• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Vízlágyítás

fitti65

Nézelődő
Én jelenleg műgyantával lágyítom a vizet, de érdekelne a fordított ozmózis készülékekkel kapcsolatos tapasztalatotok is!
 
fitti65 said:
Én jelenleg műgyantával lágyítom a vizet, de érdekelne a fordított ozmózis készülékekkel kapcsolatos tapasztalatotok is!
Régebben én is műgyantát használtam, de megunva a pancsolást és a gyanta állandó cserélgetését inkább beszereztem egy egyszerűbb RO készüléket: http://www.webshop link moderálva/shop/product_inf ... ts_id=2740 Jóval kényelmesebb így a dolog. Kb. fél éve van meg a készülék, tökéletesen működik. Viszont tapasztalataim szerint nem árt, ha megvan hozzá a 4 bar hálózati nyomás, mert anélkül sokkal lassabban készül el ugyanaz a mennyiség.

[Hogy van-é értelme egyáltalán lágyítani, vagy felesleges "hókuszpókusz" az egész, azt (talán) majd egy másik kolléga kifejti, én mindenesetre használom, ha másra nem is jó, de így legalább nem vízkövesedik annyira az akvárium teteje. ;)]
 
Hali!

A RO víz használatát én teljesen feleslegesnek tartom.Kipróbáltam ozmóvízzel is 6 hónapon keresztül.Most a 22-25 kh-s csapvizet használom 1 napi állás után.Heti 50 %-ot cserélek.Egy kicsit az az érzésem, hogy mintha így jobban nőnének a növényeim."Csak" ezért, ha más célod nincs pl. tenyésztés, v. csak lágy vízben tartható élőlény, ne vegyél.
 
Ha valakinek szüksége van arra, hogy lágyabb legyen az akváriumvíz (mert vannak ilyenek :D ), akkor azt hiszem a legjobb megoldás egy RO készülék beszerzése. Igaz, hogy egy kicsit költséges, de azután teljesen problémamentes, és tökéletesen használható! Viszont ha az ember rászánja magát, akkor azt hiszem nem érdemes pár ezer forintot spórolni rajta, és érdemes megvenni a jobb minőségű készülékeket, én mindenkinek a RO-MAN készülékeket ajánlom.
 
Nos Vízlágyításra, a fordított ozmózis a legjobb (szerintem). De miért is kell lágyítani?
Pár kép és minden látható.. ;)
100443.jpg

100444.jpg

100445.jpg

És itt a tea teszt, kemény és lágy vízzel elkészítve.....
100446.jpg

Azt hiszem, nem kell mondanom semmit ...
(Jahh és lágyvizet az használjon, akinek szükséges) ;) ;)
 
Sziasztok,

mivel beleuntam már venni a lágyvizet belevágtam műgyantás lágyításba. Mivel kicsi akváriumról van szó és cserénként 5l lágyvíz kell, úgy gondoltam hogy "lefőzök" 20litert és az kitart 2 hétig. Azt tapasztaltam, hogy a víz mintha kicsit büdös lenne miután eljött a második alkalom a vízcserére. Ezek szerint nem ildomos eltenni akár több hétre egy műgyantával lágyított vizet vagyis azonnal felhasználandó?

Mióta a szifonos CO2 rendszert használom ( :mrgreen: ) teljesen eltűnt minden algám és minden növényem szép egyenletes tempóban növekszik. Egy olyan rutin állt be amellyel eddigi - nem túl hosszú - akvakertész pályafutásom során még nem sikerült hasonló sikereket elérnem. 2 vízcsere után ezzel a vízzel ismét felültötte a fejét a fonál alga. Lehetséges, hogy nem lett 0-ás a víz, nem vártam eléggé... vagy valami belerohadt a cserevízbe és innen a szag és ezért az alga?

Érdeklődnék, hogy a műgyantás lágyítással kapcsolatban vannak-e valakinek hasonló tapasztalatai, vagy az én esetemben mi okozhatja még a problémát...

Köszi!
 
Lehet, hogy sokan feleslegesnek vagy macerásnak tartják, én forralással lágyítom valamelyest a vizet (15-ös keménységről 9-re megy le a GH). De nem tudom, hogy valójában miket veszek ki így a vízből? Valószínűleg a pufferkapacitása csökken, kérdés, hogy milyen mértékben? Labilis lesz-e, vagy sem? Még nem régóta csinálom, és csak élesztős CO2 van, így nem nagyon van tapasztalat róla, de érdekelne, mert nem kizárt, hogy úgy döntök, megpróbálom a palackost. A másik kérdés, hogy a magnézium tartalma is csökken-e ilyenkor, vagy csak a kálcium csapódik ki?
 
Forralással a víz karbonát keménységét (KH) lehet megszüntetni ,ilyenkor a CaCo3 és MgCo3 csapódik ki a vízből.
 
csabi1987 said:
A forralt vizet mivel szűritek le?
Gondolom ami kicsapódik azt valahogy le kell szűrni? Vagy tévedek? :)

Én egy nagy tésztaszűrőbe beleterítek két konyharuhát, és azon szüröm át...Bár valaki itt a fórumon mondta, hogy ez nem jó megoldás, mivel azonban a kapott víz paraméterei nekem megfelelnek (15-ről 6-ra leviszi a KH-t), ezért ennél maradok. Mások ajánlották a dekantálást: óvatosan leöntöd a tetejét, amíg még tiszta, és nem kavarodik fel az alján lévő csapadék. Én ezt nem próbáltam.
 
gosta said:
csabi1987 said:
A forralt vizet mivel szűritek le?
Gondolom ami kicsapódik azt valahogy le kell szűrni? Vagy tévedek? :)

Én egy nagy tésztaszűrőbe beleterítek két konyharuhát, és azon szüröm át...Bár valaki itt a fórumon mondta, hogy ez nem jó megoldás, mivel azonban a kapott víz paraméterei nekem megfelelnek (15-ről 6-ra leviszi a KH-t), ezért ennél maradok. Mások ajánlották a dekantálást: óvatosan leöntöd a tetejét, amíg még tiszta, és nem kavarodik fel az alján lévő csapadék. Én ezt nem próbáltam.

Én majd nylon harisnyával fogom megpróbálni. :)
 
Én csak leszívom egy 8mm átmérőjű műanyag csővel az edényből miután leülepedett. Ha mégis felszívnánk egy kicsit a vízzel, az a kannában újra leülepszik, így mire a vízcserére kerül a sor már csak arra kell ügyelni, hogy az alján hagyjunk 1-2 cm vizet a leülepedett szennyeződéssel.
 
Hali!

Már "Zsil" bácsi is leírta-itatóspapíron érdemes megszűrni.Annó én is így csináltam.
 
Sziasztok!

Előre is elnézést ha fatális hülyeségeket kérdezek pláne ha rossz helyen is teszem,de elég kezdő vagyok és most gondom akadt,nem találtam erre topikot,tudom,hogy az én hibám,nézzétek el nekem:)..szóval a helyzet az,hogy ahol élek nagyon rossz minőségű a csapvíz,én sem iszom belőle nemhogy egy szerencsétlen állatot abban tartsak(olyan szinte mint a tea a vastól),lényeg a lényeg,hogy más alternatívát kell keresnem egy új akvárium indításánál, én desztillált vízre gondoltam mégpedig úgy,hogy tengeri sót adagolnék hozzá,ha ez szerintetek nagy marhaság akkor a másik verzióm,hogy fúrt kút vizét felforralom(ezért is írtam ide,mert a vízlágyítás témához kötődik) és fele-fele arányban keverném desztillált vízzel,erre azért lenne szükség mert nagyon meszes és kőkemény a kúti víz és nem bízom benne,de talán hígítva csökkenne a valószínűleg magas nitrát és egyéb szennyeződés tartalma.Egyébként egy növényes 25l-es nano-t szeretnék indítani.

Válaszaitokat előre is köszönöm!

Üdv: Norman
 
Norman said:
...szóval a helyzet az,hogy ahol élek nagyon rossz minőségű a csapvíz (olyan szinte mint a tea a vastól)...
Ez nem olyan nagy gond. Erről bővebben itt és itt. Persze használhatsz kútvizet is, de gondolom az nem bevizsgált, így hordoz némi kockázatot (ammónium, arzén). Desztillált vízzel mindkettőt keverheted, viszont tengeri sóra nincs szükséged.
 
Szia Keszeg!

Köszönöm szépen a hozzászólásodat!Egyre inkább érik az ro készülék vásárlása,egyelőre azt tartom egyetlen megoldásnak,mivel a kúti víz valóban nincs bevizsgálva,csak annyi biztos,hogy kénhidrogén erősen jelene van mivel jellegzetes szaga van, másik meg nagyon meszes és ezáltal nagyon kemény.Még agyalok a megoldáson mert az ro így sok karbantartást fog igényelni a magas vastartalom miatt,de majdnem biztos,hogy az lesz.Még egyszer köszönöm szépen!

Üdv: Norman
 
Back
Oldal tetejére