• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Walley of peace

Mára normalizálódott. Két növény makkant meg ez alatt a több mint két hét alatt: két tő nemtommilyen Buce. Fene se érti, mindenki más jól van. A hra jelentősen le van maradva a green rotalahoz kepest. Betoltam oda pluszba az amazonia melle kapott taptalaj tabikat is.
 
Ha mindenki jól érzi magát, ne foglalkozz a DC-vel. Ha mindenképpen lime zöldet szeretnél, akkor addig helyezkesd jobbra, balra az akváriumban, amíg nem lesz az.
(Javaslom közvetlenül az aquario felett kezdeni, és a sárából haladni a zöld felé)
Vagy tudok adni festéket! 😛

Komolyra fordítva, inkább használd arra, ha mindenképpen használni szeretnéd, hogy kb egy adott PH szintet tudj fenntartani. Segít megelőzni az algásodást. :)
 
Figyelmetlenség level 100000: asszem nem parvula mini, hanem sima parvula került be 🤪
Legalábbis az én szememnek ez túl nagy és kócos...
20210127_220704.jpg

Nem tudom hogy hagyjam-e és gyakran vágjam, vagy csere... Nő, mint a gomba. Minden irányba. Jellemző, amikor pont nem akarok egybefüggő gyepet :D

Az algaevő csapat lassan de biztosan fogyasztja a fákról a rájuk nőtt "taknyot". Pár nap és talán körbe is érnek. Addigra kb. vágni kell a Rotalákat is... Meg kb. mindent, ami nem Buce v vagy Microsorum.

Szépen beállt ez a percenkénti kb 60 bubi 0-24ben. Szinte fáj belegondolni, hogy majd megint állítgatni kell, ha megint beteszem a mágnesszelepet. De jelenleg:
20210127_221523.jpg
 
Utoljára módosított:
Eltelt egy hét. A skimmer beállításával szívtam picit, hogy még épp jó legyen, de levegőt ne szívjon be. A co2 cirka másfél bubi/sec 0-24ben. Eddig 1 volt de most picit csavartam rajta. Nem volt időm elmenni a mágnesszelephez közdarabért vagy merev falú csőért.
Alga nagyon minimális, leginkább behurcolt, carboval kezelhető. 4 oto-ból kettőt átok újabban. Az egyik a metszés óta tűnt el - mert a Rotalákat, a Cubát és a MC-t is kellett fazonírozni. A parvulák helyére végül nem tettem újat, így jobban tetszik.
Még mindig van egy halom hiba. A bal oldal kifejezetten kupis elöl. Ott az a MC-s megoldás nem szerencsés.
Továbbra is fogalmam sincs, milyen halak jöjjenek. De nem is hajt a tatár :)

20210207_223527.jpg
 
Heti vízcsere pipa. TDS 140, csere előtt volt vagy 170.
Bal oldalon picit egerésztem: MC ki, moha be. Jövő héten megint picit metszegetni kell. Ja, az út jobb oldalára bekerült egy új fa. Az alsó ágát lehet, le kell vágni, és picit nem ennyire belógva visszaapplikálni... Egy hétig nézegetem aztán eldöntöm.
Végre minden megoldódott a co2-vel. Új reduktor van, de a régi sem rossz, csak az órák voltak rajta forditva, ami okozott némi zavart. Palack telire becserélve. Most már csak az a bajom, hogy hiába lövöm össze az egészet, ha kikapcsol a mágnesszelep, majd aztán másnap újra be, akkor a kisebbik difiben valahogy nem tud felfejlődni annyi nyomás, mint ami kellene. El kell zárni az elosztónál a 60p tűszelepét, így ha aztán a nanoban is elindulnak a bubik (mert így már másfele nem mehet a levegő) utána vissza lehet állítani a rendszert. De ez igy nem igazán életképes megoldás. Lehet, hogy ki kell cserélnem valamelyiket, hogy egyformák legyenek, így kb ugyanakkora lesz az ellenállás.... Nem tudok másra gondolni.
Minimális algám van. Agancs, ahogy nézem. A világítást egy órával lejjebb vettem, 16-23 óra között megy most. Co2 13-21 óra között pöfög.

20210213_171234.jpg
 
Heti jelentés :)
Ma volt egy nagyobb karbantartás, szűrő takarítással együtt. Mivel jött egy kis agancs itt-ott, meg fonál is akadt, ha jobban körülnéztem, ráadásul láttam, hogy a flow is csökkent, mindenképpen időszerű volt a dolog.
A perlon sötétbarna volt, tele volt minden szutymóval... Zsír új volt az indításkor de inkább cseréltem megint újra. Csőgörényeztem is, kipucoltam az üvegeket is - a skimmer elég trükkös volt a sok kanyarral - aztán jöhetett a szűrő. Eredetileg úgy akartam intézni, hogy a GA nyitvatartási idejében végezzek, hogy az eltűnt amanok helyett újakat hozzak, de basszus, meglettek a szűrőben, hetet halásztam ki, és az egy szem desszantos RC is ott kavart - őt sem láttam egy ideje, már-már letettem róla -, ő meg kövér volt, mint egy disznó :D Úgyhogy csak otokat kell majd vennem, meg persze "rendes" halakat, de amanokra nem lesz szükség. Asszem amikor egyszer a skimmer víz alá került, akkor kerülhettek be, mert amúgy tök kicsik a rések, amin a vizet szívja...

Megnyestem a Rotala erdőt. Kezd már-már túl sűrű lenni, de mégsem úgy néz ki, mint ahogy szeretném. Biztos idő kell neki. A szebb végeket azért a bal oldalra visszatűzögettem. Közben konstatáltam, hogy sikerült ismét egy olyan hardscape-et építenem, amiben igazán szívás a metszés - különösen a jobb oldali fák mögött kellett tekeregni rendesen az ollóval, de a fák előtti rész sem leányálom. Megigazítottam a Tripartita minit is - ez "papíron" nem sprinter, de nálam, mint minden Tripartita, nagyon is az - és lesikáltam fogkefével az agancsokat, ahonnan tudtam. A víz leeresztésekor a fákat, amik szárazra kerültek, carbos ecsettel lekentem, máshol helyileg fecskendeztem a növényekre - remélem, az amanok elintézik az elhalt algákat, és a szűrő pucolásnak köszönhetően újabbak nem jönnek...
Ja, tegnap a DC-t piszkáltam, ami aztán leesett a talajra, és a folyadék fele az akváriumba került, de szerencsére nem okozott semmi bajt. Gyanús volt, hogy csont ugyanolyan a színe mindig - hát, észrevettem, hogy az alján nőtt egy elég vastag hártya, gondolom, nem engedett át semmit. Büdös is volt, nem tudom, miért, és mi nőtt oda. Áttettem a Kiskanyonba, ott jobban szem előtt van.

Az előtérrel nagyon nem vagyok kibékülve, de lehet, csak idő kell, hogy az MC igazán szép legyen, meg hát, most meg is lett vágva. Sajnos a sok fa és gyökér között kevés a föld, ami leszűkíti a lehetőségeket. A végén telerakom Riccardiával :D Anubiasom van egy tonna, lehet, néhány petite-t átpakolok mjad ide.
Következő alkalommal az ösvénnyel fogok picit foglalkozni, mert azzal továbbra sem vagyok kibékülve; picit keskenyíteni kellene hátrafelé, de ma már nem maradt rá kedv és energia, így is három órát szöszmötöltem mindenestül.
Ja, és nem sikerül alacsonyan, bokrosan tartani a Pinnatifidákat. Nem tudom, mit csinálok rosszul. Nem is igazán érzik jól magukat

Bifórafter:

20210220_164403.jpg
 
Csak ne reklamálj. Nálam egy szemet sem nőtt semmi, hiába megy egy hónapja a CO2, meg a napi mic-mac-excell, 2x24w fény 30 literre.
Mondjuk, legalább nem kell nyírnom.

Jó lesz, csak légy türelmes, adj időt az akvának és magadnak is, hogy összecsiszolódjatok.
 
Következő alkalommal az ösvénnyel fogok picit foglalkozni, mert azzal továbbra sem vagyok kibékülve; picit keskenyíteni kellene hátrafelé

Az szerintem is jól állna neki. Ha van még homokod, hátrafelé emelhetnél is rajta pár centit, és ha a végén a bal oldalról szűkítenél, akkor arra az oldalra is tennék még be pár pici ágat, pont ahogy a jobb oldalon van.
 
Jegyzet magamnak: a párolással csökkenő vízszint miatt az Ista skimmer bizony idővel "bezuhan". Remélem, garnéla ez idő alatt nem úszott be megint. Csak a felületi hártya miatt vettem észre az egészet...
Jegyzet 2: az agancs eltűnt a pucolás és szűrő tisztítás után, de nullára. A fonál pedig - szerintem - a megemelt co2 miatt szorult vissza. Most vagy 3bubi per sec, de a dc nem ment át sárgába egyszer sem. Picit a Mic-mac-on is emeltem, napi 3.5-3.5ml megy most naponta. Elég brutál növénytömeg kezd lenni a stemek miatt, simán felszívja...
 
Ma csak tripartitát nyírtam, a fa tetején szerintem pár hónap alatt egy gömb lesz, ha ez így megy tovább. A Montecarlo néhol gyönyörű, de néhol, ahol nyírtam múlt héten, ott vhogy nehezebben talál magára - mondjuk az egy árnyékosabb hely. A Rotalák durvát nőttek, de a Hra sokkal nehezebben fejlődik, mint a Green. Abból majd kell pótlás. Jövő héten vágom megint, és a Blyxát is ritkítani fogom, valamint jobb elölre valami mini Anubiast berakosgatok szerintem. Ha lesz időm és türelmem, az ösvényt is megjavítom.
Alakulgat, de még bőven van hova fejlődni. A PRL-ek hol látszanak, hol nem, de vígan kapargatnak eddig. A víz eléggé felkeményedett, és a vízcsere után is 180ppm körül maradt, nem bántom most.

20210228_212633.jpg

Szerk: valamiért ma extrán szarabbak a képek a szokásosnál is. Nekem csak telóm van fotózni, sorry, de ez most nem akart még ezzel együtt sem sikerülni. Viszont közben előjött egy újonc.

20210228_221804.jpg
 
Utoljára módosított:
Bahh, a mai nap tanulsága, hogy áramszünet után jó ránézni a skimmer úszójára... Remélem nem szippantott be senkit, míg víz alatt volt.
 
Back
Oldal tetejére