• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Viva TV

borlaci86

Tapasztalt kertész
Sziasztok!

Szeretném megosztani veletek a múlt héten felújított viváriumomat. Remélem lesz időm majd a két hónapos baba mellett a napló frissítgetésére is, de túl nagy változások ugyebár nincsenek emersvilágban, szóval szerinetm menni fog.. :)
Felújított azért, mert a 4 éve indított elődjére már nagyon ráfért a frissítés, egy obis "mentsmeg" növények közül korábban adoptált kúszófikusz már majdnem mindent elfojtott, csőcsere is már rég időszerű volt szóval beérett a rilóding. Ebből a vivából mentettem át a neoregelia-kat, a tillandsiakat, és a páfrányokat. Remélem a kissé elhanyagolt fire ball vissza fogja nyerni eredeti színét a későbbiekben. A hátfal tetején meghagytam a régen felkent fekete szilóba nyomkodott tőzeget, ezt meg az esőztető csövet remélem később szépen benövi majd valami.
A részletek tehát:

NÉVVÁLASZTÁS:
Amióta kész, ezt nézem a tv helyett itthon. :)

TECHNIKA:
Terrárium méretek: 100*40*80 cm sima üvegből, opti tolóajtkkal, alul és felül hosszában elöl végig fém szúnyoghálós szellőzők, tetején feketeüveg-korona. Fúrt lyukak a csöveknek, és egy lefolyó a bal oldalon valahol.
Világítás: Odyssea T5 quad lámpa 90/100 4*39W, 2 db sylvania grolux 8500K és 2 db sylvania luxline plus 6500 K, 1 db kék led éjszakára (többi három kampó :p ).
Párásítás: noname hidegpárásító, pvc csővel és harmonikás lefolyócsővel dyi bevezetve felülről, fúrt lyukon.
Esőztetés: Trixie Rain Sprinkler, tetején 3 db lyuk, 3 db fúvókával.
Csepegtetés: Atman AT-102, kívülről felülre visszavezetve az alsó tartályba lefolyó vizet, eheim 12/16 esőztető-hosszabbítóba, melybe én fúrkáltam a lyukakat.
Légmozgás: 12 cm-s PC ventillátor, belül forgatja a levegőt.

DEKOR:
Háttér: 2 cm-s polisztirol lap felragasztva belülről, néhány polisztirol ültető erkéllyel, egész betűzve Hygrolonnal rozsdamentes gombostűk segítségével. Egyik oldalt kicsit csúnya purhab nyommal...
Aljzat: kerámiagolyók 10 l, JBL Manado 10 l, a kettő között fém szúnyogháló.
Dekor: kb 15 kg seyriu kő, amit hátulról purhab töm ki, kb 5 kg dark iron wood - mindkettő itt ott betekerve Hygrolonnal.

NÖVÉNYEK:
Echinodorus tennelus
Christmas Moss
Weeping moss
Java Moss
Anubias Compact
Rotala Pearl
Hydrocotile sp Japan
Hydrocotile Verticallata
Alternathera Reinickii Mini
Ludwigia Rubin
Staurogyn Repens
Frog moss
Pajzspáfrány
Pókláb páfrány
Fittonia-k
Levélcsillag
Szakállbromélia
többféle tillandsia
többféle neoregelia

FOTÓZÁS:
mobillal... :) bocsi más nincs.

EGYÉB:
A vizet magamnak lágyítom gyantával, Easy Life Profitos vízzel fújok mindent naponta egyszer kézipermetezővel, a talajban a kerámiagolyók magasságáig áll a víz. A világítás 13 órát megy, naponta 10+8+6+4+4+4 mp permetezés, 2 óránként 15 p venti utána 15 perc hidegpára, kivéve délben amikor csak venti. A Hygrolont mindenhol, és ahol vizes a kő és a fa bekentem Dusk-s moha mixszel (szorítsatok). Az esőztetőből lehoztam két levegőztető csövön vizet a sziklákra, azért van az a szép hygrolon ív a bal oldalon fent.

TÁVLATI TERVEK:
Ha végre bejön a tavasz, és nem fagynak meg a külföldről rendelt növények menetközben, neoreglia-kkal, marcrgavial és 1-2 orchideaval bővíteni a létszámot. Élvezni a látványt. :)

Helyzetjelentés egy hét után:
Hydrocotile-k elkezdtek kapaszkodni, neoregeliák feléledtek és nőnek az új gyökérszálak, 2 közülük hamarosan büszke szülő lesz, Alternathera-k minimálisan sínylették csak meg az emers létet, Anubiasok viszont valószínű nem fogják bírni., mindenki más jól van. Aminek nagyon örülök, hogy a Dusk-s moha mix, ami most elég gusztustalanul néz ki, sok helyen elkezdett 1-2 mm-t hajtani, reméljük pár hét múlva már nem csak nagyítóval lesz kivehető a változás... :) (Fotózás nem az erősségem....)

123456.jpg


üdv
Laci
 
Szia! Nagyon szep! Kivancsian varom a folytatast. A kis benti ventillator rogziteset hogyan oldottad meg? Remelem keszitesz majd videot is, hogy a csepegteto, parasito rendszer hogyan mukodik!
 
Szia! Nagyon szep! Kivancsian varom a folytatast. A kis benti ventillator rogziteset hogyan oldottad meg? Remelem keszitesz majd videot is, hogy a csepegteto, parasito rendszer hogyan mukodik!
IMG_20200126_085107.jpg
Köszi szépen. :)
Igazi házikókányolással rögzítettem a ventit rég, bevált úgyhogy nem variáltam azóta sem rajta. Korábban fém szúnyogháló volt ráragasztva mindkét felére, annak a ragasztónyomai és a por adják a vintidzs dizájnt.
Csinálok videót a permetezésről, amint megoldom az egyik fúvókám csúnya porlasztási problémáit.

A csepegtetésre inkább fotókat mellékelnék. mert a hygrolon elnyeli a csepegtetett vizet, szóval nem látványos.
Innen indul a telelő poloskától:
IMG_20200126_125006.jpg

És ide érkezik:

IMG_20200126_124653.jpg
 
Szuper. Koszi. Es alul csak is van egy furat, amin a folosleges viz eltavozik?
En ketoldalu ragasztoval raktam fel a ventit de mar egyszer leugrott. Ez a tapadokorongos jobbnak tunik.
 
Szuper. Koszi. Es alul csak is van egy furat, amin a folosleges viz eltavozik?
En ketoldalu ragasztoval raktam fel a ventit de mar egyszer leugrott. Ez a tapadokorongos jobbnak tunik.

Igen simán átfolyik néhány kiegészítéssel. Tengeris boltban vettem ilyen átereszt, és egy csövet beletoltam ami passzentos volt bele. Ez leér majdnem az alsó tartály vízszintjébe, egy kicsit lehet fel le mozgatni ha a vízszint magasságát kéne valaha állítsam szétbontás nélkül. Ráraktam a lefolyó tetejére egy felfordított műanyag növénycserepet, amit kifúrkáltam.
Tapadókorong havonta egyszer ledobja magát, annyi meg belefér...
lefolyó.jpg
 
Van valakinek tapasztalata a Dusk-os spóra mixszel?
Tök nyugodt vagyok amiatt, hogy lassan indulnak be a dolgok vele, sok helyen van már 1-2 mm-s hajtás, viszont a hátfalon néhány helyen elkezdett cseppfolyósodni a felkent spóramix.
A kép bal oldalán a barnás szmötyi a spóra mix azon része ami szerintem jó lesz, mellette jobbra láthatjátok ezt a barna dzsuvát ami egy hete még barna szmötyi volt. Ez pont az esőztető egyik befolyója alatt van. Ez a tápanyagban dús víz rohasztotta vajon így szét? A víz amúgy 0-24 forog a hátérren csepegtetve. Ami moha zöld a képen, azt élő állapotban tettem be :p.

Valakinek ötlete?
IMG_20200205_181843.jpg
 
Back
Oldal tetejére