• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Wooden dream

Nasi van :D Úgy vetik rá magukat, mintha éhínségben lennének... Mondjuk sok algám nincsen, tehát nem csoda, ha éhesek. A másikban az RC-k alig mentek rá erre a pálcára, bezzeg a halak lezabálták... Legközelebb oda csak lámpaoltás után egy órával teszem be.

palca.jpg

Bekerült egy doboz Staurogyne repens, és egy doboz HC cuba is. ami a legjobban viselkedő előtéri növényem lett... Próbáltam jó mélyre dugdosni őket, hogy az amanok ne kapirgálják ki, de lehet, hogy ez szélmalomharc. A kezemet is agyonkapirgálják, mikor karbantartok, nem valami ijedősek :)
 
Utoljára módosított:
Citromfű.... Óriási izgalom az elején, de nem forraltam fel eléggé, az volt az érzésem, túl kemény nekik. Aztán mikor rendesebben megforráztam, már nem volt olyan érdekes - lehet, az illata tetszett nekik, amit ezzel kifőztem belőle?

 
Történt egy kis Orange Sakura állomány bővítés, mert a 10 fős csapat kb a felére volt fogyatkozva, általam ismeretlen okból :( Vagy 4 órán át szoktattam őket be az új helyre, remélem, ez elég lesz. Ma kaptak a lakók forrázott salátát, elég élénk volt rá az érdeklődés, bár ezek az amanok szerintem a szárított cipőtalpat is behabzsolnák:

sali1.jpg

A teljes látkép nem sokat változott, a tripartita kezd eldurvulni, de még várok pár napot, és akkor más növényeket is lehet majd nyírbálni, és átpakolni a Mordorba. A zöld fonál gyakorlatilag eltűnt - az utóbbi napokban picit bátrabban tápozom (majdnem EI szerint, pedig nincs CO2 csak carbo), lehet, hogy ez segített? Vagy egyszerűen kezd beállni az aki így másfél hónap után... A hátső résznek még azért bőségesen van hova dúsulnia, más kérdés, hogy nem tudom, hogyan fogom beütetni az új töveket :D Baloldalt a fa tetején van egy buce amit átteszek jobbra, mert úgysem látszik rendesen, a tripartitát pedig picit agresszívabban fogom nyírni.
(Bocs, telósak a képeim, másra perpill nincs is lehetőségem, és a felső rész mindig megsül teljesen, de majd kitalálok erre valamit)

sali2.jpg


Továbbra sem látom, milyen halakat telepítsek bele... Ma majdnem bevásároltam Borarasokból egy 20as csapatot, de végül mégsem, még rágódom rajta picit. Tetszik halak nélkül is - korábban sosem hittem volna, hogy ilyet leírok :)
 
Megint elhúzunk 3 napra, így biztos, ami biztos alapon mostanra időzítettem a feles vízcserét mindkét üvegben, plusz utána 3 napi tápot belezuttyantottam - jelen esetben 7,5 milli microt és macrot jelentett ez. Sárguló, forázott cseresznyelevelet próbáltam etetni velük tegnap este, de ez még az amanoknak sem kellett, bezzeg az előtte való forrázott fejes saláta.... Abból még az erezet sem maradt meg.
 
Az egyedül hagyott, három és fél napig magányos akvárium mérlege: burjánzó tripartita, szépen növögető stem-ek, és egy sakura mínusz... Nem értem, a másikban szaparodnak az RC-k, itt meg ezek a sakurák valahogy nem indulnak meg, és nem látom, mit csinálok másképp, a talaj nem hiszem, hogy ennyi idő után ennyit számítana.

Kezdem látni, hogy ide kell egy radikálisabb beavatkozás is, mert a stem-ekből sosem lesz szép, egybefügő fal ebben a felállásban. A fa mögött brutálisan meg kell emelnem a talajszintet, annyira, hogy maga a fa legyen a talajszint határa, és ide kell ültetnem majd ezeket a növényeket. Így az ültetés is egyszerűbb lesz, és nem kell ilyen eszetlen hosszú szárat növeszteniük szegényeknek, ha fényhez akarnak jutni. Még nem pontosan látom, hogy oldom meg ezt, bontani nem akarok... Most azt látom, hogy kiszedem onnan a növényeket, egy adag valamilyen kővel megtámasztom a hátsó részt, leszívom a talajt mögüle, alátöltöm kövekkel, visszatöltöm a talajt, pótolom is, ha kell, aztán újraültetem a stem-eket. Melós, ellenben nagyon vagány lesz, ha sikerül így megoldani.

Kérdések:
- Milyen követ használjak? Ide nem akarnék valami aranyárban lévő követ betolni, kiváltképp az alátöltéshez. Erre valamilyen ötlet? Vagy másképp fogjam meg a talajt? A legmagasabb részen vagy 20 cm-t kellene emelnem, de mélységében csak 10-15 cm van erre. Tehát elég meredek lesz a fala.
- Ilyenkor, ha új talaj is kell ehhez, akkor gondolom ismét gyakrabban kell vizet cserélni egy ideig, igaz?
 
A legtöbben lávakövet tesznek a talaj alá emelésként vagy gyeprácsot, bár ezen még megy a vita, mi oldódhat ki belőle esetleg?
 
Én is ezen agyaltam. Most rágugliztam, igazán nem tudom, lávakő és lávakő között mi lehet a különbség, de a bauhausban 230 ft/kg áron mérik.... Feltöltésre gondolom, ez is megfelel, látszani nem is fog.
 
Sajnálatos módon elfelejtettem nyírás előtti before képet lőni, pedig a tripartita burjánzás példátlan szintre lépett, ott picit küzbe kellett avatkozni. A hátteret nem bántottam, még hagyom egy picit, különben pont nem tudok akkorát vágni belőle, hogy érdemben felhasználhassam. Bár, egyre valószínűbb, hogy megjátszom a hátsó rész emelését, és akkor jobb világ lesz ilyen szempontból. Feles vízcsere is megvolt. Viszont kiderült, hogy azért sem látom az orange sakurákat, mert így bujkáltak a hatalmas tripartita gömbben:

wooden_sakura.jpg

Lőttem egy amanos képet is, mert még megsértődnek:

wooden_amano.jpg

És egy a nagy egészről. Még a Ludwigiákból vágtam, de azok mint átkerültek a másik akváriumba.
A talajszint benövéséért vívott harcot a jelek szerint a Stau nyeri. Minden mást eleve kitúrnak az amanok, amúgy a Cuba is bírná...

wooden3_messzi.jpg

Halakat majd a hátó rész emelése után teszek bele, elég lesz a jelenlegi állománynak túlélnie a tortúrát.
 
"Elbringázom a GA-ba, de nem akarok venni semmit, csak nézelődöm. Hmmm, a hátsó rész tervezett emeléséhez lehet, mégis kellene pár kis darab vasfa, hogy az látszódjon ki, ne a kövek. Hmm, nem tudom, mennyi lesz elég pontosan, válogassunk még.... És még...."
Hát, így lett nekem ma vasfa "aprólékból" bő egy kg, amiből - már látom - be sem fog férni mind, és nem is mind olyan apró. De mondjuk ebből sosem baj, ha van. Ha nincs záróra, tuti, hogy veszek növényt is.... Megint. A vicc, hogy azért mentem be, hogy megkérdezzem, mikor lesz megint brigi, mert szeretnék ide vagy 30 db-ot majd, na, ezt persze elfelejtettem megkérdezni végül.
A Bauhausban pont elfogyott a lávakő, ami a töltéshez fog kelleni, pedig a 300 Ft/kg-os ár elég jutányos. De nem sürgős. Az OBIban is van, de ott 1000FT-ra jön ki. Igazán nem garasoskodom az akis dolgokon, példa erre a mai nap is, de most már csakazértis 300ért veszek lávakövet :D
 
"A Bauhausban pont elfogyott a lávakő, ami a töltéshez fog kelleni, pedig a 300 Ft/kg-os ár elég jutányos. De nem sürgős. Az OBIban is van, de ott 1000FT-ra jön ki. Igazán nem garasoskodom az akis dolgokon, példa erre a mai nap is, de most már csakazértis 300ért veszek lávakövet :D

koturkalo nincs a kornyeken? nalunk 250/kg ott a lava, de pl a fakő is annyiba kerul
 
"Elbringázom a GA-ba, de nem akarok venni semmit, csak nézelődöm. Hmmm, a hátsó rész tervezett emeléséhez lehet, mégis kellene pár kis darab vasfa, hogy az látszódjon ki, ne a kövek. Hmm, nem tudom, mennyi lesz elég pontosan, válogassunk még.... És még...."
Hát, így lett nekem ma vasfa "aprólékból" bő egy kg, amiből - már látom - be sem fog férni mind, és nem is mind olyan apró. De mondjuk ebből sosem baj, ha van. Ha nincs záróra, tuti, hogy veszek növényt is.... Megint. A vicc, hogy azért mentem be, hogy megkérdezzem, mikor lesz megint brigi, mert szeretnék ide vagy 30 db-ot majd, na, ezt persze elfelejtettem megkérdezni végül.
A Bauhausban pont elfogyott a lávakő, ami a töltéshez fog kelleni, pedig a 300 Ft/kg-os ár elég jutányos. De nem sürgős. Az OBIban is van, de ott 1000FT-ra jön ki. Igazán nem garasoskodom az akis dolgokon, példa erre a mai nap is, de most már csakazértis 300ért veszek lávakövet
Láttalak, pont én is ott voltam és nevettem előre, hogy valami ilyesmit fogsz kiírni hogy csak beugrottál és megint sikerült venni valamit :p:D;)
 
Bauhausban pont elfogyott a lávakő, ami a töltéshez fog kelleni, pedig a 300 Ft/kg-os ár elég jutányos. De nem sürgős. Az OBIban is van, de ott 1000FT-ra jön ki
EZEK megvannak még, írj privit ha érdekes lehet, nem akarunk itt offolni. :)
 
Nem veszem offnak, elvégre a saját naplóm :p Köszi, de ez most már küldetés nekem.... És útba is esik az áruház :)
 
koturkalo nincs a kornyeken? nalunk 250/kg ott a lava, de pl a fakő is annyiba kerul
A közelben nemigen tudok róla, Budakalászon van, de nem igazán szoktam arra járni. A BH meg útba esik, ha a gyerekekért megyek.
 
20190826_143754.jpg

Petés? Vagy mi ez a feketeség? Tudom, sós víz kell, stb, nem hiszem hogy fogok ezzel vesződni, csak erdekelne.
 
Back
Oldal tetejére