1. FONTOS! FÓRUM FRISSÍTÉS A LÁTHATÁRON!

  Egy ideje halogatjuk már a fórum motor frissítést. Nagy verzió váltás van, ami azzal is jár, hogy sok új funkció érkezik, de több bővítménnyel használt funkció nem biztos, hogy megmarad ebben a formában. Most már elég sok idő eltelt, hogy a stabil verzió miatt váltsunk. Akinek fontos bookmark, privát üzenete volt, mentse le. Ezeket az alap funkciókat visszahozzuk, de az adat migrálás miatt, az adatok lehet elvesznek majd. Pláne, hogy a jelenlegi üzenetkezelő is csak egy bővítmény ami nem a fórum motor része. Gondoljátok át és nekiesünk valamikor. Az átállás után biztosan lesz majd felület igazítás stb, de a motor sok új dolgot tartalmaz ami elsősorban nektek lesz jobb élmény. Köszi a megértést.
  Értesítés elrejtése
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Fontos Vízelőkészítők használata

Kategória: 'Víz tulajdonságok', témanyitó: viktorlantos, téma nyitása: Máj 17, 2009.

?

Használtok vízelőkészítőt?

 1. Igen, használok.

  193 szavazat
  68.2%
 2. Inkább pihentetek.

  44 szavazat
  15.5%
 3. Nem használok ilyen "vegyszereket".

  36 szavazat
  12.7%
 4. Más módszert használok a víz előkészítésére.

  10 szavazat
  3.5%
 1. viktorlantos
  Épp nem fórumozik ...

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,487
  Kedvelik:
  58,918
  Hely:
  Budapest
  Map
  Az utóbbi időben elég sok akvaristával beszélgettem és szinte mindenki mást mondott a kérdésre: Használsz-e vízelőkészítőt?

  Biztos tudjátok, én tizenegykétéve űzöm az akvarisztikát, de úgy vettem észre a vízelőkészítő kihagyhatatlan dolog. Korábban sok problémám volt amikor nem használtam. Iritációk, hal pusztulások stb stb..Bár azt hozzá kell tennem nincs is lehetőségem ennyi vizet pihentetni. Heti vízcsere miatt 100 liter körül kellene hetente. Tehát viszonylag kevés választás marad.

  Ahogy látom még Amano is használja ezeket a termékeket. ADA Brighty K vagy az ADA Chlor Off formájában.

  Így a kérdést most feltenném nektek is....
   
 2. szentgyo
  Épp nem fórumozik ...

  szentgyo Szakértő Szakértő

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  458
  Kedvelik:
  891
  Hely:
  Budapest
  Én nem használok semmilyen ilyen szert, soha nem használtam és semmilyen gondom nem volt.
  Bár tény, hogy nekem van lehetőségem pihentetni a csapvizet, és a csapvíz mellett inkább RO vizet használok, amihez valóban teljesen felesleges bármiféle vegyszer.
   
 3. jojo
  Épp nem fórumozik ...

  jojo Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  995
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Bp.16.ker.
  Hali!

  Én évekig használtam de rájöttem, hogy teljesen felesleges.Most a csapvizet 1 napi pihentetés után használom fel minden probléma nélkül.
  Bár van RO készülékem de azt inkább a vízpótláshoz használom.Használtam ozmo vizet is az 50 %-os cseréknél, de nem lett jobb az akvárium, így már letettem róla.
  Viktor, ha Te is tudnád pihentetni, lehet, hogy nem kéne használnod az ilyen szereket.
  Én legtöbbször már marketingfogásnak tartom az ilyen előkészítők többségét, de nem vitás, hogy vannak olyanok amelyek hasznosak lehetnek.
  (bár azt nem kétlem, hogy néhány kisvárosban, faluban élő akvaristáknak szüksége lehet rá mert írták, hogy egyszerűen élvezhetetlen és enyhén barna a vezetékes ivóvíz, mondjuk oda inkább már RO készülék kéne.)
   
 4. keymaker
  Épp nem fórumozik ...

  keymaker Alapító Admin Moderátor

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  972
  Kedvelik:
  393
  A vízelőkészítő fogalma nem marketingfogás! A klór irritálja a halak kopoltyúját és tömegpusztítja a szűrőbaktériumokat - tehát hozzájárul az algásodáshoz. A klór nem "illan el" percek alatt a vízből - bár exponenciálisan csökken az idő elteltével a beoldott mennyiség. Akinek nincs módja vagy kedve vödrökben, kádakban "pihentetni a vizet" szerte a házban vagy RO-val szórakozni, az igenis használjon klórtalanítót.

  A növényes akvarisztika szempontjából tök fölösleges a pihentetés és RO, a legtöbben használunk vízelőkészítő szereket az egyszerűség kedvéért. Sokan közvetlenül az akváriumba öntik vízcsere közben. Pár másodperc alatt semlegesíti a klórt és a nehézfémeket.

  Ha már az RO-nál tartunk, azt is leírom, hogy miért tartom fölöslegesnek. A növényeknek szüksége van a Magnéziumra és Kálciumra a megfelelő növekedéshez. A Tonina fajok kivételével a legtöbb növény vígan fejlődik 3-as GH fölötti vízben. Mindegy nekik, hogy a GH 3 vagy 20 ! Minek szórakozni a GH csökkentésével, ha ugyanaz az eredmény? Ez természetesen nem a Szentgyo félékre vonatkozik, akik garnélát szaporítanak az akváriumaikban. Ilyen esetekben természetesen indokolt a GH és KH beállítása.

  A vízelőkészítők - ellentétben pl. az algaölőkkel, vagy mindenféle más "lekötő"-nek nevezett cuccal - nem pusztító vegyszerek és semmilyen káros hatással nincsenek a víz alatti élővilágra. Minden egyéb nézet spekuláció.
   
  cssanyi kedveli.
 5. Levinen
  Épp nem fórumozik ...

  Levinen Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  40
  Hely:
  Budapest XII. ker
  Soha nem használtam vízelőkészítőt, és soha nem is volt ennek hiánya miatt problémám. Én vallom, hogy a zuhanyrózsával csapatott csapvíz elégséges a megfelelő klór mennyiségének eltüntetésére. A halak nagyon jól vannak, nincsen elhullás. Nem azt mondom, hogy nincsenek olyan vizek, ahol ez szintén elegendő lehet, de ahol eddig akváriumot tartottam, ott nem volt gond ebből. Én úgy gondolom, hogy ez egy egyéni mérlegelés eredménye, hogy ki hogy dönt. Sikeres akvarisztika 15-20 évvel ezelőtt is volt, mikkor még (itthon) nem is nagyon ismerték ezeket a szereket.
   
  boviz kedveli.
 6. viktorlantos
  Épp nem fórumozik ...

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,487
  Kedvelik:
  58,918
  Hely:
  Budapest
  Map
  már megérte feltenni a kérdést. tudtam hogy erős megosztottság lesz. érdekes, hogy a vízkezelőkkel szemben erős a negatív hozzáállás. kiváncsiságképpen körbenéztem mit szólnak ehhez angol kollegáink.

  ott is megosztottság van de sokkal befogadóbbak több dologra. erre is.

  mint feljebb említettem nálam volt elhullás ilyen dolog miatt és az irritációt is azonnal lehetett látni. a vízkezelő nem csak a klórt semlegesíti a vízből, de leköti a nehézfémeket amit szintén mérgező lehet (ez pihentetéssel nem szűnik meg). olvastam egy másik érdekes dolgot is, miszerint a klór gáz pihentetéssel ugyan eltávozik a vízből, de a chloramin nem ami szintén klor tulajdonságaival rendelkezik.

  ettől függetlenül sokan vannak akik még sosem használtak ilyen készítményt nem észlelnek hátrányt ebből. én mégis csak javasolni tudom őket.

  valamit talán jelenthet az is hogy dennerle alapban adja minden nano szeriájához. illetve amano is részben beépítette tápjába, részben egy másik készítmény használatát javasolja. kereskedelmi trükk, vagy tényleg egy hasznos és nélkülözhetetlen dolog? én a másodikra voksolok. szeretem ha biztonságban vannak az élőlények az akiban.
   
 7. jojo
  Épp nem fórumozik ...

  jojo Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  995
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Bp.16.ker.
  Ez tényleg megosztottságot kelt, de vita azért ne legyen, és nagyon nagy határozottsággal ne jelentsünk ki semmit mert, mint ahogy az eltérő tapasztalatok mutatják lehet így is,meg úgy is eredményeket elérni.
  A" minden egyéb nézet spekuláció" kijelentésre meg csak szerényen megjegyzem, hogy vannak néhányan akik a sima csapvizet 1 órás erős szellőztetés után minden gondolkodás nélkül beöntik a korallszirtes medencébe és nő minden mint az állat.Talán ott kényesebb vízi szervezetek vannak mégis....Nesze nektek nehézfémes kloraminos víz..szokjátok!(megjegyzem én is csináltam egy időben)Hát én csak erre spekulálok, meg a saját tapasztalataimra.

  De kaymaker tényleg nem vitatkozni akarok, és a fentieket ne vedd cinizmusnak, flegmának, nem ilyen stílusú vagyok.
   
 8. DomeSL
  Épp nem fórumozik ...

  DomeSL Tapasztalt kertész

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  356
  Kedvelik:
  17
  Hely:
  Szeged
  Meg voltam győződve róla hogy ellenzed.
  Ezek szerint nincs hatással a hozzáadott tápoldatokra sem? Pl: Green Aqua Micro és Macro?

   
 9. Luna
  Épp nem fórumozik ...

  Luna Főkertész

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  1,118
  Kedvelik:
  104
  Hely:
  Magyarország, Dunaújváros
  Ha már úgyis témánál vagyunk... Említhetnétek egy-két konkrét márkát. Sera-ban és társaiban ilyen szinten nem bízom meg őszintén szólva, az ADA ára meg igen-igen húzós összeg. Igazából a nehézfém problémával fogtatok meg, a klóron könnyen túl lehet tenni.

  Eleddig egyáltalán nem használtam semmiféle vízkezelőt, mivel a legtöbb helyen az volt olvasható, hogy felesleges plusz vegyszert adni a vízhez... Ez a társas akváriumban eddig bevált, viszont egy növényes akváriumnál azért másképp gondolkodik az ember...

  Én személy szerint szellőztetek, lehetőséghez mérten 2-3 napig, és szintén tusfejjel engedem ki a cseréhez való vizet, mint Levi.
   
 10. Levinen
  Épp nem fórumozik ...

  Levinen Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  40
  Hely:
  Budapest XII. ker
  Én azért egy dolgot leszögeznék. A gyártók jó hogy készítenek ilyen termékeket, mert ha valahol valós problémák vannak a víz minőségével, akkor kell tudniuk megoldás ajánlani. Azt se felejtsük el, hogy Európában mi rendelkezünk a legjobb minőségű vízkészletekkel, így más ország tapasztalatait nem szerencsés kivetíteni hazánkra. A problémákat, ahogy Viktor is felvetette, nagy részt a nehézfémek és egyéb szennyeződések is okozhatják, ilyen szempontból is örülhetünk, hogy itt élünk, ahol élünk. Kellenek a kezelőszerek, amit lehet óvatosságból is használni, de lehet a rossz tapasztalatok eredményeként is alkalmazni. Még egyszer hangsúlyozom, hogy ezt mindenkinek magának kell eldönteni, hogy kell-e neki, vagy nem.
   
 11. Luna
  Épp nem fórumozik ...

  Luna Főkertész

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  1,118
  Kedvelik:
  104
  Hely:
  Magyarország, Dunaújváros
  Hát itt a Vasmű, Papírgyár, Hankook trio mellett én már nem bízom annyira a vízminőségben... Igaz, mérni még nem mértem. :oops: De ha csak engedek egy pohár vizet, az közel tej-színű tud lenni ha rosszabb nap van... Ez azért elég elszomorító. :(
   
  cssanyi kedveli.
 12. keymaker
  Épp nem fórumozik ...

  keymaker Alapító Admin Moderátor

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  972
  Kedvelik:
  393
  Jojo, félreértesz, a spekuláció dolgot nem a vízlekötők szükségességére írtam. Ezzel fölösleges lenne vitatkozni, az egyszerűsítés mindig jól jön - és a példák is azt mutatják, hogy működik nélküle az élet. A spekuláció dolgot arra írtam, hogy olvasni néha olyan hozzászólásokat, miszerint ezek a "vegyszerek" károsak az élővilágra.

  Luna, én anno vettem egy 5 literes Easy Life - ffm-et (flüssiges filtermedium) - és azzal elvagyok azóta is a cserékkor, egyetlen mozdulat belenyomatni, nem kísérleteztem még az elhagyásával - főleg lustaságból. De ki fogom kísérletezni.
   
 13. Arizona
  Épp nem fórumozik ...

  Arizona Tapasztalt kertész

  Tag:
  Ápr 18, 2009
  Hozzászólások:
  170
  Kedvelik:
  5
  Hely:
  Budapest
  Sziasztok! Ártani nem árt a szer, max a klórnak és a nehézfémeknek. Én rendszeresen használom és jó a véleményem kipróbáltam Sera, Tetra , Easy Life. Kipróbáltam ennélkül is az nem volt túl meggyőző " vakaróztak" a halak. Most használom garnélák, és csigák mellé is és semmi baja senkinek... Szerintem hasznos dolog.
   
 14. jojo
  Épp nem fórumozik ...

  jojo Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  995
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Bp.16.ker.
  Hali!

  Igazad van keymaker, félreértettelek, bocsi!
   
 15. Labirintkopoltyus
  Épp nem fórumozik ...

  Labirintkopoltyus Főkertész

  Tag:
  Máj 16, 2009
  Hozzászólások:
  1,020
  Kedvelik:
  139
  Hely:
  Budapest XVI. kerület
  Sziasztok!

  Volt egy idő amíg nem használtam, most használom rendszeresen (sera) semmit nem vettem észre hogy változott volna, de szerintem ártani nem árt. Levit követve én a zuhanyrózsás megoldást is használom.
   
 16. vartan
  Épp nem fórumozik ...

  vartan Kertész tanonc Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  87
  Kedvelik:
  5
  Hely:
  Pécs
  Mint itt már többen említették, nálunk az egyedüli gondot a klór/kloramin okozhatja. Addig amíg a csapvíz ivóvíz minőségű nem kell aggódni az egyéb szennyeződéseken. A minőséget meg rendszeresen ellenőrzik. (Sok országban nem iható a csapvíz.) A közeli gyárak meg nem hinném, hogy az ivóvízkészletekbe ürítik a szennyező anyagokat. A csapvíz meg a sok kis légbuborékoktől lesz fehér, ami, ha vársz 10-15 másodpercet, letisztul :)
  Ha az ember pihenteti a vizet, akkor simán ki lehet hagyni a vízkezelőt, ha nem akkor jobb biztosra menni és használni valamit. A márka szerintem tök mindegy, valószínüleg úgyis az összes ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, csak más a csomagolás meg az egyéb adalékok.
   
 17. Luna
  Épp nem fórumozik ...

  Luna Főkertész

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  1,118
  Kedvelik:
  104
  Hely:
  Magyarország, Dunaújváros
  Igazából én nem arra gondoltam, hogy konkrétan az ivóvíz tározóba engednék a szemetet. Itt arról van szó, Croissant kolléga majd megerősít, ha erre jár, hogy nálunk egy-egy csúnyább napon sötétszürke/rozsdabarna tud lenni a levegő is. Tehát itt nálunk még levegőt venni sem épp egészségbiztosítás, ha épp kigyullad a konverter. Mindemellett én már semmiben sem tudok bízni, ami ebben a városban folyik... Ettől, és az összes többi hibájától eltekintve is szeretem ezt a várost, bár nyavalyám sincs miért.
  A víz pedig hidd el hogy a klórtól fehér, ez látszik amikor elkezd leülepedni a pohár aljára.
   
 18. jojo
  Épp nem fórumozik ...

  jojo Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  995
  Kedvelik:
  36
  Hely:
  Bp.16.ker.
 19. fitti65
  Épp nem fórumozik ...

  fitti65 Nézelődő

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  27
  Kedvelik:
  1
  Hely:
  Budapest
  Ez egy hasznos kis cikk! Én eddig nem tudtam, hogy klóraminnal is kezelik a vizet. Jobb lesz, ha utánajárok, hogy a szolgáltatóm mit tesz a vízbe. ;)
   
  pomogacs kedveli.
 20. Luna
  Épp nem fórumozik ...

  Luna Főkertész

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  1,118
  Kedvelik:
  104
  Hely:
  Magyarország, Dunaújváros
  Jojo,

  Jó ebben mondjuk így igazad van, de valami akkor is leülepszik. De ha nem a klór az, akkor mi?
   

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése