• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényvásárlás során behurcolható nemkívánatos élőlények

chrissy

Kertész tanonc
A növények vásárlása során (is) érhetnek minket nagy meglepetések, olyanok amikre talán nem is gondoltunk abban a pillanatban amikor a sikerült az általunk legszebbnek talált növényt az eladó "nagy örömére" kihalász(at)ni - remélhetőleg- a vállig érő medencéből :lol:. Ha olyan helyről szerzünk be a növényeket, ahol még nincs kialakult pozitív véleményünk (nem vásároltunk még ott) nem lehetünk biztosak abban, hogy nem kapunk-e mellé sok kis társat - "'szuvenyírként"? Persze ha az "ajándék" még valami hasznos (harcsa-peték, vagy csigaevő csigák petéi) az ember még örül is, de zömmel inkább a kellemetlen betolakodóktól kell tartanunk: csigák, piócák, különböző férgek, alga spórák, peték...stb. ]Megoldás csak a karantén lehet? Vagy a gyógyír ereje a gyors sós-vizes fürdőben kereshető? Esetleg léteznek más praktikák is az átkozott kis lények leküzdésében? Erről szólna ez a topic...

Elöljáróban szeretnék egy könyvet is ajánlani, ami segítségével sikerülhet néhány élőlény beazonosítása:[/b]
"Vízi gerinctelenek" - Kriska György (szép nagy képek vannak benne)
Fellelhető könyvtárakban, de ha valaki elég szemfüles a neten is rajta van (rapidshare), letölthető formában. Tudod, google a barátod. ;)


Érdekességek a könyvből:
"Lópióca: A ragadozó pióca állkapcsai elcsökevényesedtek, táplálékát, a vízben élő rovarlárvákat, férgeket egészben ( :!: ) nyeli le. Esőzések után a vízbe kerülő földigilisztákat is elfogyasztja :shock: :shock: . A nála hosszabb zsákmányt középtájékon ragadja meg, majd néhány perc alatt elnyeli."

És arra az estere, ha valakinek csigatúlszaporodási problémája van: :lol: csak győzze utána a piócairtást..
"A csigapióca-félék (Glossiphoniidae) családjának álló- és lassú folyású vizekben élő faja a csigapióca. A lapított, porcosan kemény testű állat csigákkal táplálkozik. A táplálkozás során a pióca egyre beljebb és beljebb hatol a héj belsejébe, miközben a kiöltött ormányszerű, izmos falú garat, mint egy önálló lény, apró darabokat tép ki a csiga testéből."


Az én történetem:
A hétvégén nekem is pont egy ilyenbe sikerült belefutnom. Múlt héten két helyről is vásároltam növényeket. Az egyik helyről HC-t a másik helyről meg egy gömbmohát. Lehet, hogy egy kicsit eltúlzom (az egyik ADA-s növényberendezős videó láttán), de én személy szerint a növényeket is szoktam karanténozni (nem kívánatos csigapeték, meg sok más élőlény miatt is). Amint hazaértem, azon gondolkoztam, hogy a két helyről vásárolt növényeket egybe rakhatnám-e a karanténozás során? Még szerencse, hogy nem tettem, hála a női megérzésemnek ;) . Most két kis üvegben vannak az ablakban :). Este lefekvés előtt azért még rápillantottam és egy gusztustalan piócát láttam a gömbmoha mellett úszkálni :shock: kiszedtem csipesszel, majd lehúztam a wc-n... ...döbbenet...gyorsan internet, google, pióca, de csak ennyit tudtam meg a "kis rohadt dög" :lol: szaporodásáról ráadásul csak az orvosi piócákról írtak:
- hímnős állatok :evil:
- kígyózva úszkálnak
- tavasszal petéznek
- baromi nehéz eltávolítani az akváriumból, ha már elszaporodtak
- "A zsákmány jelenlétét az általa keltett vízmozgás alapján már nagyobb távolságból is megérzi, kígyózó mozgással a közelébe úszik, majd rátapad. A szájüregében elhelyezkedő három fogazott állkapcsát rászorítja a zsákmány bőrére, és egy Y alakú sebet fűrészel bele. A sebbe alvadásgátló anyagot, hirudint juttat nyálával, majd elkezdi kiszívni a gazda testfolyadékát. Egyszerre nagy mennyiségű vért képes felszívni, amelyet a bélcsatornájához kapcsolódó gyomorbélágakban raktároz. A jóllakott állat akár egy évig is képes életben maradni újabb vérszívás nélkül"

Saját tapasztalat:
- nehéz lemosni, mert szívó korongjával rászívja magát (még a porcelánra is :twisted: )

Aznap este megpróbáltam a kéz-meleg és kéz-hideg váltó fürdővel, de semmi nem jött ki belőle, ennek ellenére reggel megint csak látom úszkál az előző este a "WC-ben jó párszor lehúzott" :twisted: pióca másik párja... :x
Csipesszel kiszedtem (nem fogok én ilyen izékhez kézzel hozzá nyúlni, az tuti :D ) és jött a wellness- szálloda következő kínálata: az enyhén sós vizes fürdő... :D megint semmi sem "ugrott ki belőle". Oké, gondoltam így már jó lesz, ment vissza a karanténba...Kb. délután kis kukacokat (1mm) láttam az üvegfalon kb 2-3 db.-ot, és már kezdtem tépni a hajamat... Oké, ha te ezt akarod akkor legyen CO2 (hátha megfulladnak, a növénynek meg remélem nem árt :? )...Összebarkácsoltam egy co2 házi-élesztős palackot egy porlasztókővel, majd este rápillantottam: Rengeteg kis 1-2 mm-es cérna szerű kukac(?) döglötten :twisted: hevert az üveg alján... gyors vízcsere után visszatettem a porlasztókövet estére. Reggel ugyanez a látvány fogadott...mintha egy háborús övezet lett volna :lol: és úgy tűnik csatát nyertem :lol:

Szóval, segítségeteket szeretnék kérni az ügyben, hogy még mit lehetne kipróbálni? Gondoltam Neomagnolos fürcsire is, bár mivel a növény is élőlény, nem tudom hogy az többet ártana, mint használna? Vagy "boncoljam" szét? Valaki nem tudja (esetleg tapasztalatból), hogy a "nem orvosi piócák" petéi hány nap/hét után kelnek ki? Ezek után meddig karanténozzam?
Szóval please, help!!! :roll:

Ui: a kereskedőt nem hibáztatom, mert egyrészről olcsó volt, másrészről meg gondolom tubifexel, vagy vízibolhával simán behurcolható az ilyesmi.... és amikor megláttam éppen egy thorocatum harcsa túrta ezerrel...akkor még nem tudtam, hogy "ajándékokat" is kapok

Bocsi, kicsit hosszú lett
 

Proci

Kertész szaki
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

Nem semmi :eek:
Én csak vízzel megtöltöm a növényszállítós zacskót és neptun gyorsfürdőt csepegtetek bele. Majd 0.5..1..2 óra múlva átöblítem és beteszem az akváriumba. Eddig szerencsére nem volt gond.
Érdemes odafigyelni erre az eladóra és máskor is előfordul, jelezni neki. Lehet, hogy más beszállító után nézne (vagy odafigyelne a növényes akváriumára).
 

inadsz

Sasszem =)
Admin
Moderátor
Legjobb napló
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

Szia!
Én is behurcoltam piócákat az akiba, eredmény több tíz db 1-5 centi pióca a talajban. Kiirtani nem tudtam, az egész akit kimostam a talajjal együtt, de még így is maradt benne, és egy héttel később megint találtam :evil: :evil:
az akit eladtam nem tudom mi van vele, a vevő nem hívott hogy piócát talált az akiban :)
Tubival etettem vagy ezzel vagy egy új növénnyel került be.
A serának meg más gyártónak van "féregirtója" nem tudom mi a neve azt is megpróbálhatod, de asszem csigák ellen is jó
 

Taksoft

Kertész tanonc
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

Töröltem.
Nem jó a megoldásom, mert sikerült behurcolnom valami állatkákat mégis.
 

chrissy

Kertész tanonc
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

Sziasztok!

Na ez a nem semmi! És Ti sem vagytok azok!!! Ez tényleg egy nagyon interaktív fórum :DDDD
Ennyire gyors válaszra még álmomban sem mertem volna gondolni!

Az igazság az, hogy vidéki vagyok, csak véletlenül botlottam bele ebbe a pesti boltba, ahol a gömbmoha 200Ft (!) volt. Persze ilyenkor mindig lehetnek meglepetések is (olcsó húsnak...), de azért ilyenre nem számítottam. (most jutott eszembe: modern "szőrös" kindertojás akvaristáknak kifejlesztve :lol: :lol: :lol: ) Bár még nem vásároltam ott, furcsa volt, hogy az eladó srác (vagy apuka?), ahogy a pénztárba ütötte az árát, a mellette álló hölgy (lánya?) eléggé furcsállta, hogy csak ennyibe került. (én meg mosolyogtam magamban ezerrel) No mindegy, végülis csak 200Ft volt.

Proci!
köszönöm a tippet: a neptunos gyorsfürdőt kipróbálom (szerintem van is olyanom valahol)

Indasz!
Köszi Neked is, nem is tudtam, hogy vannak ilyen termékek (még nem volt ilyen férgekkel :lol: dolgom úgyhogy nem is kerestem), de egy Sera-ra nem biztos, hogy per pillanat beruháznék (érték-ár miatt), de az biztos, hogy hasznos lesz, ha esetleg az akváriumba áttelepülnek/megtelepszenek a kis roh*dékok :lol:

Taksoft!
Ezer köszi! Este kiderül, hogy a gömbmoha is golyóálló-e vagy sem? Bár először szerintem kevesebb idővel fogok majd próbálkozni, mint két óra :D

A napokban egy kicsit elgondolkodtam azon, hogy ilyen erővel folyókból/patakokból is ki lehetne-e szedni egy-két jópofa növényt???? Itt a fórumon olvastam egy barlangfürdőből kivezető patakról, de én is láttam régebben Zegen, illetve Tatán is hasonló helyeket... és gondolom Pesten is van jó néhány thermál/barlang/ aquaparkos fürő... Jaj,de kár hogy nem pesti vagyok :cry: Bár, ha már be lesz rendezve az akvárium és szép növényes is lesz, akkor nem biztos, hogy kockáztatnék...
 

HUGO

Főkertész
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

Segítséget szeretnék kérni tőletek!
megjelent az akiban a planária örvényféreg!Mit lehet velük kezdeni?Nem igazán tudok róluk semmit.
 

HUGO

Főkertész
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

Kösz patzu!
Tudtam hogy valahol olvastam róla itt a fórumon csak nem találtam :oops:Mégegyszer kösz.
 

viktorlantos

Alapító
Admin
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

használjátok a keresőt jobb felül. mindent meg lehet találni pillanatok alatt ;)
 

Kircs

Nézelődő
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

Sziasztok!

Érdekes, hogy mik kerülhetnek be az aksiba....

Az én problémám, hogy vagy három napja találtam az akiban egy szitakötő lárvát!
És utána még kettőt is kipecáztam... :( Meg volt egy negyedik is, de azt sajna nem tudtam elcsípni, csak egy kicsit,
remélem feldobja a talpát.
Elég fura, hogy hogy kerülhetett be, mert élő eleséget nem etettem még, a növények augusztus 18-án lettek betelepítve...

Biztos, hogy szitakötő a kinyújtható szájszerve alapján.

Valakinek valami ötlet? Félteném a halakat megy a kis RedCherryket.
Azóta vizslatjuk ezerrel!
 

oRphEus

VIP kertész
Legjobb napló
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

Kircs said:
Sziasztok!

Érdekes, hogy mik kerülhetnek be az aksiba....

Az én problémám, hogy vagy három napja találtam az akiban egy szitakötő lárvát!
És utána még kettőt is kipecáztam... :( Meg volt egy negyedik is, de azt sajna nem tudtam elcsípni, csak egy kicsit,
remélem feldobja a talpát.
Elég fura, hogy hogy kerülhetett be, mert élő eleséget nem etettem még, a növények augusztus 18-án lettek betelepítve...

Biztos, hogy szitakötő a kinyújtható szájszerve alapján.

Valakinek valami ötlet? Félteném a halakat megy a kis RedCherryket.
Azóta vizslatjuk ezerrel!
A szitakötő-lárvákkal óvatosan, mert ragadozók, kisebb halakat is elkaphatnak. Valahol olvastam, hogy oxigénben gazdag vízben érzik jól magukat, lehet, hogy a CO2 megnövelése nem tetszene nekik. Persze ésszerű határok között..
 

Kircs

Nézelődő
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

oRphEus said:
A szitakötő-lárvákkal óvatosan, mert ragadozók, kisebb halakat is elkaphatnak. Valahol olvastam, hogy oxigénben gazdag vízben érzik jól magukat, lehet, hogy a CO2 megnövelése nem tetszene nekik. Persze ésszerű határok között..
Igen, én is ezért idegeskedek... :(
A CO2-t nehezen tudnám olyan mértékben növelni ami jó lenne - élesztős - így is kevés.
Meg akkor ki kellene pecázni a halakat és a garnélákat...

Marad a csipeszes módszer, de az utóbbi napokban nem láttam.
 

Molly

Új regisztrált
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

Sziasztok!

60 l akim van, amit 2 hónapja próbálok rendes üzemelésre bírni. De nem sikerül.
Karantén nélkül ültettem bele a növényeket, csak hideg- meleg vizes fürdőt kaptak, hogy lepotyogjon róluk a csiga. 2 hét után jelentek meg apró (2 mm-től 1 cm-ig ) fehéres férgek, amik a vízáramban keringtek, éjjel nappal. Aki szétszed, kavics kifőz, növények 2 napig áztak neomagnolos vízben, a felszerelés meg ecetesben. Aki összerak, 1 hét múlva ugyanaz az állapot...... Növénykereskedő tanácsára raktam vele egy adag Parakillt, majd 2 nap múlva fél liter sós vizet (1 ek só). Semmi javulás, ezért dobtam még bele 160 literre való neptun csigairtót. De a férgek meg tovább szörföznek. Halakat még az elején kivettem és nem etettem élő eleséggel. Mi lehet ez és hogyan tudnék tőle megszabadulni?

Remélem tudtok segíteni, mert sajnálnám ez egyébként szépen fejlődő növényeimet kidobni!
 

Dyin

Tapasztalt kertész
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

Legutóbb vásároltam gömbmohát, sajnos én is láttam az üveg falon egy ilyen dögöt. Csak egy 1 mm hosszú fehér vonalka 2-3 hajszál vastagságú lehetett - határozottan haladt az aki teteje felé. Azóta nem láttam, kíváncsi leszek mi történik ezen a héten. Nincs esetleg olyan élőlény, amelyik elfogyasztja őket? Szerintem ez lenne a legelegánsabb megoldás.
 

Gilgames

Új regisztrált
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

Molly said:
Sziasztok!

60 l akim van, amit 2 hónapja próbálok rendes üzemelésre bírni. De nem sikerül.
Karantén nélkül ültettem bele a növényeket, csak hideg- meleg vizes fürdőt kaptak, hogy lepotyogjon róluk a csiga. 2 hét után jelentek meg apró (2 mm-től 1 cm-ig ) fehéres férgek, amik a vízáramban keringtek, éjjel nappal. Aki szétszed, kavics kifőz, növények 2 napig áztak neomagnolos vízben, a felszerelés meg ecetesben. Aki összerak, 1 hét múlva ugyanaz az állapot...... Növénykereskedő tanácsára raktam vele egy adag Parakillt, majd 2 nap múlva fél liter sós vizet (1 ek só). Semmi javulás, ezért dobtam még bele 160 literre való neptun csigairtót. De a férgek meg tovább szörföznek. Halakat még az elején kivettem és nem etettem élő eleséggel. Mi lehet ez és hogyan tudnék tőle megszabadulni?

Remélem tudtok segíteni, mert sajnálnám ez egyébként szépen fejlődő növényeimet kidobni!
Nekem is teremtődtek apró csigák. De az még úgy ahogy kivadászható. Engem inkább a behurcolt "Rhizoclonium" alga zavar. Először azt hittem zöldalga, de hamar rájöttem, hogy ez annál rosszabb. A Jávai moha volt gyanús amikor megvettem (börzén vettem a növényeket). Aztán két-három nap múlva láttam ahol megjelent az alga. Naná, hogy ezen a mohán! (Bár ne tettem volna be az akiba.) Másfelől nem bánom, mert legalább most kisérletezek a hivatalosan elfogadott algásodás leküzdési technikákkal. (Megpróbálok minél realisztikusabb módon meggyőződni lehetőségekről, miután már van probléma. Egy hónapig naponta cseréltem 50% vizet, másfél hete már kétnaponta, no meg a szorgalmas alga-leszivogatások... Költséges CO2-t is már három hete használok, bár megjegyzem az élesztős reaktorom hamarabb produkálta a dropcheck-eren a megfelelő színt mint most. Az elején tápanyaghiány hibából immár 4 hete rendes adagot kapnak a növények és igen nőnek is, rendesen van mit nyírni. Jelen ismereteim alapján nem nagyon tudok többet. Már két hete látom, hogy kissé visszavonult az algatermelés, de ettől a fajtától képtelenség megszabadulni, mindig marad valamennyi.)

Egyelőre csak halkan mondom, hogy (főleg nano méretben) ha már temérdek mennyiségű spórák belekerültek az akiba, onnantól sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy állandóan vissza-vissza tér a probléma. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a téves akvatartásból adódóan nem jön elő könnyen az alga, de azért nagyon nem mindegy, hogy mennyi spórával akarjuk bizonyítani, hogy tökéletesen le tudjuk győzni az algásodást. Más szóval nem véletlenül vannak akik fertőtlenítik a növényeket. Bár kegyetlenül hangzik, de egy ponton túl elgondolkodik az ember azon, hogy kifertőtlenít mindent, s többé nem rak bele semmit ami esetleg behordhat egy rakás spórát vagy férgeket, csigákat. Mondjuk akkor már én növényeket is újat vennék, a növények fertőtlenítésével én nem bajlódnék. S azt hiszem csak a legjobb szállítótól. A börzés dolgokat pedig ezentúl kegyetlenül fertőtleínteni fogom.
 

Molly

Új regisztrált
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

A xyfo-ról azt mondták egy kereskedésben, hogy a planáriát összeszedegeti. De annak elég nagy (100 l) aki kell. Vagy kölcsönözzek egyet, mint egy takarítógépet? :p
 

patzu

Főkertész
Legjobb napló
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

Most akadtam rá egy a planáriáról és kiirtásáról szóló cikkre, talán segít:
katt
 

Molly

Új regisztrált
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

Köszönöm a tippet, de azt már kiderítettem, hogy nem planária, mert arról találtam képet, és az én kukacaim nem olyanok. A párom megelégelte a kinlódásomat (tanácskozott egy halassal)és halálraítélte az akváriumot. :cry:
De Karira kapok másikat. :)
 

Luna

Főkertész
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

Molly said:
Sziasztok!
2 hét után jelentek meg apró (2 mm-től 1 cm-ig ) fehéres férgek, amik a vízáramban keringtek, éjjel nappal. Aki szétszed, kavics kifőz, növények 2 napig áztak neomagnolos vízben, a felszerelés meg ecetesben. Aki összerak, 1 hét múlva ugyanaz az állapot......
Remélem tudtok segíteni, mert sajnálnám ez egyébként szépen fejlődő növényeimet kidobni!
Molly said:
Köszönöm a tippet, de azt már kiderítettem, hogy nem planária, mert arról találtam képet, és az én kukacaim nem olyanok. A párom megelégelte a kinlódásomat (tanácskozott egy halassal)és halálraítélte az akváriumot. :cry:
De Karira kapok másikat. :)
Én ezt azért nem hagytam volna... Ilyet én is láttam már, saját akváriumban. Felelőtlenül bepakolt dunai kaviccsal hoztam be nagy valószínűséggel (legalábbis szerintem). Azt azért hozzá kell tenni, hogy négy hím guppi egy-két óra alatt levadászta az összes teremtményt nálam. Mert hogy volt nálam ici-pici csigától, ezen a kis kukacon át az apró rákon keresztül minden, és igen, megnéztem őket mikroszkóppal. Gondot különösebben nem okoznak, csak hát rondák.
 

chrissy

Kertész tanonc
Re: Növényvásárlás során behurcolható nem kívánatos élőlények

Luna said:
Molly said:
Sziasztok!
2 hét után jelentek meg apró (2 mm-től 1 cm-ig ) fehéres férgek, amik a vízáramban keringtek, éjjel nappal. Aki szétszed, kavics kifőz, növények 2 napig áztak neomagnolos vízben, a felszerelés meg ecetesben. Aki összerak, 1 hét múlva ugyanaz az állapot......
Remélem tudtok segíteni, mert sajnálnám ez egyébként szépen fejlődő növényeimet kidobni!
Molly said:
Köszönöm a tippet, de azt már kiderítettem, hogy nem planária, mert arról találtam képet, és az én kukacaim nem olyanok. A párom megelégelte a kinlódásomat (tanácskozott egy halassal)és halálraítélte az akváriumot. :cry:
De Karira kapok másikat. :)
Én ezt azért nem hagytam volna... Ilyet én is láttam már, saját akváriumban. Felelőtlenül bepakolt dunai kaviccsal hoztam be nagy valószínűséggel (legalábbis szerintem). Azt azért hozzá kell tenni, hogy négy hím guppi egy-két óra alatt levadászta az összes teremtményt nálam. Mert hogy volt nálam ici-pici csigától, ezen a kis kukacon át az apró rákon keresztül minden, és igen, megnéztem őket mikroszkóppal. Gondot különösebben nem okoznak, csak hát rondák.
Én is hasonlóan jártam. Több mint 1/2 -3/4 éve tartok vízibolhákat. Pár hónapja észrevettem, hogy a dunsztos vízibolhás üveg falán 1-2 mm-es hajszálvékony kukacok "sziesztáznak". :evil: (Lehet egyre gondolunk) Szinte minden üveg oldalán ott voltak. Aztán egyik nap megvilágosodtam: mivel az üvegekbe nemcsak friss vizet tettem, hanem az akváriumi szivacsból származó mulm-ot is, nagy valószínűséggel abból eredhetnek. Jött egy kísérlet: üres üvegbe csak mulm és akvárium víz...és 1-2 hét alatt megjelentek...ezt egy másik követte: egy "önként jelentkező guppi" + friss víz bele az üvegbe. Eredmény: guppi mindet összeszedte, 2 hét elteltével sem volt semmi baja... Feltételezés: Lehet hogy ezek a "kukacok" olyanok az akváriumban, mint a talajban a földi giliszták? Lehet, hogy van annyi hasznuk, hogy átmozgatják finoman az aljzatot, és a sok elpusztult növényi részeket "földdé, tápanyaggá" alakítják???? Szóval, ha egyre gondoltunk (majd megpróbálok feltenni képet, de ha van kedved kísérletezhetsz Te is) akkor nem ártanak a halaknak, növényeknek. Bár lehet hogy a feltételezésem hibás, de akkor azt a nálam tapasztaltabbak úgyis helyére teszik ;)

Egyébként a "vízi békákról" (törpe karmos békák) mi a véleményetek? A hétvégén láttam pár példányt belőlük az állatkereskedésben :D ... vajon ők összeszednék a kis kukacokat, piócákat?
http://brerkik.mindenkilapja.hu/

U.i.: írtam a topic elejére bevezetőt, és egy könyvet is találtam a neten, hátha valakinek épp kapóra jön.
 
Oldal tetejére