kuchi
Kertész bálvány
Igen,rontasz!Gondoltam valamelyest lágyítom a vizet, vagy esetleg ezen a téren csak rontok a helyzeten?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
Regisztrációs korlátozások
Igen,rontasz!Gondoltam valamelyest lágyítom a vizet, vagy esetleg ezen a téren csak rontok a helyzeten?
Azért amikor 25-ös a csapvized és nem tudod megoldani a teljes cserét ro-val, akkor ez van. Sokan csináljuk, olyan ez mint a neszkávé: tudja mindenki hogy GERONIMO, de a semminél jobb.Bocs.De akkor minek Ro-zol,ha raksz bele csap vizet?Azért használunk Ro-t,hogy tudjuk mi kerül az akiba!Tehát inkább full RO víz csere,és mehet a vissza sózás!Ennyire egyszerű!
Szia, érdemes mert mindenféleképpen lágyul a vized, ha csak ez a szempont..Egyet értek, most nincs módom RO berendezést vásárolnom. Fenti megoldással ( csap + deszt víz ) csupán a keménységen szeretnék valamelyest változtatni. E szempontból érdekelne, érdemes e.
Sziasztok.
Talán ebbe a topikba befér a kérdés.
Az RO készülékkel jött meg a TDS mérőm és kalibráció után rámértem a csapvizemre,ill jbl 6:1el is teszteltem.Mi a véleményetek,kell-e/érdemes-e egyáltalán RO-znom?
csapvíz értékei:
TDS 90
GH 4-7 között
KH 6
pH 7-7,2
Cl2 0
Na igen,de ezek az értékek tulajdonképpen azok amiket lágyítás és visszasózás után el szeretnénk érni.ezért vagyok dilemmában.Nálunk a hegyről lejövő vizet szolgáltatják,nem folyóból veszik ki,ezért bíznék benne,hogy nem kerülnek bele egyéb szennyező anyagok.Szia,
De jó vized van. RO készülék nem csak "lágyít", hanem majdnem tiszta H2O-t eredményez, így azon dolgokat is kiszedi a vízből amikről lehet nem is tudsz hogy benne van, illetve emberre nézve ártalmatlan, de pl halakra, sőt garnélákra nézve akár toxikus is lehet. Én azt mondom ártani nem árt, persze függ attól mit raknál a vízbe. RO után viszont vissza is kell sózni.
Ha nem akarsz Bee garnélát tartani, akkor tökéletes a vized! Szerintem.Na igen,de ezek az értékek tulajdonképpen azok amiket lágyítás és visszasózás után el szeretnénk érni.ezért vagyok dilemmában.Nálunk a hegyről lejövő vizet szolgáltatják,nem folyóból veszik ki,ezért bíznék benne,hogy nem kerülnek bele egyéb szennyező anyagok.
Na igen,de ezek az értékek tulajdonképpen azok amiket lágyítás és visszasózás után el szeretnénk érni.ezért vagyok dilemmában.Nálunk a hegyről lejövő vizet szolgáltatják,nem folyóból veszik ki,ezért bíznék benne,hogy nem kerülnek bele egyéb szennyező anyagok.
Hacsak nincsenek érzékeny garnéláid, ne komplikáld túl. Bár - a nagy ugrás miatt - azért annyi óvatoskodhatsz, hogy 2-3 lépésre elosztod az átállást. Elsőre és másodszorra a szokásos vízcsere mennyiségét RO-ra, ezután ráérsz mérni keménységet (ja tényleg, ez volt a kérdés ) és abból számold ki a matekot és cserélj aszerint.. De még jobb, ha alámész a kívánt értékeknek és visszasózol. A későbbiekben - RO-s cserék mellett - úgyis sóznod kell majd (hacsak nincsenek keményítő köveid). És ide is a matek kell, a heti tapasztalat alapján. A TDS mérés inkább csak egy támpont, ami rutinnal már jól használható, de elsőre ne azzal állítsd be a keménységet, mert sokminden befolyásolja.Sziasztok!
Tanácsot kérnék átállással kapcsolatosan. Jelenleg 22GH 13KH az akvárium vize.
Szeretném levinni 6 3 ra. A keménységet mérjem vagy a tds-t inkább?
Kicsit tanácstalan vagyok...RO szűrő most lett beüzemelve. A párolgás pótlására vissza kell sózni a vizet?
Köszönöm előre az útmutatást!
Nem.A párolgás pótlására vissza kell sózni a vizet?
Pont ilyen hasznos tanácsokra van szükségem! Nálam egyedül a manado keményít csak, kő nincs...CO2 még nincs, egyenlőre low, ősszel indul egy új projekt, ott lesz minden. Itt a célom a tapasztalat szerzés, és hogy minden egészséges legyen.Hacsak nincsenek érzékeny garnéláid, ne komplikáld túl. Bár - a nagy ugrás miatt - azért annyi óvatoskodhatsz, hogy 2-3 lépésre elosztod az átállást. Elsőre és másodszorra a szokásos vízcsere mennyiségét RO-ra, ezután ráérsz mérni keménységet (ja tényleg, ez volt a kérdés ) és abból számold ki a matekot és cserélj aszerint.. De még jobb, ha alámész a kívánt értékeknek és visszasózol. A későbbiekben - RO-s cserék mellett - úgyis sóznod kell majd (hacsak nincsenek keményítő köveid). És ide is a matek kell, a heti tapasztalat alapján. A TDS mérés inkább csak egy támpont, ami rutinnal már jól használható, de elsőre ne azzal állítsd be a keménységet, mert sokminden befolyásolja.
Fontos még, hogy a lágy vízre való átállás során figyeld a CO2-t is, mert más lesz a víz pufferkapacitása, nehogy túlszaladjon!
Üdv urak!
Kapargatja már egy ideje a tudatom ez az RO-berendezés.Mivel rendkívül kevés információm van róla,ezért gondoltam hozzátok fordulok.Nekem halas akváriumom van,Br.400L. Legközelebbi vízvételi pont a konyha,kb.10m. Sajnos sok a fekete ecsetalgám,a dekoráción és a technikán.Olvastam hogy az ecsetalga szereti a kemény vizet is. (A flow átállítása folyamatban van.)Sajnos nálam,itt a Bakony tövében elég kemény a víz és van is vízkő az akiban.Ezen problémákra megoldást jelenthet az RO-víz?Táptalaj és növényem nincs,csak apró márványzúzalék az aljzat.A szűrést egy Tetra EX1200 és egy Eheim 2275 végzi (substrat pro,Bio mech,JBL Micromac+Siporax.)
Válaszokat,tanácsokat előre is köszönöm!