• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Beni lávaköves low-tech akváriuma

zappali

Tapasztalt kertész
Szia, köszönöm a dicsérő szavakat. :)
A tápgolyók használata egész biztosan nem rossz, de a hatásukról megoszlanak a vélemények. Van, aki azt mondja, hogy pár nap alatt feléledtek a növényei, míg mások szerint semmit sem ér (volt, aki átfúrta a JBL tápgolyót és abba ültetett növényt, szerinte mégsem történt semmi). Ártani nem árthat, az biztos, és annyira nem is drága, hogy ne érjen meg egy próbát.
Viszont az üzeneted alapján nem vagy elégedett az akváriummal. Ebben az esetben inkább "biztosra mennék", és csinálnék egy restartot, amit először fejben összerakok. Milyen kő/ág, hová, milyen növényekkel, stb, és akkor mehet a rendes táptalaj alulra. Ne félj belevágni, egy ekkora akvárium teljes szétkapása, takarítása, berendezése megvan 1 nap alatt, ha van egy hozzáértő segítőd. Ha véletlenül nincs is ilyen ismerősöd, akkor is biztosan találsz itt a fórumon olyat, aki szívesen segít benne, Én is voltam már "segédmunkás" vagy egy tucat akvárium átrendezésénél, és nálam is voltak már többen, hiszen ez egy jó buli... :)
Hát, mivel még nem csináltam ilyet, így látatlanban elég nagy melónak tűnik, komoly logisztikázással.
Ha megcsinálom, akkor az biztos, hogy elég aprólékos tervezés után vágok bele.
Persze az is lehet, hogy amíg tervezgetek addigra megindulnak a növényeim (kb. 1 hónapja kezdtem Profitot és Easy Carbót adagolni), legyőzik az algákat, és tárgytalanná válik a kérdés.
Mondjuk attól még lehet, hogy az összkép nem fog tetszeni, és mégis átépítés lesz.
Mindegy, elkezdem bújni a low-teches naplókat, hogy milyen növény hol működik, meg nézegetek scape-eket, hogy van-e olyan, ami tetszik és meg is tudnám valósítani?
Egyébként egy ilyen restartnál mi az, amit fel lehet használni és mi az, amit ki kell kukázni, vagy jobb esetben alaposan elpucolni (tekintve, hogy elég sokféle alga lakik az akiban):
- akvárium víz
- szűrő töltetek
- jelenlegi bazalt-manado keverék talaj
- növények
Ja azt még az előbb nem is írtam, hogy beragasztott Juwel habosított hátterem is van, ami persze szintén algás, bár azon még egész jól mutat, ha máshol nem lenne, nem zavarna.
 

Beni

VIP kertész
Néhány hete a HM-et szanáltam, és moha került a helyére. A mohagombócok mindenhonnan elszabadultak, úgyhogy gyakorlatilag újrakötöztem az egész akváriumot, szanálva kb 10 liter mohát. Még kell Neki egy hónap, hogy ismét jól nézzen ki, de azért csináltam egy fotót.008.JPG
 
Oldal tetejére