• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Fontos Zselés és cserepes növények tápozása

viktorlantos

Alapító
Admin
Csak gondolat indítónak bedobok egy infót amit még a Tropica csapattal beszélgettünk korábban.

Azt sok esetben betartjuk, hogy ültetés után 1-2 hétig nem tápozzuk az akváriumot. Mondhatni elfogadott és széles körben alkalmazott módszer most már. Talán kevesebb alga, könnyebb bejáratás, ritkább diatom probléma stb az eredmény.

De mi a szitu a zselés növényekkel? És egyáltalán miért nehéz időnként tartani őket?

A Tropica biológusa és fejlesztő csapata szerint a zselés növényekre nem igaz a fenti módszer. És más tápozási módszert igényelnek. A növények fiatalok még, szippantanák a tápanyagot, a nevelő zselét lemosva minden tápanyagtól megfosztjuk őket és bevágjuk egy steril akváriumba. Aztán jön, hogy elolvad a növény. -- erre lehet magyarázat, hogy pár napig látszólag minden rendben majd hirtelen elolvad minden 1-2 nap alatt.

Mivel az egész zselézés még új (néhány éves dolog) nincs elég visszajelzés, tapasztalat, ami alapján azt lehetne mondani, hogy tápozz nulla perctől.

Az infót azért dobom be, hogy ha egyébként is ilyen akváriumot indítanátok, próbáljátok ki hogy azonnal tápoztok.

Persze jön a kérdés, hogy de mi van akkor ha cserepesből is van ültetve? A két növény tápozása más módszereket kíván, de nem jelenti azt, hogy ne működne csak az egyik vagy a másik módszerrel. Ha korábban kezdenél tápozni és több a cserepes, lehet kicsit több algád is lesz. De ilyet már láttunk korábban is, csak kezelni kell.

Szóval ha van lehetőség próbáljátok ki a következő zselés projektnél és ne felejtsetek el visszajelzést írni, hogy a többiek is okulhassanak belőle. (y)
 
Szia!

Nem is jöhetett volna jobbkor ez a téma. Délután tervezem a zselés növények ültetését, "steril" akva indítását.
Lesz olyan növény is benne ami nem zselés, GAból kapott ajándék növényekkel, más akvából érkező növényekkel együtt lesznek. Tápozást az elejétől kezdve tolni fogom, micro, macro, carbo.
A kérdés hogy mennyit? 30l, ada afrikana+ jbl táptalaj, + CO2 nagynyomású, 2x10watt ledrefi 900 lumennel.
CO2 is menjen hozzá? Ha igen szerintetek mikor induljon?
Vannak lakók az előző akvából, kb 15 db (ebből 11 sajét nevelésű) mindent túlélő galaxyk, és egy adag RC. Ezeket mikor rakhatom be szerintetek? Éppen azért választottam afrikanat, mert azzal kevesebb a gond mind az amazoniával, mármint a kezdeti tápanyag bummot illetőleg. Valahol olvastam, hogy az afrikana, malaya célszerűbb mondjuk ilyen esetben, garnis akvában.
 
tudom, hogy nem mindenki szeret ezzel pöcsölni, meg nem is mindenki szeret érte ennyit fizetni, de állati nagy segítség ilyenkor, ha van csepegtetős teszted nitrátra, foszfátra és vasra legalább.
én az első pillanattól kezdve tápozok, mindig úgy, hogy amilyen gyorsan csak lehet beálljon a 10es nitrát, 1es foszfát és 0.25os vas szint. aztán azt tartom.
ehhez kb. az első hétben kell naponta tesztelni, utána elég vízcserék előtt-után, később még ritkábban, ha látni, hogy stabilak a mennyiségek.
persze aki állandóan variálja a növényeket, annak ez is változni fog, más cucc más mennyiséget vesz fel más idő alatt.
meg persze ehhez nem előre kevert makró kell, hanem optimálisan külön-külön bekevert nitrát-foszfát.
 
Akkor nem vagyok jó testalany. Csíktestem van, és wellness csomagom.
Akkor majd ehhez mérten írom esetleg meg a tapasztalatokat.
 
A Green Aqua Macro/Micro leírásában a webshopos adatlapon még táblázat is mutatja, hogy az első hetekben nem hogy tápozni érdemes, de emelt mértékben tanácsos. Hiszen sűrű a vízcserék száma. Az, hogy akkor az első héten mennyit kell tápozni, vagy egyáltalán kell-e, mert ez egy másik megközelítés, cserepes, vagy zselés növények vannak-e, ez most még újabb felvetés, egyéni tapasztalatok és tanácsok tömkelege itt a fórumon is, -kinek mi hogy vált be, illetve hát ha a Tropica-nál is ez a téma, ember legyen a talpán aki ezekből kihámozza, hogy mit "kell" csinálni. Aki valahogy elsőre kipróbálta és nem vált be, biztos máshogy fogja csinálni. Akinek meg nem volt különösebb gondja, az ezután se fog szerintem változtatni.
 
Én még soha nem használtam Amazonia talajt,csak Afrikana(illetve ezt most fogom) és Malaya talajokat.
Ezekben sokkal kevesebb tápanyag van,
ezért én eddig is az első perctől tápozok.A vízcseréknek megfelelően.
 
Elég sok változó van az egyenletben. Pl a Tropica még csak most kezd el aktív aljzatozni. Nálunk meg alapból ez van legtöbb akváriumban.
Ez a talaj tele van tápanyaggal. Ha pl Amazonia és ADA szisztéma szerint indítod akkor az megint más.

Ez lehet pl a magyarázat arra hogy valahol elolvadnak valahol nem. De tényleg olyan sok dologtól függ és ha nem mostad le rendesen a növényt akkor tökmind1 hogy tápozol, mert elpusztul a növény.
 
És hogy miért fontos a zselés növényt alaposan megtisztítani. Mert ez sincs rendesen kommunikálva.
A Tropica növény szakija ezt írta róla amikor megkérdeztem:

I allways recomend CAREFULL removal of as much as possible of the gel. I see several reasons for this.
- The gel will release nutrients to Water in a non-controlled way (dependant on amount of gel)....waterchanges will NOT solve this problem, since gel is designed to release nutrients over time. Algae-problems will very often be consequense. Seen it myself!!
- The gel might cause fungal/bacterial attacks, that might spread to plantlets.
- The gel might "suffocate" roots, by obstructing water-flow.
- The gel attracts snail and shrimp, that tend to dig up plantlets, to get to this "source of sugars". Seen this myself, too!!
......so, YES, Viktor, it is quite possible.
I too find it not that easy to clean gel out (which is why I´d prefere liquid "gel"), but I find that plants can tolerate quite hard "handling". I do a gentle wash under running tap-Water, followed by a "massage"-like exercise on the Clump of plantlets in a bowl of Water (Water changed several times), not really worrying, that the clump fall to pieces. It´s more important to get the gel out, in my opinion. During this process, it´s worth removing as much dead material as possible, if such is resident in the pot. This might induce fungal attacks in tank, too.

Magyarul....

Mindig körültekintően le kell tisztítani a zselét amennyire csak lehet. Számos ok van rá miért kell:
- A zselé tápanyagokat enged ki magából a vízbe teljesen kontrollálatlan módon attól függően mennyi zselé maradt a növényen. A vízcsere NEM oldja meg ezt a problémát, mert a zselét úgy tervezték, hogy folyamatosan ontsa a tápanyagokat. Ennek a következménye gyakran algásodás. Saját szememmel láttam.
- A zselé gombás/baktériumos folyamatokat indíthat el ami gyorsan terjed a kis növény töveken
- A zselé blokkolhatja a növények oxigénellátását, mert a víz nem érintkezik a gyökerekkel közvetlenül
- A zselé csigákat és garnélákat is odavonza magához akik kiszedik majd a növényt a zselében található cukor tartalom miatt. Saját szememmel láttam.
- Szóval lehetséges hogy a zselé miatt gyorsan elpusztul egy labor növény.
Sajnos nem könnyű a zselét teljesen lemosni ezért a folyékony zselék talán jobbak ebből a szempontból, de a tapasztalat az, hogy a növények elég sok masszírozást kibírnak a tisztítás alatt. Az ő módszere az, hogy folyó víz alatt lemossa és utána lemasszírozza a gyökerekről a rajta maradt zselét egy kis tálba. A tálban lávő vizet gyakran cserélni kell ha sok a növény. Nem aggódik miatta hogy ha darabokra hullik a növény. Sokkal fontosabb hogy a zselé tényleg le legyen tisztítva. A mosás alatt érdemes a halott leveleket, darabokat eltávolítani, ha volt ilyen a dobozban. Ez is okozhat gombás fertőzést az akváriumban!
 
Az infót azért dobom be, hogy ha egyébként is ilyen akváriumot indítanátok, próbáljátok ki hogy azonnal tápoztok.


Szóval ha van lehetőség próbáljátok ki a következő zselés projektnél és ne felejtsetek el visszajelzést írni, hogy a többiek is okulhassanak belőle.

Barren peaks -et Parvula mini és A. reineckii mini zseléssel indítottam. A kezdetektől full táppal nyomtam. Nagyot durrantak a növények az első hetekben. Pl két hét alatt összefüggő gyepem lett.
 
bevágjuk egy steril akváriumba. Aztán jön, hogy elolvad a növény. -- erre lehet magyarázat, hogy pár napig látszólag minden rendben majd hirtelen elolvad minden 1-2 nap alatt.

Tudtam,hogy ez csak zseléssel történhet meg. (főleg esetemben). Régóta, a kezdetektől használok zselés növényt, az elsők között teszteltem, mindig is tökéletes volt, se csiga, se alga, és szépen nőttek. Csak a mostani elatine-os sztorinál inogtam meg egy kicsit.
 
Nagyon jo hogy rátaláltam erre az oldalra. több helyen olvasva a tápozásrol . ezután fogom az aljazatot cserélni/jbl táptalaj és manado/ és a világitást 15w rol 2x 24 w ra cserélni.kérdésem az lenne hogy elég e a easy life profito tápozásra /jelenleg ezt használom/és a carbo milyen felállásban?mellette tropica co2 system / ezután ezzel a szerény co2 vel./60x30x35 cm az aki. a mikro és makrorol azt olvastam hogy csak erősen megvilágitott akváriumnál kell használni.A komoly tapasztalattal rendelkezök segitségét kérném, akkor fog bekerülni a parvula is Köszi
 
Én minden akvát úgy indítok, hogy full táp, full fény full co2 az első naptól kezdve. 3. napon már élőlényt is rakok bele. Persze nem olyat ami dúrhatja az aljzatot, mert az kiássa a növényeket. Soha nem volt alga gondom. Hozzáteszem nem Amazóniát használok. A legtöbb növény mindig zselés volt, talán ezért sem lett algabumm. Én meg vagyok elégedve ezzel a növénnyel, mert tényleg gyorsan nő, és tényleg steril.
 
En most inditanek egyet full ada systemmel es csak zseles novenyekkel. Igy alkalmazhato az ada inditas h elejen csak brighty k vagy mar az elejetol kell step1is?:)
 
- A zselé tápanyagokat enged ki magából a vízbe teljesen kontrollálatlan módon attól függően mennyi zselé maradt a növényen. A vízcsere NEM oldja meg ezt a problémát, mert a zselét úgy tervezték, hogy folyamatosan ontsa a tápanyagokat. Ennek a következménye gyakran algásodás. Saját szememmel láttam.
- A zselé gombás/baktériumos folyamatokat indíthat el ami gyorsan terjed a kis növény töveken


Sajnos ezeket van alkalmam most megtapasztalni.
 
A zselés növényekből kezdek kiábrándulni... teljes egészében eltűnt egy bonsai, utána egy palustris cuba, illetve hc, azért magamban is keresem a hibát, de szerintem a zselét lemostam,biztos nem tetszett neki valami, csak azért a 3 különféle növénynél kissé erősnek érzem.

Szeretném megvédeni a zselés növényeket.Többfélét használtam,nálam nem volt soha semmiféle kihalás.
Ha gond volt velük,az csak a rossz körülmények miatt lehetett.
 
Ha gond volt velük,az csak a rossz körülmények miatt lehetett.
Olyan irtozatos rossz körülmény nem lehetett nekik azért, de én magam is azt mondtam, hogy lehet felhasználói hiba. Biztosan én hibáztam.
üdv kac
 
Ahogy a sima cserepes növényeknél itt is lehet bibi.

Pl öreg a növény a dobozban, vagy megfázik esetleg épp a meleg miatt megy tönkre. Hőre érzékenyebbek.
De ültetés közben és után a legtöbb baj a nem megfelelő előkészítés miatt van, vagy a késői tápozás miatt.
Ha zselés növényt használunk, akkor azonnal kell tápozni. Nincs 1-2 hét üresjárat bejáratós akváriumoknál.

Szóval lehet is is hiba. Ahogy a hagyományos növények esetén is.
 
  • Like
Reactions: kac
Back
Oldal tetejére