• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Fontos Milyen fát, gyökeret használhatunk

Sziasztok!
Fűzfát fogok szerezni az akváriumba...
Letakarítom ahogy tudom, a kérget hagyom.
A frissen vágott ágat sütőben száríthatom?
Hány fokon?
Illetve meddig?
Az így elvégzett szárítást hányszor ismételjem?
Honnan tudom, hogy a fa teljesen száraz?

Jó sok kérdés ugye? :)
 
Sziasztok!
Fűzfát fogok szerezni az akváriumba...
Letakarítom ahogy tudom, a kérget hagyom.
A frissen vágott ágat sütőben száríthatom?
Hány fokon?
Illetve meddig?
Az így elvégzett szárítást hányszor ismételjem?
Honnan tudom, hogy a fa teljesen száraz?

Jó sok kérdés ugye? :)
Engem is érdekelne ugyanez, ill hogy először kifőzzem-e, mennyi ideig főzzem. Vagy először áztassam csak?
 
Szerintem semmilyen anyaggal nem szokták őket kenni.
A kérdéseim még továbbra is aktuálisak. :)

"Fűzfát fogok szerezni az akváriumba...
Letakarítom ahogy tudom, a kérget hagyom.
A frissen vágott ágat sütőben száríthatom?
Hány fokon?
Illetve meddig?
Az így elvégzett szárítást hányszor ismételjem?
Honnan tudom, hogy a fa teljesen száraz?"
 
Szia Dani!

Ahol tudsz szerezni frissen vágott ágat, ott tuti van száraz is,vagy ha nem, akkor menj ki a Gyöngyös-Rédei víztárazóhoz, vagy a Gyöngyös patak partjára, ott találhatsz. Miért szárítgatnád a frisset, ha van száraz is...?!
Kereshetsz bükk, tölgy, ill. egyéb keményfa ágakat is, eszményi helyen laksz ehhez. Kiugorhatsz Visontára is lignitért, nagyon szép fás darabokat lehet találni és egyből elsüllyed..(azért kell áztatni pár hétig)
A friss ágaknak több idő kell. Nem biztos, hogy jó ötlet erőltetni a sütőben szárítást, de ha nagyon akarod, én 60-80 fokon mondanám fél napig és legalább négyszer ismételném.
 
Szerintem semmilyen anyaggal nem szokták őket kenni.
A kérdéseim még továbbra is aktuálisak. :)

"Fűzfát fogok szerezni az akváriumba...
Letakarítom ahogy tudom, a kérget hagyom.
A frissen vágott ágat sütőben száríthatom?
Hány fokon?
Illetve meddig?
Az így elvégzett szárítást hányszor ismételjem?
Honnan tudom, hogy a fa teljesen száraz?"

Friss ágat lehetőleg ne. Az abból kioldódó anyagoknak nem biztos, hogy örülnél neki. Inkább szárazat és azt áztasd be 2-3 hétre... Megéri. A kéreg, ha le akar jönni, inkább jöjjön!
 
Én nagyfater szőlőskertjében találtam egy diadalmi példányt. Nemsokára induló naplóban lesznek róla képek.
Javaslom mindenkinek, hogy ha gyökérzet feletti részt választ bármilyen növényből azt télen tegye, mert ilyenkor a vegetációs ciklus miatt alacsonyabb a nedvességtartalma.
Ettől függetlenül szárítás, tisztítás, fertőtlenítés, merítés a szokásos táncrend. Én szoktam egy utolsó fertőtlenítést tolni az akiba helyezés előtt
 
Belefutottam valami furiba, amit nem tudok hova tenni.
Én a fák fertőtlenítését NEO Magnollal követem el. Egy téli vágású szőlőág esetében beszőrösödött a szőlő. Levakartam róla vízcserénél, de még paráztat a dolog...
Mi lehet ez a fehér színű izé? Gombára gyanakszom. Bízom benne, hogy hosszútávú fejlemények nem lesznek miatta...
 
Belefutottam valami furiba, amit nem tudok hova tenni.
Én a fák fertőtlenítését NEO Magnollal követem el. Egy téli vágású szőlőág esetében beszőrösödött a szőlő. Levakartam róla vízcserénél, de még paráztat a dolog...
Mi lehet ez a fehér színű izé? Gombára gyanakszom. Bízom benne, hogy hosszútávú fejlemények nem lesznek miatta...

Ne parázd túl, garnélák, algaevők simán lepucolják.
 
...még egy kérdésem lenne a mélyen tisztelt publikumhoz.
Cserzés fázisban tartottam és nem kaptam csersavat, csak kovasavat. Soha nem alkalmaztam még. Van valakinek tapasztalata ezzel a szerrel? Elvileg ez is reagál a fehérjeálománnyal, és felkeményíti a fát.
 
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy ha a forralás nem megoldható, akkor lehet valami mással is fertőtleníteni? Vagy elhagyható?
Láttam feljebb a Neo magnol-t, de én lehetőleg valami természetesebbel próbálkoznék... (pl. ecet??)
Köszi
 
Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy ha a forralás nem megoldható, akkor lehet valami mással is fertőtleníteni? Vagy elhagyható?
Láttam feljebb a Neo magnol-t, de én lehetőleg valami természetesebbel próbálkoznék... (pl. ecet??)
Köszi

Szia!

Sokat járkáltam a témában én is, és a leggyorsabbnak a neo magnol tünt (bármelyik gyógyszertárban 850Ft/10 tabletta)
Ezzel fertőtlenítik a gyümölcsöket is a kórházakban.

Ezen kívül ami természetes és szóba jöhet az a só. NACl oldódása közben a Cl fejti ki fertőtlenítő hatását.

Az ecet nem tűnik jó megoldásnak, mert az ecetsav (CH3COOH) a vizet köti meg savas kémhatása pedig roncsolja a fa szerkezetét.
 
Köszi, és akkor végig sós vízben kell áztatni, vagy elég csak az elején egy-két napot?
Sós fertőtlenítést egyszer próbáltam, de nekem 1 hétig víz alatt volt a tőke. Személyes véleményem, hogy a fertőtlenítőszer akkor fejti ké mélységeiben hatását, ha be tud jutni a fa szíj és háncs rétegeibe is.
Ehhez viszont végig kell várni a teljes ozmózist.
A sónak én azér nem vagyok híve, mert ha kötött vagy oldott állapotban a fába kerül, akkor folyamatosan fel fog úszni a fa tőle.
 
Sziasztok!
Kérdésem a következő lenne.Most indítanék egy 54 literes akváriumot és a dekorációkat magam oldanám meg.
Több helyen is utánajártam már milyen fajta fákat lehet használni,de olyat még nem láttam,hogy patakból kiszedett gyökereket használtak volna.
Na most nekem sikerült szert tennem ilyen gyökerekre amiket tisztítás után kifőzés követett és most áznak a vízben.A vizet semmilyen mértékben nem színezik,illetve nem jelent meg rajtuk penészesedés sem.Ezek berakása az akváriumba nem fog kárt okozni?
A válaszokat előre is köszi!
 
Uh, sütésre ezeket nem igazán tudom benevezni, szerintem kivágnának, akkor inkább veszek 'gyári' ágakat :) Pár hetet mondjuk még kibír, hogy száradjon, de holnap teszek fel pár képet, könnyebb lesz véleményt mondanotok!


Itt vannak a képek:

Kisebb:
http://i.imgur.com/pH5IQ.jpg
http://i.imgur.com/PkJEY.jpg
http://i.imgur.com/rS6fh.jpg

Nagyobb:
http://i.imgur.com/UHXES.jpg
http://i.imgur.com/YGxnC.jpg


Még elég koszosak, meg csupa föld mind a kettő, de talán látni részleteket. A nagyobbikon van egy kis korhadás, a hosszú ágon, de nem dobtam ki, mivel elég jól néz ki és talán "használható" lesz egyszer.

Uh, sütésre ezeket nem igazán tudom benevezni, szerintem kivágnának, akkor inkább veszek 'gyári' ágakat :) Pár hetet mondjuk még kibír, hogy száradjon, de holnap teszek fel pár képet, könnyebb lesz véleményt mondanotok!


Itt vannak a képek:

Kisebb:
http://i.imgur.com/pH5IQ.jpg
http://i.imgur.com/PkJEY.jpg
http://i.imgur.com/rS6fh.jpg

Nagyobb:
http://i.imgur.com/UHXES.jpg
http://i.imgur.com/YGxnC.jpg


Még elég koszosak, meg csupa föld mind a kettő, de talán látni részleteket. A nagyobbikon van egy kis korhadás, a hosszú ágon, de nem dobtam ki, mivel elég jól néz ki és talán "használható" lesz egyszer.
helló

ha van ismerősöd aki tud homok-fújni azzal is gyönyörű tisztára lehet takarítani, mielőtt elkezded áztatni. Akár fényező műhelyeket is érdemes megkérdezni, nemhiszem hogy draga dolog.. nekem a szomszédom homok-fújt egy gyökeret, előtte fotóm sajnos nincs, de majd feltöltök egy képet nagyon szép lett.
 
Tehát.....

ez lett a homokfúvás után, előtte kép nincs! Nem tudom milyen, szerintem valami gyümölcsfának a gyökere, ezt a nyarat száradással fogja tölteni. Az eredmény szerintem magáért beszél Facebook
 
Back
Oldal tetejére