• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Versenyek, trendek? Ki mit építene ma 2018-ban?

viktorlantos

Alapító
Admin
Kavicsos naplójába írt bejegyzésem után arra gondoltam kicsit beszélgethetnénk erről. Ki mit lát, hol tart ma a növényezés? Mit kell űberelni egy 60-as akváriumban egy 240-es (120cms) akváriumban vagy egy óriásban?

Lehet tovább fokozni az őrületet? Vagy még több teret kapnak a hagyományos akváriumok, amire az elmúlt 2 évben már több törekvés is volt és szerintem reménytelen próbálkozásnak tűnik? :)

Ki mit látna szívesen?

Ha nem lenne anyagi/idő/kreativitás stb korlát, akkor mit építenél?

Idén minden lebegni fog?

IAPLC-2017-_0008_9.jpg

Vagy teret nyernek az ilyen és hasonló eltéri perspektívák?

IAPLC-2017-_0012_13.jpg

Visszatérünk a klasszikus erdőkhöz, ami évekig meghatározó volt pl az IAPLC-n?

IAPLC-2017-_0016_17.jpg

Továbbra is hódítanak majd az eltérő méretű fák, makettek?

IAPLC-2017-_0041_42.jpg

IAPLC-2017-_0073_74.jpg

IAPLC-2017-_0089_90.jpg

És a sziklás berendezéseknél. Marad a trend, hogy sok dekor és nem 3-4 meghatározó kő?

IAPLC-2017-_0046_47.jpg

IAPLC-2017-_0088_89.jpg

Az egyre brutálisabb RGB LED megjelenésekkel érkeznek a színorgiák, ami azelőtt max a brazil akváriumokban voltak jelen?

IAPLC-2017-_0096_97.jpg

IAPLC-2017-_0070_71.jpg

A 2D erdők helyett jönnek a 3D terek?

IAPLC-2017-_0110_111.jpg

Néhány év után teljesen eltűnnek a cladophora golyókból épített akváriumok? Vagy valami más formában folytatódik a menet?

IAPLC-2017-_0068_69.jpg

Egyáltalán klasszikus, vagy kidolgozott?

Én inkább a részletes felé hajlok. De nincs elég időm erre. Pusztán az hogy napokig gondolkodjak egy témán és ezt mindenféle külső zavaró kölülmény kizárásával meg is tudjam építeni kellő részletességgel. Ezt érzem legnagyobb akadálynak nem a fellelhető matériákat :)

Ti hogy gondoljátok?
 
És akkor ott vannak az eltérő versenyek.

Pl IAPLC-n ez az akvárium talán előnyt élvez:

5940.jpg

Ezzel szemben ő, ami az AGA contesten előbb végzett és végül kategória első lett.

6470.jpg

A két akváriumnál teljsen eltérő a cél. Az elsőnél a kidolgozottság, a másodiknál a forma, légiesség, mint egy művészi ecsetvonás/festés lenne.
Valószínűleg itt megvolt az alap ötlet ezekkel az egy irányba mutató fákkal és a többi apróság már csak a díszlet lett. Becsapja a szemed, nem keresed a részletet, mert annyira meghatározó a középső fantáziavilág.
 
Sziasztok!

A 400 literesben marad a bazalthegység-, lombos-, liános erdő, sziklás- fekete egyedi kavicsos patak kombináció, kevesebb fajta de különlegesebb gyommal, eltérő levélzetű fákkal (kedvezve @SMAdrián -nak), hegylábakkal körbe zárt szurdokkal, repedésekből kinövő bokrokkal, -cserjékkel, vízeséssel, sokféle összenőtt mohával, páfránnyal, kevesebb fénnyel, -CO2-dal, stemek nélkül, minimális talajba ültetett növénnyel, kisebb rajhalakkal - igazi hegyi dzsungel hangulattal.

A.ttila
 
Mit kell űberelni egy 60-as akváriumban

Lehet tovább fokozni az őrületet? Vagy még több teret kapnak a hagyományos akváriumok, amire az elmúlt 2 évben már több törekvés is volt és szerintem reménytelen próbálkozásnak tűnik?

Hah meg lettem szólítva :D.Azt gondoltam erre a bejegyzésre majd csak úgy dőlnek a fórumról a különböző hozzászólók jobbnál jobb posztjai.Nem így lett.
Ez két dolgot is jelenthet vagy nincsen elképzelés senki fejében mit is lehetne építeni ami egy kicsit is felkorbácsolja a nemzetközi vizeket,vagy mindenki titkolózik :smuggrin:
Sokat gondolkodom Én is ezen a témán és külön örülök hogy született egy ilyen topik is. Vik amint írtad is még Ati naplójában hogy itthon nekünk átlag kelet Európai gályázó embereknek nincsen se időnk se energiánk olyan részletekbe menő alkotásokat készíteni mint Indonéz és más ázsiai szegmensben élő akvakertészek.
Itt igazából pont a részletesség a makettszerűség ami felé az elmúlt 1-2 évben eltolódott az építés és kivitelezés.Nem biztos hogy ez a jó irány mert szerintem egy idő után már kiég ebben a szegmensben az építés és nem lesz új,friss hatással már semmi.
A saját véleményem mindig is az volt hogy azokat az akváriumokat sokkal többre becsülöm amiben meg van a növények harmóniája,sokszínűsége mint azokat ahol egy féle (moha) van az akváriumban és inkább a köveket és fákat látjuk.A mostani építős versenyeken meg a világversenyeken is inkább ez dominál.
Az első említett általam is preferált akváriumoknál érzem azt hogy igen ez az a vonal amit Amano anno szeretett volna látni mint életművét hogy a természet sokszínűségét hogyan lehet egy kicsi vagy nagy üvegbe bezárni és azt úgy gondozni hogy ámulatba ejtsen.
Az első sorra reagálva Én mindig is kis akváriumokban kertészkedtem,valaki ebben jó valaki nagy akváriumokban tud lenyűgözőt alkotni.Kicsit olyan ez mint a boxban a súlycsoportok,pehelysúlyban is más taktika kell,közép súlyban is meg hát nehézsúlyban is,ha értitek mire gondolok.
A jelenlegi összeállításomnál egyre jobban érzem hogy már nem érdekelnek a miniatűr részletek mint korábban,minél inkább egy egységesen harmonizáló,sok növényből álló,változatos látképet szeretnék megvalósítani.
És persze mint azt megígértem egyrészt magamnak is hogy 2019-ben mindenképpen jön a köves akvárium.
 
És akkor ott vannak az eltérő versenyek.

Pl IAPLC-n ez az akvárium talán előnyt élvez:

View attachment 60438

Ezzel szemben ő, ami az AGA contesten előbb végzett és végül kategória első lett.

View attachment 60439

A két akváriumnál teljsen eltérő a cél. Az elsőnél a kidolgozottság, a másodiknál a forma, légiesség, mint egy művészi ecsetvonás/festés lenne.
Valószínűleg itt megvolt az alap ötlet ezekkel az egy irányba mutató fákkal és a többi apróság már csak a díszlet lett. Becsapja a szemed, nem keresed a részletet, mert annyira meghatározó a középső fantáziavilág.
@keszalvo kollegaval egyetertek, de nagyon.
Nagyon eltolodott az epites egy szerintem nem termeszetes iranyba, igy szamomra egyre nehezebb, hogy egy nature akvariumot egy "makettessel" egy lapon emlitsek. Mindkettönek megvan a maga nehezsege, es lenyügozösege, de eppen emiatt en minden nagy versenyen ket külön kategoriat hoznek letre: az egyik a "makettes", ahol honapokig legoznak, majd szöszölnek az apro reszleteken, es a nature iranyt, ahol 5 db szikla zsenialis elhelyezesevel egy csodat alkotnak.
En kiemelkedö eredmenyekkel egyaltalan nem büszkelkedhetek, ezert nem is varom el magamtol, hogy belathato idön belül valami zsenialisat alkossak.
Egyszerüen lusta is vagyok (meg ha oly furan is hangzik ez a versenyzes kapcsan), idöben sem tudom garantalni, hogy hosszu hetekig, esetleg honapokig csak epitgetek, majd növenyesitek, es napi szinten babralok valamit az akvariummal.
Mindig elhangzik az alazat, az aprolekossag, a rengeteg belefektetett energia a külföldi neves epitök kapcsan.
Hogyan jut minderre idejük, munka es csalad mellett? Feltetelezem, hogy velünk összehasonlitva, nekik is csak 24 orabol all egy nap...
Attol tartok egyebkent, hogy ez a nagy lendület alabb fog hagyni...mar most is sokkal elörebb jarunk, mint ahol kellene: lebegö öserdök, mesebeli tajak stb. Hova tovabb?
Mi jön most? Kisvasut, müanyag kis jaguarok az esöerdöben, müködö vulkanok?
A viccet felreteve en inkabb maradok a nature vonalnal (esetleg erdök, sziklas dombok stb), de termeszetesen szandekomban all egy sokkal reszletesebb scapet is epiteni valamikor, de mire oda fejlödök, hogy azzal elegedett lehetnek, azt hiszem ismet nagy lemaradasban leszek majd, ha ilyen ütemben fejlödik az epites tovabb.
 
Szeretem, mikor színes az akvárium, de csak míg a kül. színek ízléses elosztásban jelennek meg, pl:

sz2.jpg sz3.jpg sz1.jpg

A fent színorgiaként titulált akváriumokat egyszerűen giccsesnek és ízléstelennek tartom.

A mohás, makettezős akváriumokat is imádom és kíváncsian várom, mi újat tudnak még a témában mutatni.

A művészi jellegűekre is nagyon számítok, zseniálisnak tartom, mikor valaki ilyesféle légies képet tud komponálni:

AGA-Winning-Aquascapes-2018-Feng-Ming-Tree-Ring.jpg

A Nature jellegű akváriumok versenyeztetésében nem hiszek. Amíg egy-két nevező alkot ebben a stílusban szépet, könnyen kerülhet egy részletgazdag makettezős alkotás elé rangsorolásban (akár az én értékrendem szerint is), de ha 50-100 nature jellegű profin összerakott akváriumnak kell majd versenyeznie egymással, akkor mi alapján lesz kialakítva a rangsor?

A széles látószögű fotózásra hajazó aquascape-ek mára már teljesen természetesek, de az extrém nagy látószögű, panoráma fotó jellegű alkotások még szerintem nincsenek kimaxolva. A görbülő terek, változó perspektívák szerintem nagy számmal lesznek jelen idén. Nem tartom jónak az irányt, de szerintem ez az a kategória, amivel többen meg fognak próbálkozni, akik valami újat akarnak mutatni.

al1.jpg al3.png Slavin-Alternate-Perspectives-Camelback-710x406.jpg

Kicsit bő lére eresztettem, ebből is látszik, hogy én pont azt szeretem, hogy ilyen változatos a verseny és nem hasonló stílusban próbálkozik mindenki. Szeretném, ha ez továbbra is így maradna és nem menne el a hobbi egyetlen - bármilyen - irányba.
 
A fejődésnek nem nagyon lehet ellenállni. Idén fellőttünk egy Teslát az űrbe..... talán már el is felejtettük, hogy most ott kering :) Már az űrkutatás sem a régi :)

Reméljük a pontozókban mindig lesz annyi, hogy keressék a növényeket egy-egy felépítményben. És nem hajlík arra az egész, hogy a növény a legkevésbé látszódik majd az akváriumokban.

De hogy ellenpéldát is mondjak. Az igazi NA style fanatikusoknak at ATI alatt nevelt extrém sűrű növényzet sem szimpi. Egyszerűen sok a klasszik NA akváriumokhoz képest. Túl sok növény, nem természetes látvány.


Sokan hivatkoznak Amano féle stílusra, de az, hogy ma itt lehet a kertészet ezen a szinten nem csak az NA stílus miatt az ő érdeme.
Ő volt az aki az újdonságot a kreativitást kereste a versenyekre épített akváriumokban. Az öreg élvezte ezeket. 10 évig része volt a versenynek. És pont ebben a 10 évben fordult a legnagyobbat a kertészkedés.

Érdemes megnézni a ma posztolt NA galéria akváriumokat is. Az erős lámpa miatt a növények is változnak. A kopottas ritkás NA style-t felváltja majd a sűrű, sokszínű layoutok tömkelege.
Attol a klasszik dologtól szerintem elköszönhetünk. Szükséges volt, hogy változzon a szemlélet és a felfogás a növényes akváriumokról, de ebből is tovább kellett lépni. Így 2020 felé közeledve lassan már már biotópnak is lehetne nevezni, csak Heiko meg ne lássa akinek a biotóp egész mást jelent :)
 
Szeretem, mikor színes az akvárium, de csak míg a kül. színek ízléses elosztásban jelennek meg, pl:

View attachment 60530 View attachment 60529 View attachment 60531

A fent színorgiaként titulált akváriumokat egyszerűen giccsesnek és ízléstelennek tartom.

A mohás, makettezős akváriumokat is imádom és kíváncsian várom, mi újat tudnak még a témában mutatni.

A művészi jellegűekre is nagyon számítok, zseniálisnak tartom, mikor valaki ilyesféle légies képet tud komponálni:

View attachment 60535

A Nature jellegű akváriumok versenyeztetésében nem hiszek. Amíg egy-két nevező alkot ebben a stílusban szépet, könnyen kerülhet egy részletgazdag makettezős alkotás elé rangsorolásban (akár az én értékrendem szerint is), de ha 50-100 nature jellegű profin összerakott akváriumnak kell majd versenyeznie egymással, akkor mi alapján lesz kialakítva a rangsor?

A széles látószögű fotózásra hajazó aquascape-ek mára már teljesen természetesek, de az extrém nagy látószögű, panoráma fotó jellegű alkotások még szerintem nincsenek kimaxolva. A görbülő terek, változó perspektívák szerintem nagy számmal lesznek jelen idén. Nem tartom jónak az irányt, de szerintem ez az a kategória, amivel többen meg fognak próbálkozni, akik valami újat akarnak mutatni.

View attachment 60536 View attachment 60537 View attachment 60538

Kicsit bő lére eresztettem, ebből is látszik, hogy én pont azt szeretem, hogy ilyen változatos a verseny és nem hasonló stílusban próbálkozik mindenki. Szeretném, ha ez továbbra is így maradna és nem menne el a hobbi egyetlen - bármilyen - irányba.
Na, csak beindul itt a diskurzus.
En meg hiszek a Nature akvariumok versenyezteteseben, hiszen eveken keresztül, plane az elejen, az elsö evekben, szinte csak olyanok indultak szerintem. ...es megis lehetett versenyeztetni.
Persze ettöl szinesebb, erdekesebb az egesz, ha a makettek is indulnak a versenyen, nemcsak dzsungelek, meg hegyoldalak, meg völgyek, csak szerintem nehez egy platformon emlegetni a kettöt.
Na de kivancsian varom, hogy a nagyok mivel rukkoltak iden elö!
 
Nekem mindig kényelmes helyzetem van, ha Viktor ill. Jopet megszólal, mert szinte teljesen egy véleményen vagyunk, elég hátradőlnöm, de azért megpróbálok pár mondatot én is leírni.
Stílustól teljesen függetlenül mindenevő vagyok, csak az esztétikus megjelenés érdekel egy akváriumnál ill. ami még lényeges szempont nálam az az innováció. Fontos számomra a változás, a fejlődés, az újszerűség, Éppen ezért kicsit jobban tetszenek mostanában a hardscape-hangsúlyosabb berendezések, mint a hagyományosak vagy a nature típusúak, utóbbiaknál kevés lehetőséget látok a fejlődésre az előrelépésre.

Előző hozzászólásokból kicsit úgy tűnhet, mintha az erősebben növényezett, klasszikus v. nature stílusú akváriumoknak elnyomatásban lenne részük pl. az IAPLC-n, ellensúlyként a fenti képekhez válogattam párat én is, melyekben a növények kaptak nagyobb szerepet és mégis erős helyen végeztek.

A21E0604-20C5-4C98-8E38-7196896377F8.jpeg
44615635-D9FC-4B91-9242-11A7859E8D58.jpeg 8675D4BF-C0E3-4C82-91F0-8CB6DF0EA43F.jpeg E0DC6503-5A7A-47BA-9B8D-F570A5F322CF.jpeg 08911075-CAC0-4B8A-A373-216F8E60A68B.jpeg BE5214B7-B7F5-43FD-82D6-536877AEE3DC.jpeg FC62EF2B-7F85-4A75-8F13-8C9CF894CD02.jpeg BB64B646-BC6D-4F98-AE4E-BD35E7A8B3D8.jpeg C3D4ED83-30F6-4757-B105-F860BB3659FF.jpeg

Igenis ott vannak és rangsorba is tudják állítani őket.
Ezen a versenyen izgalmas a sorrend felállítása szerintem, ha végignézem az első 127 képét a kisfilmen, néha nagyot döccen a kép. Valamilyen séma szerint lehet a rangsor kialakítva, talán előre eldönthetik, hogy a legerősebbek között legyenek: nature stílusúak, makettek, nanok, meglepőek, nem ázsiai indulók, stb. Ezeket talán külön rangsorolják és a végén cippzár módszerrel beszórják a többi közé.
Tavaly nagy meglepetésemre az IAPLC-n kiválasztott kedvenceim, mind megnyerték az AGA-n a saját kategóriájukat, ezért most az a kedvenc versenyem, ott még a sorrendet is ugyanúgy látom, egyezik az ízlésemmel.

Nagy kerdés hova lehet még fejlődni, mindig úgy érzem sehova, ez már a maximum, aztán jön a következő verseny és megcáfol rendesen. Viktor által betűzött utolsó kép nagyon megfogott már tavaly is, az az irány nagyon szimpatikus lenne ill. ez még talán nincs teljesen kiaknázva. Lehetne esetleg egy olyan stílust is kialakítani, amin csak a természet egy kicsiny része lenne megjelenítve, egy erdő közepén egy ág, de tulajdonképpen bármi, amit pl. egy fotón láthatunk.

Amin még sokat töprengek a versenyekkel kapcsolatban, miért lehet az, hogy a hobbival foglalkozók ezrei várják minden évben az IAPLC-t, ők pedig nem határoznak meg egy konkrét dátumot a rangsor kihirdetésére? Megint csak annyit tudni, augusztus elején lesz, kicsit ez zavaró. Mivel hatalmas munka az értékelés, gondolom félnek, hogy kicsúsznának a vállalt határidőből. Aránytalannak érzem ezt hozzáállást, az akvárium építők befektetett energiáihoz képest. (Az AGA-n ez is rendben van, igaz nekik könnyebb a dolguk, mert csak az első tízet értékelik)
Az EAPLC szerintem eddig is problémás rendezésű esemény volt, de már a nevezési határidő is csúszik az idén, ha lesz egyáltalán ilyen verseny még. Valahogy mostanában ezek alapján úgy érzem, mintha nyűg lenne megrendezni a hasonló versenyeket. Felmerült bennem egy kérdés: minden verseny mögött áll egy kereskedő vagy egy gyártó cég, vajon a versenyek mennyire támogatják az ő tevékenységüket, mennyire tekinthetők a versenyképek az ő kirakataiknak, mennyire fontos ez nekik? A hobbiban erősen érzem az innovációt, a versenyberendezésekben és a termékekben egyaránt, párhuzamba hozható-e a kettő, lehet-e üzenete ennek, az átlag vásárló számára: használd a legújabb fejlesztéseket és az akváriumod is fejlődni fog!
 
Utoljára módosított:
A hobbiban erősen érzem az innovációt, a versenyberendezésekben és a termékekben egyaránt, párhuzamba hozható-e a kettő, lehet-e üzenete ennek, az átlag vásárló számára: használd a legújabb fejlesztéseket és az akváriumod is fejlődni fog!
Igen Sanyi a cél ez lenne a gyártók és forgalmazók részéről,de sokan főleg ebben a kis országban nem is nagyon tudjuk megtenni hogy a legújabb technikát vegyük és használjuk.
Én mindig azt mondtam (és erre a legjobb példa az Indonéz -elnézést a kifejezésért- disznóólban összerakott akváriumok amiről olyan versenyfotó készül hogy wow),hogy a kreativitás az akvárium fejlődésének előre látása,és az alapanyagok személyes beszerzése kellően ellensúlyozza a technikai oldalt,persze az alap szűrés világítás minden esetben fontos de nem kell ADA cucc mindenből hogy kiemelkedőt alkoss a magad kategóriájában.

Az EAPLC szerintem eddig is problémás rendezésű esemény volt, de már a nevezési határidő is csúszik rendesen, ha lesz egyáltalán ilyen verseny még
Ezt meg már sokszor mondtam hogy át lehetne venni ezen verseny szervezését is a srácoknak (GA) persze jókora felelősség de lennének segítő kezek Európából jócskán akik a nevüket tudnák adni hozzá.
 
Igen Sanyi a cél ez lenne a gyártók és forgalmazók részéről,de sokan főleg ebben a kis országban nem is nagyon tudjuk megtenni hogy a legújabb technikát vegyük és használjuk.
Én mindig azt mondtam (és erre a legjobb példa az Indonéz -elnézést a kifejezésért- disznóólban összerakott akváriumok amiről olyan versenyfotó készül hogy wow),hogy a kreativitás az akvárium fejlődésének előre látása,és az alapanyagok személyes beszerzése kellően ellensúlyozza a technikai oldalt,persze az alap szűrés világítás minden esetben fontos de nem kell ADA cucc mindenből hogy kiemelkedőt alkoss a magad kategóriájában.


Ezt meg már sokszor mondtam hogy át lehetne venni ezen verseny szervezését is a srácoknak (GA) persze jókora felelősség de lennének segítő kezek Európából jócskán akik a nevüket tudnák adni hozzá.
Valahogy minden beszélgetés az ázsiai disznóólakban végződik.:D Azt hiszem kicsit pontatlanul fogalmaztam, amikor átlag vasárlót írtam, inkább célcsoportot kellett volna, akik a versenyképek hatására kezdenek el ismerkedni a hobbival és vásárolgatni és csak arra próbáltam utalni, hogy még üzleti érdekeltség mellett is nyűgösnek tűnik a versenyek szervezése. Közben rájöttem, hogy pl. az EAPLC színvonala azért olyan amilyen, mert nincs a verseny versenyhelyzetben :), nincs konkurenciája. Ebben igazat adok neked, hogy jó lenne, ha profik szerveznék azt is.:)
 
miért lehet az, hogy a hobbival foglalkozók ezrei várják minden évben az IAPLC-t, ők pedig nem határoznak meg egy konkrét dátumot a rangsor kihirdetésére?
Szeretném azt hinni, hogy a pontozókra akarnak nyomást gyakorolni és nem a versenyzőket frusztrálni :) Magamból kiindulva: ha pontozó lennék és kapnék egy határidőt - de látnám, hogy az eredményhirdetés csak 3 héttel később lesz - biztos úgy lennék vele, hogy egy-két nap csúszás simán belefér..... felborítva ezzel a menetrendet :D

Valahogy minden beszélgetés az ázsiai disznóólakban végződik.
Arab disznóólakban mégsem végződhet :)
 
En meg hiszek a Nature akvariumok versenyezteteseben, hiszen eveken keresztül, plane az elejen, az elsö evekben, szinte csak olyanok indultak szerintem. ...es megis lehetett versenyeztetni.
Persze, értem amit mondasz, vsz inkább én voltam félreérthető. Arra gondoltam, hogy állj oda Josh Sim, vagy T. Fukada elé és mondd meg nekik, hogy bocsi fiúk, de amiket az elmúlt években összeraktatok, az sajnos édeskevés még a top 127-hez is, itt sajnos csak a folyómedrek rúghatnak labdába :D

Szerk: és azt is értem, hogy külön kategóriába sorolni a különböző akváriumokat (nature vs makett). Na de mégis hogyan? Nagyon sok az átmenet a két stílus között. Szerintem erre lehetetlen, de mindenesetre nagyon nehéz lenne szabályzatot írni.
 
Utoljára módosított:
Persze, értem amit mondasz, vsz inkább én voltam félreérthető. Arra gondoltam, hogy állj oda Josh Sim, vagy T. Fukada elé és mondd meg nekik, hogy bocsi fiúk, de amiket az elmúlt években összeraktatok, az sajnos édeskevés még a top 127-hez is, itt sajnos csak a folyómedrek rúghatnak labdába :D

Szerk: és azt is értem, hogy külön kategóriába sorolni a különböző akváriumokat (nature vs makett). Na de mégis hogyan? Nagyon sok az átmenet a két stílus között. Szerintem erre lehetetlen, de mindenesetre nagyon nehéz lenne szabályzatot írni.
Most a félrértésekről felesleges lenne vitatkozni, nem is célunk ez itt.
Az említett kollégák művei zseniálisak, ehhez kétség sem férhet!
De: nagyon szívesen elmondanám nekik, hogy nemcsak az övék, hanem mások ilyen jellegű munkái is inkább már makettépítés, és nem akváriumépítés kategória.
Mondom ezt úgy, hogy én is szeretnék ilyen munkát a magaménak tudni!
Sokszor az az érzésem, hogy az építés mindennél fontosabb, majd a végén “ja, legyen benne 20 zöld neon is, mert kell a fotóhoz” felkiáltással csattan a versenyfotó.
Szerintem T. Amano mondanivalója nem ez volt...

Szerintem pont a két említett úriember meg tudná mondani, hogyan szeparáljuk a két kategóriát.;)
A dekorok aránya, mennyisége, a növények aránya, darabszáma, változatossága már egy jó alap lehet.
Gyakorlatilag pedig az összes minidzsungel, minivölgy, minihegység az a makett kategória.
Persze nem ilyen egyszerű ez, de nem lenne lehetetlen...
Mint ahogy az első 27-ben mitől jobb a 10-ik, mint a 20-ik?
Na pont így lehetne besorolni az akvákat a két külön kategóriába.
De nem vagyunk egyformák, ettől izgalmas ez a dolog.:)
 
Sziasztok!

Hogy írjak arról is szerintem hogy alakulnak a verseny trendek:
- miután sok ország sokféle akvarisztikai (nem csak kifejezetten növényes vonalról) területéről bíráskodnak, így szerencsére mindig marad a sokszínűség a legjobbak soraiban,
- az egyediség szemrevételezése a bevált sémák beépítésénél (pl. mennyire újszerűen oldotta meg a patakot, ösvényt, hegyet, növényesítést stb...) továbbra is jelentős lesz,
- a részletesség fontos, ami magával hozza a viszonylag nagy medencék (200l< ) előnyét,
- az új növények használata nehezen elkerülhető (haladni kell a korral),
- az egyszerűség idén (jövőre) sem lesz kelendő,
- a tájkép, makett berendezések lesznek zömmel a topban,
- érdemes lehet nem a megszokott halakkal telepíteni az akváriumot ami akár kiemelheti a medencét a tömegből,
- összességében kell az újdonság, a meglepetés, de az extrém dolgok nem biztos hogy dobogóra kerülnek,
- akinek növényes üzlete van könnyebben bejut az élmezőnybe (ezt a kezdetekben nehezen tudtam elfogadni, Viktor (@viktorlantos ) valószínű ezt sejteti rossz politikai döntések mögött), de a saját példánk (Annamarival) mutatja, hogy azért a hozzánk hasonló amatőröknek is van keresnivalójuk a nagy versenyeken.

Sajnálatosnak tartom, hogy egyre kevesebb a nyilvános (naplózott) építés!
Ahogy már korábban is írtam lehetne egy új trend a plusz pontokkal jutalmazás azoknál a medencéknél ahol végig követhető a kezdetektől az akvárium végső képének kialakulása!

Jó lenne esetleg a napló névnél egy "Verseny" címkét is beiktatni, így elkerülhető, hogy a versenyzést kevésbé pártoló kertészek idegeit borzoljuk (ezeket a naplókat kerülhetik), viszont akik komolyabb szándékkal építenének, könnyebben megtalálhatóak lennének!

A sikert továbbra is nehéz egyedül elérni, sok segítség érkezhet kívülről, ahogy ázsiában egymást inspirálva, támogatva érnek el jó eredményeket, itthon is jó lenne valamilyen szorosabb együttműködést kialakítani azok között az akvaristák között akik szívesen versenyeznének (esetleg egy zártabb csoport indításával, külön regisztrációval, - ha valakik továbbra sem szeretnének teljesen nyíltan alkotni, de számukra is el kél időnként a lelkes hobbisták, profik, hozzáértők kritikája- tanácsa)!

A.ttila
 
Utoljára módosított:
Sziasztok!

Az EAPLC-re 2018-ban meddig lehet a fotokat beküldeni?
Az eaplc pont eu honlapot talaltam, de az most atalakitas miatt nem üzemel...vagy ilyesmi, van valami infotok erröl?

Köszi!
 
Egyelőre még izgalmasabb az a kérdés, hogy mikortól.:) Új oldal kerül a verseny mögé, nevezés megnyitása után, majd hónapokig lehet nevezni, 2019. elején lesz a díjkiosztó. (Ha jól fordítottam mindent)
https://hu-hu.facebook.com/GAPLC/ (augusztus 20-ai bejegyzést nézd !)
Ach so....a facen sajnos nem mozgok otthonosan, bar tudom, ez csakis valami oriasi bün lehet a mai vilagban...:)
Nekem tulsagosan a privat szferamba tolakszik, legalabbis ugy erzem, ezert nem vagyok ott jelen...de akkor megprobalom megnezni.
 
Back
Oldal tetejére