• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Wooden dream

Gyökértáp benyomkodva, első lakók beköltöztetve :) Első körben 6 oto és 10 amano garnéla. Jövő héten jönnek még bele élőlények. A brigád neki is állt takarítani!
Remélem, az oto állomány ezúttal marad ebben a létszámban, és megúszom az általában bekövetkező kb 20%os veszteséget...

78887

Jahh, és a másik jó hír (nekem): minden kisárgult parvula tövében ott figyelnek az apró, új hajtások :)
Megvettem a Green Aqua Macro és Microt is, a 82es co2 nélküli, de viszonylag fényesebb akiba 2,5-2,5 millit nyomok be naponta az 5 milli easy carbo mellé. Aztán meglátjuk, mi sül ki belőle. Ilyen akiba ez kb a teteje a mennyiségnek, ahogy néztem, de a másikban is bevált a javasoltnál jóval nagyobb dózis a tápokból (nyilván a Carboval nem vagánykodom annyira).
 
Utoljára módosított:
Viccesek ezek a garnélák. Nekem sosem voltak korábban (a másikban a három hajótörött alig mutatkozik). Tegnap ezerrel kavartak mindenhol, szorgalmasan. Most egyet sem látok - remélem, csak elbújtak, majd ha lesz fény, könnyebb lesz keresgélni őket (délben kapcsol be a pilács).
Az aki körül eddig nem találtam kóbor példányt :D
 
Szia,

Gratulálok az akvához! :)
Én is most indítottam egyet.

Neked az Odyssea 2x24w nem melegszik fel brutálisan ebben az időben? Nekem is az van, próbáltam rajta emelni egy kicsit de a teteje ilyenkor annyira meleg hogy már hozzáérni is alig lehet.
 
Szia,

Gratulálok az akvához! :)
Én is most indítottam egyet.

Neked az Odyssea 2x24w nem melegszik fel brutálisan ebben az időben? Nekem is az van, próbáltam rajta emelni egy kicsit de a teteje ilyenkor annyira meleg hogy már hozzáérni is alig lehet.
Köszi :)
De, eléggé melegszik. Nemigen tudok vele mit kezdeni, a szobát igyekszem hűvösen tartani. Mivel kertes házban lakunk, valamennyire van erre lehetőségem.
 
Nahát... A másik akiban, amit eredetileg berendezni terveztem, pici halivadékot látok, de egyik elevenszülőm sem volt terhes, az azért látványos szokott lenni... Rajtuk kívül csak otok vannak... És mintha a jávai moha halmazban mini garnéla is kavart volna, csak este lehet látni a nagyokat is... Pont egy átrendezésen töröm a fejem, aminek új naplót is nyitnék, de ha gyereknevelde alakult ki, akkor nem bolygatom még...
Remélem, ügyesen rejtőznek majd a kicsik, és kiderül, kik ők :D
 
Íme a kis jövevény:

79007

Kizárásos alapon platti lesz, bár nem tűnt terhesnek... Rég volt már, mikor elevenszülőim voltak, de emlékeim szerint a has hátsó része tök sötét olyankor, és hát, bazi nagy lesz a hasuk.... Itt nem láttam ilyesmit, max ha teleette magát a nőstényem. Kettő kicsit látok, ha volt is több, gondolom, a nagyok elintézték őket.

Na back to the wooden dream. Az otok és a garnélák gyönyörű rendet csináltak. A tápozás megy 2,5-2,5 milli GA macroval és microval. Algahelyzet változatlan, pontosabban, ami kicsi volt, azt lezabálták a lakók, az a pici fonál van még meg, de mollit nem akarok beletenni. Későbbre teszem a pilács beindítását, megnézzük, milyen lesz 14 és 23 óra között.
Az összes oto megvan eddig, szerencsére. A garnélák sem menekültek el. Vízcserék így a harmadik héten úgy alakulnak, hogy 20 litert cserélek kétnaponta, ez igazából több is, mint elég szerintem. Egyelőre csapvizes vagyok, időm, és energiám sincsen most lágyvizezni.

A növények rendben vannak, az előtériek eléggé senyvednek, talán a HC cuba bírja legjobban, a parvula minik egy része is megúszta, de asszem sűrűsüdni ez akkor fog, ha még ültetek. De hát, majd ültetek :D

A nagy nehezen magára találó előtér (fókuszált képet nem egyszerű lőni, mert itt tiszta karc az üveg :( Nem baj, nem versenyakva lesz ez, de új scape-et már nem csinálok ebben)

79010

A Marsilea Hirsuta ugyancsak nem érzi magát valami fényesen, leszámítva egy helyet, ahol, ha nem is bokrosodik, de ugyanolyan állapotban van, mint ültetéskor: totál árnyékban, a Ludwigia takarásában....

79011

És ilyen most - sok változás nincs, a Rotalák és a Bacopa növöget a vágás után, de messze még az igazi dzsumbuj. A Bacopa és a Rotala közötti résben is vannak már növények, csak még nem nőtték túl a fát... És nem is tudom, pontosak mik lehetnek, mert korábban Bacopának gondoltam őket, de nem azok.

79012
 
Új csapat érkezett, 10 felnőtt és 2 ifjonc. Így már csak a halak hiányoznak, jövő héten bekerülnek azok is.

jsakura.jpg

A másik akit végül szétbombáztam, újjáépítettem - ugyanolyan mordori fénye lesz, mint eddig, naplót nem is hiszem, hogy indítok neki. Nem lett olyan dzsumbujos, mint amilyennek ültetés közben a koszos vízben tűnt, és lesz mit javítani rajta, de imádtam foglalkozni ezzel... Before kép, pillanatkép a káoszból, és after, még atom homályosan:


before.jpg


káosz.jpg

after.jpg

Ha ezt túlélik, mindent túlélnek. 4 kishalat számoltam benne, a galaxyk eltűntek, kt redcherry volt még meg. Az otokat picit féltem, gondolom, a kavargó mulmban volt egy kis ammónia löket, de szerintem annyiszor szívtam le a vizet, hogy az kb teljes vízcserével is felér.... Tettem is bele egy kis bacit a végén, biztos ami biztos alapon. És akkor most már tényleg nem bolygatom :D Így a képeket nézve, már-már bánom, de ha kitisztul, és bedúsul, szép lesz ez :) Amúgy az volt a koncepció, hogy ez a pici kis led csa kközépen ad elég fényt, és a stemek sosem nőttek az aki szélső részein emiatt. Így ezek középre kerültek, a két szélére fa és moha, a cryptok meg a szokott helyen, plusz egy kis dekorhomok, hogy ne csak a dzsungel legyen. Az összeragasztott fa scape picit elengedett bal oldalon, de alapvetően tartja a formáját. Ott még valamit kell majd múködnöm, kell még rá tripartita, vagy valami.
 
A 3. kép nagyon tetszik. Olyan természetközelinek, valósághűnek tűnik, mintha alámerülnék egy tóban olyan hatást kelt. Nagyon klassz!
 
Köszi! Sajnos, ma is így fest, mert a vízpumpa csöve szét volt csúszva egész éjszaka, és így nem szívta át a szűrőn a vizet... De egyszer csak kitisztul :)
 
Nos, a nagy akiban nullára eltűnt a fonál így, hogy a világítást levettem 9 órára. Hurrá!!! Most 14-23 óra között megy, és ez, ahogy nézem, pont megfelelő. Szó szerint nulla algám van.
A növények közül az előtérben már látom, hogy a HC és a parvula mini a fú túlélők, és bár tömött gyepem nem lesz jelen körülmények között, de legalább valami zöldellik odalent. Sok hónap múlva szép is lehet.
A Crypto wendtii Hellgrün szépen eldobta a leveleit, újakat nem valami nagy lelkesedéssel, de hozogat, az egyik tövet kell picit kiljebb húznom, mert a Microsorum és a Ludwigia nagyon árnyékolja. A stem-ek növögetnek, bár érdekes, a legutóbbi metszést valahogy nehezebben heverik ki. @tsokee -éknál láttam viszont egy ilyen kerámiagyűrűs trükköt a stem-ekre, amit a nagy fa mögött tuti alkalmazni fogok.... A következő metszés után nem szenvedek a földbe dugdosással, hanem pár szálanként ilyen gyűrűbe teszem őket, ami "lesúlyozza" őket a talajra, onnan aztán majd úgyis legyökeresednek. Látszani egyáltalán nem fog, én meg nem őszülök tovább. Ja, akkor jött az ötlet, amikor gy a flow elkezdte kitépegetni a magasabbra növő rotalákat, és a visszadugdosás közben rájöttem, hogy nem akarok a fa mögé ültetni soha többé :D
Green Aqua Macro és micro továbbra is napi 2,5-2,5 milli megy 5ml carboval, eddig ez rendben levőnek látszik.

A másik aki végül lehet, mégis naplót kap, mert @star67 jóvoltából tud alá kerülni egy értelmesebb külső szűrő, így már csak a fényen kell majd dolgozni. Gondolkodom egy diy ledes megoldáson, de még nem tudom... Az elevenszülők elköltöznek, csak a gyerekeknek be kell ezt adagolni valahogy (mert mindenkinek megvan a "saját" hala) - 20 RC került az akiba, és egyik sem látszik gyakorlatilag, bujkálnak, ráadásul a fehér dekort rettenetesen összepiszkítják ezek a relatíve nagyobb halak, és nicns kedvem minden napot mulmozással tölteni. Nagyon nehezen tisztult ki ez az aki, és még mindig icipicit opálos. És mivel kikerül belőle az a szűrődoboz, a jobb oldalt rendezhetem újra. Hétvégén megcsinálom, képet addig nem is érdemel szegény.
 
Ide is bedobtam két csokor reinickii-t, bár, így utólag nézve, az elhelyezéssel nem vagyok kibékülve, valahogy eddig egyensúlyban volt minden - az én szememnek legalábbis -, most meg nem.

reinickii.jpg

A mézdinnye ebben az akváriumban gyakorlatilag nullára elfogyott, az utolsó falatokat lekaptam:

uccsofalat.jpg

Mordorban érintetlen maradt ugyanez a csemege.... RC-éknek nem jött be.
 
Szerda óta az aki magára van hagyva, úgy volt, hogy leugrunk a telkünkre két napra, de a gyerekek nem akarnak hazamenni, így vasárnapig leszünk távol... Macrot és Microt bő kétnapit toltam bele induláskor, de nem gondolom, hogy aggódnom kellene amiatt, hogy mi vár vasárnap. Leginkább metszés, úgy hiszem, mert a tripartita már mikor elmentünk, kezdett elmászni, és a stemek is a felszínt kapargatták.
Tök kíváncsi vagyok, mi vár, és basszus, biztos betegség, de hiányzik mindkettő, hogy nem tudom nézegetni őket esténként.
 
Nos, a kétnapos távollét, ami ötnapossá nyúlt, nem viselte meg az akváriumot - minimális zöld pont lett a frontüvegen, ahol korábban sosem volt, a fonál stagnál, de minimális. Örömmel láttam, hogy mind a 6 oto megvan, ami (nálam) példátlan, 100%-os túlélési arányt jelent. Orange sakurát valahogy kevesebbet látok, mint kellene, biztos bujkálnak, az amanok nagyon zabálnak, most épp a reinickii-t... Jó-jó, a levelei nem festenek valami szépen, azokat takarítják:

wooden2.jpg


Toltam egy feles vízcserét, lepucoltam az üvegeket, és metszegettem is. Rettenetesen megszívat ez az elrendezés, már látom, hogy a fa mögött brutálisan meg kellett volna emelnem a talajszintet, mert baromi hosszúra kell így növeszteni a stem-eket. Na de, majd ha rutinosabb leszek, másképp csinálom.

Karbantartás before-after:


woodenbefore.jpg


wooden1.jpg

Lassan azért alakulgat... A szögek helyét a héten festem be, így a háttér is jobb lesz :D
 
Valaki mondja már meg nekem, hogy lehet, hogy mindenkinél agresszív bokor a tripartita (nálad középről lassan elnyom mindent), nálam meg pár hét alatt csupán egy zöld zsinór marad belőle.☹
 
Valaki mondja már meg nekem, hogy lehet, hogy mindenkinél agresszív bokor a tripartita (nálad középről lassan elnyom mindent), nálam meg pár hét alatt csupán egy zöld zsinór marad belőle.☹

Hát, án azt tudom, hogy ebben az akiban pár hét,és mindig metszeni kell, a Mordorban viszont jóindulattal nézve is stagnál. Vízparaméterek ugyanazok, ugyanúgy lowtech, egyedül a fényben látom a differenciát - itt sokkal nagyobb fényt kap, és szándékosan magasra is van téve, hogy ne a 45cm-es vízoszlop alján kelljen küzdenie az addigra jelentősen gyengülő világosságért.

Viszont ez sajnos nem csak levetett gúnya :( Egyre fogynak az orange sakuráim, és nem tudom, miért. Mondjuk testet csak kettőt találtam - gondolom, az amanok eltakarították a többit - de gyanús, hogy mára csak 1-2 sakurát látok kapirgálni. Mindeközben az érzékenynek mondott otok vígan elvannak, ahogy az amanok is.... Lehet, hogy a tegnapi vízcsere? Picit hidegebbet tettem bele, mint ami benne volt, de eddig ezzel soha nem volt probléma. Csapvizes az akva, de ez is így volt eddig is.

sakura1.jpg
 
Utoljára módosított:
Valaki mondja már meg nekem, hogy lehet, hogy mindenkinél agresszív bokor a tripartita (nálad középről lassan elnyom mindent), nálam meg pár hét alatt csupán egy zöld zsinór marad belőle.☹
Csilla paszor mar mondtuk, de: lagyviz, tapozas es feny. :) Nalad a feny is keves es tapozas sincs, de ez igaz mindenfele novenyre, amire irod, hogy nalad nem marad meg/nem lesz szep szinu/nem no eleg gyorsan. Amig nem valtoztatsz semmin, ne varj csodat.
 
Csilla paszor mar mondtuk, de: lagyviz, tapozas es feny. :) Nalad a feny is keves es tapozas sincs, de ez igaz mindenfele novenyre, amire irod, hogy nalad nem marad meg/nem lesz szep szinu/nem no eleg gyorsan. Amig nem valtoztatsz semmin, ne varj csodat.
Ebben lehet valami, nálam sem maradt meg sosem a tripartia lent a talajban. Most felcsavartam Groot fejéből kiálló részre, és megduplázta magát. Kell az a fény neki.
 
Hát, án azt tudom, hogy ebben az akiban pár hét,és mindig metszeni kell, a Mordorban viszont jóindulattal nézve is stagnál. Vízparaméterek ugyanazok, ugyanúgy lowtech, egyedül a fényben látom a differenciát - itt sokkal nagyobb fényt kap, és szándékosan magasra is van téve, hogy ne a 45cm-es vízoszlop alján kelljen küzdenie az addigra jelentősen gyengülő világosságért.

Viszont ez sajnos nem csak levetett gúnya :( Egyre fogynak az orange sakuráim, és nem tudom, miért. Mondjuk testet csak kettőt találtam - gondolom, az amanok eltakarították a többit - de gyanús, hogy mára csak 1-2 sakurát látok kapirgálni. Mindeközben az érzékenynek mondott otok vígan elvannak, ahogy az amanok is.... Lehet, hogy a tegnapi vízcsere? Picit hidegebbet tettem bele, mint ami benne volt, de eddig ezzel soha nem volt probléma. Csapvizes az akva, de ez is így volt eddig is.

View attachment 79530
Lehet, már idősebb példányok.
 
Back
Oldal tetejére