1. FONTOS! FÓRUM FRISSÍTÉS A LÁTHATÁRON!

  Egy ideje halogatjuk már a fórum motor frissítést. Nagy verzió váltás van, ami azzal is jár, hogy sok új funkció érkezik, de több bővítménnyel használt funkció nem biztos, hogy megmarad ebben a formában. Most már elég sok idő eltelt, hogy a stabil verzió miatt váltsunk. Akinek fontos bookmark, privát üzenete volt, mentse le. Ezeket az alap funkciókat visszahozzuk, de az adat migrálás miatt, az adatok lehet elvesznek majd. Pláne, hogy a jelenlegi üzenetkezelő is csak egy bővítmény ami nem a fórum motor része. Gondoljátok át és nekiesünk valamikor. Az átállás után biztosan lesz majd felület igazítás stb, de a motor sok új dolgot tartalmaz ami elsősorban nektek lesz jobb élmény. Köszi a megértést.
  Értesítés elrejtése
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Fontos Vízcsere az akváriumban

Kategória: 'Víz tulajdonságok', témanyitó: viktorlantos, téma nyitása: Júni 6, 2009.

?

Milyen gyakran cserélsz vizet az akváriumban?

 1. Hetente 2 alkalommal vagy ennél sűrűbben.

  45 szavazat
  9.1%
 2. Heti egy alkalommal.

  377 szavazat
  76.2%
 3. Kéthetente.

  54 szavazat
  10.9%
 4. Két hétnél ritkábban.

  19 szavazat
  3.8%
 1. viktorlantos
  Épp nem fórumozik ...

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,351
  Kedvelik:
  58,348
  Hely:
  Budapest
  Map
  Folytatódik az édekes kérdések, felmérések sorozata. Úgy látszik a hétvégék már csak ilyenek. ;)

  Több alkalommal is beszéltünk róla, hogy ideális esetben heti vízcseréket kell alkalmazni a növényes akváriumoknál. Van aki gyakrabban cserél (kis akvárium, vagy éppen a speckó halak pl. diszkosz miatt), van aki ritkábban.

  Te milyen gyakran cserélsz? Okozott e változást mióta Nigro blogját olvasod?
   
 2. artegor
  Épp nem fórumozik ...

  artegor Tapasztalt kertész

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  511
  Kedvelik:
  24
  Hely:
  debrecen
  heti 1 re szavaztam, de 5 naponta cserélek vizet ( kb 70-80 % ot)
   
 3. fitti65
  Épp nem fórumozik ...

  fitti65 Nézelődő

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  27
  Kedvelik:
  1
  Hely:
  Budapest
  A 480 literesben régen havonta cseréltem 30 %-ot, most heti 20%. A készülő 63 literesben heti 60-70% vízcserét tervezek.
   
 4. inadsz
  Online

  inadsz Sasszem =) Admin Moderátor Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  11,622
  Kedvelik:
  8,874
  Hely:
  Budapest XVIII. ker.
  Map
  Én heti 50%-ot fogok cserélni ha beállt. De szerintem az első 2 hétben heti 2-3X fogok 50%-ot :cool:
   
  Pintér Norbert kedveli.
 5. Luna
  Épp nem fórumozik ...

  Luna Főkertész

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  1,118
  Kedvelik:
  104
  Hely:
  Magyarország, Dunaújváros
  Én a heti két alkalmat nyomtam be, mert a kis akváriumnál ez lesz az általános tendencia. Az első egy-két hónapban biztos, hogy gyakrabb, és nagyobb mennyiségű vízcsere lesz, heti háromra gondolok jelenleg, körülbelül 70% cserével.
  A sima akváriumomban ez persze kevesebb, heti egy alkalom, de hát az itt senkit sem igazán érdekelhet, mivel szegény nem túl sok növénykével büszkélkedhet. ;)
   
 6. Arizona
  Épp nem fórumozik ...

  Arizona Tapasztalt kertész

  Tag:
  Ápr 18, 2009
  Hozzászólások:
  170
  Kedvelik:
  5
  Hely:
  Budapest
  Én heti 1 alkalommal cserélem a vizeket 50% al, mióta El módszer szerint megy a tápozás... :)
   
 7. viktorlantos
  Épp nem fórumozik ...

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,351
  Kedvelik:
  58,348
  Hely:
  Budapest
  Map
  Kérem azokat a növénykedvelő kollegákat is, akik a többi esetre szavaznának, hogy nyomják meg a szavazó gombot :D

  Biztosan vannak akik nem, vagy még nem váltottak sűrű vízcserére. Nem most kell az ecsetalgát nyírni, lehet azt a szavazás után is.. :lol:
   
  Simon Orsi kedveli.
 8. raggacs
  Épp nem fórumozik ...

  raggacs Tapasztalt kertész

  Tag:
  Júni 10, 2009
  Hozzászólások:
  281
  Kedvelik:
  11
  Hely:
  Debrecen
  Én úgy cserélek hogy csere - 2 nap pihi - csere és 5l-t a 20l-ből
   
  DeKol kedveli.
 9. Geris
  Épp nem fórumozik ...

  Geris Tapasztalt kertész

  Tag:
  Szept 13, 2009
  Hozzászólások:
  238
  Kedvelik:
  10
  Hely:
  Balmazújváros
  Sziasztok! Nekem egy olyan kérdésem lenne, hogy mi az álláspont a gyűjtött esővízről? Egyszer már raktam az aksimba, de utólag végig gondolva, lehet nem volt jó 5let, paraziták stb... Egyébként azért próbálkozok, mert rendszeresen kiül az aksim oldalára valami fehér vízkőszerű valami. Akvarista boltban azt mondták a klór. Most is gyűlt egy adag, írjátok meg h használható e! Köszi szépen.
   
 10. keymaker
  Épp nem fórumozik ...

  keymaker Alapító Admin Moderátor

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  972
  Kedvelik:
  393
  Az, hogy mit mondanak akvarista boltokban általában (tisztelet a kivételnek) nem mérvadó. Viszont szerencsére nagyon meggyőzően tudják mondani (tisztelet a kivételnek ismét).

  Magyarországon a legtöbb helyen igen kemény a csapvíz. A kálcium (ez a mészkő alapja) pedig olyan mennyiségben van benne, hogy valóban okozhat kicsapódást. A nem megfelelő kövek, hátterek használata csak tetézi ezt. Ha elég gyakran takarítod a kérdéses helyeket, akkor azonban ez nyom nélkül eltüntethető, csak ezért tehát fölösleges lágyabb vízzel keverni a cserekor... Az esővíz elvileg jól használható lehet, de tény, hogy a levegőben keringő porral keveredve esetleg okozhat gondokat.

  A növényes akvarisztikában általában SEMMI nem indokolja a víz lágyítását. Ha azonban mégis erre szükség van (lásd pl. egyes diszkoszos akváriumokat) akkor általában RO készüléket használnak. Nano akváriumokban a cserékhez nyugodtan használható a nagyobb áruházakban is viszonylag olcsón kapható ioncserélt víz. De ismétlem, alapesetben ezekre semmi szükség.
   
 11. ngabko
  Épp nem fórumozik ...

  ngabko Tapasztalt kertész

  Tag:
  Máj 17, 2009
  Hozzászólások:
  84
  Kedvelik:
  51
  Hely:
  Nagymaros
  az a "vízkő szerű" valami az vízkő:) ha kemény a csapvíz akkor elkerülhetetlen, nekem a mágneses algakaparóm leszedi. A klór nem hinném hogy ki tudna rakódni mert az gáz formájában elillan a vízből, ezért érdemes elötte zuhannyal kicsapatni akkor gyorsabban. Én is használok esővizet kb fele esővíz fele csapvíz, mert én a helyi 25nk betonkemény vizet túlzásnak tartom a halaimnak, de használok vízelőkészítőt is a biztnság kedvéért. Ha nem csernobil környékén gyüjtöd az esővizet, vagy valami szénkohó mellett akkor szerintem nem rosszabb mint a csapvíz.
   
 12. keymaker
  Épp nem fórumozik ...

  keymaker Alapító Admin Moderátor

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  972
  Kedvelik:
  393
  Azért óvatosan ezzel. :) Pontos mérésekkel kimutatták, hogy a klór - kisebb mennyiségben - a "kicsapatás" és "pihentetés" ellenére benne marad a vízben. A nehézfémek pedig benne maradnak. Vízelőkészítőt mindenképpen használni kell. (Megy nélküle is, sokan így használják, de ettől még nem javallott...)

  Milyen halaid vannak? Ha nem szaporítani kívánod őket, akkor - úgy tudom ;) - általában a "betonkemény" víz is több mint megfelelő a legtöbb fajnak. De vannak itt olyanok akik ezt jobban tudják.
   
 13. Levinen
  Épp nem fórumozik ...

  Levinen Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  40
  Hely:
  Budapest XII. ker
  Kiegészíteném egy kicsit a víz keménységgel kapcsolatos igény témát a halak szemszögéből. Mi az akvakertészek mindent megteszünk, elsősorban a növényekért, hogy a lehető legjobban érezzék magukat, hogy szépek és egészségesek legyenek. Ezekben az akváriumokban tartott halakkal is hasonlóan kell eljárni. Az nem egészen helytálló, hogy a halak túlnyomó részének a kemény víz is megfelelő. Ha így lesarkosítva beszélünk az igényükről, akkor azt kell mondanom, hogy a legnagyobb részének nem megfelelő a kemény víz. Bár sokan tartanak halakat ilyen körülmények között, az afrikai sügérekre most nem gondolva, de szép, egészséges, megfelelő kort megérő egyedeket nem igazán sikerül nevelniük. Az akváriumainkban tartott halak legnagyobb része a Dél-Amerikából, az Amazonas vízgyújtó területeiről származnak. Itt kifejezetten lágy vízben élnek és így ilyen, vagy ehhez hasonló vizet kell nekik biztosítani. Ebbe a kategóriába tartoznak az ázsiai halak legnagyobb része is, melyek szintén a lágyabb vizet preferálják. Bár a legtöbb esetben nem szeretnénk szaporítani őket, de az egészségük, szépségük érdekében a lehető legkedvezőbb vizet érdemes számukra biztosítani. Amíg a növények legnagyobb részének a keményebb víz is megfelel, a halak már ilyen szempontból kényesebbek. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy az lenne a legjobb, ha lágy vízben tartanánk a halainkat és a növényeink igényeit plusz adagolással oldanánk meg. Az ázsiai akvakertészet ezt az elvet követi, bár tudjuk, hogy ott a csapból is lágy víz folyik.
   
 14. Tibor
  Épp nem fórumozik ...

  Tibor Új regisztrált

  Tag:
  Nov 20, 2009
  Hozzászólások:
  1
  Kedvelik:
  0
  Hely:
  Szarvas
  Sziasztok!
  Azt szeretném megtudni, hogy vízcserénél kell-e, ha kell akkor mennyi ideig kell a csapvizet állni hagyni ill. szellőztetni.

  Köszi
   
 15. Jig
  Épp nem fórumozik ...

  Jig Új regisztrált

  Tag:
  Okt 14, 2009
  Hozzászólások:
  11
  Kedvelik:
  0
  Sziasztok!
  Nem találtam megfelelő topicot a problémámhoz, de talán itt nem lesz OFF!
  8 éve foglalkozom akvarisztikával, de ilyen problémám még nem volt. Már lassan 2 hete a halaim folyamatosan az aki felső 1/3-ában tartózkodnak és néha pipálnak. 2 hónapja raktam össze, JBL táptalaj, azon Amazonia általános talaj, Atman külső szűrő, Mikro+Macro táp. Szén-dioxidot nem adagolok, mivel elég sok halam gyűlt össze 8 év alatt, nem akartam őket elajándékozni. Easy Carbo-t használtam, de már azzal is leálltam 2 hete. Sőt 1 hete non-stop üzemel a porlasztó, de ugyanúgy kapkodják a vízet most is. Heti 50% vízcserét betartom.
  Nem értem, hogy lehet oxigén hiány :!: :cry:
   
 16. viktorlantos
  Épp nem fórumozik ...

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,351
  Kedvelik:
  58,348
  Hely:
  Budapest
  Map
  Túltelepítés, nem megfelelő felszín mozgatás.
   
 17. Jig
  Épp nem fórumozik ...

  Jig Új regisztrált

  Tag:
  Okt 14, 2009
  Hozzászólások:
  11
  Kedvelik:
  0
  5 éve ugyanannyi hal van az akiban, és sosem pipáltak. Annyi változás történt hogy bekerült a táptalaj és az általános talaj, elkezdtem a mikro és a makró valamint a E. Carbo adagolását.. utóbbival le is álltam az oxigén hiányos tüneteket produkáló halak miatt.
   
 18. jojo
  Épp nem fórumozik ...

  jojo Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  995
  Kedvelik:
  35
  Hely:
  Bp.16.ker.
  Ez lehet valamilyen mérgezés is, néztél vízértékeket?Nitrit, nitrát, réz, stb?(tudom ennyi tesztje nincs az embernek.)Talán próbálj RO vízzel egy 50 %vízcserét akkor már felére csökkentetted a gondot.
   
 19. Luna
  Épp nem fórumozik ...

  Luna Főkertész

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  1,118
  Kedvelik:
  104
  Hely:
  Magyarország, Dunaújváros
  Első körben én is a szűrést és a CO2 hiányát mondanám.
  A növényeid a CO2 nélkül nem fognak olyan erőteljesen fotoszintetizálni, nem fogják tudni felvenni azt a tápanyag mennyiséget, mint amit egy CO2-dal ellátott akváriumban felvennének. A nitrátot szintén nem fogják tudni felvenni, ami azért nem tesz túl jót a halaidnak.
  Gyűlik az ammónia is a halak ürülékéből, és az el nem fogyasztott haltápokból. 2 hónap után, főleg, ha nagy mennyiségű halat telepítettél, illene azt a szűrőt átmosni.
   
 20. Jig
  Épp nem fórumozik ...

  Jig Új regisztrált

  Tag:
  Okt 14, 2009
  Hozzászólások:
  11
  Kedvelik:
  0
  Azt nem értem, hogy 50%os vízcsere után 1 nappal már ugyanúgy pipálnak :| A szűrőt pont 2 hete mostam át, a leszívott aki vízében.. lehet nagyon megbolygattam a baktérium telepeket.
   

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése