1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata Learn More.
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

A fórum és a függőség!

Kategória: 'Új felhasználóknak', témanyitó: A. Kavicsos, téma nyitása: Febr 3, 2012.

 1. A. Kavicsos
  Épp nem fórumozik ...

  A. Kavicsos VIP kertész

  Tag:
  Júni 27, 2011
  Hozzászólások:
  3,242
  Kedvelik:
  2,774
  Hely:
  Budapest XV. ker. Vasutasház u. 2
  Sziasztok!

  Természetesen nem csak új felhasználókhoz szeretnék szólni, néhány gondolatomat megosztva!

  Hét hónap alatt közel 500 hozzászólást kreáltam, úgy, hogy érzésem szerint többnyire használható információkat osztottam meg a Nagyérdemű Közösséggel (nem küldtem egyszer sem csak pucér Emotikonokat) és persze sok segítő hozzászólást is kaptam a kérdéseimre!
  Egy éve van itthon számítógépünk, egy újjal pötyögök (még mindíg) rajta.
  A munkahelyemen más gépekkel dolgozom (mármint nem számítógéppel).

  Amikor időm engedi átnézem a fórumon a friss hozzászólásokat (kivételt képez ez alól a viccek, és a napi zene- ez már nálam nem súrolja az akvarisztika határ mezsgyéjét sem, ezért nem töltöm az időt vele).
  Ez napi Kb. egy órát vesz igénybe.
  Ha valami megosztani való gondolatom is támad az újjabb egy-másfél óra.
  Tudom hogy a gépelési technikám fejlesztésével tudnék még némi időt spórolni.

  Azon tűnődtem a minap, ha napi 2-2.5 órát töltenék az akváriumaimmal, hogy nézhetnének ki?!
  Természetesen tisztában vagyok a fórum jelentőségével, mind tanulási, mind tapasztalat megosztási és nem utolsó sorban lelkesítő, ösztönző, egymást segítő funkciójával!
  Mégis hol az a szűk határvonal, amikor már függőségről beszélhetünk!?
  Mert más a család felől az a visszajelzés, hogy "Már megint a gépnél ülsz!", mert ebben az is benne lehet , hogy Ő akar a helyemre ülni, miután egy gép van csak itthon.
  Vagy napközben is többször eszembe jut, kinek mi történhetett az akváriumával, milyen problémáját vajon hogy sikerült megoldania!
  Ez vajon már betegség?
  Vagy csak nézőpont kérdése?

  Kíváncsi vagyok, amennyiben van aki mélyebben beleásta magát a pszichológia tudományába, miként vélekedik erről?
  Meg természetesen a sorstársak véleményét, gondolatait is szívesen látom!

  Egy a fórumban elveszőben lévő, de ég mindíg reményteli akvakertész!

  A.ttila
   
  Trappista kedveli.
 2. viktorlantos
  Épp nem fórumozik ...

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  29,126
  Kedvelik:
  50,770
  Hely:
  Budapest
  A te esetedben azt látom, hogy a "függőség" miatt sokkal többet foglalkozol az akvarizálással is. Több akváriumot nevelsz, most már elkezdtél odafigyelni a részletekre is. Tudatosabban építed a következő akváriumokat, talán inspirációk miatt, vagy a tanácsok miatt, vagy egyszerűen azért, hogy egyre jobb legyen amit csinálsz. Közben az infókon kívül sok cserebere is megy ami a fórum nélkül azért nem lenne ennyire pörgős.

  Lehet sok ez a napi 2 óra, de a fórum visszaható ereje sokkal nagyobb, mintha kéthetente kiolvasnál egy 500 oldalas könyvet a témában.

  Ez élő, kézzelfogható és folyamatosan változó világ. Talán 3 éve indult a fórum és azóta nagyon sokszor 2 órákat toltunk bele. De a fórum miatt rengeteg embert ismertem meg és sok fórumozó minket is inspirál fanatikusságával és odafigyelésével.

  Lehet beszippant a fórum, de fogd fel úgy, hogy hasznosan töltöd. Ne sajnáld magadtól az időt, ugyanezt eltolnád tv nézéssel, kavics mosással :angel: vagy bármi mással is.
   
  Trappista és A. Kavicsos kedvelik.
 3. Nigro
  Épp nem fórumozik ...

  Nigro Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  4,465
  Kedvelik:
  4,085
  Hely:
  Diósd-Bp.
  Van aki más fórumon, van aki teljesen más formában, de eltölti a szabad idejét. Nincs ezzel semmi gond. Arra figyelni kell, hogy mindez ne menjen más, sokkal fontosabb dolgok rovására. Mindig csak az a nehéz kérdés, hogy mik a fontosabb dolgok... ;) Nálam a tv használat rovására ment a net. Mondjuk nem nagyon bánom... :)


  Sent from my iPhone using Tapatalk
   
  A. Kavicsos kedveli.
 4. katonajanos
  Épp nem fórumozik ...

  katonajanos Kertész szaki

  Tag:
  Okt 10, 2010
  Hozzászólások:
  295
  Kedvelik:
  60
  Hely:
  Budapest
  Nos Kavicsos, az asszimiláció folyamatban. Minden ellenállás hasztalan! A tudatod a kollektívába olvad.
  Különben azt vettem észre, hogy akik itt vannak, nagyrészt szeretnek tanulni. Itt lehet is, és amíg van mit, addig az új szinaptikus kötések létrehozása élmény számukra. Ez a klasszikus kellemeset a hasznossal dolog. Ráadásul sajnos egyre kevesebb az olyan ember, akivel lehet és érdemes is értelmesen beszélgetni. Itt bőven akad. Ez akár lehet egy természetes, de még kevéssé ismert jelenség is, a butaság ellen indított ösztönös védekező reakció. Mondjuk ki, a bugyuta tv műsorok kerülésére. Amíg felteszed magadnak a fenti kérdéseket, addig veled tuti nincs semmi baj :) ... a beteg ugyanis nem ismeri fel, hogy függő. Szerintem.

  Sent from my Motorola.
   
  ClassicLook és A. Kavicsos kedvelik.
 5. jojo
  Épp nem fórumozik ...

  jojo Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  995
  Kedvelik:
  35
  Hely:
  Bp.16.ker.
  Hali!

  Valahol mindannyian szenvedélybetegek vagyunk ezt lehet tagadni meg ezen vitatkozni, de hát ezt be kell látni.
  Mikor ezt a fejemhez vágták, először meglepődtem, de elgondolkodtam rajta, és beláttam, hogy van igazság benne.

  A munkám során rengeteget tudok a gép mellett ülni főleg télen ill. rossz időben(ez amolyan készenlét) van amikor akár 10 órát is.Ennek a nagy részét az akvarista fórumokon töltöm, kisebb részét meg egy más hobbimmal összefüggő fórumon, persze azért böngészek a nagyvilágban is.

  Amennyiben nyár ill. olyan jó idő van akkor irány a kert, ez lefoglal sötétedésig, ilyenkor nem hiányzik a fórumozás vagy maga a gépezés.

  Persze mi ezt a hobbit csináljuk azaz csináljátok de van más hobbi is pl. a horgászat ami még "súlyosabb" eset, főleg ha a család utálja.Na ott még nehezebb dolga van az embernek.
  A család.... Hát az első nejem az állatmániám láttán bedobta a válóper gondolatát, vagy Ő- vagy az állatok.Természetesen az állatokat választottam. :thumbup:

  A mostani nejem már úgy ismert meg, hogy a szoba tele állatokkal, az udvar is, és közöltem vele, hogy bármi is történik ezekről nem mondok le.Ezt elfogadta.A gépezés persze nálunk is probléma, de felvetettem neki, hogy akár kocsmázhatok is ha herótja van attól, hogy a gép előtt lát...Azt mondta, hogy akkor inkább maradjak itthon.

  Az persze, hogy Ő 1-1-1-1 órát beszél a húgával, a barátnőjével, meg a másik barátnőjével, meg az anyjával az tök természetes, az neki jár... ;)
   
  pisces kedveli.
 6. w-rig
  Épp nem fórumozik ...

  w-rig Főkertész

  Tag:
  Jan 11, 2010
  Hozzászólások:
  1,126
  Kedvelik:
  484
  Hely:
  Nagykanizsa
  Sziasztok!

  Szerintem inkább hasznos rajongás, mintsem függőség. Mi, a teremtés koronái :lol: régen sem őriztük a tüzet, halásztunk, vadásztunk stb... szóval éltük a saját életünket. Kell valami. Ez most sincs másképp ,csak a civilizáció átformálta ,lett belőle hobbi. Kinek ez, kinek az, csak a buta ember nem találja fel magát, unatkozom stb... Engem a TV, net, déligalszom, soha nem kötött le. Gyerkőc korom óta a kakassal ébredek, megyek vadászni / a fő hobbi/ gombát szedni vagy csak tekergek az erdőbe. Ha gyerek koromba a szüleim büntit eszközöltek, nem a tv nézést korlátozták, "fiam ma nem teszed ki a lábadat a lakásból" :cry: keményen érintett. A fórum az egyik hobbim részévé vált, elválaszthatatlanok egymástól. Bekukkantok ide naponta ötször-tízszer van úgy , hogy 1 órát olvasom ahogy jön. Nigro és a fórum hozzásegített, hogy bevigyem a természetet a lakásba, és este , amikor fáradtan bekúszok a paplan alá, jól esik nézni csak nézni, azt a zöld szigetet a szoba sarkában.
  -Van úgy, ha nincs dolgom, vagy épp bosszúságok sokasága zúdul rám, egyszerűen belépek ide és egy másik világba érzem magam :) ide értelmes emberek járnak, lehet tanulni sokmindent, nem csak akvarisztikát.
  -Nos az asszonyok, Ők mindezt másként látják. De az akvárium a lakásban van, a gépet pedig a szobába kalapáljuk, így legalább otthon vagyunk, és nem moroghatnak, hogy már megint merre csavarogtál :lol: ?

  Ui: véleményem szerint ez messze nem függőség.
   
  A. Kavicsos kedveli.
 7. calishu
  Épp nem fórumozik ...

  calishu Kertész tanonc

  Tag:
  Febr 12, 2011
  Hozzászólások:
  30
  Kedvelik:
  2
  Hely:
  Siófok
  Néha én is megkapom feleségemtől, hogy "Már megint a gép előtt ülsz?", de ilyenkor általában azért kérdezi, mert szeretne hozzáférni ő is. :)
  Ahogy gondolom itt szinte mindenki, én is csinálom a munkám, próbálom működtetni a vállalkozásom (szerencsés vagyok, mert szeretem is csinálni)...és emellett van néhány dolog, mint a makettezés (bár mostanában ez háttérbe szorult), horgászat, fotózás, olvasás, és persze az akváriumok (már kettő), amivel szívesen töltöm a szabadidőm. És mivel ezek érdekelnek is, és jól is akarom őket csinálni, ezért elég sok időm megy el azzal, hogy a netet bújom információkat, új dolgokat, véleményeket, tapasztalatokat és persze új termékeket keresve. Minderre a legjobb hely ez a fórum. Ezért itt vagyok.
  Hogy függőség-e? Lehet. Hogy káros függőség-e? Nem!
  Amíg abból áll a függőségem, hogy információéhségtől hajtva tanulással, és hasonló érdeklődésű emberekkel való kommunikációval töltöm a szabadidőm egy részét, addig én nem aggódom.

  Nem dohányzom, sokat nem is iszom, a heti egy lottószelvényen kívül (...de milyen akváriumom lehetne, ha nyernék...) a szerencsejáték sem érdekel...
   
  A. Kavicsos kedveli.
 8. A. Kavicsos
  Épp nem fórumozik ...

  A. Kavicsos VIP kertész

  Tag:
  Júni 27, 2011
  Hozzászólások:
  3,242
  Kedvelik:
  2,774
  Hely:
  Budapest XV. ker. Vasutasház u. 2
  Sziasztok!


  Köszönöm az együtt érző, megnyugtató válaszokat!

  Ez nálam is igaz, csak mondjuk úgy vettem észre, hogy az akváriumaimra is kevesebb időt szánok a fórumozás óta!

  Várom a kevésbé együtt érző feleségek, és szakemberek meglátásait is! :?

  A.ttila
   
 9. A. Kavicsos
  Épp nem fórumozik ...

  A. Kavicsos VIP kertész

  Tag:
  Júni 27, 2011
  Hozzászólások:
  3,242
  Kedvelik:
  2,774
  Hely:
  Budapest XV. ker. Vasutasház u. 2
  Sziasztok!

  Eltelt bő három hónap a bejegyzésem keltezése óta!

  A hozzászólásaim száma megduplázódott!
  A napi átlag még mindíg két óra körüli (de vannak napok hogy megállom hozzászólás nélkül, akkor elég kb. 3/4 óra).
  Már nem izgat annyira ha más válaszol meg egy kérdést, amire én is tudom a választ, annyi tehetséges frissen regisztrált Akvakertész palánta jelent meg mostanában (ami külön öröm hogy a Hölgyek is rendesen belendültek)!
  Több időt töltök az akváriumaimmal is (igaz csökkentettem a számukat, a minőség fontosabb már mint a mennyiség)!

  Ami a közelmúlt tapasztalata:
  -mindenféleképpen tisztázzuk az esetleges feszültség okát a párunkal (nem biztos hogy pont az akvarizálás a ferdén nézés oka, csak kiváltója, az utolsó "csepp"),
  -nálunk persze a fő gond a mindenhol jelenlévő segédezközök voltak (hordók, vödrök, dekorok, stb... ( ezért megegyeztünk hogy az akváriumok számának csökkenésével kevesebb dologra van a lakásban szükség, a többi mehet a pincébe, viszont oda lesz egy salgó polc rendszer!) és a rendszeresen megjelenő vízcseppek az akváriumok és a fürdő, Wc között (azóta fokozottan figyelek, törlök),
  -fontos a gép megfelelő időszakban való használata, és a be és kikapcsolás előtt a kérdés : "Valaki szeretné használni a számítógépet?",
  -semmi esetre se akarjunk egy újabb akváriummal kedveskedni a családtagjainknak (leginkább az arra fordított időt féltik, amit nem rájuk szánunk), inkább erősítsük meg a másik felet a saját hobbijában (pl. a Feleségem szeret olvasni, megleptem ezért egy könyvtár jeggyel), így Ő is megértőbb lesz talán, egy időben éhetünk ezálltal a saját kedvenc időtöltésünknek,
  -legyenek közös élmények amik nem az akvarizálással kapcsolatosak (a Tropicarium és Állatkert látogatás elég átlátszó)
  -amit eddig is mi végeztünk itthon azt továbbra is vállaljuk, sőt akár többet is egy kicsivel, hogy lássa megérdemlünk egy kis aktív pihenést a medencénk közelében!,
  -a kiszedett növény többletet nem tárolom, hanem minél hamarabb felteszem az eladó-, vagy ingyenes topicba, így minimális időre csökken a tárolóik láthatósága.

  Szóval nem csak az Akvakertészetet kell megtanulni, hanem a vele való együttélés kényes egyensúllyának beállítását is!

  Nagyon sok kérdés letisztult bennem!
  Talán gyógyuló félben vagyok! :lol:
  Most már valószínű hogy kevesebb időt fogok a Fórumon tölteni, de azért ha van felmerülő kérdésem vagy ötletem, továbbra sem kíméllek benneteket! :twisted:

  Jó Akvakertészkedést mindekinek!

  A.ttila
   
 10. A. Kavicsos
  Épp nem fórumozik ...

  A. Kavicsos VIP kertész

  Tag:
  Júni 27, 2011
  Hozzászólások:
  3,242
  Kedvelik:
  2,774
  Hely:
  Budapest XV. ker. Vasutasház u. 2
  Sziasztok!

  Sokat vasziláltam hogy írjak- vagy ne, de végül meggyőztem magam, hátha tanulságos mások számára a történetem!

  Sajnos mégis az akvarizálás lett az "utolsó csepp a pohárban", a Feleségem három hete bejelentette hogy megkeresett egy ügyvédet és elváll tőlem!
  A rendelői akvárium és a napi több óra fórumozás már több volt mint amit elviselt!
  Természetesen voltak más apróbb problémák, melyeket megoldottnak gondoltam, de tévedtem!
  Sajnos a kapcsolat megromlása olyan mint a túlterhelt víz, egy határig nem látni semmit, aztán borul minden!
  Igyekszem a lehetőségekhez mérten minél több időt tölteni a családdal a még hátralévő napokban.

  Viszont el kellett kezdenem keresni más lakóhelyet magam és az akváriumaim számára!
  Ebben kérném a segítségeteket!
  Ha tudtok a III. kerület központja közelében egy 20nm körüli szobát 40-50e Ft/hó árig akkor kérlek küldjetek egy privát üzenetet!

  Minden Házas, Családos akvakertész függőnek:
  Figyeljétek a környezetekben élők igényeit nagyobb intenzitással, töltsetek minél több időt velük, nehogy felmerüljön a fejükben a kérdés: mit-kit szerettek jobban Náluk?

  Köszönettel!

  A.ttila
   
  Deeday kedveli.
 11. Maci
  Épp nem fórumozik ...

  Maci VIP kertész

  Tag:
  Febr 11, 2012
  Hozzászólások:
  2,128
  Kedvelik:
  1,839
  Hely:
  Vásárosnamény
  Nagyon sajnálom! :(
   
 12. attibva
  Épp nem fórumozik ...

  attibva Legenda Legjobb napló

  Tag:
  Febr 6, 2011
  Hozzászólások:
  3,282
  Kedvelik:
  3,355
  Hely:
  Százhalombatta
  Atti, nagyon sajnálom! Remélem helyrejönnek a dolgaid, és gyorsan "új" életet tudsz kezdeni...
   
 13. Laller
  Épp nem fórumozik ...

  Laller Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 20, 2012
  Hozzászólások:
  278
  Kedvelik:
  81
  Hely:
  Nagydorog
  Szia !
  Nagyon sajnálom hogy így alakultak a dolgaid .
  Próbáld meg a Nejed jobb belátásra bírni , pl hogy csak 1 akvát tartasz .
  A fórumozást pedig akkor csináld amikor nem látják !
  A sorrend pedig 1:család 2:akva .Soha ne legyen fordítva !
  Ne hogy azt hidd nem sz-tam a spanyol viaszt .
  Laller
   
 14. Jani 614
  Épp nem fórumozik ...

  Jani 614 VIP kertész

  Tag:
  Ápr 3, 2010
  Hozzászólások:
  2,424
  Kedvelik:
  1,153
  Hely:
  Nyíregyháza
  Nagyon sajnálom,hogy így alakult!
   
 15. viktorlantos
  Épp nem fórumozik ...

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  29,126
  Kedvelik:
  50,770
  Hely:
  Budapest
  Őszintén sajnálom a történteket. :( Nem is szeretnék a témában okos gondolatokat mondani, hiszen ez igazából kettőtök ügye. A mindennapokba nem látunk bele ezért meg sem érthetjük a problémákat, ami ide vezetett. Ez maradjon kettőtök között szerintem.

  Mindenkinek magának kell éreznie a határokat és azt, hogy mit bír el a kapcsolata. Tölthetted volna ezt az időt haverokkal a kocsmában, sportolással, más hobbival, melóval, motorozással, bármivel beleértve a csajozást is.... Az rég rossz, ha két ember nem tud megfelelően kikapcsolódni egymás mellett is, mert ez gondot okoz. Neked is kellett a hobbi, ami a melóból és a családi mókuskerékből kikapcsol, ahogy legtöbbünknek. Nem hiszem, hogy ez gond lenne. Talán a mértékkel volt a gond.

  A történek nagyon rosszul hangzanak, de mielőtt a hobbizás és fórumozás vagy nevezzük bárminek is egy káros szenvedélynek tűnne fel szeretném elmodani, hogy az utóbbi 2 évben lényegesen több esküvőt, gyerkőc születést, család bővítést láttunk, mint szomorú történetet. És itt akár említhetném magamat is. Nem visszavágásnak szántam, csak a sztereotípiát szeretném megmutatni, miszerint károsak az ilyen időrabló dolgok. Én nem érzékelem ezt jelenleg, de tény, hogy az ember körüli dolgok nem automatikusan járnak beleértve a családot is. Ha ezt elfelejtjük teljesen mind1 milyen hobbi vagy bármi mást űz az ember a történet nagyjából borítékolható, csak idő kérdése.

  Tényleg nagyon sajnálom a történteket Atti, remélem a családdal meg tudjátok oldani a helyzetet kulturált módon. Kitartást neked.
   
  A. Kavicsos, B-and-i és Jani 614 kedvelik.
 16. hszilvia
  Épp nem fórumozik ...

  hszilvia VIP kertész

  Tag:
  Jan 7, 2012
  Hozzászólások:
  2,351
  Kedvelik:
  1,597
  Hely:
  Budapest, XXI. kerület
  Óóó, sajnálom :(
   
 17. DarlaX
  Épp nem fórumozik ...

  DarlaX Főkertész

  Tag:
  Dec 27, 2011
  Hozzászólások:
  575
  Kedvelik:
  316
  Hely:
  1138 Budapest
  Ati, remélem hogy ez csak egy rossz álom és mosolyogva ébredünk fel belőle. Ha sajnos mégsem álom a vége, akkor ha bármiben tudunk segíteni, akkor szólj!
  Nagyon szorítok én is a többiekkel együtt! :(
   
 18. tictac
  Épp nem fórumozik ...

  tictac Kertész szaki

  Tag:
  Máj 2, 2012
  Hozzászólások:
  237
  Kedvelik:
  92
  Hely:
  Budapest,Zugló
  Ohhh...Sajnálom Ati!Sok szerencsét a továbbiakban!
   
 19. cheetah
  Épp nem fórumozik ...

  cheetah VIP kertész

  Tag:
  Nov 30, 2011
  Hozzászólások:
  1,872
  Kedvelik:
  1,268
  Hely:
  Nagytarcsa, Budapest XIII. ker.
  Sajnálom Ati!

  Mint házas ember mondhatom, hogy megértem a dolgot. Nekünk is nagyon sok konfliktust okoztott az akvárium, már akkor, amikor még nem is volt, csak beszéltünk róla. (Hol legyen, mekkora legyen, stb)
  Én azt tapasztaltam, hogy egy alapvetően harmonikus kapcsolatban azért egy akvárium, vagy kettő szerintem nem kell, hogy váláshoz vezessen. Tényleg ez inkább csak az utolsó csepp lehetett.

  Kitartást és erőt kívánok az elkövetkező napokra, hetekre, hónapokra.
  Azt hiszem nem csak a saját nevemben mondhatom, hogy ránk számíthatsz, ha bármilyen problémád van. Szólj és megpróbálunk segíteni.
   
  A. Kavicsos, viktorlantos és Nigro kedvelik.
 20. Satu
  Épp nem fórumozik ...

  Satu Főkertész

  Tag:
  Ápr 19, 2012
  Hozzászólások:
  611
  Kedvelik:
  669
  Hely:
  Dunakeszi
  Szomorúan olvasom, és kívánom, hogy mielőbb jobb legyen a sorod, mint most és az elkövetkezendő - remélehetőleg nagyon rövid - időben. A baráti társaságban én is látam többször is hasonlót, de akkor a játészenvedély volt a kiváltó ok.
  Kitartást!
   

Aktuális oldal megosztása