Pecás
Legenda
Többször szóba került a kérdés, gondoltam, nyitok neki egy topicot.
Sokakban egy kis zavar van a biológiai szűréssel kapcsolatosan. Ezt fokozza, hogy sok esetben a gyártók marketing fogást csinálnak abból, hogy a biológiai szűrésre hivatkozva próbálnak forgalmat generálni.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nettó átverés minden, csak "kissé" el van túlozva az egyes termékeknél a valóban létrejövő biológiai szűrés méretéke/hatékonysága.
A megértéshez először ki kell beszélni a mechanikai és a biológiai szűrés közti alapvető különbséget, az egyes szűrésfélék megvalósításának a feltételeit.
Mechanikai szűrésről akkor beszélhetünk, amikor a VIZÜNK LEHETŐLEG KRISTÁLYTISZTA annak színétől (lásd a "fekete víz" esetét), illetve vegyi összetételétől függetlenül (egy jó nitrátos víz "szép" sárga, lehet makulátlanul átlátszó, de ettől még fuldoklik benne a vízi világ).
Biológiai szűrésnél nem a víz "tisztasága"/átlátszósága szempontjából vizsgáljuk a dolgot (persze a mechanikai tisztaságot feltételezzük), hanem a vízben oldott anyagokra, esetünkben elsősorban a mérgező ammóniára, ammóniumra, nitritre, a bizonyos szint felett már nem kívánatos nitrátra (ha tovább megyünk, akkor a foszfor vegyületek sem egészségesek bizonyos szint felett...) koncentrálunk.
A biológiai szűrést -minő meglepetés- különböző baktérium törzsek végzik, jellemzően anaerob körülmények közepette.
Ez az oka annak, hogy a biológiai szűrőanyagként árult anyagok jellemzően kis térfogat mellett már-már elképzelhetetlen nagyságú felülettel rendelkező anyagok SZOKTAK LENNI, és nem véletlenül írtam nagy betűkkel, ugyanis kiváló biológiai szűrőanyag lehet akár egy vödör apró kavics is, legfeljebb a hatásfoka nem olyan, mint a modern anyagoké, vagy akár egy szivacstábláé.
Idáig általában teljes az összhang, nem nagyon szoktak nagy viták lenni.(y)
Ha eddig eljutottunk, használjuk továbbra is a józan paraszti eszünket!
Ha baktériumok végzik a biológiai szűrést, akkor azok kívánatos, hogy egy összefüggő biofilmet képezzenek a szűrőanyagunk felületének minél nagyobb hányadán, így hasznosulni tud a szűrőanyagunk hatalmas felülete, ergo hatékony biológiai szűrésünk lesz! HEURÉKA!!!
Na, itt jön a fekete leves, ugyanis a dolog nem ennyire egyszerű!
- a biofilm nem varázsütésre jön létre, még a megfelelő baci kultúrák adagolása esetén sem, bár "oltással" kétségtelenül nagyságrendileg gyorsítani lehet ezt a folyamatot
- a biofilmnek van bizonyos vastagsága, ami idővel törvényszerűen gyarapodni fog
- a túl kicsi pórusok az idő előrehaladtával elzáródnak, ezzel csökken a szűrőanyagunk hatékonysága
- a szűrőanyagon átáramló víz sebessége alapvetően befolyásolja a biológiai szűrésünk hatékonyságát (ideálisnak 6 cm/perc ALATTI sebesség esetén monhatjuk!!!) és ez szokott lenni a legtöbb esetben az egyik kardinális probléma.
Bevezetésnek/ízlelgetésnek kb ennyi, folyt köv...
Sokakban egy kis zavar van a biológiai szűréssel kapcsolatosan. Ezt fokozza, hogy sok esetben a gyártók marketing fogást csinálnak abból, hogy a biológiai szűrésre hivatkozva próbálnak forgalmat generálni.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nettó átverés minden, csak "kissé" el van túlozva az egyes termékeknél a valóban létrejövő biológiai szűrés méretéke/hatékonysága.
A megértéshez először ki kell beszélni a mechanikai és a biológiai szűrés közti alapvető különbséget, az egyes szűrésfélék megvalósításának a feltételeit.
Mechanikai szűrésről akkor beszélhetünk, amikor a VIZÜNK LEHETŐLEG KRISTÁLYTISZTA annak színétől (lásd a "fekete víz" esetét), illetve vegyi összetételétől függetlenül (egy jó nitrátos víz "szép" sárga, lehet makulátlanul átlátszó, de ettől még fuldoklik benne a vízi világ).
Biológiai szűrésnél nem a víz "tisztasága"/átlátszósága szempontjából vizsgáljuk a dolgot (persze a mechanikai tisztaságot feltételezzük), hanem a vízben oldott anyagokra, esetünkben elsősorban a mérgező ammóniára, ammóniumra, nitritre, a bizonyos szint felett már nem kívánatos nitrátra (ha tovább megyünk, akkor a foszfor vegyületek sem egészségesek bizonyos szint felett...) koncentrálunk.
A biológiai szűrést -minő meglepetés- különböző baktérium törzsek végzik, jellemzően anaerob körülmények közepette.
Ez az oka annak, hogy a biológiai szűrőanyagként árult anyagok jellemzően kis térfogat mellett már-már elképzelhetetlen nagyságú felülettel rendelkező anyagok SZOKTAK LENNI, és nem véletlenül írtam nagy betűkkel, ugyanis kiváló biológiai szűrőanyag lehet akár egy vödör apró kavics is, legfeljebb a hatásfoka nem olyan, mint a modern anyagoké, vagy akár egy szivacstábláé.
Idáig általában teljes az összhang, nem nagyon szoktak nagy viták lenni.(y)
Ha eddig eljutottunk, használjuk továbbra is a józan paraszti eszünket!
Ha baktériumok végzik a biológiai szűrést, akkor azok kívánatos, hogy egy összefüggő biofilmet képezzenek a szűrőanyagunk felületének minél nagyobb hányadán, így hasznosulni tud a szűrőanyagunk hatalmas felülete, ergo hatékony biológiai szűrésünk lesz! HEURÉKA!!!
Na, itt jön a fekete leves, ugyanis a dolog nem ennyire egyszerű!
- a biofilm nem varázsütésre jön létre, még a megfelelő baci kultúrák adagolása esetén sem, bár "oltással" kétségtelenül nagyságrendileg gyorsítani lehet ezt a folyamatot
- a biofilmnek van bizonyos vastagsága, ami idővel törvényszerűen gyarapodni fog
- a túl kicsi pórusok az idő előrehaladtával elzáródnak, ezzel csökken a szűrőanyagunk hatékonysága
- a szűrőanyagon átáramló víz sebessége alapvetően befolyásolja a biológiai szűrésünk hatékonyságát (ideálisnak 6 cm/perc ALATTI sebesség esetén monhatjuk!!!) és ez szokott lenni a legtöbb esetben az egyik kardinális probléma.
Bevezetésnek/ízlelgetésnek kb ennyi, folyt köv...