• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

A hálószobai 62l-es saját stílusomban!

Sziasztok!

Tetszik nekem ez az akvárium,csak valahogy sötét.Túlontúl sötétzöld,vagy csak én érzem így?

Köszönöm!

Teljesen jól látod Andris!
3x 13W-os T5-ös 6500K-es kétsávos bútor világítás megy fölötte (a 69cm-es akvárium fölött 53cm fény), ebből nem lehet többet kihozni.
A narancs egyébbként is erősíti a zöldeket!

IMG


IMG


Nem a legjobb képek, de a zöld az legyen zöld!

A.ttila
 
Sziasztok!

Sajnos az Ancitrusom dobta be a múlt héten a törülközőt!

Érdekes hogy a Marsileák eddig négy osztatú leveleket hoztak többségben, most vizont a szimpla kerekded levelek vannak túlsúlyban!

A.ttila
 
Az a gyanúm, hogy a Marsilea normális körülmények között, tehát inkább árnyékosabb részeken szimpla leveleket hoz.
Viszont nálam kapta telibe a közel 1Watt/litert meg az erős tápozást és a CO2-t és hozta is rendesen a négy osztatú leveleket.
Lehet most kezdi észrevenni a változást és most alkalmazkodik.
 
Sziasztok!

Az a gyanúm, hogy a Marsilea normális körülmények között, tehát inkább árnyékosabb részeken szimpla leveleket hoz.
Viszont nálam kapta telibe a közel 1Watt/litert meg az erős tápozást és a CO2-t és hozta is rendesen a négy osztatú leveleket.
Lehet most kezdi észrevenni a változást és most alkalmazkodik.

Vagy eddig tartott a talajban a tápanyag bumm!
Most már kissebb ütemben fejlődik.

Azt elfelejtettem írni hogy pár hete kitakarítottam a lomizott szűrőt, nem volt benne akkora kosz mint amire számítottam.
Inkább a csövekben volt jelentős baci réteg.
Nem tapasztaltam teljesítmény esést.
Úgy látszik az Attman szűrők is olyanok mint a Francia autók, ki lehet közülük fogni jót is!

A.ttila
 
Sziasztok!

A mostani vízcserével sikerült végre 26 fokra leszorítani a hőmérsékletet (meg az egész éjszakás full szellőztetéssel)!

A.ttila
 
Szia Lóri!

Nem hűtöd ventilátorral az akváriumot?

Sajnos csak úgy tudom világítani hogy le van fedve teljesen (fölötte egy polc van ami majdnem félig rá lóg az akváriumra, azon van a hátsó lámpa rögzítve, a másik két bútor világítás meg egy plexi lapra van csavarozva ami szintén a tetőn fekszik)!
Látom hogy sokan számítógép ventilátorokkal hűtitek, de nekem még ez odébb van (nem is tudom hogyan kellene összerakni, üzemeltetni, meg mennyiből lehet kihozni a 62l-re, a másik gond hogy hálószobai a medence így az éjszakai zúgás kilőve).
Talán majd egyszer lesz neki igazi helye (összerakva a 27l-es párjával) és akkor lesz rendes világítás, meg akár hűtés is fölötte!

Minden esetre köszönöm az érdeklődést!

Amikor itthon vagyok vízcserékkel megoldom, csak a hosszabb elutazásoknál van gond!

A.ttila
 
Mondjuk én kifejezetten jó alvó vagyok,de nálam szintén a háló szobában van az akvárium és volt már,hogy éjszaka is ment a venti az aksin..nem volt zavaró!
Ha jól értelmezem,akkor egy bútor tető van az aksin?Amennyiben igen,már az is sokat számíthat,ha egy pici venti kifelé húzná a meleget:nálam bele volt vágva a home made tetőbe egy kis ventilátor és az húzta kifelé a párát és a meleget,ami a tető alatt volt..ha jól emlékszem, 2-3 fokot segített..nagy melegekben már az is sokat számíthat!
Az össze hűtés barkácsolása pedig tényleg nem egy nagy mutatvány! :)
Azért éri meg foglalkozni vele,mert akkor a vízcserékre sem kell időt szánnod,amennyiben azok a medence hűtésére irányulnak!Ha nem akarsz barkácsolni,lehet kapni kb. 6-7 ezer forinttól..ha meg van otthon egy régi mobil töltő,akkor már csak egy számítógép venti kell..azt emlékszem,a régi számítógépemből szedtem ki..szét kell nézni a ház körül! :D
 
Én se vagyok nagy barkácsmester igy a nanora notebook hűtőpadot vettem. Most telorol nem tudom linkelni,de olyan,hogy középen van a venti és két oldalt ki lehet húzni viszonylag hosszan,igy rá lehet ültetni az akvárium tetejère biztonságosan. Nagyon halk.


HTC Desire S-ről küldve tapatalk 2-vel
 
Szia!

"Egyetlen kép ....!", több meg méginkább!

3x13W bútorvilágítás, 1 a polc aljára csavarozva, 2 pedig egy (konténerből kiszedett) hajlított plexi lemezre rögzítve ( a lemez belsejét tükör-, a külsejét matt feketével fóliáztam).

Oldalról:
IMG

Az ágyról:
IMG

Oldalt takarással:
IMG

A hátsó csupaszon (itt látszik a csúsztatható tető üveg):
IMG

Felülről az első kettő armatúrástól kicsit elhúzva:
IMG

A kukázott plexi borításbelülről:
IMG

Felülről a helyén:
IMG


Remélem nem veri ki senkinél a biztosítékot!

A.ttila
 
Sziasztok!

Gondolom,az is fokozza a dolgot (magas hőmérséklet),hogy üveg tető is van az aksin!

Igen, ráadásul szökésbiztosra csináltam:confused: , minden rés takarva, bal oldalon egy plusz 6cm-es üveglap ér végigy a szélén, a be- és kifolyókhoz meg plexíből raktam egy csíkot csak a csövek helyét kivágva (a többi hónapban mondjuk jól jön, merta párolgás minimális és senki nem hagyhatja el az akváriumot csak a közreműködésemmel) !

Ezért vetettem fel korábban valahol, hogy mi lenne ha magát a szűrőházat hűteném valamilyen módszerrel, az talán egyszerűbb lenne (az akvárium felülről hűtése igy elég macerásnak tűnik)!

Köszönettel!

A.ttila
 
Megoldhatónak megoldható lenne,csak valahogy okosan kellene,mert nem hiszem,hogy a szűrő bacik örülnének neki,ha arcba kapnák a hideget,esetleg a vissza nyomó ágat lenne érdemes megpróbálni valamilyen módon!o_O
 
Lehet kapni kifejezetten akvárium hűtőt (ha jól emlékszem, akkor valaki már rakott fel ilyen képet), de nagyon borsos az ára! :(
Ez úgy működik, mint a külső vízmelegítő, csak ez nem melegít, hanem hűt. Átfolyik rajta a víz.
 
Szia Lóri, Jani!

Van egy bár hűtő a pincében!
Csak azt gondolom nehezen tudnám meggyőzni a Feleségemet hogy ez mindenképpen fontos még ide a 8,5nm-es hálószobába!
Szerencsére már gyengül a nyári hőség, jövőre meg remélem jobban alakulnak a dolgaink és akkor nem a hálóban, hanem a nappaliban lesz az akvárium a többivel együtt, ott már nagyobb terem lesz megvalósítani a hűtést is!

Köszi mégegyszer a segítő szándékot!

A.ttila
 
Egyszer régen dolgoztam a helyen, ahol volt egy lakókocsis büfés. Mindig hideg szörpöt tudott adni, pedig beláttam a kocsiba és szabadon volt egy 25 literes szódás ballon. A végén megkérdeztem tőle, hogy hogyan csinálja a hideg szódát?
Rendes volt, mert megmutatta. A lényeg az volt, hogy volt egy kb. 25-30 literes műanyag kanna, melyben fel volt tekerve több méter műanyag cső. A cső két vége kijött a kannából, melyek csatlakoztak a szódás ballonhoz meg egy szódás fejhez. A kanna fel volt töltve vízzel, és az egész kanna benne volt egy kb. 60 literes hűtőben. A hűtőből jött ki a cső két vége.
A hűtő folyamatosan hűtötte a kannában lévő vizet, melyen keresztül haladt a szódavíz, így az mindig hideg volt.
Nagyon ötletes volt, nekem nagyon tetszett. Remélem érthetően írtam le.

Bocs a kis OFF-ért. ;)
 
Ezt talán még az akvaristán láttam megoldásnak :) Ott meg lehet még találni biztosan
 
Köszönöm Jani!

Igen hasonló variációról volt már szó a fórumon (ezért is áll lent az a bizonyos hűtő, mikor egy felújjításnál megkérdezték hogy nem kell-e, nem sokat vonakodtam, csak hát burkolattal együtt a mérete 50x50x60cm körül van), bár azt is kitárgyalták hogy nem a leg költséghatékonyabb megoldás és nehéz a szabályozhatósága.

Minden hozzászólásnak örülök, ha nekem nem is mond mindíg újjat, másoknak azért még tanulságos lehet (persze én is rengeteget tanultam itt a bő egy év alatt, amit tudunk azt pedig tovább kell adni!)!

Köszönettel!

A.ttila
 
Back
Oldal tetejére