Sziasztok!
Gondoltam megosztom szőlőgyökeres tapasztalataimat.
Egy nagyobb méretű fára volt szükségem, ezért választottam az olcsóbb megoldást. Szőlőhegyen gyűjtöttem szép gyökereket, sajnos egyik sem volt kellően nagy és ágas-bogas, így több darabból legóztam össze a kompozíciót.
Az előkészítést illetően több eljárást is tanulmányoztam, míg végül valamiféle arany középutat választottam.
Megerősítve az előttem szólókat, az egyik legfontosabb, hogy a fa SZÁRAZ LEGYEN! Több különböző korú fát is áztattam egyszerre és az újaknak nincs olyan szép barna színe, ráadásul hamar rothadásnak indultak!
Az áztatási folyamatot felgyorsítja, ha előre ki van főzve egy kicsit a gyökér.
Az áztatás elején elég sok nyálka kioldódott. A fák kb. 1 hét után elsüllyedtek, de kb. 6 hét kellett hozzá (3-4 napos vízcserékkel), hogy kevésbé színezze a vizet. Kipróbáltam a "cserzést" - csersavport kevertem a vízbe - hogy konzerváljam a fákat, de ennek hatását megkérdőjelezném... Pár nap alatt bezöldült a víz és a fát zöld nyálka lepte el. Ártani biztos nem árt, de e nélkül is rendben lett volna. A kéreg leszedésével érdemes várni legalább 2 hetet, amire tényleg annyira megszívja magát, hogy könnyen lejött. Nem érdemes az elején szenvedni vele, elég macerás, amikor csak félig jön le.
Berakás előtt még 1x kifőztem kicsit őket, fertőtlenítés céljából.
A scape összeállítását érdemes még szárazon kipróbálni, mert áztatás után max. néhány órát lehet vele játszani, különben nem süllyed el egyből a fetöltésnél!
Alig színezik a vizet, meg vagyok elégedve velük!