• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

La vieille racine

Artemis

Kertész szaki
Sziasztok!
Mivel elég sok kérdésem lenne az akváriumommal kapcsolatban, és nem szeretnék minden témába egyenként írogatni, ne adj' Isten offolni, így bátorkodtam megnyitni a saját naplómat. Kicsit megszeppenve teszem, mert elnézve az itteni kertészek munkáit, az én kis befőttesüvegem nagyon kezdetleges.
A paraméterek:
Akksi: 16,5 L nano
Szűrő: egy lehetetlenül egyszerű sarokszűrő, biológiai-mechanikai-kémiai szűréssel
Világítás: 13 w-os kompakt, 6500K, napi 8 óra
Aljzat: DeponitMix Nano táptalaj, Environment Aquarium Soil
Növénykék:
Micranthemum Sp. "Monte Carlo" TC /zselés/
Staurogyne repens TC /zselés/
Cryptocoryne Petchii Pink /zselés/
Vesicularia dubyana "Christmas"
Lindernia rotundifolia
Ludwigia Palustris
+ vasfa és néhány Seiryu kő dekorációnak
08.28-án este lett indítva.
Másnap 50%-os vízcsere, illetve ma is volt egy vízcsere és a szűrőt is kicsit átmostam a kivett vízben.
Ezen ill. a jövő héten heti 3x vízcsere, utána heti 1x.
Tápot is adok, Seachem általános növénytápot löttyentek bele heti 3x, alig 1 ml-t. Vízcsere is most két hétig heti 3x lesz, akkor teszek bele Seachem vízelőkészítőt, szintén alig 1 ml.
Emellett naponta adagolom az Easy Life folyékony CO2-t. Ebből is alig 1 ml-t.
Amint az jól látszik, Low Tech az akvárium, de igyekszem jó karbantartó lenni. :)
Itt van néhány mai kép, 4 napos az aki.





a fotók minőségét kérlek ne nézzétek, a gépem jó, csak én nem vagyok az. :D

szerk.: a cél a főleg növényes akksi, de a két hetes indító időszak után szeretném néhány garnélával megspékelni a látványt.
 
Algamentes akváriumot :)
Ne lepodj meg ha a Stau elkezd majd kicsit lebomlani rosszul viseli az ültetést.
Elsőre kicsit soknak tűnik nekem a talaj hirtelen, kicsit leszednék az elejéből és az MC oda tenném, az ha jól érzi magát úgyis fog egy 3-5 cm vastag pázsitot képezni :)
 
Na és akkor jönnének a kezdő kérdések.
Az első képen nem látszik, de a szűrő két keresztbe tett vasfára folyik, így csak minimális áramlás van. Ez probléma lehet? Érdemes direktbe engedni a szűrőből a vizet?
Fűtés kell az akváriumba? A GA-ban nem tértek ki az összerakáskor a fűtésre.
A mohán vannak barnás részek, ezek normálisak? Olyan, mintha az alja lenne felfelé. :confused:
A tápozásom így megfelelő?
Tulajdonképpen minden érdekel, kérdés, tanács, kritika, lecseszés, bármi jöhet, csak gyűjtsem a tapasztalatot!! ;)
Főleg világítás, szűrő terén várok tanácsokat, mire érdemes egy ilyen akksinál váltani?

(a képek meg így visszanézve nagyon ratyik, az üveg koszos, a víz felszínén levéldarab, holnapra megcsinálom értelmesen, és lefotózom állvánnyal)
 
Algamentes akváriumot :)
Ne lepodj meg ha a Stau elkezd majd kicsit lebomlani rosszul viseli az ültetést.
Elsőre kicsit soknak tűnik nekem a talaj hirtelen, kicsit leszednék az elejéből és az MC oda tenném, az ha jól érzi magát úgyis fog egy 3-5 cm vastag pázsitot képezni :)
Köszönöm, igen, ezt is szerettem volna kérdezni, hogy ilyenkor mennyire lehet még változtatni, és hogyan? leengedni valamennyire a vizet és úgy bogarászni?
 
Szia! Én is kezdő vagyok, 3 hónapja indítottam egy 20l-est, de ha tudok segíteni: a növénytáp soknak tűnik Seachem Flourishból 0,3ml lenne a heti adag. És mintha olvastam volna, hogy indításnál még óvatosabban kell bánni vele, mert amíg a növények nem használják fel, akkor az az algáknak kedvezhet. (remélem nem írok hülyeséget) Én ezért az első 2 hétben nem is tápoztam. A világításom nekem 11W, és a belső szűrő is elégnek tűnik. Amúgy az indítást ugyanúgy végeztem ahogy leírtad, és nem volt gond! A növényeid közül nekem csak crypto van, az egyből jól érezte magát, azzal nem lesz gondod. Nekem weeping mohám van, és annak is indításnál elbarnultak a végei, 3 hét után elhinni hogy nem jól érzi magát, de aztán egyszer csak megindult, és egyre szépül. Lehet hogy a tiednek is idő kell csak.
 
ma megjönnek az ollók, a napokban a csipeszek. az első a Monte Carlot lesz, akit kicsit megedzek. :D

SamCarter, köszönöm a tanácsokat! A tápot szakik tanácsolták nekem, többek között ma is rákérdeztem, és újból ezt a mennyiséget javasolták.. o_O
amúgy elég jól haladok vele, a növénykék a maguk kis korlátozott módján "bubiznak" is. :D
a moháim is egész jól elindultak. még egy hét, és beállunk az általános vízcserére, és jönnek az első lakók is.
 
Üdv !
Akkor válaszolnék a kérdésekre :
Az első képen nem látszik, de a szűrő két keresztbe tett vasfára folyik, így csak minimális áramlás van. Ez probléma lehet?
A probléma nem is inkább az áramlással lesz hanem azzal hogy a víz akadályba ütközik így azon a helyen nagyobb az esélye az algának,ecset és fonal várható

Érdemes direktbe engedni a szűrőből a vizet?
Igen,pont ezért ha az a keresztbe álló vasfa elmozdítható a nagy fa tövéből kiindulva felfelé akkor már jobb lesz a helyzet.

Fűtés kell az akváriumba? A GA-ban nem tértek ki az összerakáskor a fűtésre.
Ha a szoba átlaghőmérséklete 20-25 fok közt alakul télen akkor felesleges a fűtés,meg hát nagyon nehezen férne be ebbe a kis akváriumba.

A mohán vannak barnás részek, ezek normálisak? Olyan, mintha az alja lenne felfelé.
Ahogy olvastam már megoldódott és szépen növekszik,a mohával nem lesz probléma és ha elszaporodik mehet majd a fa törzsére is.

A tápozásom így megfelelő?
A Seachem tápokat nem ismerem,de ha ezt tanácsolták a srácok a boltban akkor nagyon mellé lőni nem tudsz az adagolással.
Ha meg lesznek a garnélák a carbo szintjét nagyról napra növeld csak mert érzékenyek rá.

Főleg világítás, szűrő terén várok tanácsokat, mire érdemes egy ilyen akksinál váltani?
A világítás ekkora méretre low-tech akváriumnál teljesen rendben van,és szerintem a szűrés is de ha helyet akarsz az akváriumban akkor válthatsz egy akasztós szűrőre amiben elférnek a bio szűrőanyagok is.

Összefoglalva,nagyon jó kis kezdés ez,és ha lesznek is nehézségek akkor kérdezz bátran,mindenki segíteni fog ;)
 
köszönöm a válaszokat, segítséget!
a keresztbe álló vasfát két okból is kiszedtem.
1, a Lindernia alján levő levelek elkezdtek fonnyadni, barnulni. nem meglepő módon pont ott, ahol a takarásban voltak
2, a szűrő nem tudta rendesen áramoltatni a vizet
gondolkodom egy kicsit erősebb világításban, mert minden nagyon mászik felfelé. nyúlnak, nem bokrosodnak. a Linderniát lehet, hogy visszavágom, a Ludwigia P-t még hagyom nőni.
ha a Linderniat mondjuk a szár felénél elmetszem, elindul kicsit oldalra? vagy hogy célszerű visszavágnom? a hosszú, vízfelszín közelében lévő szárakra gondolok. a Ludwigiaról tudom, hogy mindig duplázódik, de az még alacsonyabb.
amúgy most így néz ki, pontosan 10 naposan

 
az akváriumom sajnos átépítésre került egy sajnálatos "baleset" okán. :(
öröm az ürömben, hogy így kiküszöbölhettem az első építéskor elkövetett hibákat. növényem bőven rendelkezésre állt, mivel az akva már 2 hetes volt, és szépen megindultak, főleg az MC, a Stau és a Crypto.
a nagy bánatom, hogy péntek du. vettem meg az 5 Amanot és 3 törpe szívóharcsát. a régi víz egy részét meg tudtam menteni, de tartok tőle, hogy ez nem lesz elég. délután felmérem, hogy mennyi a veszteség...
nem tudtam őket hova rakni, a nagyban 2 kifejlett gurámi pár és két nagy vitorlás van, az 50 l-ben pedig tüskés angolna. a GA-ban rákérdeztem, ők a vissza tételt javasolták. meglátjuk..
viszont gazdagodtam egy külső szűrővel (Eheim 2213 bio töltettel), és a jövő héten a világítást is feltuningolom. vagy még egy 13 w-os kompaktot teszek rá, vagy egy flexii minit. sajnos az eredeti tervem, miszerint a mostani kompaktban lecserélem az égőt 20 w-ra meghiúsult, mivel nem megy bele a nagyobb cső. :p
a dizájn egyébként hasonló, kicsit "teltebb" lett most az akvárium.
 
szombaton lesz két hetes az új scape, ennek örömére (két mosás között) csináltam pár fotót.
az 5 amano közül 4 költözött, egyet az istennek sem tudtam befogni, úgyhogy ő maradt. neve is lett. Lajos.
Lajos 2 napja vedlett, úgyhogy most az odújában kuksol -a mohák nagy örömére.
ellenben az új lakók nagyon boldogan randalíroznak. jött 3 tiger, 3 yellow, 3 rili. ebből sajnos az egyik yellow másnap reggelre eltávozott az örök spenótmezőkre.
közben még annyi változás történt, hogy lecseréltem a szűrőcsöveket üvegre, vettem egy Eheim ledes lámpát, valamint beruháztam egy Twinstar M5-re is.
a linderniám kicsit megzakkant, a hajtások elkezdtek barnulni, a felső, frissebb levelek pedig kivilágosodtak, úgyhogy emelek a tápon plusz visszavágtam egy kicsit.
(ja, tisztában vagyok vele, hogy a rili-yellow nem egy nyerő párosítás, de engem nem zavar, ha elvadulnak a porontyok.)


 
Nagyon diplomatikusan elkerultetek az akvarium tovabbfejlesztesere es a scape-re vonatkozo kerdesemet. :p:D
Most keszulok egy komolyabb Canonra beruhazni. Jelenleg egy sony-m van, bar tukorreflexes ez is, de az objektivek nem a legjobbak. Kuzdok vele, ez most a sima teleobjektiv volt. ;)

Szerk: jaja, emlekszem, hogy meg a tapozasra-vilagitasra gyanakodtam a novenypusztulaskor, aztan gyanus lett a Twinstar. Elvettem onnan, es szemmel lathatoan magahoz tert a lindernia. Meg nem tokeletes, vannak nyomi hajtasok, de neken mar az is orom, hogy visszatertek a szep zold levelkek. :)
 
Nagyon diplomatikusan elkerultetek az akvarium tovabbfejlesztesere es a scape-re vonatkozo kerdesemet.
Én kidobnám jobb oldalról a rotalát és keresnék a helyére még egy vasfát, ami kb a Twinstar magasságáig kéne érjen. Növénynek Blyxia japonicat tudnék oda elképzelni, bár igaz neki CO2 is kell. Apropó CO2, szerintem nem is kérdés, hogy neked kell;)
 
Jelenleg egy sony-m van, bar tukorreflexes ez is, de az objektivek nem a legjobbak. Kuzdok vele, ez most a sima teleobjektiv volt.
Úgy alakult, hogy egy darabig én is leragadok a Sonynál: de nem bánom! Milyen obit használtál, milyen vázon?
 
Hat, ez "csak" egy alpha 58-as, alap obikkal. Elbogaraszom vele, tanulo gepnek vettem, erre nagyon jo. Sajnos a fokusza macera, eredeti meretu, kinagyitott kepeken latszik, hogy nem az egesz akva eles, hanem csak reszeket jelol ki fokuszpontnak (hulyen irom, remelem ertheto azert). Manualisra allitva furcsan zajos lesz a kep az autofokusszal keszitetthez kepest. o_O
 
Én kidobnám jobb oldalról a rotalát és keresnék a helyére még egy vasfát, ami kb a Twinstar magasságáig kéne érjen. Növénynek Blyxia japonicat tudnék oda elképzelni, bár igaz neki CO2 is kell. Apropó CO2, szerintem nem is kérdés, hogy neked kell;)

Koszi, ezen el is agyaltam. Lehet, hogy a napokban kinezek a GA-ba, hatha latok valamilyen kisebb es ideillo fat, ha igen, akkor a rotala meg bent marad.
A Co2 meg egy picit varat magara, elobb ki kell gazdalkodnom az arat. :D
Amigy a linderni javulasat elkiabaltam, ma tuzetesen szemugyre vettem, es meg mindig nem oke. Elmallanak a hajtasok. :( Lehet, hogy ki kell szednem es mast nezni a helyere, mert noni nem no, csak szenved, a vizem teteje is elegge opalos (hozzateszem, vizcsere utan!). A tobbi noveny a low tech korulmenyekhez merten no, az mc szepen lassan attori a talajt, de mar latszik, hogy szep egybefuggo lesz. (y)

Van egy ici-pici pontalgam is, amit a hozzaferheto helyeken mar leszedtem az uvegrol, de csak akkor latszik, ha valaki ratapad az uvegre (en azt szoktam :p)
 
Back
Oldal tetejére