A gyantázástól nem megy CO2 a vízbe. Az azért megy bele, mert érintkezik a levegővel. Tehát ki sem lehet hajtani belőle, mert ez az a mennyiség, ami egyensúlyban van a levegővel. Minden nagyon alacsony keménységű(és egyebeket sem tartalmazó) víz savas, mivel a légkörben van CO2, ami szeret beleoldódni. És ez az ideális keménység/pH arány lágy vizet kedvelő fajok esetében. Illetve az még gyakori, hogy még savasabb vízre van szükség, mivel az erdei vizekben az avarból huminsavak oldódnak be. A fajok vízigényénél szinte mindig úgy szerepel, hogy nagyon lágy, savas víz. A természetben a lágy és semleges(esetleg lúgos) víz nagyon ritka, mivel ehhez olyan vegyületek jelenléte szükséges, amik lúgossá teszik a vizet, de a keménységet nem növelik.
A CRS garnélának nagyon lágy és savas vízre van szüksége, max 3-4 nk-sra. Ha nem high-grade változatokat szeretnél tartani, akkor a pH-hoz nem kell hozzányúlni, elég ha rendszeresen ellenőrzöd. Ez a víz még bőven a savasban van bármilyen sav hozzáadása nélkül. Esetleg faleveleket meg égertobozt érdemes még a vízhez adni, ezek minimális mértékben savasítanak és táplálékot is jelentenek a garnéláknak.Tehát ha beállítod a keménységet, nagyjából jó lesz a pH is.
A lágy víznek a pH-ja könnyen kibillenthető, mivel nincs meg a kemény vízre jellemző pufferhatása. De ettől még magától nem mászkál el, csak ha valami gebasz van, az jobban meglátszik. Például a biológiai szűrés nagyon kis mértékben, de savasít. Ez akkor probléma, ha valaki hónapokig nem cserél vizet. Vagy ha nagyon sok a
növény, és nincs elég áramlás, akkor estére el tud mászni a lúgos irányba a pH, mert elfogy az összes CO2.