van rakva és kirívóan halk is. Az olcsóságában már nem vagyok annyira biztos, legalábbis az átömléséhez viszonyítva.
 
N-emy said:
Üdv !
Takarítás után az EX 700-asom kicsit el kezdett zörögni. A rotor kerámia tengelyének mindkét végén van gumidugó? Mivel összerakáskor nem találtam ,így valószínű vagy nem is volt ,vagy elnyelte a mosdó. Eddig csak ennek a hiányára tudtam gondolni ,mivel így a tengelyt nincs ami központosan tudná tartani ,így alakulhatott ki a zörgés (feltételezésem szerint).
vagy elnyelte a mosdó.

Hello!
Az Eheim tengelyvég gumik 1=1-ben kompatibilisek hozzá!!!
Üdv: Jeti
 
T-boy said:
Nagyon jó ez a topic, nagyon sokat segített a választásomban és jobban elnyerte a bizalmamataz EX, 600 helyett 700-at veszek, szerencsére találtam akciósat, úgy-hogy az a 2000Ft már tényleg semi, majdnem minden kérdésemre választ találtam, kérdés nélkül, köszönöm. Amint meglessz a cucc írom tapasztalataimat:D

a választásomban és jobban elnyerte a bizalmamataz EX, 600 helyett 700-at veszek,

Sajnos a 400, a 600, és a 700 tipusokban tökéletesen egyforma méretű rotor üzemel és az átömlőnyílások belső átmérői is azonosak, csak a szűrőkosaruk űrtartalma változik, továbbá a felvett Watt teljesítményük mások. Bár az eltérő Wattra még nem mértem rá, de kétlem, hogy valós. De, ha valós érték, akkor is, mitől lenne nagyobb átömlése egymástól ennek a három tipusnak?! Mindegyik rotor 3600fod/perc fordulattal dolgozik.
Az 1200-as tipusnál változnak a specifikációk.
 
Jeti úgy látszik, hogy ez a rossz élmény a Tetra-val minden álmod elmosta, és eddig csak rosszat mondtál róla.
Egyébként meg sokan dícsérik mert árban és technikában megéri.
Egyedűl a szűrőanyagára panaszkodnak.

Azért ennyire nem lehet rossz, ha csak te panaszkodtál rá.
 
Mexx2 said:
Jeti úgy látszik, hogy ez a rossz élmény a Tetra-val minden álmod elmosta, és eddig csak rosszat mondtál róla.
Egyébként meg sokan dícsérik mert árban és technikában megéri.
Egyedűl a szűrőanyagára panaszkodnak.

Azért ennyire nem lehet rossz, ha csak te panaszkodtál rá.

Szia!
Szép, precíz, hangtalan készülék. Ez a kirívóan pozitív tulajdonsága dicséretes. Sajnáltam is, amikor meg kellett válnom tőle, de a saját otthonom villanyszámláját is én fizetem az összes közüzemi díjjal együtt. Szívem szerint egy EX 1200-st, vagy 2400-ast használnék, ha solar napcelláim lennének a tetőmön, vagy ha anyuka, apuka fizetné.
( Mellesleg, csak megjegyezem, hogy nekem már az 1968-70-es években olyan motoros EHEIM szivattyúim voltak, amiken még a normál elektromotorok különálló egységként működtek szárazon, mert akkor még nem találták fel a víz alatt működő, vízkenésű, sem acél, sem kerámiatengelyű akváriumi szinkronmotorokat, úgyhogy, van némi összehasonlítási alapom néhány paraméterben. És az elmúlt éveim során, legalább 60 szivattyúm volt 6-8 féle márkából.)
Adott térfogatú medencéhez, adott átömlés szükséges és nekem nem mindegy, hogy az, 400ft-al növeli meg a villanyszámlát, vagy 2000-el.
 
Jeti said:
...Mellesleg, csak megjegyezem, hogy nekem már az 1968-70-es években olyan motoros EHEIM szivattyúim voltak, amiken még a normál elektromotorok különálló egységként működtek szárazon, mert akkor még nem találták fel a víz alatt működő, vízkenésű, sem acél, sem kerámiatengelyű akváriumi szinkronmotorokat...

Erről szívesen olvasnék beszámolót ha még meg van valamelyik akkor akár képekkel is ;)
 
inadsz said:
Jeti said:
...Mellesleg, csak megjegyezem, hogy nekem már az 1968-70-es években olyan motoros EHEIM szivattyúim voltak, amiken még a normál elektromotorok különálló egységként működtek szárazon, mert akkor még nem találták fel a víz alatt működő, vízkenésű, sem acél, sem kerámiatengelyű akváriumi szinkronmotorokat...

Erről szívesen olvasnék beszámolót ha még meg van valamelyik akkor akár képekkel is ;)

Gunter Eheim:
Ott van mellette az asztalon az a nagy, zöld szűrő, ami nekem az első masinám volt a hetvenes évek körül.
http://youtu.be/-0uq58hYTZA
 
Back
Oldal tetejére