Sziasztok!
Tegnap kissé megkésve bár, de megtartottam a negyedéves szűrőtakarítást.
A csöveket ezúttal a hatékonyság érdekében kihagytam, csak a kosarakat mostam át a leeresztett akváriumvízben, az ülepítő tartályt borítottam ki, illetve a perlont, és a purigent cseréltem.
Ez utóbbi egyébként meglepően fehér volt. A szűrő vödrét persze most is egy tésztaszűrőn keresztül öntöttem ki, így ismét több garnéla menekült meg a budapesti csatorna megismerésétől.
View attachment 76137
Az akváriumban, illetve azon kívül sajnos tovább folytatódtak a rejtélyes elhalálozások.
Mindig büszkén meséltem, hogy nálam még egy hal sem ugrott ki az évek során, de egyszer minden sikerszéria véget ér.
Ma reggel az egyik sziámi algázó tetemét találtam meg az
akvárium előtt.
@BlackOut figyelmeztetett, hogy ez náluk könnyen megtörténhet, de sajnos most már gyakorlatból is tudom hogy így van.
Régóta meg akarom már nektek mutatni, hogy etetem a garnéláimat, de valahogy eddig mindig elfelejtettem.
Viszont miután
@sztanotomi tegnap épp erről a témáról mesélt, eszembe jutott.
Ha tálból etetitek a garnélákat, akkor biztos tapasztaltátok, hogy annak megtöltése nem éppen egyszerű feladat.
A beszórt eledel még lekapcsolt szűrő mellett sem mindig talál bele a tálba, a csipeszes módszer egy-két darab felett körülményes,
a külön cső felső felének, vagy a a rá eszkábált tölcsérnek pedig elég vastag kell lennie annak érdekében, hogy a felső részébe bele tudjuk szórni a kaját,
ráadásul e miatt egy külön eszközre is szükségünk van.
Ugyanakkor szinte minden garnélás kollégánál van garnéla kiemelő pipa.
Csak egyszerűen szórjátok a pipába az eledelt, majd a szárát dugjátok be a víz alá, közvetlenül a tálba.
Nem kell kapkodni. Olyan gyorsan egyik kaja sem süllyed el, hogy az megérne egy összetört pipát!
View attachment 76141