• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Striped Hillside

Mr.Bob

Főkertész
Sziasztok!

Elkezdem az új naplómat, mert a régi scape már nem lesz látható sokáig.
Ő (https://akvakertesz.hu/threads/termeszetes-bazaltos.7257/) volt az első szerelem, az első házasság, de hamar megromlott a kapcsolatunk... :unsure: Az utolsó bejegyzésem abban a naplóban választ fog adni a miértekre...

A bazaltosom 1 éve alatt rengeteget tapasztaltam és tanultam... sok hibát követtem el, ezek közül a legsúlyosabb a tervezés hiánya volt. Ez az első bejegyzés pont erről fog szólni.

Még a régit szét sem bontottam, de a hardscapet hetek óta tervezem, szervezem és mire jó a gyerekek homokozója? hát pont erre.
Ezt a fajta tervezést az előző akinál pokrócon csináltam, meg fejben, azt hittem az elég. hát olyan is lett. :)
Most nem fogok kapkodni, mindent igyekszem megfontoltan csinálni.

Tehát most ott tartok, hogy megszületett a méretarányos scape, amit napokig alakítgattam, állítgattam. Még hiányoznak a redmoorok, őket még bele kell varázsolnom, de sajna ők még a vízben vannak...
A bazaltok helyett szürke-fekete megkövesedett fát fogok használni. nagyon megtetszett a textúrája és az erodált felszíne...

és íme:
https://kepkuldes.com/images/b68d7c1f10bc4d9eadeb39117701bdaa.jpg
(a kis zöld növényzetet a fiamnak köszönhetem, ő dekorálta! ;))
és egy kicsit felülnézetből:
https://kepkuldes.com/images/9ba11fd9fbda7e03e547fe368476e518.jpg

A technika adott, ezek jönnek a régiből:
-OASE Biomaster 600 - külső szűrő
-ADA Aqua Soil Amazonia - általános növénytalaj - 27 liter
-Dennerle DeponitMix Professional 9in1 növény táptalaj - 9.6kg

Kiegészítésként élesztős CO2 fog menni amit most járatok be még a régiben, illetve a világítás a 2x45W helyett, már Odyssea Quad-al fog menni (T5, 4x39W)

A növényzet összetételében még bizonytalan vagyok...
Kérlek benneteket, hogy akinek kedve engedi, véleményezze meg legalább az ötletet vagy az összképet, hogy a gyerekbetegségeket ki tudjam küszöbölni.
 
Sikerült több napos előkészület után végre eljutnom oda, hogy elindult a mai nap az akva.
Az előkészületek rengeteg időt ettek meg, nem is gondoltam volna. Az előző (első) indításkor gyorsan ment minden, de ennek meg is lett az eredménye. Most időt szántam mindenre, nem kapkodtam.
Úgy érzem most a végeredmény jobban tükrözi a tudatos tervezést, bár menet közben rengeteg nehézségbe ütköztem.
Ami fontos volt most számomra, hogy egy jobban áttekinthető, szellősebb kép legyen, nagyobb kiúszótérrel. Növények még lesznek, hiányzik még szín és forma...

Step by step:

- halak, növények kiemelése, ideiglenes helyre költöztetése. Álmomban nem gondoltam volna, hogy 4 órás művelet lesz a garnélák és halak kihalászása... ezzel el is ment az első délutánom. :D

/itt megemlítem, hogy a halakat a régi vízbe telepítettem át, a szűrőt szétbontottam, kapott még 1 liter matrixot és 100ml purigent, és egy nagytakarítást. Ezután a régi vízzel és egy kis stability-vel megy már 3. napja amíg dolgoztam a nagy akván. Bízom benne, hogy ez segíteni fog, hogy hamarab regenerálódjon a bacisereg. /

- a nagy akva takarítása brutális meló volt. Ugye abból indultam ki, hogy a régi talaj egy részét megmentem. Kislapát, vödör... konyhai nagyszűrőben mostam át kis adagonként, hogy iszapmentes, egészséges amazonia gömbök maradjanak csak. Ezután GA-s Tomi javaslatára kisütöttem az egészet... Ez szuper ötlet volt, mert így a csigák 99%-tól is megszabadultam. ;) (köszi Tomi)

- és az építés... huhh. ha látom a profikat, mindig olyan könnyűnek tűnik. Ezek a rohadt kövek nem állnak meg, a növények mindig kicsúsznak stb. Az egész layout amit terveztem, egyszerűen nem volt megvalósítható. Azt hiszem, hogy 3 gyerek mellett, kezdőként kihoztam belőle elég sokat.

De a végeredménnyel elégedett vagyok, sokkal inkább mint az előző scape-nél.
(megjegyzés: a technika direkt nincs takarítva még, hátha segít a bakterizálásban egy kis lepedék a csövekben. :)

A véleményeket ne tartsátok magatokban.
 
Jó sok munka volt az első héten, az indítás után... Sok kis apró finomítás, napi vízcsere stb... De megéri. egyre jobban tetszik a kép, egyre jobban tudok azonosulni a művemmel. [emoji848]
A helyzet jelenleg:
- a vízzel kicsit küzdök, mert a GH és a KH kicsit magas.
- a crypto hiszti beütött, elkezdtek rohadni, de már nem vagyok betojva tőle. a többiek bubiznak, élvezik, hogy végre van co2. 1 hónap és a cryptok is új levelekkel pompáznak majd.
- kipucoltam a technikát, minden visszakerült a helyére.
- a halacsok is bent vannak már, bár kevesebben, mert elajándékoztam az összes guppit, a 3 ancit és a 4 tagú páncélos hadosztályt. maradni fogok a csapathalaknál. a néhány idegenlégiós marad már itt nyugdíjban. (1 platti, 3 fekete neon) [emoji4]

További fejlesztések lesznek még, kerül még be redmoor, hogy elfedjem a vágásfelületét a nagy fának, illetve bucékat szeretnék még kötözni a fákra...

Véleményeket, ötleteket szívesen veszek. 0446b774163b2911598c9529a8ee969d.jpg
 
A hemianthust hová ültetted és hogyan? Ahol látom, mindehol csak a homok van a felszínen.
 
Szép lett, bár nekem az előző is tetszett.
Új kép mikor lesz?

Új képet most nem tudok felrakni, mert blackout alatt van az akvárium.
Sajnos az első két hétben egyszer előfordult, hogy nem cseréltem vizet 4 napig, illetve az új 4x39w-al túlvilágítottam ebben az időszakban. reggel7-től este 8-ig.
Na ezt nagyon nem kellett volna. szépen előidéztem ezzel a naaaagy algabummot. Zöld por lepte be 2 nap után az egészet.
Csináltam este egy nagy, kb 70%-os vízcserét, ezalatt lekapartam az üvegről az algát úgy, hogy folyamatosan szívtam a penge elől az algás vizet. miután leapadt a vízszint, gyenge ecetes vízzel mostam át ott az üveget, majd a vízszint alatt is, még letöröltem szivaccsal mindenütt.
Ezután kezdtem a blackoutot reggel, plusz kapott a víz JBL Algolt, hogy a csírákat kinyírjam. Félve várom a szerdát... 3 naposra tervezem a sötétkamrát, az reméljük elég hatással fog bírni.
A szerdám nagy fordulópont lesz, mert ha minden jól megy, akkor sikerült használtan venni egy komplett nagynyomású CO2 rendszert, palackostul (üresen), reduktorostul, mágnesszelepestül.
Ugye az algavirágzásban komoly szerepe lehetett az élesztős rendszeremnek, ami ha egy kicsit is gyengül, akkor már nincs meg a megfelelő mennyiség. Ez a fluktuáló CO2 szint pedig nem jó. :(
Időközben beszereztem időkapcsolókat a világításhoz is, úgyhogy szerdától már időzítve megy a pilács, szigorúan 7,2 óra összesen. 2 csővel kezdek, majd 4 cső együtt, majd megint 2 cső levezetésnek... :) Továbbá bekerült egy ammónia alert jelzőke, ha netán valami történne, azt lássam hamar.

Ja és még valami. Sokat olvasgattam Twinstar/Chihiros doki dologról, úgyhogy megrendeltem egy 3.generációs dokit, mivel a twinstar sajnos más ligában játszik. Mire a palackos co2 rendszerrel beáll a víz, addigra meg is érkezik, úgyhogy bízom benne még a doki is segíteni fog az egyensúly megtartásában.
Úgy érzem kicsit felkészültebb vagyok már...

drukkoljatok! :)
 
A hemianthust hová ültetted és hogyan? Ahol látom, mindehol csak a homok van a felszínen.
Na majd ha vége a sötét korszaknak, akkor megmutatom az új növényeket is. amúgy a hemianthust nyilván nem a homokba ültettem. :)
 
Egyébként a halak és a garnélák nem kattannak be a több napig tartó teljes napfogyatkozástól?
 
Hahó, Mr.Bob! Jelentkezhetnél új infókkal az olvasóknak!
Sziasztok.

Az elmúlt időben lett miről írnom bőven.

Hurrá, vége lett a blackoutnak. Meg is lett az eredménye jó és rossz értelemben is. Az algavirágzásnak vége, a köveken van még zöld bevonat, illetve halott alga, ahol nem voltam elég alapos. Viszont a blackout alatt használt JBL Algol kinyírta a garnélák 80%-át és egy idősebb razbórát. Az összes amano odalett, csak 15 RC élte túl. Gyászos egy látvány volt. [emoji26]
Szóval szellőztetés ide vagy oda, hiába írják rá, hogy nem veszélyes a halakra, garnikra... hát de.
Ezután 80% vízcsere, takarítás stb...

Időközben sikerült szert tennem co2 szettre, amit be is üzemeltem. Szépen teszi a dolgát, nagyon boldog vagyok vele. Emeltem a tápozáson, most tartom az állandó szinteket és várok mi sül ki belőle.

A hardscape kezd alakulni, a fákon fogok még variálni, illetve minimális dekorra rögzíthető növényt el tudok képzelni.

Akinek van ötlete, véleménye szívesen veszem.
 
Egy problémát szeretnék nektek bemutatni és kérném a segítségeteket, hogy merre induljak?
A helyzet az, hogy megy a co2 rendszer, a dc szép zöld, de a bubik szétoszlásával elégedetlen vagyok, továbbá megjelent az ecsetalga, szinte mindenhol, elég hirtelen.
Ha a nagyobb áramlású részen volna csak, akkor nem volnék meglepve. De most az alsó köveken is van.
Gyanakszom, hogy a co2 eloszlása nem egyenletes. A lilly bal hátul van, a szívóág bal elöl. A diffúzor jobb hátul lent. A víz meg is fordul, hozza előre a bubikat, de a jobb oldali harmadban, az aki közepéig szépen felszállnak a felszínhez.
Érdemes volna-e áthelyezni valamit valahova, vagy egy powerhead-el meg kéne tolni a vizet jobbfelől, hogy rendes flow legyen?
Plusz info...Sajnos pont most fogytam ki az excelből egy hete, hétvégén lesz újra. Okozhat-e ekkora ecsetbummot a folyékony szénforrás hiánya?
Légyszi aki tud mondjon véleményt. [emoji847]fc483673bc91b5f6807a01fc8843dbc1.jpg
 
Az amanokért nagy kár! Szörnyű látvány, én is átéltem hasonlót, tudom.
Red Sakurát akár 2 tucattal is vihetsz bármikor, a munkahelyi kockában úgy szaporodnak, mint a nyulak!
A fád vágási felületét ügyesen sikerült elrejtened. Talán a kettő találkozásához tehetnél pár mini anubiast vagy bucét, úgy az átmenet sem lenne látható.
Hogy élveznék a coryk ezt a hatalmas homokozót! Szólj, ha meggondolod magad.;)
 
Értelmes véleményem nincs, de az elgondolkodtatott, miért csak a köveken vannak növények, nekem van egy kis hiányérzetem a talaj és a kövek között így.
 
Szia! Bár nem biztos, hogy releváns a tapasztalatom, de azért leírom, hátha segít. Szerintem ekkora akvárium méretnél még tízszeres megforgatás körül sem elég a külső szűrő önmagában. Pontosan most így hirtelen nem látom ,hogy mekkora is az akváriumod, de a szűrőből feltételezem, hogy nagyjából egy méretkategória az enyémmel. Én alapvetően a skimmerrel oldom meg a plusz vízforgatást. Viszont a folyamatos üzemelés nagyon nem vált be, egyrészt kihajtja a CO2-t a vízből (a teljesítményt levéve is), másrészt ugye ez is kedvez az ecsetnek. :/ Nekem fura módon a következő dolog vált be: 2 óránként 5 percre kapcsol be a skimmer, ha ennél többet megy az sem jó, ha kevesebbet, az sem, csak így limezöld nálam a DC. Nem tudom és nem értem, miért számít ennyit 2 óránként 5 perc, de ez nekem nagyon bevált, sokat filóztam és bosszankodtam én is ezen a flow dolgon. Plusz az is fura ezzel kapcsolatban, hogy nagyon markáns változást nem igazán látok a bubik eloszlásában. Én a helyedben ehhez az elrendezéshez a jobb első sarokba raknék egy skimmert, nekem is ugyanígy van, csak az egész elforgatva.
 
Back
Oldal tetejére