• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Iwagumi:"Birds Beyond the Glass Mountain"

Sziasztok!

Eltelt egy hónap, mióta nem jelentkeztem. :oops:
Csináltam pár képet a jelenlegi helyzetről, de a képek minőségéért elnézést, a HP 945- ből nem tudok jobbat kihozni, ez van :thumbdown: .
A növények fejlődnek, a Staurogyne repens benőtte a neki szánt teret a sorozatos szaporítás eredményeként, most a sűrűsödés és a magasság belövése következik. :thumbup:
A HC a sarkokban még hagy némi kívánni valót, alapjaiban meg vagyok vele elégedve, újra a nyírás fog következni a napokban. :thumbup:
Sajnos a Blyxa japonica a szétültetéseket nehezen viselte, nagyon visszalassult a fejlődése. Így jár az, aki kevés növénnyel tud indulni és ebből akar gyorsan sokat kihozni! De talán beindul és akkor nem lesz vele gond. :(
A Pogostemon helferit is sokat ültetgettem, de itt az a legfőbb gondom, hogy „túlfejlődőik”, nagyon magasra nő, én ezt a növényt sokkal kisebb növésűnek gondoltam. Ha valaki esetleg tud segíteni abban, hogy tudnám alacsonyan tartani, azt nagyon megköszönném. :?:
Az alga egyre jobban leépül, van még ecset nyomokban és zöld is, de szerintem nem vészes. :p
A kövek tisztítására időnként bevetem a motoros fogkefét, de nem mindig van hozzá türelmem se időm. :thumbup: :oops:
Tehát jöjjön pár kép:
11997669_0ebf499704cf0b9510be4481ac21e479_m.jpg


11997671_77af44bdd0fc5948041385551d806c8d_m.jpg


11997673_304a3603c923ef0964f3f0c14785c386_m.jpg


11997675_68f2c1048b43ac62576f00c5b3a9a7d8_m.jpgHát itt tartunk most, várok minden építő (és nem építő) kritikát és tanácsot. :wtf:

Szép napot mindenkinek! :thumbup: :wave:
Üdv: GyDomotor
 
Nagyon szuper lett! :)
Ilyenkor kellett volna, hogy mondjuk kétszer ekkora kövekkel kezdted volna, és akkor nem lenne gond a pogo nagysága, mert az igaz, hogy így tényleg elveszik a hangsúlyt a kövekről..de így is nagyon szép, gratulálok! ;)
 
Nekem nagyon tetszik! :thumbup:

A technikai megoldásaid is követendő példa lehet bárkinek!(A halakról nem találtam semmit ,ha jól nézem vitorlás kalászhalad is van! Tapasztalat?)
 
Nagyon szép, ill. szépen fejlődik! Tényleg ezek a pogok brutál nagyok lettek, és tényleg elnyomják a kövek/sziklák hangsúlyát, esetleg a jövőben stau-ra lecserélve, már nem lenne ilyen gondod.
Nekem tetszik, ha a kövek inkább zöldes árnyalatúak, sokkal természetesebb a hatás. ;)
 
Iwagumi:"Birds Beyond the Glass Mountain"

...es benottek a koveket, ez igy teljesen mas kompozicio, de tetszik a termeszetessege!

A pogo alacsonyan tartasanak talan csak a meg erosebb feny a kulcsa, de azt ugye nem javasolom az algasodasveszely miatt... A pogod egyebkent is sargul picit ugy latom. Mivel EI-t nyomsz es a leirasbol azt latom hogy nagy figyelmet forditottal a co2-re is, ezert talan a vizkemenysegre gyanakszom... A pogo szereti a lagy vizet. A sargulas, sapadt szinek mindenkeppen valami hianyt es szenvedest jeleznek, nagy valoszinuseggel ez okozhatja a felszin hartyasodasat is.

Kitartas! ;)

Sent from my iPhone.
 
Szia Gyuri!

Először is gratula az akihoz, tényleg szépen alakul :thumbup: . A pogokkal kapcsolatban pedig egyet értek Balázzsal, hogy erős fény mellett lehet szépen lent tartani őket, de amikor ennyire besűrűsödik akkor már a sok fény sem elég neki és alul elkezd szépen besárgulni, ami egyre jobban terjed majd felfelé. Én a 216l-s ben 234W világítás mellett is kénytelen voltam rendszeresen nyírni vödörszám, akár a stemeket, mert mihelyst meghaladták a 6-8cm magasságot és besűrűsödtek, egyből elkezdtek sárgulni alul. Viszont nyírás után 1-2 héttel, fantasztikusan mutat a sok kis üde zöld "kokárda" és a szikláid is jobban fognak érvényesülni.
 
Sziasztok!

Mindenkinek köszönöm a tanácsokat, hozzászólásokat és persze az elismeréseket is. ;) :oops:
A pogoval tényleg sok gondom akad. Igaz az is, hogy a kövek lehettek volna nagyobbak is, de szárazon elégnek tűntek és nem is nagyom tudtam volna nagyobbakat rakni, mert nem nagyon voltak nagyobbak. Az igazat megvallva nem gondoltam, hogy a pogok ekkorára fognak nőni. Szerintem a fény nem lehet az ok, mert Paduc kolléga „400L” című akváriumában (viewtopic.php?f=11&t=1487) is csak alig van több fény, pedig majd kétszer akkora a medence és sokkal mélyebb is. Neki mégis csodálatos a pogo mezője. :thumbup:
A növény anyag sem lehet rosszabb, mert tőle származik a növényeim nagy része, a pogo is.
Fel is használom az alkalmat, hogy újra megköszönjem neki! :clap:
Tehát marad a vízminőségi különbség, nálunk 14-es a keménység, Debrecenben biztos sokkal lágyabb a víz.
Tehát marad a nyírás, amit rövidesen el is végzek a HC-val együtt.
Remélhetőleg ez majd meghozza a várt eredményt, ha nem akkor jöhet a más növényre váltás, de sajnálnám a pogot, mert nagyon illik a „vad sziklákhoz”. :(

A halak azok valóban Iriatherina werneri, egy kb. 40-es csapat. Nincs velük semmi gond, a választás azért esett rájuk, mert úgy gondoltam egy ilyen „hegyek” fölé repülő madarak kellenek és ezek tűntek a leg „madárszerűbbnek”. ;)

Mindenkinek jó kertészkedést és mivel jön a nyaraló szezon, mindenkinek jó pihenést, nyaralást! :wave:

Üdv: GyDomotor
 
Üdv mindenkinek!

Hát elég régen jelentkeztem már, de hát a nyár az nyár. Remélem mindenki sokat pihent családjával, főleg vízpartokon. Sikerült mindenkinek átvészelnie a kánikulai napokat így vagy úgy. Nekem muszáj volt a HC-t újraültetnem, mert nagyon kezdett felszakadni, most kezd megindulni. Hát a bentlakókkal együtt ez nem egyszerű, mindig sikerül nekik kihúzogatni, kifürdeni a laza Manadoból, és így adnak feladatot bőven. :roll: De majd csak alakul! :thumbup:
Viszont sikerült jutányosan hozzá jutnom egy Eheim 2080-as szűrőhöz. ;) Ezúton szeretném kérni a nálam tapasztaltabb, nagyobb gyakorlattal rendelkező kollégák segítségét. Márpedig abban, hogy érdemes e meglépnem a cserét (de ez valószínűleg egységes igen lesz), ha igen akkor az én akváriumomban, hogy helyeznétek el a 2 kifolyó és az 1 beömlőt?
A beömlő milyen formájú legyen (DIY- nek hála bármi megoldható), esetleg inkább esőztető legyen, mint kifolyó, vagy esetleg megosztva a nyomó ágat két kifolyó? A DIY reaktorom maradna, úgy hiszem bevált, de esetleg lehetne belőle kettő is, de szerintem elég az egy is.
És még egy kérdés, az ADA galériát nézegetve vettem észre, hogy japán barátaink a szívó csöveiket alig az akvárium feléig engedik le, van ennek az ennek valami jelentősége? Én eddig a lehető legmélyebben leengedtem, hogy az aljáról szívja el a molmot, lehet, hogy nem kellene?

Tudom kicsit sok kérdés, előre is köszönöm válaszaitokat. Kívánok a hátralevő jó időben kellemes elfoglaltságot, pihenést, használjátok ki. :wave:

Üdv: GyDomotor
 
Először is gratulálni szeretnék a layou-hoz! Sok sikert a tovàbbiakban!
Szívesen megnézném az akvát fehér háttérrel és háttérvilágítással.
 
Márpedig abban, hogy érdemes e meglépnem a cserét?
Természetesen, de a választ te is tudod :)

hogy helyeznétek el a 2 kifolyó és az 1 beömlőt?
A két szívópipát az aki két hátsó sarkába tedd. A beömlőt (esőztetőt) az egyik rövidebbik oldalra. Nem érdemes túlgondolkozni. Csináld így, a szűrő meg teszi a dolgát :)

És még egy kérdés, az ADA galériát nézegetve vettem észre, hogy japán barátaink a szívó csöveiket alig az akvárium feléig engedik le, van ennek az ennek valami jelentősége?
Az ADA galériában is általában azért rövidek a csövek, mert egy erősen hátrafelé emelkedő akváriumba nem nagyon férne be egy hosszabb üveg. Egyébként az aljzat fölött néhány centivel ideális a magassága. Ha méretre csinálod akkor inkább így csináld.
 
HAC. 20. hely.


Sziasztok!

Hát nem mondhatnám, hogy sűrűn jelentkezem, de most nagyon aktuális a dolog. Az akvakertész verseny a fő ok. Először úgy gondoltam nem nevezek, nem voltam túl elégedett az akváriummal, nem is volt teljes a növények fejlődési szintje. Ennek oka pedig az, hogy a szeptember eleji kánikula kivégezte a HC mezőmet, felszakadt. Újra kellet ültetnem és ez betelepített akváriumba, manadóba okozott némi gondot, amit egyik nap leültettem, másnap az állatkáim kipiszkálták. Végül is ezt is leküzdöttem, és a családom ismerőseim unszolására, félve, bár de beküldtem a nevezésemet és a képeket. :oops:
Most már tudom, hogy érdemes volt, legnagyobb meglepetésemre 20. helyet értem el ebben a szerintem egyre színvonalasabb versenyben. :eek:
Nagyon elégedett vagyok ezzel a várakózásomat bőven felülmúló helyezéssel. Egyet értek a kritikákkal, van még mit javítanom, de ez a számomra szép eredmény még jobb teljesítményre sarkal. :thumbup:
Minden résztvevőnek gratulálok a szereplésért, a rendezőknek pedig köszönet a munkájukért! :wave: :clap:

Álljon most itt a versenyfotó, amiért köszönet Szekeres Péter barátomnak: :clap:

14052931_e56460dcd1b5e8aff502129a29922b3a_m.jpgSokat küzdöttünk, hogy ennyit ki tudjunk hozni belőle és ezt csak az érti, aki már próbált fekete hátterű akváriumot fotózni, ezen minden hiba látszik, minden tükröződik. :x Le is cserélném, de az én akváriumom be van építve a nappalink bútorába. Sajnos ez nem járható út. Irigykedve nézem a körbejárható, szabadon álló akváriumok fotóit, de nálam marad a szenvedés. :cry:
Az alga elleni harc sem ért még véget, most különösen az ecset keseríti az életemet, mert a világos köveket rengeteget kell tisztogatni, hogy nekem is megfeleljen és ez nem is mindig sikerül. Sajnos nálunk a víz minősége olyan, hogy a felszíni hártyásodást, csak felszínszívóval sikerül kordában tartani, a környéken mindenki ezzel a problémával küzköbik, de legalább egyre többen. :? :lol: Pedig sikerült némi fejlesztést is végrehajtanom, lecseréltem a régi szűrő- élőszűrő verziómat, egy nagyobb teljesítményűre, másfél hónapja az akváriumot egy Eheim 2080-as hajtja.

14051395_c099179499deec25be4f08c296fc30ed_m.jpgOlvasva a szűrőkkel kapcsolatos problémákat, én már eleve egy virág alátétbe állítottam, ha szükséges lenne, így kitudom vezetni a szekrényből, alatta a járólapban nem tud kárt tenni, de nincs vele gond. :thumbup:
Nyom rendesen, sőt. A reaktoromból egy az egyben kisodorta a buborékokat, okozva ezzel nem kevés fejfájást. Kellet szerkesztenem egy kerülőt, mert a töltet csere nem hozott eredményt. :thumbdown:

14051523_7a9f6016a146bfaac34c7c8df15906ce_m.jpgEbből látszik, hogy a 2080-as nem 2224-es. :lol:

De így már minden, áramlás, szűrőtérfogat, táp és világítás is adott egy jó akváriumhoz.
Várom a jó irányú változásokat, eléggé türelmetlenül, a kövek tisztításából már nagyon elegem van. :oops:

És végül pár kép a jelenlegi helyzetről, igaz csak a saját kis gépemmel, felszereléssel együtt, buborékosan, kutya futtában. :roll:

14051535_bd5c1c9308f546bf3e8f33ea841e1468_m.jpg


14051529_804049ec172a74762f54a74003776498_m.jpg


14051531_e8a57b103449d4ff3c256109592ee288_m.jpg


14051539_05ce586ed4eb0e1a2feb26c76ad381fb_m.jpg


14051543_e535679fb3bc97011284d3a50ad3b6ad_m.jpg


14051545_55097eefa296a00dc8ace9bf7e2f0df3_m.jpg


14051549_208223c8847b6ec6745bbb57a85ddd67_m.jpg


14051555_1c5221fd6648854490cd07458f1b9c57_m.jpg


14051561_ff8d5256f0e6b968676b3355bd7cfd20_m.jpgHát itt tartok most, de talán lesz ez még jobb is!

Még egyszer köszönöm mindenkinek a tanácsokat, kritikákat és a buzdítást! :thumbup:

Mindenkinek jó kertészkedést, kellemes ünnepeket és boldog újévet kívánok! :thumbup: :wave: :clap:
 
Pont ugyanilyen köveket szereztem be Én is, van velük kapcsolatban valami tanácsod, vagy érdemes odafigyelni valamire?
 
GyDomotor said:
Beni said:
Pont ugyanilyen köveket szereztem be Én is, van velük kapcsolatban valami tanácsod, vagy érdemes odafigyelni valamire?

PÜ ment!

Helló!

Ez engem is érdekelne, nem osztanád meg itt nyilvánosan.
De nekem is oké a Pü.
 
stevbig said:
GyDomotor said:
Beni said:
Pont ugyanilyen köveket szereztem be Én is, van velük kapcsolatban valami tanácsod, vagy érdemes odafigyelni valamire?

PÜ ment!

Helló!

Ez engem is érdekelne, nem osztanád meg itt nyilvánosan.
De nekem is oké a Pü.

Nincs vele semmi gond vízkémiailag, csak a színe miatt minden piszok és alga rondán meglátszik rajta és az álgásodásra hajlamos is! Érdemes őket, vagy jól beágyazni, hogy könnyű legyen kefével tisztítani, vagy pedig kivehető legyen (persze az ajzat felkeveredése nélkül), mert tisztogatni, kefélni azt sokat kell! ;)

Sok sikert!
Üdv: GyDomotor
 
Helló!

Ez engem is érdekelne, nem osztanád meg itt nyilvánosan.
De nekem is oké a Pü.
GyDomotor said:
Nincs vele semmi gond vízkémiailag, csak a színe miatt minden piszok és alga rondán meglátszik rajta és az álgásodásra hajlamos is! Érdemes őket, vagy jól beágyazni, hogy könnyű legyen kefével tisztítani, vagy pedig kivehető legyen (persze az ajzat felkeveredése nélkül), mert tisztogatni, kefélni azt sokat kell! ;)

Sok sikert!
Üdv: GyDomotor
Köszi :thumbup: !
 
Back
Oldal tetejére