1. FONTOS! FÓRUM FRISSÍTÉS A LÁTHATÁRON!

  Egy ideje halogatjuk már a fórum motor frissítést. Nagy verzió váltás van, ami azzal is jár, hogy sok új funkció érkezik, de több bővítménnyel használt funkció nem biztos, hogy megmarad ebben a formában. Most már elég sok idő eltelt, hogy a stabil verzió miatt váltsunk. Akinek fontos bookmark, privát üzenete volt, mentse le. Ezeket az alap funkciókat visszahozzuk, de az adat migrálás miatt, az adatok lehet elvesznek majd. Pláne, hogy a jelenlegi üzenetkezelő is csak egy bővítmény ami nem a fórum motor része. Gondoljátok át és nekiesünk valamikor. Az átállás után biztosan lesz majd felület igazítás stb, de a motor sok új dolgot tartalmaz ami elsősorban nektek lesz jobb élmény. Köszi a megértést.
  Értesítés elrejtése
 2. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

Vékony hártya a víz felszínén - "Surface scum"

Kategória: 'Víz tulajdonságok', témanyitó: keymaker, téma nyitása: Máj 1, 2009.

 1. keymaker
  Épp nem fórumozik ...

  keymaker Alapító Admin Moderátor

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  972
  Kedvelik:
  393
  Nem tartozik szorosan az Alga topic-ba ez a téma, de mivel a növényes akvarisztikában gyakran tapasztalt probléma (csakúgy mint az alga), ezért ide írom az ezzel kapcsolatos információkat.

  A "surface scum" angol kifejezés felszíni hab-ot vagy tajtékot jelent. Két fajtája lehet: az egyik egy vastagabb hártya, a másik pedig a vékonyabb, amely az ujjunk érintésére "szétugrik". Általában az esőztetőnek a víz felszínétől kb. 1-1.5 cm-re történő elhelyezése megfelelőképpen fodrozza a felszínt ahhoz, hogy eltűnjön, de mint minden akvarisztikai probléma esetében, a tüneti kezelés itt is csak ideiglenes megoldást jelent. Amíg az eredendő okot meg nem szüntetjük újra és újra elő fog jönni a probléma.

  A legtöbben úgy tudják, hogy a surface scum a baktériumok túlbúrjánzása miatt jelenik meg az akváriumvíz felszínén. Ez nem így van.

  Mi az eredendő oka? Erre a nemzetközi növényes akvarisztika egyik általam legnagyobbra becsült képviselője, Clive adja meg a választ itt:

   
 2. Levinen
  Épp nem fórumozik ...

  Levinen Kertész szaki

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  373
  Kedvelik:
  41
  Hely:
  Budapest XII. ker
  Na ez már egy kielégítő magyarázat. Köszönjük szépen Balázs (Key)!
   
 3. Croissant
  Épp nem fórumozik ...

  Croissant Kertész tanonc

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  56
  Kedvelik:
  3
  Köszönjük bizony. Nagyon is!
   
 4. zigur
  Épp nem fórumozik ...

  zigur Kertész szaki Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 18, 2009
  Hozzászólások:
  250
  Kedvelik:
  62
  Hely:
  Debrecen
  Szia Key!

  Szerintem a surface scum-nak is több oka lehet, mint úgy általában az algáknak, tehát amit Clive mond, miszerint a növényeid kommunikálnak veled, hogy nem érzik jól magukat csak abban az esetben állja meg magát 100% biztonsággal, ha csak növények vannak az akváriumban.
  Ha már halak is vannak abban az akváriumban és esetleg fagyasztott élelmet is kapnak akkor a scum oka lehet a fagyasztott élelemben lévő zsír is. szerintem.
  Másrészt mivel szerves bomlásterméket nem csak a növények és a kaja okoz, hanem a halak is, lehet oka az akvárium túltelepítése is vagy a nem megfelelő szűrés.
  Mindenesetre a kezelés ezekben az esetekben is ugyanaz a szűrés tekintetében csak a tápozás nem biztos, hogy megoldja a problémát ebben az esetben. :geek:
   
  Andravor kedveli.
 5. keymaker
  Épp nem fórumozik ...

  keymaker Alapító Admin Moderátor

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  972
  Kedvelik:
  393
  Zigur, jogos.

  Pl. könnyű rámondani egy akváriumra, hogy attól algásodott be, hogy használni kezdtem ezt vagy azt a szuper növénytápot és semmi máson nem változtattam. Pedig nem így történt. Attól is bealágodhatott pl., hogy a normális tápozás miatt a növények CO2 igénye is megemelkedett, azzal viszont semmit nem csináltam. Vagy attól, hogy a tápozással együtt elkezdtem a nagyobb vízcseréket végezni, és a cserék alkalmával az aljazatot túlságosan felkavartam. Mivel csak most kezdtem cserélni, és nincs nagy tapasztalatom abban, hogy hogy kell... Stb.

  Sokszor, amikor egy adott témát boncolgatunk, elmúlasztom hozzátenni, hogy az "egyéb feltételeknek optimálisaknak kell lennie". Ez oda-vissza gond szokott lenni. Hajlamosak vagyunk gyors következtetéseket levonni egy adott tünet láttán, miközben a többi feltételt is vizsgálni kellene. Ez gyakori gond és sok félreértés forrása.
   
 6. tibicuk
  Épp nem fórumozik ...

  tibicuk Legenda Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  3,208
  Kedvelik:
  3,361
  Hely:
  Baja
  Kísérleti jelleggel beindítottam egy 30literes akváriumot.Nekem is megjelent a hártya a víz felszínén.Attól függetlenül,hogy itt mit irtatok(különben maximálisan elfogadom a tudományos magyarázatot)az én esetemben koszos kézzel ,sőt főzés közben olajos praclikkal nyúltam bele az akiba.Határozottan tudom,mert láttam,hogy rögtön oszlik szét az olaj a víz tetején.De nem is tulajdonítottam jelentőséget neki.De ahogy láttam,hogy napról-napra csak egyre több lett,sikerült "beoltanom" vele az akit.Gyorsan vízcsere,szűrő tisztítás,de semmi változás.(30 literre 800l/h az arány,akasztós szűrő,a tartályméret Key ajánlása alapján pont jó)Ekkor a valahol ,lehet,hogy itt olvasott módszert alkalmaztam,papírtörlővel leszedtem a úszó hártyát.Ez segített,szinte azonnal.Így még nem jártam,csak okulásul írtam le a tapasztalatomat,KOSZOS KÉZZEL NE NYÚLJATOK AZ AKVÁRIUMBA!

  Ui:Egyébként a csigák időnként forognak a szűrő km/óra miatt,halak még nincsenek benne. :)
   
  Tóth Roland kedveli.
 7. raggacs
  Épp nem fórumozik ...

  raggacs Tapasztalt kertész

  Tag:
  Júni 10, 2009
  Hozzászólások:
  281
  Kedvelik:
  11
  Hely:
  Debrecen
  A fentiek után csak annyit hadd tegyek hozzá hogy próbáljátok ki hogy egy befőttesüvegbe vagy bármibe csapvizet engedtek simán és másnap reggelre ott is megjelenik a hártya...
  Tehát akkor már helyből a csapvízzel is van valami?!
   
 8. Blasio
  Épp nem fórumozik ...

  Blasio Tapasztalt kertész

  Tag:
  Nov 14, 2009
  Hozzászólások:
  184
  Kedvelik:
  13
  Hely:
  Kaposvár
  Segítséget szeretnék kérni!
  Bármit csinálok,nem tudok megszabadulni a hártyától a víz tetején. Valamit biztos rosszul csinálok,de nem jövök rá,hogy mit. Tápozás napi 1ml GA micro,GA macro,easy carbo + élesztős CO2. Az áramlattal sem lehet gond,mert 400l/h van 13 literre(tudom ez bruttó l/h). A növényeim bubiznak főleg a HC(nem mondom,hogy bubizápor van,de bubiznak).

  Előre is köszönöm!
   
 9. Gilgames
  Épp nem fórumozik ...

  Gilgames Új regisztrált

  Tag:
  Aug 25, 2009
  Hozzászólások:
  119
  Kedvelik:
  2
  Hely:
  BpIV.
  Nálam a hártya a tápanyaghiány miatt jelent meg.
  Számít, hogy milyen gyakran cseréled a vizet és mennyit.
  Nekem 35 literre, kétnaponta 50%-os vízcserével kell a következőképpen. Cserekor 6 nyomás, másnap 4 nyomás.
  Easycarbo-ból én rakok naponta egy 0.5ml-t! Akkor neked kb 0.2ml.
   
 10. Blasio
  Épp nem fórumozik ...

  Blasio Tapasztalt kertész

  Tag:
  Nov 14, 2009
  Hozzászólások:
  184
  Kedvelik:
  13
  Hely:
  Kaposvár
  Köszönöm a választ!

  Hogy én mekkora marha vagyok! :x Vízcsere heti 1* ~60%(van,hogy több).Vízcserék után a napi adagot adom,pedig olvastam,hogy többet ajánlanak. Megpróbálom akkor így! Az easy carbo 1ml/nap adagolása maradhat? Mellékhatását nem látom(mármint az élőlényeken).
   
 11. viktorlantos
  Online

  viktorlantos Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 15, 2009
  Hozzászólások:
  30,491
  Kedvelik:
  58,956
  Hely:
  Budapest
  Map
  Carboval vigyázni elég sok hal és garnéla gyors pusztulással reagál rá.

  A hártya lehet az élesztős cuccod miatt is. Mivel az akid nem friss indítás inkább erre gyanakodnék, ha elég jó a keringetés.

  Az első pár hétben a jelenség természetes. Később már inkább probléma visszajelző.
   
  VénVagány kedveli.
 12. inadsz
  Online

  inadsz Sasszem =) Admin Moderátor Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  11,653
  Kedvelik:
  9,027
  Hely:
  Budapest XVIII. ker.
  Map
  Nekem sajnos még most is van, fogalmam sincs miért és hogy miért nem tűnik el. Leszedem papírtörlővel de újra előjön :roll:
  Egy valamire gyanakszom, az esőztetőm a rotala fal mögött van így az lefogja az áramlást, mikor megnyírom jobb, de mindig látok valamennyit. Szűrő takarítás után eltűnik, gondolom gyenge a szűrésem, és takarítás után meg jobb lesz. 900lph de kb. 450lph-t tud, méréseim/ink alapján.
   
 13. Blasio
  Épp nem fórumozik ...

  Blasio Tapasztalt kertész

  Tag:
  Nov 14, 2009
  Hozzászólások:
  184
  Kedvelik:
  13
  Hely:
  Kaposvár
  A carboval óvatos vagyok,mivel 1ml/20l van feltüntetve az ajánlásban. Ennél többet nem fogok adagolni sőt,ha garniim lesznek lehet kevesebb kell majd.
  Az élesztős cuccra nem is gyanakodtam,de lehet benne valami,mert azóta intenzív a jelenség mióta használom.Van egy olyan rossz érzésem,ha abbahagyom a használatát lealgásodik az aki,mert megvonom a növényektől a + CO2-t. Tehát egyenlőre marad.A másik problémám,hogy 2 hete tart a jelenség igaz nem tudom mi az az idő amíg természetes jelenség. :? Szerintem a keringéssel nem lehet gondom. :) Igaz a növények ültetése után fotóztam(10-31.-én): SDC16793.
  ,de remélem látszik a vízfelszín mozgása.
   
 14. FishAir
  Épp nem fórumozik ...

  FishAir Új regisztrált

  Tag:
  Nov 15, 2009
  Hozzászólások:
  103
  Kedvelik:
  1
  Hely:
  Gyöngyös
  Nálam valami ilyesmi tapasztalható, de csak és kizárólag a gumi felületeken (tapadókorongok, esőztetőt összekötő cső, CO2 cső). 2napja megy a szűrő, nincs növény, se hal, se táp, se világítás. Egy pár óra CO2 ment a próba kedvéért. Ledörzsöltem az egyik korongról és ilyen kis darabok kezdtek el keringeni, mintha bőr lett volna. Szűrő sec perc alatt kikapkodta akiból.
   
 15. outro
  Épp nem fórumozik ...

  outro VIP kertész Legjobb napló

  Tag:
  Ápr 17, 2009
  Hozzászólások:
  1,027
  Kedvelik:
  1,275
  Hely:
  Budapest IV.
  Nekem is most kezdett el egy kicsit hártyásodni. Az aki most 5 napos. Szerintem ez természetes. Én remélem hamarosan, ha már kezd beállni a víz, el fog múlni magától.
   
 16. FishAir
  Épp nem fórumozik ...

  FishAir Új regisztrált

  Tag:
  Nov 15, 2009
  Hozzászólások:
  103
  Kedvelik:
  1
  Hely:
  Gyöngyös
  Még mindig jelen van a cucc. Most már a be és kifolyó gumicsövein is látni, hogy belül van egy vékony hártya. Próbaképpen összenyomtam a befolyó csövét, hát kár volt, elárasztottam hártyadarabkákkal az akit. Nem tudom, hogy a szűrőben hogyan manifesztálódik ez a dolog. Lehet szét kellene szednem megnézni, hogy van-e benne ilyen trutyi. Egyébként naponta cserélek 50% vizet, egyszer kimaradt 2 nap, mert nem voltam itthon, utána lecseréltem kb 90%-át. Minden gumi cuccot kiszedtem és lemostam már, de mindig előjön.
   
 17. hectorvti
  Épp nem fórumozik ...

  hectorvti Kertész szaki

  Tag:
  Dec 19, 2009
  Hozzászólások:
  571
  Kedvelik:
  119
  Hely:
  Debrecen
  Nálam nem hártya jelent meg hanem fehér hab, ez mitől van, olvasgattam a fórumot de nem találtam ezzel foglalkozó témát! Ez is azt jelenti, hogy a növények nem kapnak meg minden tápanyagot?
   
 18. atti76
  Épp nem fórumozik ...

  atti76 Főkertész Legjobb napló

  Tag:
  Jan 19, 2010
  Hozzászólások:
  2,066
  Kedvelik:
  174
  Hely:
  Hódmezővásárhely
  Helló!

  Amiről írsz, az un. biofilm réteg. Teljesen természetes, baktériumok alkotják. Ezektől kell időnként a be-kifolyó csöveidet takarítani (belöl), mert idővel csökkenti az áramlást. ;)
   
 19. Scar
  Épp nem fórumozik ...

  Scar Főkertész

  Tag:
  Nov 28, 2009
  Hozzászólások:
  556
  Kedvelik:
  254
  Hely:
  Vácduka/Vác
  Nekem indításnál a manado miatt habzott az aki vagy 3 napig, aztán ültetés elötti talajegyengetéskor rengeteg bubi felszállt, elültettem a növényeket, kapott egy vízcserét, azóta semmi.. Próbáld meg hátha segít egy vízcsere, mondjuk egy 20-30%. (most 5 napos az aki, már két napja nincs hab)
   
 20. hectorvti
  Épp nem fórumozik ...

  hectorvti Kertész szaki

  Tag:
  Dec 19, 2009
  Hozzászólások:
  571
  Kedvelik:
  119
  Hely:
  Debrecen
  Lehet a manado miatt. BlackOut-al indítottam napi 50% vízcsere mellett, a második héten is cseréltem 2 naponta kb. 20-30%-ot, szóval a vízcserék rendszeresen megvannak, ezért nem értem a habosodást, amit tudtam leszedtem a tetejéről, most kíváncsi vagyok, hogy előjön-e. Hártyát nem látok a víz tetején, csak fehér hab jelenik meg.
   

Aktuális oldal megosztása

 1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata
  Értesítés elrejtése