• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Garnéla etetés

Kecskés Levente

Főkertész
Ebből van egy rakat az udvarunkon. Ezt is kell szárítani, majd forrázni? Vagy szárítás nélkül is lehet forrázni és adni?
Én 2-3 percre mikróba teszem egy fél bögre vízben majd hideg vízzel felengedem és teszem az akvákba. Halaknak is adom.
 

Zotya

Legenda
Én 2-3 percre mikróba teszem egy fél bögre vízben majd hideg vízzel felengedem és teszem az akvákba. Halaknak is adom.
Akkor ma kipróbálom, hogy nálam kell vagy sem. Ha eszik akkor szedek bőven és szárítok ki későbbre. Sajna nálam a dió levél elhullást okozott még ősszel így azzal nem próbálkozok újra.
 

Kovács Zsolt

Főkertész
Szerintem én is bepróbálkozom a pitypanggal...
Esetleg cseresznye fa levelet vagy meggy fa levelet is próbáltatok már? vagy valami gyümölcs fáét?
 

Kovács Zsolt

Főkertész
Nálam ennyire nem kaptak rá. Viszont az Eperfa levélre, ami 3 napja ázott bent egy este elpusztitottàk. Dobtam is be újat nekik. Illetve a tölgyfa levelet kostolgattak mèg. De az is lehet hogy kell egy két nap a pitypang nak is.
 

Zotya

Legenda
Nálam ennyire nem kaptak rá. Viszont az Eperfa levélre, ami 3 napja ázott bent egy este elpusztitottàk. Dobtam is be újat nekik. Illetve a tölgyfa levelet kostolgattak mèg. De az is lehet hogy kell egy két nap a pitypang nak is.
Nekem bevágták az egész levelet reggelre. Csak a szára maradt meg. Holnap szedek nekik bőven, kiszárítom és lesz ellátmány egy jó ideig.
 

star67

Legenda
Én szárítottam cseresznyefa levelet is, aztán forrázva adtam nekik, de az valamiért nagyon piszkolta a vizet.
Az eper és dió valahogy keményebb, annak csak az ere marad meg.
 

Kovács Zsolt

Főkertész
Esetleg próbált valaki már Mogyoró fa levelet?

Illetve szembe jutott hogy, mi lenne ha összesítve lenne hogy milyen fa levelet adun, adtunk a garnéláknak. Valami táblázatra gondoltam.
Szerintetek....???
 

Spexxy

Főkertész
Nálam a legnépszerűbb levélkaja! Mármint a garnélák számára.

Esetleg próbált valaki már Mogyoró fa levelet?

Illetve szembe jutott hogy, mi lenne ha összesítve lenne hogy milyen fa levelet adun, adtunk a garnéláknak. Valami táblázatra gondoltam.
Szerintetek....???
 

Kovács Zsolt

Főkertész
Nálam a legnépszerűbb levélkaja! Mármint a garnélák számára.
Köszi. Régen nem adtam nekik csak garnéla tápot. Most már szinte 1 szer kapnak csak a garnéla tápot. A többi levél szinte.
Krumplit próbált már valaki?
 
Utoljára módosított:

Coller

Főkertész
Kis kísérlet, most száradnak, este már be akarom nekik dobni/szúrni:
Fő a csalán, citromfű és cseresznye levél mix

kaja1.jpg

Szottyosan, de még egyben. A szárakat leszedegettem ez után.

kaja2.jpg

Trutyi készül a mozsárban

kaja3.jpg

Pálcára mérsékelten akar feltapadni. Készült emiatt két "tabletta" is. Csak az félek, sehogyan sem fog lent maradni, ha kiszárad. A rakott krumplit a háttérben nem kevertem bele :D

kaja4.jpg

Nem hatékony, sok levélből kevés "cucc" lesz, de full bio, remélem, szeretni fogják ennyi macera után :D Bár egyébként kb 10 perc alatt megvolt. Ha ízlik nekik, akkor váltok nagyüzemi(bb) méretekre, télire jó lesz. Ha elég nyersanyagot használnék, lehetne botmixelni (titokban, hogy a család ne lássa, mire használom az eszközt :D ), úgy azért jóval egyszerűbb lenne, és lehet, a pálcára is könnyebben tapadna fel egy homogénebb elegy. Még agyalok, mit lehetne beleteni, ami könnyen növeli az egész massza mennyiségét. Ha maga a "technológia" beválna, akkor mindenféle ízekben tudnám csinálni az egyébként nem valami nagy számú állománynak a kaját :)
 

dexkill

Szakértő
Szakértő
Kis kísérlet, most száradnak, este már be akarom nekik dobni/szúrni:
Fő a csalán, citromfű és cseresznye levél mix

View attachment 80699

Szottyosan, de még egyben. A szárakat leszedegettem ez után.

View attachment 80700

Trutyi készül a mozsárban

View attachment 80701

Pálcára mérsékelten akar feltapadni. Készült emiatt két "tabletta" is. Csak az félek, sehogyan sem fog lent maradni, ha kiszárad. A rakott krumplit a háttérben nem kevertem bele :D

View attachment 80702

Nem hatékony, sok levélből kevés "cucc" lesz, de full bio, remélem, szeretni fogják ennyi macera után :D Bár egyébként kb 10 perc alatt megvolt. Ha ízlik nekik, akkor váltok nagyüzemi(bb) méretekre, télire jó lesz. Ha elég nyersanyagot használnék, lehetne botmixelni (titokban, hogy a család ne lássa, mire használom az eszközt :D ), úgy azért jóval egyszerűbb lenne, és lehet, a pálcára is könnyebben tapadna fel egy homo kigénebb elegy. Még agyalok, mit lehetne beleteni, ami könnyen növeli az egész massza mennyiségét. Ha maga a "technológia" beválna, akkor mindenféle ízekben tudnám csinálni az egyébként nem valami nagy számú állománynak a kaját :)
"Ancibrikett" ;) Évente kétszer készítek, 1-1 kg alapanyagból. Mindenki imádja: anci, cory, garnéla, még a ragadozók is belekóstolnak (killik). Jó úton indultál el, meg ne állj! :)

(Szerk.: apró kritika: a citromfűtől és a rézmozsártól óva intettek.)
 

Coller

Főkertész
A citromfűvel mi a gond? A mozsár csak most, az 1.0 verziónál játszik.
Eddig az amanok zabálják a pálcásat (azonnal betettem, ahogy kiszáradt), de azok a szárított cipőtalpat is megennék....
 

Spexxy

Főkertész
Van olyan garnélatáp is, amely tartalmaz citromfüvet. Nálad inkább az lehet a probléma, ha nem jó arányban (túl sok) kerül bele.

A réz pedig mérgező (lehet) a garnélák számára.

A citromfűvel mi a gond? A mozsár csak most, az 1.0 verziónál játszik.
Eddig az amanok zabálják a pálcásat (azonnal betettem, ahogy kiszáradt), de azok a szárított cipőtalpat is megennék....
 

Coller

Főkertész
Hát, azt szerették, amikor csak forrázott citromfű levelet tettem be nekik. Itt most a java cseresznye volt, és volt benne egy kis citromfű és csalánból volt a legkevesebb. Nem mértem az arányokat :)
Szerintem pár perc mozsarazásból csak nem oldódott ki annyi réz, hogy halálos legyen....
 

dexkill

Szakértő
Szakértő
Csupán óvatos vagyok - lehet, hogy szükségtelenül -, a citromfű illóolajat tartalmaz, amiről nem tudom, hogy nem árt-e a garniknak. Klasszikusan az illóolajos/gyantás cuccoktól óvjuk az akváriumot (tiszafa, fenyő, tuja, stb.). Semmilyen bizonyítékom nincs rá, csak írtam, hogy alapvetően nem tenném be a brikettbe. De ez csak vélemény, kezeld így! :)

A rézmozsárra is csak felhívtam a figyelmedet, nyilván nem fogod rögtön leölni az egész akváriumot, csak szóltam, hogy tartsd szem előtt a későbbiekben.

Cseresznyelevélre egy több éves gyakorlatom: szedd le zölden, mosd meg / öblítsd le hideg vízben, majd forrásban lévő vízbe tedd be max 1-2 percre (addig, hogy "üveges" legyen a levéllemez. Utána egyenként terítsd ki fóliára, hogy megszáradjon, majd jól szellőző zsákba (krumplis zsák) gyűjtsd össze. A levél ilyen módon előkészítve zöld marad. A garnélák imádják.
 

Attachments

dexkill

Szakértő
Szakértő
Hát, azt szerették, amikor csak forrázott citromfű levelet tettem be nekik. Itt most a java cseresznye volt, és volt benne egy kis citromfű és csalánból volt a legkevesebb. Nem mértem az arányokat :)
Szerintem pár perc mozsarazásból csak nem oldódott ki annyi réz, hogy halálos legyen....
Mondjuk azzal nem számoltam, hogy a forrázás miatt az illóolaj-tartalom drasztikusan csökken (vízgőzdesztilláció, hogy szakmai legyek ;) ), szóval lehet, hogy teljesen alaptalan a parám...
 
Oldal tetejére