• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Vízalatti álmodozás (240l)

Milopapa

Kertész segéd
Sziasztok!
Itt gondoltam a jelenleg tervezés alatt álló 240 literes akváriummal kapcsolatos terveimet megosztani, illetve lekövetni az indítását (amint sor kerül rá).
Jelenleg egy kisebb akváriummal indultam el a növényes akvárium felé vezető úton, arról itt írtam.

Cél:
Szeretném nagyobb méretben kipróbálni a modern akvarisztika módszereit, ahol a nagyobb mérettől a következőket várom:
  • ütősebb látványvilág - a nappali dísze
  • több hal tágasabb térben tartása
  • erősebb vízstabilitás
  • nagyobb tér a berendezésben, dekorelemekkel való alkotás
  • növényzeti terv megálmodása és megvalósítása (ez nem méretfüggő, inkább az új indítás adja)
  • jóval több munka :)
Elképzelések:

Akvárium és bútor:

Szeretnék egy stabil és dekoratív bútort az akvárium alá (ez már azért ugye közel 300 kiló lesz), emiatt rendkívül vonzó a Juwel Rio családja, abból is a 240 literes. Ami bajom ezzel van, hogy mivel mind a szűrést, mind a világítást lecserélném, csomó extra dologért fizetek feleslegesen, és ugyanazért a pénzért már Opti-white üveges akváriumot lehetne venni (bár az pont nem férne rá a gyári bútorra: 120x45x45 vs 120x41x50). Nagyon tetszik viszont a fedél megoldása (nyitott akváriumot nem szeretnék), plusz a bútorral egyben dekoratívabb is a megjelenés (színben passzoló peremek) - emiatt hajlok mégis a Rio-ra. Ha kiszedem a gyári szűrőt meg világítást, ezeket talán el is lehet adni. A fekete élragasztás és a keresztmerevítés engem nem zavar, úgyhogy ez nem szól bele.

Világítás:
Nagyon megtetszett a Juwel Helialux rendszere: amellett, hogy full spektrum, a programozhatóság nekem megmozgatta a fantáziám: automatikus hajnal meg napnyugta, délben felhők... a vezérlővel együtt iszonyat drága, de a látványosság miatt hajlandó lennék befektetni (kb 35 lumen / literre jön ki, ha jól számolom). Ez azt jelenti, hogy a gyárit (27lm/l) kiszedném.

Szűrés:
Nagyon jókat olvastam az AquaEl Ultramax sorozatról, ebből az 1500 l/h-s verziót néztem ki, ez egy 13 literes vödör, 4x1,9l-es tálcákkal, ebbe Seachem Matrix-ot tervezek Purigennel. Hétvégi kísérlet óta tudom, hogy RO vízzel is számolhatok (van egy konyhai ozmó készülékünk, egy 30 literes hordót megtöltött kb 5 óra alatt, egy éjszaka tudna kb 60-at előállítani. Ez lenne a vízcsere limitem.

Levegő:
A kis akváriumban bevált az Eheim 200l/h-s légpumpa, jó halk, ilyet terveztem ebbe is, két kimenettel - felszínagitálással kombinálva feltételezem, elég lesz.

Hardscape:
Ezen még gondolkodom, nézegetem mások akváriumait inspiráció gyanánt. Nagyon megtetszett a dragon stone a mostani akvárium telepítése során, van benne valami földöntúli, de a megkövesedett fa is szimpatikus. Elrendezésben talán a szirtek találkozása jellegű témák fognak meg leginkább. Felmerült bennem, hogy elinduljak-e iwagumi felé, de a halválasztás miatt úgysem lenne igazi, akkor meg minek. Így valószínűleg tennék bele vasfát is, az jobban tetszik, mint a red moor.

Halak:
Erre még nincs kész válaszom, de valószínűleg nem lesz biotóp berendezés, mert imádom a neonhalakat és a gurámikat is. Gyerekeknek nagyon tetszenek a páncélos harcsák, szóval ezek biztos lesznek benne.

Növények:
Hát ezekkel még csak most kezdek ismerkedni, de szeretnék hátulra valami leveleset, középre valami bokrosat, előre valami gyepszerűt, a kövekre/ágakra meg valami mohát. Hát kábé ennyire konkrét egyelőre :)

Aljzat:
Na, itt vagyok meglőve. Több mint egy hete túrok mindenféle fórumot, kiolvastam a fél internetet. Úgy nézem, kb 3 út van, ami idehaza elfogadott:
  • aquasoil (aktív égetett agyag): ADA Amazonia, Tropica, Dennerle Scaper's Soil. Ezek gyakorlatilag egy árban vannak, ahogy olvasom, a legnagyobb különbség a kezdeti ammóniacsúcsban van. Ez utóbbi aggaszt a legjobban, ha Amazoniánál naponta kell lecserélni 240 liter felét, főleg ozmó vízzel, na ez elég magas lécnek tűnik. Ahogy írtam, kb napi 60 liter ozmót tudok előállítani (nem is a szűrő, hanem a tárolás miatt). Táptalaj opcionális, hosszú távon azért ez is kimerül, kell majd a felfrissítés.
  • inert talaj: Dennerle Kvarc és társai, ide sorolható talán a Manado is. Ezekkel ugye elvileg nem lehet nagyon komoly dolgokban gondolkodni, de low techben talán elmegy. Plusz táp kell, táptalaj alá. Ami a Manadoban nagyon nem tetszett, hogy annyira könnyű, hogy ha nem fojtom le a szűrést, akkor szabályosan kivájja a talajt az akvárium elején (hátfalon van az esőztető) és előbb-utóbb kiásná a táptalajt is. Mondjuk magasabb, tágabb akváriumban valószínűleg ez kisebb gond, mint egy kicsiben, de nem akarok ezzel szívni.
  • Mindenféle DIY avagy sufnimegoldás (ide sorolom az Akadamát is): eredetileg nem akvatalajnak szánt anyagok felhasználása, kicsit kísérletezős jelleggel.
Ezen felül van még pár nem túl ismert márka, pl Aqua Art, meg Ista, amivel nagyon korlátozottak a tapasztalatok, cserébe kb ugyanannyiba kerülnek, mint a top tier, akkor meg már inkább a bevált felé menne az ember.

Egyelőre itt tartok, örömmel veszek bármi javaslatot.
 
szia,
szívesen megosztom veled a javaslataimat, bár lehet, hogy nem fogsz örülni neki... 😊
1. az akváriumtetőt felejtsd el...
2. a világítást, amit kinéztél, nem ismerem, de szerintem nem növényekhez csinálták...
3. levegöztető nem kell
4. szűrőn nem érdemes spórolni, eheimet vagy oase-t vegyél
5. aljzatnak dennerlét használok, nagyon meg vagyok elégedve vele
sok sikert kívánok neked, kiváncsian várom az eredményt! 😊
 
Aljzat:
Na, itt vagyok meglőve. Több mint egy hete túrok mindenféle fórumot, kiolvastam a fél internetet.
Szia! Aljzatnál azt döntsd el először, hogy lesz-e indításkor co2 beoldás(magasnyomású palackos), vagy elsőnek maradsz a low tech vonalon. Ha low lesz akkor inkább az inert talajok a biztonságosabbak a kezdésnél. Aztán később is átnyergelhetsz high tech vonalra. Szerezz jó tapasztalatot.
 
Minden plusz infónak, perspektívának örülök :) Vásárlás előtt vagyok, nem akarom elkapkodni és megbánni, ezért is posztoltam ide.

1. A tetővel kapcsolatban sok a pro és kontra (olvastam ám szorgosan!), de a halkiugrálás megelőzése és a párolgás csökkentése miatt én arra hajlok, hogy legyen. Mi az, ami miatt szerinted el kéne felejtsem?
2. A Helialuxról miből gondolod, hogy nem növényes? Gyártó szerint: "The combination of white 9000 K and 6500 K LEDs ensures ideal plant growth in your JUWEL aquarium."
3. meggyőztél :)
4. Hát nem tudom, Pimp your filtert nézegetve az új Eheim-ok anyagminősége azért nem a régi legendás. Ezzel szemben az AquaEL remekül szerepel feleannyiért.
5. a Dennerle beindításáról tudnál írni valamit? Ezt is naponta kell az elején vízcserélni?

Köszönöm!
 
a nyitott akvárium legnagyobb előnye, amit még nem látsz, a karbantartása... nagyon hamar meg fogod unni az akváriumodat, ha minden héten le kell szedned a 240-es akváriumodról a tetőt...

fény: vagy barkácsolsz egyet, ez kijön kb 50 ezerből, vagy csináltatsz ledszalagost, ez kb 100 ezer, vagy veszel profi, növényes akváriumokhoz készült lámpát, ez kb 150 ezer... ezek mindegyike programozható... a juwel helialux alatt nevelt növényekkel egy ekkora akváriumban nem sok sikered lesz...

az oase olcsóbb, mint az eheim, én biztos nem adnám alább, a szűrés az egyik legfontosabb tényező...

a dennerle talajjal nem volt gondom, mert egy bejáratott eheim 2075 szűrővel indítottam a 120 literesem... 🤣
 
DIY led lámpa: jó minőségű ledszalag (V-TAC 5730-120, 95 Cri) + tápegység + TC420 vezérlő; 50 lm/literrel számolva (240 literre) kb. 35 ezer forint. Ehhez még a lámpatest jön hozzá, ami igény szerint lehet ilyen vagy olyan, olcsó vagy drága. Egyszerű, széles aluprofilban gondolkodva (pl. Solis) további 4.000-10.000 forint.
És ez az egész tovább fejleszthető. Arra kell figyelni, hogy a TC420 max 20 ampert tud kezelni, ha efölé mész, akkor kettő kell belőle, vagy más megoldást kell keresni a vezérlésre.
 
Utoljára módosított:
Elsőként azt tanácsolom: várj!!! Gondold végig sokkal alaposabban a dolgot. Nyugodtan olvass még pár hónapot és kalkulálj! Ekkora akváriumnál nagyon könnyen megbánhatsz bármit. A fő kérdés, hogy mekkora a maximális költségvetésed?
 
Köszönöm a sok hozzászólást, ez újabb lökést adott, hogy gondolkodjam még az összeállításon. Az az egy baj, hogy így is tömérdek időt elvisz a folytonos akvarista kutatás - tapasztalati úton ebből csak az nálam a kiút, hogy belevágok... igyekszem ezt minél inkább kitolni!

Túlságosan mélyre azért sem szeretnék merészkedni, mert így is sok hobbim hever már parlagon szabadidő híján, és ahogy nézem, ez egymaga is "teljesállású" hobbivá tudja kinőni magát.

Nem akarok pl high-tech akváriumot (bár szerintem is találóbb erre a high-energy elnevezés), ődzkodom attól, hogy CO2 palack legyen a nappaliban 3 kisgyerek mellett, plusz a tápozásból sem szeretnék állandó vízméricskélést, milligram adagolást stb.

Más szóval valahol az igényesebb low tech tetején húznám meg a vonalat, ahol a szakmai teljesítménynél fontosabb a látvány, amit kizárólag laikusok fognak élvezni.

Ezek mentén pár kérdés:
  • a világítás ajánlások (50lm/l) nem high-tech, nagynyomású CO-zott akváriumhoz lennének jók?
  • a tető kérdéskörben pont az tetszik a Juwelben, hogy nagyon egyszerű felhajtani két oldalt a lapokat és így az armatúra is könnyen odébbtolható szükség szerint. De ugye nem próbáltam élesben (egy kollégánál láttam csak), szóval lehet, hogy még ez is kényelmetlen
  • érdemes ilyen low-tech igénnyel túlpörögnöm a témát, vagy fektessem le az irányt és kezdjem el inkább megcsinálni és élvezni az eredményt?
Ami a költségvetést illeti, ahogy eddig számoltam, lassan elérem a fél millió forintot (dekor, növények és halak nélkül) - ezt hajlandó lennék rászánni, de feleslegesen én sem költeném a pénzt. Ennek mondjuk kb harmada a világítás, ha a Helialux-szal megyek, úgyhogy megfontolandó a fenti LED DIY.

Gondolkozom, tervezek tovább!
 
a világítás ajánlások (50lm/l) nem high-tech, nagynyomású CO-zott akváriumhoz lennének jók?
Nem! A high-energy :) 50 lm/liter felett kezdődik. Ez a mennyiség egyébként nem konkrét ajánlás volt részemről - inkább csak egy példa - bár annak is megteszi. Low energy kb. 30-50 lm/liter, nagyobb akváriumnál - mint a tiéd - inkább elég az alsó határ, mint kis akváriumnál. Ugyanakkor számolni kell azzal is, hogy ne maxon hajtsd a ledeket, így egy jó low energy akvához inkább 50-60 lm/litert javasolnék.

A tetővel kapcsolatban sok a pro és kontra (olvastam ám szorgosan!), de a halkiugrálás megelőzése és a párolgás csökkentése miatt én arra hajlok, hogy legyen. Mi az, ami miatt szerinted el kéne felejtsem?
Értem a pro érveket a tető mellett. Tényleg!
Kontra1: a zárt térben felmelegszik a levegő a világítás hatására, fűti a vizet. A növényes akvárium egyik fő igénye a hűvös víz. A növények jobban kedvelik a 18-20 fokos vizet, mint 20 fölöttit. 22-24 fokon jellemzően inkább az állatok miatt tartjuk a vizet, illetve mert egyszerűbb, hiszen ez a jellemző szobahőmérséklet is. 23-24 fölött - amit elősegít a tető - már sok növény kínlódik.
Kontra2: ha megtetszik a hobbi és a látvány, szeretnéd majd lecserélni a szűrőcsöveidet üveg/fém stb. esztétikus elemekre, a tető akadályozni fogja ezek beapplikálását - ahogy eleve a külső szűrő bevezetését. Persze ki lehet alakítani a tetőben nyílást a csövezés számára, de innentől kezdve kötött lesz ezek helye, márpedig sokszor a megfelelő áramlás érdekében változtatni kell ezek előre - rosszul - elképzelt helyén.

Ha led, vagy netán DIY led világítás mellett döntesz, szerintem gondolkodj önálló (függeszthető) lámpában. Ha később meggondolod magad és mégis tetőt szeretnél, minden bizonnyal nagyon könnyen bele fogod tudni applikálni a kész lámpát egy tetőbe.
 
Egyet vegyél számításba!! GA-ban egyedi méret akváriumot is csináltathatsz. Jómagam is csináltattam már ott pár üveget. Ez a része ne tartson vissza. Érdemes megfontolni az opti white üveget is. Hosszú távon örömmel fog eltölteni, hogy kristály tiszta. Persze kb. a duplája az ára, mint a normál üvegé.
Diy lámpával 500e forintból ki lehet hozni az akváriumot új külső szűrővel és co2-vel és még a jó minőségű aktív talaj is benne van.
Apropó co2. Mivel a palack benne van a bútorban, ezért nagy aggodalomra nincs ok. Nem szabad engedni, hogy piszkálják. Nálunk igaz csak egy gyerkőc van, de soha nem nyúl az akváriumos dolgokhoz. Nagy ritkán engedélyem nélkül etet, de ez is a fehér holló kategória. Meg kell beszélni velük a dolgot. Egyébként ilyen erővel a szűrőt is piszkálhatják. CO2 nagyon fontos. Ez ad időt neked, hogy ne kelljen folyamatosan bíbelődnöd az üveggel. Low energyben is ajánlott.
 
Köszi, @Jopet, ezek tök jó szempontok.
Ha nem bánod, még kérdeznélek:
  • A függesztés vs akvárium peremére rögzítés között van valami lényegi különbség? Előbbihez ha jól értem, a plafonba kéne fúrni fixen, ezt azért szeretném elkerülni.
  • Karbantartáskor mit csinál az ember a függesztett lámpával? Egyszerűen benyúl alá? Nincs útban? Vagy egyszerűen elég magasra kell tenni?
  • Nézegettem fényképeket a világítós topikokban, ami még feltűnt, hogy a nem fedőbe integrált megoldásoknál elég nagy a fényszennyezés, még árnyékolókkal is. Ez (fénykép alapján) nekem nagyon zavarónak tűnik. Ez fel szokott merülni?
 
A függesztés vs akvárium peremére rögzítés között van valami lényegi különbség? Előbbihez ha jól értem, a plafonba kéne fúrni fixen, ezt azért szeretném elkerülni.
  • Az akváriumra ültetett lámpa hátránya, hogy fix a magasság (vagy csak körülményesen állítható), illetve - a tartó kialakításának függvényében - beleeshet a lámpa a vízbe. Karbantartáskor általában csak hátrébb kell tolni. Hosszú akváriumnál gondolni kell arra is, hogy gyengébb anyagú lámpatest behajolhat középen.
  • A függesztett lámpa általában ILYEN sodronnyal van felfüggesztve, egy mozdulattal feljebb lehet húzni. Vagy hát igen, ha elég magassan van, akkor eleve nincs útban.
  • Igen, jó ha ezt is figyelembe veszi az ember. De ez ugye sok tényezős dolog. 1. milyen magas a bútor/akvárium/lámpa 2. ülve tartózkodunk-e az akvárium közelében, vagy csak állva 3. milyen a lámpatest kialakítása/magassága 4. van-e fénytompító burkolat a lámpán (pl. opál plexi)..... stb. Nálam pl. íróasztal mellett van egy akváriumbútor, ATI lámpa van függesztve elég magasra (kb. 160 cm), mellette ülök és egyáltalán nem zavaró. Bár kétségtelen, hogy így elég jól bevilágítja a környezetet is, nem csak az akváriumot.
 
Kicsit beleszólok én is 🙂. Szerintem nyitott akváriumnál könnyebben végbemegy a gázcsere. Nekem is nyitott van, 240l, nekem se hal, sem garnéla nem ugrott még ki... Egyébként meg ízlés kérdése😉. De az azért jól tud kinézni, amikor a növény ki akar nőni a vízből.
Szia!
Osztom @cs_z_ véleményét. Nekem is nyitott van, és sokkal jobban szeretem mint az előző zárt verziót.
1. Jobban párolog, ami előny, mert nem melegszik túl és könnyen tartható a 22-23 fok.
2. Ha mindenki jól érzi magát, nem fog kiugrálni senki. Ha már kiugrál legalább tudod, hogy valami gond lehet és mielőtt nagy baj lenne, már cselekedhetsz.
3. Én szeretek felülről is néha leskelődni, teljesen más látvány ad és nem mellesleg könnyebb a karbantartás.

Szűrőben én is Oase párti vagyok, nagyon jól összerakott termék.
Lámpában gyári párti vagyok, de költséghatékonyságból én DIY LED szalagost csináltam. Hasonló módon, ahogy már fentebb is leírták.

A folytatást nagyon várjuk és jó tervezést :).

Üdv.
Szabolcs91
 
Az jutott még eszembe, hogy nincs valami jó kis akvárium tervező program? Mint az IKEA-s konyhatervező? Ahol lehetne játszani különbőző elképzelésekkel, mielőtt az ember belevág.
Rákerestem, de csak tizenéves Flash app-okat találtam, amit már elindítani se lehet.
 
Back
Oldal tetejére