Van alapvetően egy olyan vonala is a tápozásnak, hogy direkt alacsony tápanyagszinteket tart az ember, ideális értéket nehéz meghatározni, inkább a hangsúly az arányokon van, hogy megfelelő nitrát foszfát kálium arány legyen, és ehhez megfelelő arányú micro tápanyagok. Működhet10 nitrát 1 foszfáttal is és működhet 5 nitrát 0,5 foszfáttal is, nyilván mindkettőnél más mennyiségű micro adagolás kell. Nyilván ha alacsony tápanyagszintekkel operál az ember, jobban oda kell figyelni, nehogy boruljon a dolog, magasabb tápanyagszinteknél erre kisebb az esély és gyorsabb a növekedés is. Alacsonyabb szinteket egyébként például piros növények színének kihozására alkalmaznak(persze ennek más összetevői is vannak mármint a szinek kihozásának) alacsonyabb nitrát szintnél a zöld növények is hajlamosak pirosodni. A PH-t is érdemes alacsony szinten tartani de ott azért azt figyelembe kell venni, hogy a biológiai szűrés 6-os ph alatt gyakorlatilag megáll, bár ezen a ph-n már ammónium van nem ammónia ami kevésbé mérgező a halakra. Szerintem 6-6,5 között jó a növénnyeknek és bár itt is lelassul a biológiai szűrés de egyrészt nem leáll másrészt itt is igaz, hogy nem ammónia van hanem ammónium. A Kh meg gyakorlatilag a PH puffere, a savas tartományú víz bontja a Kh-t szóval 1-2 között érdemes a cserevízbe tartani, hogy ne legyen nagy ph ingadozás.