Vgábor said:
Zigur !
"A nitrifikáció aerób folyamat, tehát a baktériumoknak oxigénre van szükségük, míg az anaerób baktériumok számára épp hogy nem kell oxigén.Vagy rosszul tudom?
Ha tehát nitrifikációról beszélsz (már pedig a talajnál ezt írtad) akkor nem mondhatod, hogy a felület többet számít a folyamatban, mint az hogy mennyi a hozzáférhető oxigén a baktériumok számára.Ez is olyan, mint Liebig törvénye, ha nincs elég valamelyik összetevőjéből a folyamatnak akkor hiába van más tényezőből jelen nagyobb számban az az egy összetevő hiánya korlátozza a folyamatot...."
Pont ezt boncolgatom .. :geek:
Ha van oxigén :arrow: nincs denitrifikáció .
Na most már tényleg összezavarodok! :crazy: :lol:
Akkor elölről!
Gabibá'!
Egy oldalon állunk! :lol:
Én nem vitatkoztam önnel csak arra akartam rámutatni, hogy ne keverjük a szezont a fazonnal!Nem mindegy, hogy nitrifikáció vagy denitrifikációról beszélünk, erre akartam rámutatni Balázs hozzászólásában.
De hogy most már ne legyen kavar tisztázzuk a fogalmakat!
Nitrifikáció:
a nitrifikáció az a biológiai folyamat amikor az ammónia nitráttá alakul.Két lépésből áll a folyamat.Először a Nitrosomonas baktérium az ammóniát és ammóniumot nitritté alakítja, majd a Nitrobacter a nitritet nitráttá alakítja. Mindkét baktérium aerób, tehát ahhoz, hogy s el tudják végezni a nitrifikációs folyamatot oxigénre van szükségük.A vízben lévő oldott oxigénnek legalább 1mg\l-nek vagy többnek kell lennie.0,5mg\l alatt a baktériumok növekedése szinte nulla!
A folyamathoz a ph 7,5 és 8,5 között van 6-os ph alatt gyakorlatilag leáll!Azonban ezeken baktériumokon kívül a növények is nitrifikáló hatással vannak 6,5 és 7,0 ph között.a hőmérséklet is hatással van a nitrifikációra.30 és 35 celsius között van a hőmérsékletnél a nitrifikáció maximuma.40 fok fölött leáll szinte nulla, míg ellenkező irányban is csökken!20 fok alatt is kisebb a nitrifikáció!
Denitrifikáció:
Az a folyamat amikor a nitrát nitrogénné alakul.Ezt egy heterotrofic baktérium végzi.ennek a baktériumnak egyrészt szénre van szüksége, másrészt csak oldott oxigént tud felvenni a vízből vagy hogyha a nitrát molekulából vonja azt ki.
A denitrifikáció tehát csak akkor tud létrejönni, ha az elsődleges oxigén forrása a baktériumnak a nitrát, ez viszont csak akkor történik meg ha az oldott oxigéntartalom 0,5mg\l alatt van, de a legideálisabb a 0,2 alatti szint.
a denitrifikáció már 5 és 30 celsius között létrejön de a magasabb hőmérsékleten a baktériumok növekedése is magasabb. :ugeek:
asszem ez érthető mindenki számára.
A két folyamat között igen nagy a különbség, úgyhogy a kettő nem keverendő.
Balázs, ha tehát azt írod:
keymaker said:
A nitrifikációt rendkívüli módon meggyorsítja a megfelelő minőségű
növény táptalaj használata. Tartok tőle, hogy ez sokkal fontosabb a nitrifikációs folyamatban, mint az, hogy a vízben valójában mennyi oxigén van.
Akkor ez nagyon, de nagyon nem igaz, mint a fentiekből látszik!
És a barlangos hasonlat is sántít!