• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Rejuvenation(70 L low-tech)

Mormota

Kertész tanonc
Üdv!

Hasonlóan számtalan sorstársamhoz magam is kölökként kezdtem ezt a hobbit. Halas sikerekkel és kudarcokkal gazdagodtam. Az utóbbi pár évben pedig hol volt víz az akvában, hol nem. Miután rácsodálkoztam pár képre a fórumon jött a váratlan fordulat, nekem is kell egy ilyen! Ezt a részt ennyivel le is zárnám, szerintem újdonságot eddig senki sem olvasott.;)

A tank a régi "nagy" akváriumom. Öreg, karcos jó pár helyen, de nem eresztett soha. Mérete talán elég, hogy el tudjam dönteni kell-e ez nekem. Ez a napló a megújulásáról fog szólni. Gyakorlatilag ilyen technika, vagy kristály tiszta víz, és ennyi növény sem volt a közelében, mint most.
Azért low-tech mert türelmetlen ember vagyok, és "szezonban" az egyébként is kevés szabadidőm pillanatok alatt olvad el.
Amennyiben elkap a gépszíj van talonban egy ~40 literes is, arra elég a technika komolyabb a tervekhez.

Pár adat, mert ez így szokás ugye:
Indítás: 2014.02.22.
Víz: 18nk Kh, 14nk Gh, 8 ph. Ezt még finomítani fogom egyelőre az "öregfiúkkal" 1:2 arányban.
~70 liter normál üvegből
Tetra EX 600: 600l/h(szivacs+4l Subtrat pro+perlon+250 ml Seachem Purigen);Aqauel Fan2: 490l/h(sima szivacs)
Quad T5 2x24W: 0,66W/l, 6 óra/nap
EasyLife Profito: 7ml/hét; EasyCarbo: 1ml/nap
Co2 nincs.
Mini oxydator: mert nem tudok őszintén hinni a vízfodrozásban.:whistle:
Tropica substrate+Dennerle Nano Garnelenkies Sulawesi+JBL Sansibar White+Fuji kövek
Valamilyen fa, kb az akival egy idős.

Flóra:
-Bolbitis heudelotii
-Hydrocotyle tripartita "Japan"
-Hygrophila pinnatifida
-Hottonia palustris
-Taxyphyllum sp."Spiky"
Fauna:
-nem tudom milyen idős "mindenttúlélő" cory
-4 amano
-potyautas tigris garnéla

Mára ennyi, további szép álmokat mindenkinek.:rolleyes::)
 
Üdv
Jó össze állításnak tűnik csak a szűrést találom kevésnek de ne legyen igazam. Képet tegyél fel szívesen meg is néznénk.:D
 
Üdv!

Egy kiegészítéssel kezdeném, mert szerkeszteni már nem tudtam az első hozzászólásom.:rage::(
Van az akvában még egy csomó Alternanthera reineckii Mini is, erősítve a "nem csak zöld" vonalat.

Van ez a legózás része az akvárium építésnek, a scape kialakítása.
Jön az izgalom, hogy na akkor mi is és hogy is fog kinézni merre és hogy fognak a növények terjeszkedni stb...
A fantáziámmal nincs baj, ellenben olyan ez is mint a tánc. Szép is jó is, de tehetség nélkül inkább ne .
Nem tudom ki hogy kezdi, építi fel fejben a látványt. Személy szerint az akváriumomat egy nyugodt békés szigetnek szeretem látni ebben a "szép új világban".
Amolyan pici kis zen keret szeretnék, amire ránézel és nah itt az egyensúly uralkodik kérem. Nincs semmi kapkodás, minden a helyén van.
Amikor fellapozok pár naplót, meg keresem az ihletet akkor olyan pofon egyszerűnek tűnik minden.
Nekiültem, hogy akkor majd most jól csinálok valami tuti kis dolgot.
Eltelt négy öt óra, készült tucatnyi kép. Asszony megállapította hogy nem vagyok normális. A lányok pedig hogy apa milyen önző, Ők is szeretnek/nének homokozni a nappaliban. Ami az egész célja lett volna, az viszont valahogy nem akart megszületni. Így ment ez nagyjából egy hétig, napi két három órában.
A végeredmény: vagy sokkal komolyabb mennyiségű alapanyag kell, vagy le kell másolnom valamit amiről már van kép a birtokomban.
Ez a kép áll a legközelebb, ahhoz amit végül víz alá raktam. Került még bele hátra a kövek mögé a dennerle aljzat amolyan feltöltésnek. Emiatt a bal oldalon magasabb a dekorhomok. A fa is előrébb mászott, de nagy vonalakban tényleg ez lett belőle:
100_3978.JPG

Nem véletlen nem mertem felrakni a savazzuk szét topicba.:D:p
Ahogy az már elhangzott párszor: Kérem ne a kép minőségével foglalkozzanak!
 
Fotot szeretnenk latni. Azert tobbsszam, mert ugyis fogja mas is mondani :)

A novenyvalasztas jo a technikahoz, de hogy sikerult 8-as ph-t osszehozni?
 
Fotot szeretnenk latni. Azert tobbsszam, mert ugyis fogja mas is mondani :)

A novenyvalasztas jo a technikahoz, de hogy sikerult 8-as ph-t osszehozni?

Megeloztel a fotoval. A hardscape dolgot aterzem, aki a hagyomanyos halas vilagbol jon, annak ez a legnehezebb. Kegyetlen jo vizualis erzek, manualis keszsegek es tapasztalat kell hozza. Meg joval tobb dekor, mint ami itt van, hacsak nem iwagumi lesz. De az ember nem az elso akival megy iaplc-re, uh semmi gaz, amig elvezed, amit csinalsz.
 
Van, aki ilyen vizet palackozva arul, es van olyan, aki nem jart be kemia orara, es elhiszi, hogy ezt kell megvenni, hogy egeszseges legyen. A sok cicimaca lugosit fitness utan, megiszik egy pohar lugos vizet, esetleg meg atlagot is szamol a 2-es gyomorsavbol, meg a 8-as vizbol. A hulyekbol jol lehet elni, szerintem palackozz te is lugos vizet!
 
Üdv!

Beszéltünk róla és egyébként is terveztem mérni, mert a tegnapi vízcserével felhasználtam pár öt literes "öregfiút".
Nyilván elég gyorsan ki lehet számolni, hogy mennyi idő alatt hozná be ilyen iramú felhasználás egy RO árát, de ebbe most ne menjünk bele.
Szóval ~30%(20l) vízcsere a csapvizemet ezekre az értékekre hozta:
pH: 7,5 (8 volt)
Kh: 9 nk (18 volt)
Gh: 9 nk (14 volt)
Emellett:
NO2: 0
NO3: ~10 mg/l

Nekem ezek már szimpatikus értékek. Remélem az élőlények a vízben szintén örülnek.

További szép napot!

AHHA megvan a szerkeszt gomb itt a hsz alatt! Ez mennyi ideig marad itt?
 
szerintem palackozz te is lugos vizet
Az elmélet jó, és elég sok cicamaca szaladgál az utcán.:D
A gondom csak annyi, hogy ide 15 km Szentkirály és az elég nagy konkurencia.:rolleyes::D Azt nem tudom lúgos vizet árulnak-e, de elég könnyen le tudnának nyomni.
Azt hiszem erről a bizniszről már lecsúsztam.
 
Üdv!



A növényekről:

Hottonia palustris
Amikor megjött csak lestem, hogy huh ez lehet hogy kevés lesz. Ültetés után aztán egész jól lefedte a neki szánt helyet. Mondjuk Én kép alapján sokkal szélesebb levélzetű növénynek hittem. Egyedül ezen a fajon látható, hogy igazán növekedésnek indult. Lassan meglesz a harmadik levél-örv is rajtuk.

Hydrocotyle tripartita "Japan"
Két növényt rendeltem, már első ránézésre látszott, hogy sok lesz. A Zőőőd-ben nagyon megtetszett ahogy szétfutott így valami hasonlót próbálok Én is. Remélem a Bolbitis majd jól beárnyékolja és kicsi levelekkel fog megörvendeztetni. Jelenleg nagyon sok új hajtása van, folyamatosan kordában kell tartani. A régi nagy nagyobb leveli viszont elkezdtek sárgulni. Eddig elégedett vagyok vele, csak ne sárgulna.

Hygrophila pinnatifida
A hottonia „fal” egyhangúságát megtörni szándékoztam a sötétzöld-bordó fonákú levelekkel. Ez lett az a növény amiből keveset rendeltem. A három tő szinte eltűnik a hottonia közt. Nem hozza azt a növekedési ütemet amit vártam tőle. Vannak új hajtásai, tövenként talán kettő három, és dobálja a régi leveleit is, de csak módjával. Eddig döntetlen, még nem mutatott semmit, de nagy csalódást sem okozott.

Alternanthera reineckii Mini
Az akiban középen van, mondhatni a főhelyen. Valamennyit nőtt, de nem meggyőző. Az új leveleknek sincs még szép színe. Viszont a mennyiség amit kaptam nagyon passzolt a helyére. Sajnos az elmúlt két napban találtam egy egy szálat a felszínen aminek a töve volt elrohadva. Remélem nem jár így az egész csomó.

Taxyphyllum sp."Spiky"
Weeping moss helyett került a medencébe. Már megbántam, sokkal világosabb, és lazább szerkezetű. Talán a weeping jobb lett volna, elég nagy a világos színű növények aránya így. Kövekre került Loctite-al ragasztva. Rendesen gyűjti a szmötyit, és még nem tetszik. Lehet, hogy megnyírom , hátha elkápráztatnak az új hajtások.

Bolbitis heudelotii
A másik sötétzöld egyén. A mennyiséggel nem volt baj. Ellenben a levelei nem voltak épek és az akiba kerülve csak romlott a helyzet. A tárolási idő alatt(keddtől szombatig) erről vadásztam le egy csigát is. Az akvában elkezdtek foszlani a levelei, és a környékén a fán megjelent a szürke trutyi, pedig tényleg évtizedes múltja van annak a gyökérnek. A vége tarvágás lett, hála istennek @ viktorlantos a Scaper’s day kapcsán hasonló véleményt írt, így nem éreztem annyira elhibázott döntésnek. A szürke trutyi eltűnt(bár ebben a garniknak is van szerepe) és most már négy öt centis hajtások vannak rajta. Jó lenne, ha már szépen bedúsulna és árnyékolná a tripartitát, hátha az is kezesebbé válna. A kezdeti nehézségek után eddig tetszik.

Mivel elég nagy a növények terhelése, így folyamatos a surface scum. Szedegetem az olajos felszínt és egyre szimpatikusabb egy skimmer.

Áramlás kapcsán meg kell említeni, hogy túl nagy volt a felszín fodrozás, vagy magas volt a vízszint, de az amanok az első pár napban szárazföldi túlélőtúrára indultak. Így most megcsappant az állomány, de a vízterelők elforgatásával illetve a vízszint csökkentésével a probléma megszűnt.

A vízminőség szerintem jó volt, mert a tigris mint az álom melózott a fán. El is gondolkoztam, hogy miért nem abból vettem többet. Valószínüleg valamilyen davidii lesz inkább ezzel az egyel nem tudom mit kezdjek, de a vízparaméterek inkább a neocaridináknak valók nem a caridinának. Most nyugi van, megvoltak az első vedlések is sikeresen.


További szép napot!
 
Üdv!

Két hetes a tank.
A növényeken nem sok változás van az előző bejegyzéshez képest. Talán azt érdemes megjegyeznem, hogy a reinekckiiből nem jött fel több tő.(y)
A moha nyírás elmaradt, a porszívózás takarítás vízcsere után jutott eszembe. Nem akarom magam szívatni.

A lakosságot kibővítettem tegnap.:happy:
Került bele pár garnéla, így most huszan vannak(+10RC+2 legyező+amanok).
Hoztam még két Stiphodon sp-t is. Úgy néz ki senkit sem viselt meg a költözés.
Annak örülök, hogy "melóznak" ahogy az a nagy könyvben megvan írva, annak kevésbé, hogy van mit csinálniuk:rolleyes:.
Komoly(értsd szemmel jól kivehető) alga eddig nem volt, csak az a szürke trutyi a fán. :cool: Gőzöm sincs mit esznek, de állandóan nyomulnak ezerrel.
Nem egy gyorsvonat az akvárium, de ez nem is volt a célok között. Vizet ma nem mértem, talán a jövő hét végén.

További szép napot!
 
Szeretnénk fotót látni a mostani állapotról:snaphappy:. A növények a gyökereiket növesztik és utána beindulnak nemgyőződ nyírni. :)
 
Képek mostanában nem lesznek.:confused:

Mert:
-erre nem alkalmas géppel elb@sztam majdnem az egész tegnap éjszakát. Az eredmény köszönő viszonyban sincs a kialvatlanságommal. Az akvárium apró részleteit semmilyen formában nem tudom előcsalni géppel.:mad:
-a növények közül a bolbi tarra lett vágva, a pinnatitfida és a reineckii stagnál, a tripartita a régi leveleit dobja el, a moha meg simán "nem szép". Jelenleg némi zöld maszat a dekoron. Ennyi látszik a totál képen.:rolleyes:

Amit érdemes lenne azt nem vagyok képes megmutatni, a többi meg szóra sem érdemes.
Kell még ennek némi idő. Van valakinél a spájzban egy kis felesleges türelem? Vevő vagyok rá!

További szép napot!
 
Mai észrevétel:

Megjelent a zöld pont alga a frontüvegen. Még kezdeti stádiumban van a probléma, csak nagyon közelről látszik. Annyira nem meglepő tekintve, hogy a ProFito-ban nincs foszfát.
Az egyik legyező garnéla feladta, különösebb előjelek nélkül.:cry: Nekem eddig kimaradt az, hogy ezek többnyire vadon fogottak.:cautious: A másik most negyedóránként kötelező jelleggel bejelentkezik hogy "-Jól vagyok! No para!".:watching:
Az algával nem tudom mi legyen. Por vagy Easyfosfo? Kéne egy teszt is. Azon is agyaltam hagyom hogy a gébek meg a rákok bepuszilják, de ettől még a foszfáthiány a növényeknél fennmarad.o_O
A reineckii ritka ronda lett, a rákok kipucolták így most mint a csipke olyan. Lehet ezt tarra vágni? Vagy meg kell várjam míg teljesen levelet cserél?
A rákoknak nagyon örülök, vittek egy kis életet az akvába, és nagyon jó, hogy így besegítenek a melós részében.
A garnéla-halál miatt néztem nitrit-nitrát szintet, nem változott. NO3 ~10 mg/l, NO2 0. Azért nagyjából 10 mert nem fehér, de nem is olyan erős az elszíneződése a tesztnek mint az első lépcső a 10 mg. Ez van.
Víz tiszta, a tripartita lassan tisztul, a coryt meg kivágom ha megint kitúrja! Egyébként is felkavarja állandóan a Sansibart és vékony fehér réteg van a dekoron meg a mohán.
Ja moha, kezd zöldülni, megijedt az ollótól.:devil: Így azért már pofásabb.(y) Egyelőre nem bántom.

További szép napot!
 
Üdv!

Melóban eljött a "szezon" és ez a netes jelenlétem rovására fog menni/megy.

Az akváról

-karbantartások mennek terv szerint, kicsit a mulmozást kellene tökéletesítenem mert a sansibar így el fog fogyni. Viszont hozza a neki szánt indikátor szerepet. A dennerle talajon még nem látni, de elől már jelzi hogy, na tessék szépen porszívózni. Kellenek az ilyen apró segítségek még.
-foszfát még nincs, nem biztos hogy mostanában ez változni fog. Lehet ez a pinnatifida nyűgje is:cautious:
-a belső szűrőt befogtam felszínleszívónak is, így nem kell papír törlőznöm.
-a coryt átraktam egy másik medencébe, jobb a békesség.:sneaky:
-a mohák felét megnyírtam, kísérleti jelleggel, hogy mutat szebben. Azok a barnás részek amik alul vannak nem annyira mutatósak. Így, hogy nincs napi szinten elborítva a sansibarral a levelük(a cory főbűne) egyébként szépen fejlődnek.
-a tripartita és a bolbitis elkezdett bubizni. Nem egy bubiszőnyeg, de rendszeres. Viszont megjelent rajtuk egy fekete vékony szőr- alga. Egyelőre kapja a carbot, illetve növeltem(nem fojtom) az áramlást.
- a reinecki kritikán aluli. Érik a gondolat, hogy gyepa lesz, de lehet előtte megpróbálom tőre vágni. Amolyan utolsó esélyként.
-a pinnatifida a másik WTF. Nem halad sehova, ahogy jönnek az új levelek mennek a régiek. Az zavar igazán, hogy máshol bozótvágóval kell irtani mindkettőt itt meg csak vergődnek.
-a hottonia vegyes, valszeg épp a határon ültettem el/mozog, ugye a világításom oldalanként 5 cm-rel kevesebb mint kéne. Van amit már topolnék, bár még nem fekszik a vizen, és van olyan szál is ami szóra sem érdemes. Alapvetően hozza azt amiért beraktam.

Jószágok

A legyezők nem bírták, egy algázó és egy RC köddé vált. Egy RC meg "kettétört" gondolom vedlési probléma. A fura az, hogy az amanok és a többi RC vígan elvan. Állandóan látni egy két levedlett páncélt.
Egyre jobban hajlok afelé, hogy berakok valamilyen pontylazacot vagy más kicsi csapat halat.

No mára ennyi, még pihennem kell/kéne műszak előtt.:sleep:
 
Tegnap előtt tőre vágtam a reineckii-t. Tarthatatlan volt ahogy szórta a levéltörmeléket. A pinnatifida szintén zenész, kb mint valami elcseszett pálma úgy néz ki.
A bolbitisről a fekete szőr(staghorn a "drága" de becézgesse aki kedveli) már elkopott, de a tripartita úgy tűnik nehezebb eset lesz.
Valamelyik nap olvastam, hogy a szükséges nitrát szint kialakulását halacsokkal is lehet segíteni. Eddig arra vártam, hogy dúsuljon a növényzet, de úgy tűnik jobban igénylik a társaságot, remélem működni fog a dolog.
Kéksávos törperazbóra csapatot szeretnék, azok bírják ezt a 9-es vizet.
Ma a nagy alga frontvonal lesésben szembejött egy félcenti körüli garnéla-bébi. Amikor elhoztam a RC-ket volt a tálban egy gyanús kis apróság nem hittem volna megmarad. Úgy tűnik eddig megúszta. Mivel nem tervezek ilyen körülmények között garnélákat szaporítani, csak tartani így egyéb feladataik is lesznek a razbóráknak. Nagyon nem szeretném ha bármilyen összeívás miatt elszabadulna egy vadas színű duhajkodás.

További szép napot!
 
Elég sokat ülök az akvárium előtt. Nem egy ősdzsungel vagy festett táj, mint némelyik a fórumon. Emiatt előfordul hogy nekikeskenyedek, hajlamos vagyok elfelejteni milyen volt előtte.
Némi aktualizálás:
-a reineckii teljes kudarc, nem tudom miért, de nem marad meg:arghh:
-a hottonia (lehet csak számomra fura) kicsit trükközik. A beültetett szálak ahelyett hogy tovább fejlődtek volna hoztak egy rakat ifjoncot. Az növekedés amit eddig mutattak az mind önálló növény, gondolom submers levelekkel. Ma ezeket ollóval óvatosan leszedtem és a teljes hátsó területet be tudtam velük ültetni. Az eredeti tövek viszont teljesen csupaszak maradtak így kiszedtem őket.:pompous:
-az előbbi folyománya hogy a pinnatifida felett így most nincs semmi. Megmutathatja mit tud produkálni.
-néhány helyre tettem még spiky-t leginkább a sziklák tövébe hogy legyen valami átmenet a fehér dekorhomokról
-a mohák most szépek, ÉS ez már az asszonynak is feltűnt
-a bolbitis növöget de messze van még hogy eltakarja a tripartita elől a fényt. Az staghorn már nyom nélkül eltűnt róla
-a tripartita-án viszont még mindig makacskodik ez az alga. Most lesúlyozással próbálom földközelben tartani a növénykéket.

Halak, garnélák:
-változás a létszámban nem történt. A vedlések folyamatosak. A kicsi RC és a tigris is megvan még. Azért külön kiemelve őket mert számukra nem "kedvezőek" a körülmények.:)

:bookworm:Tervek:
-Azon agyaltam mit tegyek a reineckii helyére, de most ott is hottonia van.
-a hottonia viszont úgy tűnik nem nő elég magasra, Ceratophyllum demersum Foxtail-t gondoltam megoldásnak, még agyalok
-kéksávos törperazbóra vagy a rézlazac eddig a két csapathal amivel szemezgetek, illetve talán egy mézgurámi pár is beleférhet még
- a garnélák színeit is szeretném bővíteni, ez jelenleg a "folyamatban van" állapotban leledzik, semmi sem biztos:shifty:

egyre nagyobb a késztetés, hogy valami kép-szerűt közzétegyek... egyelőre még úrrá tudok lenni rajta:p:D
 
Back
Oldal tetejére