• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes ZenTreefication

Három hónapos az akvárium és egyben ezzel az akvarizálàsom története is. Gondoltam összefoglalom hogy értékelem a dolgokat:

Tetszik-e a dolog: Összességében tetszik. Több minden tetszik, mint ami nem.

Akva lakásban elfoglalt helye jó-e illik-e oda: Bejöttek a számításaim az általános helyét és a scapet nézve. Jó helyen van, jól néz ki, betekintési szögek jók. Sokaknak tetszik vagy nagyon tetszik akik jönnek, és nem gondoltam volna, hogy egy fikarcnyit is érdekli őket az akvárium. Nem nagyon lehet nem oda-odamenni :).
Jövőben: Egy hátteret majd (mobil módon) ráapplikálok valahogy, egyöntetű vélemény családi és baráti körben, hogy jobb lenne úgy. Egyedül maradtam a véleményemmel, hogy nem tennék rá :)

Technika: lámpa működik, diy úgy néz ki bevált. Szűrő hangosabb mint gondoltam, szivaccsal próbáltam csökkenteni de nem úgy érzem, hogy sikerült (sőt mostanság kerreg és morog néha). Meglepő, hogy az alap zúgás feleségemet nem idegesíti, engem inkább. Skimmer hónapig szörcsögött egy idő után most valamiért hang nélkül megy 2 hete. Vezérléssel voltak gondok az elején, de részük maguktól meggyógyult részben megoldottam őket. Koppkopp. Nem törtem el még semmit :). Jövőben: làsd időràfordítás

Költségek: Az van, amire számítottam, kezdeti nagy beruházás után az fmcg jellegű dolgok költsége már nem sok. Nem is számítok nagyobb tételekre jóideig.

Időráfordítás: 1 óra / hetet terveztem karbantartásra + az apró: napi táp és etetés... ez jelentősen több, min 3 óra jelenleg. De jobb, mint amivel indultam, fejlôdni kell hatékonyságban. Jövőben: hosszabb távon a tápozást és a vízcserét megpróbálom majd automatizálni.

Nyugiság: na ez még nem jött be, az akva kapcsán nem a nyugalomgo kapcsolódó szavak jutnak elöször eszemve. Ami késik nem múlik.


Állatvilág: Na ezt máshogy csinálnám. Mivel nem volt indulás után semmi gond, és a népek is nyüstöltek, beraktam mindent, amit akartam. Ez nem volt jó ötlet, takarító brigádon kívül várni kellett volna 3-6 hónapot. Elviszik a fókuszt az alapvetőbb dolgokról.

Otok: velük vagyok a legboldogabb, cukik érdekesek és szerencsém volt velük: az előzetes várakozásokkal ellentétben nem bátortalanok és nem volt elhullás. I love oto!

Pandák: nagy kedvenceim, szépek és érdekesek. Sajnálom a két elhullott példányt, gondolkodom, hogy próbáljam-e pótolni ôket. (Én hibám volt vagy nem a kérdés a dõntéshez). Őket később kellett volna hozni a növények miatt is (lásd késöbb)

Csiguk: minden oké velük, nem petézték tele zavaróan az akváriumot, híznak is, szóval okés

Hengelik: más a színezetük, mint amire számítottam (tesztelnem kéne rgbvel őket). De lehet még nem ivarérettek. Jópofák, nincs semmi baj velûk, tetszenek.

Amanok: lenyűgöző volt a viselkedésük. Sajnálom, hogy kiutasításra kerültek. Bár nekem se tetszettek, de a viselkedésük és hasznossàguk miatt a megtűrt kategóriában maradtak volna. Mindegy, fontosabb hosszútávon, hogy a màsik felem (is) szeresse ezt a vízkockát.

Általában állatok: szeretem őket, doglalkozni velük, etimológiájuk. Megfigyelni őket, kitalàlni mi miért történhet, szórakoztat is chillez is egyben kicsit.

Jövőben: rövidtávon semmi. Úgy érzem még elbír bőven életet az akva szóval visszatérek a kérdésekre (amanok pótlàsa màssal, pandák pótlás, hengeli dúsítàs). Etetést nem automatizálom. Gyakorlatilag a legjobb mód kapcsoltat teremteni velük.

Növények: fonal problémát meg akarom oldani, de nem idegesít, kezelhető mértékű. Ha a b c d e és f tervek se működnek, akkor beadom a derekam egy fonalalgázóra. Valahol d-nél járhatok.

Sajnos a halak és a karbantartás elvitték az időt, így elég ad-hoc módon foglalkozom a növényeimmel. Őszintèn szólva tetszik ahogy fejlődik és kevésbé letiszult a kinézetük.

A nem-elültetendő növények nagyjából jól működnek, bár volt küzdéshogy a ragasztás és kötözés nélkül a helyükön maradjanak. Kötözéshez az ujjaim bénák, és 2perc alatt felk****** az agyamat, hogy legszívesebben dobnám ki az egészet egyben. Ragasztàsra nem visz a lélek, bár tudom, hogy biztonságos.

A stauk megleptek... stau ami fényt kap jóval nagyobb mint ami nem kap fényt :). Ami meglepett még, hogy növények olyan helyeken tudnak felbukkani ahol korábban a közelben sem voltak. A kiszedett mohák itt-ott felbukkanó maradékaiból kinőtt szálakat a mai napig szedegetem alkalmanként, ez valószínűleg bontásig így lesz. A helyükre a telepítés közepes siker. , Két területet tönkrevágtam, és nem sikerült odatenni semmit megmaradóra eddig (1nél kevés a talaj szerintem és kijön, vagy kitúrjàk, a talaj pedig a homokra folyik ha próbálom vastagítani, a másiknál a maradék növényzetet sikerült egy porszívozásnál kirántanom és sose újraültetnem.). Két helyen sikeres volt, 1 gyepesítés 1 helyen meg benőtte a szomszéd a
Szabaddá vált területet.

Jövőben: ez a fő irány ezzel kell foglalkozni, tanulni

Kémia:
Sokat mértem viszonylag, de egyre kevebbet. Ránézésre kevés értelmük volt, de adtak egyfajta magabiztosságot, arra voltak jók a leginkább, hogy a problémáimnál kizárhattam néhányat a lehetséges okok közül. Jövőben: sio2 idegesít, azt vártam h 3 hó alatt eltűnik. Valami ereszt, ki kéne mérni, hogy mi. Bár - hacsak nincs suttyomban köze a fonalhoz - sok vizet nem zavar (haha...).

Ezúton is köszi az eddigi segítségeket és támogatást mindenkinek.
 
Hazajöttem, ez fogadott.

20210913_182453.jpg

Mint kiderült neki volt igaza. Nekiálltam szûrőt takarítani, szóval több víz volt kint mint bent :D

(Note to self1: ha a szívóág benmarad, akkor addig jön a csövön a víz, amíg az üvegben is van. Nts2: van in/out felirat. Nts3: a pumpa az előszűrő tetején van)

Sok mindent nem csináltam, előszűrő szivacsait kimostam folyóvízben, azok rém mocskosak voltak. ( Nts4: azt nem 3havonta kéne takarítani). Folyóvizet engedtem a matrixra röviden, de az szinte teljesen tiszta volt. A Seachem Purigen mocskos, majd cserélni kell.

Hát remélem nwm nyírtam ki a bacikat a vízzel és az 1 órás szívás alatt. (Nts5: legközelebb nézz meg egy videót, hogy legyen halvány fogalmad róla mit kéne csinálnod)
 
Lesz majd heti összefoglaló, de kéne gyorsan vélemény.

Ez a szűrőtakarítás nem sikerült jól (gondolom ez az oka) az nh4 felment 3mg/l-re és láthatóan idegesek a bentlakók. Adagoltam bacikulturat a mosás után, cserélek nagy vizet. Mást tudok tenni az érdekükben?
 
Lesz majd heti összefoglaló, de kéne gyorsan vélemény.

Ez a szűrőtakarítás nem sikerült jól (gondolom ez az oka) az nh4 felment 3mg/l-re és láthatóan idegesek a bentlakók. Adagoltam bacikulturat a mosás után, cserélek nagy vizet. Mást tudok tenni az érdekükben?
Szerintem is mátrix mosás lehet az oka. :( Leírom az ötleteimet, nem biztos, hogy mind jó...
Ha valaki tud adni neked egy élő bacis szivacsot, és azt kb 1 óra alatt át tudod szállítani akkor az jelentősen meggyorsíthatja a folyamatot.
Tartós teszt (matrica) felrakása? így nem kell mindig mérned. ha nem magas akkor jobb ha nem cserélsz vizet, ha magas akkor meg minél előbb.
Lehet, hogy többféle bacikultúrát is megpróbálhatsz. úgy tudom nem lehet túladagolni (észszerű keretek között). nem vagyok biztos benne, de úgy rémlik, hogy ezek nem tartalmaznak konkrétan baktériumot csak baktérium szaporodást elősegítő anyagokat. Szóval mindenképpen időigényes folyamat...
 
Ha jól értem, csapvizet engedtél a biológiai szűrőanyagra. Ezt nem szabad. A klóros víz kinyírja baktériumokat. Ha valóban így történt, meg kell várni, amíg újra elszaporodnak, ez elég sokáig tart. Addig gyakori vízcserékkel lehet az ammónia szintjét csökkenteni. Ideiglenes megoldásnak használhatsz úszónövényeket vagy esetleg gyorsan fejlődő szobanövényeket. Például szobai futókát kellene belógatni az akváriumba vagy pedig egy hosszú szálat levágni és a végét a vízbe dugni.
 
Lecseréltem a fél vizet, gyártom a többit. Betettem a futókát és mértem egyet, nh4<0,05.
Na most vagy nagyon nem èrtem mi történik vagy elb+m az előző mérést. Egyre tudok gondolni, hogy valamelyik másik tesztben van nh4 és bekevertem az azzal szennyezett keverőkanalat a tiszták közé.

Viszont nem értem az állatok mitől vannak megőrülve (hengeli és pandák. Az otok is aktívabbak, de nem tűnnek idegesnek).

A rendrakásra még nem jutott idő, szóval a nem túl penge állapotról kaptok egy képet.

20210913_213436.jpg

Meg egyet az odú-használat evolúciós ugrását végrehajtó süncsiről

20210913_220619.jpg

Hosszú idő óta először érdekes a kémiaóra

Kh 4-5
Gh 9
Nh4 3
No2 0,025
Sio2 1,6-2
Fe 0,1-0,2
Mg 6
Cu 0
No3 50% 8 33% 9
Po4 1,5

Kh/gh-t sikerült visszállítani.
Az nh4 pánik talán csak vaklárma volt.
Az no3 po4 èrdekes. Duplán mértem (50 és 66% ill 0 és 50%os ro víz higítással). Sikerült 1:6hoz értéket elérnem. Gondolkoznék, hogy hogyan változtassak az adagoláson, de a futóka úgyis borítani fog mindent. Majd reggel kitalálom mi legyen, most már szivacs az agyam.
Jó hír, hogy sio2 három hónap után van 2 alatt.

A fonalat takarítani kéne. Gyakorlatilag egy hónapja nem írtottam szisztematikusan, most már nem kell kémműhold hozzá, hogy kiszúrja az ember. De ez azt jelenti elég lassan nő. Talán ha legyalulnám teljesen most, megszűnne. Ha nem fog akkor itt a B terv ideje (Jack O'Niell féle módon).

Örülök nagyon, hogy újra van hullámverés a medencében a tisztítàs után, harmada se volt màr a hozam. Lehet emiatt aktívabbak a halak?
 
Ph-t megnéztem, normálisnak tűnik, 6.8.
Délutántól hajnalig megy a ficankolas, delelott nyugi van.

Micror macrot 7-7mlre emeltem futóka miatt aztán meglátom pár nap múlva mi legyen. Külön foszfátot felfüggesztettem.
 
Volt a hétvégén karbantartás, csak itt is nagy a nyüzsi... @Lora89 hasonló inspirációs kép :)

IMG-b5e5ae73776cf22995f61fbc9b8fee89-V.jpg

Nyírtam a baloldalt, sok volt a fonal már. Többre sajnos nem volt időm, fára se, kémiázni se.

Az állatvilág jól van, bár ma találtam száradt csigaváladékra hasonlító nyomot a külső üveg részén,szóval szerintem van egy szökevény. Mindenki más egyébként jól van.

Kikerült a futóka "az a gyökérzet nem illik a fához" , tápot visszatettem ezért 5+5re. Elhagytam excelt megnézem mi történik.

IMG-ca23dc865d8c12b1d58d4dd4074f8440-V.jpg
IMG-c8341becab84de22ba716783cdf334fe-V.jpg
 
Érdekes dolgok történnek. Ugye hetekig nem nyúltam a fonalhoz, ami terjedt a fő helyén, de alig. Pucoltam szűrőt, (=lett áramlás), és hétvégén lenyírtam mindent a bal oldalon, hogy eltűntessem a fonal nagyját.

3 nap alatt úgy berobbant a fonal, hogy csak na. A napi sacc/kb 1-2mm növekedés terjedés átváltott 3-4cm-re + üveget is szereti + olyan növényeken amin eddig nem (stauk). Ilyen ütemnél nem fogok tudni foglalkozni vele. Fény nem változott, tàpban elmaradt a plusz foszfát mert arányaiban sok volt, és az excelt nem adom.

Na vajon áramlás/excel/táp/nyírás miatt történt? De jó lenne tudni.
 
Mi történik, ha a fagyasztott cyclopsot felolvasztas nelkul, egyben dobom be?

Árt a halaknak a hideg kaja, vagy okozhat más bajt?
Amíg fagyott a kocka, a víz felszínén lebeg. A problémát az jelenti, hogy az áramlás ilyenkor elsodorhatja olyan helyre, ahol a halak nem férhetnek hozzá. Ahogy olvad, kiszabadulnak az apró rákok. A halaknak nem lesz tőle bajuk, mert csak azt eszik meg, ami már kiolvadt. Egyszerűbb így etetni, de nehéz kontrollálni a folyamatot. Az olvadás üteme sem egyenletes, Szerintem praktikusabb felolvasztani és utána adagolni. Így kevesebb eleség vész kárba, a felesleg nem terheli a vizet.
 
Amíg fagyott a kocka, a víz felszínén lebeg. A problémát az jelenti, hogy az áramlás ilyenkor elsodorhatja olyan helyre, ahol a halak nem férhetnek hozzá. Ahogy olvad, kiszabadulnak az apró rákok. A halaknak nem lesz tőle bajuk, mert csak azt eszik meg, ami már kiolvadt. Egyszerűbb így etetni, de nehéz kontrollálni a folyamatot. Az olvadás üteme sem egyenletes, Szerintem praktikusabb felolvasztani és utána adagolni. Így kevesebb eleség vész kárba, a felesleg nem terheli a vizet.
Köszi. Logikus.

Pont azért gondolkoztam el rajta, hogy így adjam, mert a felolvasztott beöntött darabok ellebegnek mindenhova aztán rohadnak bent.

De akkor ez nem megoldás
 
Köszi. Logikus.

Pont azért gondolkoztam el rajta, hogy így adjam, mert a felolvasztott beöntött darabok ellebegnek mindenhova aztán rohadnak bent.

De akkor ez nem megoldás
Meg lehet azt próbálni, hogy csinálsz egy etető keretet. Lehet hajlítani egy kört valamilyen vékony műanyag csőből (pl. CO2 cső). Ez a célterületen tartja a lebegő kockát. Az olvadás üteme viszont egyre gyorsuló, tehát a vége felé már több táplálék lesz, mint amit a halak meg tudnak enni.
 
Back
Oldal tetejére