Annyira érdekes ez a dolog, mert én soha nem veszem ki a kajamaradékot, annyi kaját adok, amit másnap reggelre eltüntetnek, de pl. havonta egyszer kapnak halszeletet (ponty, kárász) az meg 3-4 napig is bent van, minden probléma nélkül, és végig falatozik belőle valaki.
A gyári kajákat amúgy nem szeretem, csak a baj van velük
Kivéve a Dennerle Crusta Gran-t, na az üt, nagyon jó kaja. A JBL Novo Prawn-t egyszer adtam nekik, megették, de többször nem vettem.
Egy másik trükk: a granulált kajákat, hal és garnéla kaját egyaránt, hűtőben tartom, főleg, ha nyers fehérje van benne. Sőt, a Tetra Pro Energy-t, és a Dennerle Crusta Gran-t is szétosztom kisebb fiolákba kb. 2-3 heti adagokra, és egy kivételével lefagyasztom, amit etetek azt tartom a hűtőben.
Levelek: diót nem adnék nekik. Eperlevél, cseresznyelevél, meggylevél, juhar (bármelyik faj), nyírfa szárítva 1 napig ázik, másnap nekiesnek. Nem forrázom le, mert bár nincs nagy kioldható anyag tartalmuk, ami van, azt inkább az akváriumban adják le, ne a főzővízben. A cseresznyét nyáron gyűjtöm, zöldre szárítom, vitathatatlanul az a kedvencük. A tölgy, bükk is elfogy, de ezek a magas csersav tartalom miatt tartósabbak és lassabban bomlanak a vízben is, a tölgy simán 2-3 hétig is bent van, mire nekiállnak enni, akkor viszont erezetig rágják. Hozzáteszem, hogy a tölgy alkalmas a Terminalia catappa fa levelének a helyettesítésére, miközben a catappa-t (nálam) nem ették meg soha