A boltban kizárólag lágy vízzel cserélünk minden bemutatóba. Nulla csapvíz. Ha nincsenek garnélák, akkor a TDS értékkel sem foglalkozunk különösebben.
Amano garnélák 100-as TDS alatt is elvannak ahogy látom. Inkább az érzékenyebb fajtáknál fontos, hogy tudjanak vedleni. Azért a 100%-os garnélabiztonság érdekében igyekszünk 100ppm felett tartani minden akváriumot.
A lágy víz a legjobb. Agyagos aljzatot használunk szinte mindenhol. Ez is fontos.
Tom Barr ha már említetted. Ő egy teljesen más szinten akvarizál, mint itt bárki. Pontosan képben van bármilyen változásra hogyan kell tápot stb finomítani, hogy működjön.
A kemény víznél pl sokkal keményebb kihívás, hogy alkalmanként bőven 25 celsius fok felett akvarizálnak. Akár 27-28 fokos vizekben is a területi adottságok miatt. És korrigálják tápokkal stb ha kell.
Ezt kezdő szintre átvinni ezt az alkalmazkodó tudást esélytelen. Ezért próbálunk működő recepteket átadni. És a lehető legkönnyebbé tenni a növényezést. Nincs mindenkinek 10-20 éve, hogy kiképezze magát.
Jellemzően 3-4 év a hobbi amíg a többséget érdekli ebbe az időszakba kellene megtörténnie a teljes biológiai ismereteknek, tápozás stb. A tanulásnak és legalább 1 évnek amikor magabiztosan élvezni is tudod a látványt. Ezt nagyon sok
akvárium üzemeltetésével sem lehet elérni sok esetben ilyen rövid idő alatt.
Tom ténykedéseit ez alapján érdemes nézni.
Van nagyon sok példa kemény víz melletti növényezésre, de nem ez a természetes közege ezeknek a növényeknek ezért max magunkat próbáljuk megnyugtatni, hogy így is lehet. Ez is egy kihívás.