1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata Learn More.
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Fontos Wabi Kusa gyorstalpaló (Schruz)

Kategória: 'Oktatóanyagok, cikkek', témanyitó: schruz, téma nyitása: Ápr 4, 2012.

Téma állapota:
Not open for further replies.
 1. schruz
  Épp nem fórumozik ...

  schruz VIP kertész Legjobb napló

  Tag:
  Febr 24, 2010
  Hozzászólások:
  1,253
  Kedvelik:
  594
  Hely:
  Budapest II. ker.
  Külön topicba kiemeltem a hsz-t, mert igen hasznos lesz mindenki számára. (Dani)

  Mindenféle személyeskedés nélkül meg szeretnék kérni mindegyikőtöket, hogy mostantól olvassátok el légyszi az emersed naplóimban felhalmozott igen gazdag tudást mielőtt priviben megkérdezitek azokat a dolgokat amiket már jó részletesen és érthetően leírtam. Bocsi, de egyre több üzit kapok, ami szuper mert azt jelzi hogy Wabi láz van, csak túl sok az olyan kérdés amire választ kaptok a fórumon. Sajnos olyan a természetem, hogy mindenkinek készséggel válaszolok akkor is ha iszonyatosan el vagyok foglalva :D de mostmár muszáj ezt megírnom mert tényleg zavar. Kérlek használjátok a fórum keresőmotorját ha nem találtok valamit. Ha ezután sem találtátok meg ami kell kérdezzetek.

  A következőket kérlek ne kérdezzétek meg mert a "Wabi Kusa... Sikerült-ben" az "Emersed Iwagumi-ban" a "Kvázi Paludárium-ban" vagy ebben a naplóban, vagy az "Események" topicban megtalálható Wabi prezentációban már leírtam a választ. Nagyon röviden összefoglalom a javaslataimat itt is:

  K: Milyen kelvin, lumen és watt értékű fényforrást használjak? Milyen messzire tegyem az izzót a táltól? Mennyit időt világítsak? Nap érheti a tálat?(ezeken felül kérdezzetek nyugodtan világítással kapcs)
  V: 6500K; 800lm-Xlm tál mérettől függően; 15watt-Xwatt; 10-15cm-Xcm fényerőtől és melegtől függően, 10-12 órát. Napfény természetesen érheti mivel itt nincs alga, sőt ez a legjobb fényforrás.

  K: Miért kell letakarni a Wabit és mennyi ideig kell? Mivel kell letakarni? Az új emersed növényeket is le kell takarni? Miért és hogyan kell szellőztetni?
  V: Letakarni azért kell hogy eleinte ne száradjanak ki és kevesbb legyen számukra a stressz. 1-1.5 hónap az átlag átszoktatási idő. Üvegbúrával, műanyagbúrával, folpack fóliával vagy más átlátszó anyaggal érdemes letakarni a tálat. Az emersed növényeket is le kell takarni, mert ők is nedves, üvegházakban nőttek eddig és ők is sérülnek az ültetésnél. Szellőztetni három dolog miatt kell: hogy ne jelenjen meg a penész, hogy bejusson újabb adag CO2, és hogy szoktassuk a növényeket a száraz levegőhöz. Búrát 1-2x 15-20 percre felnyitjuk naponta az ültetés napjától fogva majd fokozatosan emeljük a nyitott időt ahogy a növények fejlődnek. Foliasátor elejét az első hétben ugyan így aztán második héten felcsavarjuk a fóliát egy méretarányos rést képezve. Harmadik héten mégegyszer felcsavarunk ugyanannyi fóliát. Negyediken is. Ötödiken is stb. Ha azt tapasztaljuk hogy a levelek jelentős része szárad/fonnyad akkor vegyük kisebbre a rést, vagy csökkentsük a szellőzés idejét.

  K: Kell spriccelni miért? Mivel kell spriccelni és hányszor? Tápozni kell a spricc vízzel?
  V: Igen kell, natúr RO vizzel, a tál élete elejétől a végéig 2x egy nap, azért hogy imitáljuk a vízfelszín párolgását ami a tóparton folyóparton automatikus. Tápozni lehet a spricc vizet Do!Aqua táppal hasz. ut. szerint de nem szükséges.

  K: Milyen tápot használjak spriccelésre és/vagy locsolásra?
  V: Az "Új Wabik, új lehetőségek, új filozófia" naplóban kezdtem erről írni tehát ez nem biztos hogy tiszta. Most tisztázom. Logikusan az ADA Do!Aqua lötyicsalád termékeket ajánlom mivel ezeket Wabira tervezték. Ezen belül a be-Bright-ot mivel ez az elsődleges Wabi-táp. GA oldalán van róla infó olvassátok el kérlek.

  K: Kell locsolni? Milyen gyakran? Akváriumvízzel lehet locsolni? Elegendő tápanyagot biztosítunk ezzel?
  V: Igen, mindig szemre attól függően hogy mennyire apadt le a tálban lévő víz. Eleinte ritkán kell és jobb ha csak talajszintig van a vízszint, később gyakrabban kell és nyugodtan mehet talaj szint fölöttig bőven, hamar elapad. Igen akivízzel lehet locsolni mivel tápanyagdús, főleg ha növényes akiból van amit tápozunk. Sőt szerintem ez a legjobb megoldás mivel így nem csak tápot hanem bacikat is juttatunk a tál aljzatába az akiból.

  K: Mi a szerepe az aljzatnak? Milyen aljzatot használjak? Amazonia jó? Manado jó? Virágföld jó? Kell táptalaj? Kell porózus szűrőközeg?
  V: Tápanyagforrás és szűrés. Az Amazonia a legjobb erre a célra. A Manado steril és ronda plusz emersen még nehezebb bele ültetni, nem javaslom. A virágföld működik de hamar berohadhat, bebüdösödhet mivel nem porózus és ez sem a növényeknek sem nektek nem jó. A táptalaj nem szükséges de javaslom. A szűrőközeg dettó.

  K: Hogyan kapnak a növények CO2-t a tálban? Kell CO2-t adagolni nekik?
  V: A légkör tele van CO2-vel, nem kell külön adagolni ;)

  K: Kell/lehetséges szűrni szűrővel a tálban lévő vizet?
  V: Nem, ezért fontos a jol felépített, porozus, egészséges talaj és gyökérzet.

  K: kell vizet cserélni a tálban?
  V: Ha van aljzat nem.

  K: Minden növény működik emersen?
  V: Nem. Erre kérdezzetek rá ha nem tiszta de a tálaimban lévő növényeket mind dokumentáltam, azok 100% hogy működnek.

  K: Hogyan milyen gyakran nyírjam a tálat? Dugványozhatok emersen?
  V: Mint egy növényes akit, a növények növekedési ütemének megfelően. Igen, javaslom is.


  Előre is sorry Dani, de ezt be fogom másolni minden naplómba mert nem olvassa mindenki mindegyiket. :)

  Köszönöm a megértést mindenki! A részletesebb válaszokat tehát naplóim egyikében megtaláljátok ;)
   
  Zuzmi, xpcxp67, Evil79 és 12 mások kedvelik ezt.
Téma állapota:
Not open for further replies.

Aktuális oldal megosztása