• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Vámpírrák - Geosesarma dennerle

Nigro

Alapító
Admin
Noha a vámpír rákok (Geosesarma dennerle) viszonylag újak a hobbi számára, az utóbbi években már növekvő népszerűségnek örvend. A Geosesarma fajok egyetlen problémája az, hogy ökológiájuk és biológiájuk még mindig rosszul van tanulmányozva. Ennek eredményeként nagyon sok téves információ vagy egyértelmű zavar van, gondozásukról.
A vámpírrákok nem édesvízi rákok, hanem félig földi állatok. Ezek a rákok társaság kedvelők, mindenevőek, nagyon strapabírók és könnyen gondozhatók.
Először 2006-ban jelentek meg az akvarisztikában. Azóta Európában, Ázsiában és Amerikában a vámpírrákok néven egyre több színes szárazföldi rák kerül értékesítésre.
Érdekes tény: Christian Lukhaup , a „Garnélarák király” szerint ezek a fajok évek óta megtalálhatóak a díszállatkereskedésekben, de senki sem tudta, honnan származnak.

_nc_ohc=A8zhSZiFgAMAX-DqEa4&_nc_ht=scontent-vie1-1.jpg
Néhány fontos információ a Vámpír rák-ról
Név Vámpír rák
Egyéb név Vámpír, Geosesarma sb
Tudományos név Geosesarma dennerle
típus Félig földi rákok
Tartály mérete (minimális) 20 liter
Tartás Könnyű
Tenyésztés Nehéz
A carapace mérete
Méret a lábhosszon 1,5–2,5 cm 5 cm
Optimális hőmérséklet 24 - 28 ° C
Akvárium típusa Paludarium (akvárium, amely szárazföldi és vízi elemeket is tartalmaz (édesvíz)
Optimális PH 7,5 - 8,0 (7,0 - 8,5)
Optimális KH 0 - 10
Optimális GH 4-16
páratartalom 75% és magasabb
nitrát Kevesebb mint 20 ppm
Diéta Mindenevő
Temperamentum Békés
Élettartam legfeljebb 2 év
Színe Lila, narancssárga szemmel

A Geosesarma sp.
A Geosesarma nemzetségbe tartozik egy félig földi rák csoport, amely széles körben elterjedt Délkelet-Ázsiában, az Indiai-óceán keleti részén és a Csendes-óceán nyugati részén. Jelenleg ez a nemzetség 58 elismert fajt tartalmaz. Noha az új fajokat folyamatosan írják le, a nemzetség taxonómiája továbbra is változó állapotban van.
A két leggyakoribb és legnépszerűbb színforma a következő:
kétszínű krém és lila (vámpírrák);
kétszínű sötétbarna - fényes narancssárga színű (vörös ördög rák).
Megjegyzés : Sulawesi, Java, Krakatau vagy Riau szigetekről származtak.
Érdekes tény: Az új fajok (Geosesarma Hagen - vörös ördög rák és Geosesarma Dennerle - vámpír rák) nevüket a német Dennerle cég és Rolf C. Hagen társaság után kapta, akik kedvesen támogatták a Java-tanulmányt.

A vámpírrák természetes élőhelye
A Geosesarma Dennerle (és Geosesarma Hagen) ugyanazon a természetes élőhelyen él. Erdőben (sziklák között és a sűrű növényzet között) élnek az édesvízi folyók és tavak közelében. A fejlődés szempontjából nem függnek a sós viztől.

A vámpírrák leírása
Mint a legtöbb Geosesarma faj, a vámpír rákok éjszakai és félénk. Időről időre szürkületben vagy akár napközben is láthatjuk őket.
Nagyon kicsik. A vámpírrákok alig érik el az 5 cm-t a lábszélesség mentén. A lábtér (héjszélesség) körülbelül 2,5 cm széles. Ideálissá teszi őket kis (közepes) terariumokban vagy paludariumokban való tároláshoz.
Az olló nem nyílik túl szélesen. Ezért nagyon nehéz nekik is, hogy megcsípjenek téged.
Látványos színeik (élénk lila karom, sárga szem és lila lila és bíborbarna páncél krémmel vagy sárgásfehér folttal a hátulján) magyarázzák az akvaristák vonzódását.
A vámpírrákok nem élnek sokáig. Általában 2 év vagy ennél kissé várható élettartamot érnek el.
Miért hívják őket vámpír rákoknak?
Számos elmélet létezik arról, hogy a Vámpírrákokat miért nevezik ilyennek. Az első elmélet szerint ennek oka a ragyogó sárga szem és a hátán lévő krémes foltok, amelyek „denevérszerű” alakúak lehetnek. A második elmélet szerint nincs rejtély. Ez csak egy jó marketing lépés. Mivel a fülbemászó nevek mindig vonzzák a figyelmet, és ez elősegíti az önpromóciót.
A vámpírrák viselkedése
A vámpírrákok érdekes viselkedést mutatnak. Általában békések egymás között, de nem más rákokkal. Például, ha összeteszi Geosesarma Hagent (vörös ördög rák) és Geosesarma Dennerle (vámpír rák), akkor gyakrabban harcolnak.
Megjegyzés : Nyilvánvaló, hogy itt van egy fajverseny. A biológusok úgy vélik, hogy ez azért van, mert vadonban ugyanazt a helyet foglalják el egyszerre.
A vámpírrákok nem túl aktívak. Ha egyszer találnak egy helyet, ahol szeretnek ülni, akkor ott maradnak hosszú ideig. Ez azonban nem azt jelenti, hogy lassúak. Ezek a rákok nagyon jól képesek rövid távolságra futni.
Mint minden rák esetében, azonos nemi különbségek vannak:
A hímek valamivel nagyobbak, mint a nőstények.
A hímeknek nagyobb, fényesebb ollójuk is van. A nőstények karmai kisebbek (körülbelül a méretük fele).
A hímek héjának alsó része hosszúkás vagy hegyes. Ezzel szemben a nőstények lekerekített (szélesebb és ovális).
Vámpír rák és a vedlés
Mint a rákfélék többi tagjának, a Vámpírráknak is van egy kemény exoskeletonja (páncél), amely megvédi belső szerveit. A probléma azonban az, hogy ez a merev exoskeleton (páncél) szintén megakadályozza a növekedést. Ezért ahhoz, hogy növekedjenek, le kell dobniuk a régi páncélt.
Az élet első 6 hónapjában a Vámpír rák sokszor vedlik. Ez a szám havonta csökken, amikor felnőtté válnak.
Fontos : A Vámpírrákokban a vedlés és a szaporodás édesvízben fordul elő, amely az ilyen típusú rákokra jellemző.
Ne feledje, hogy a vedlési folyamat során és közvetlenül azt követően rendkívül sebezhetők. Tehát sok rejtőzködő helyet kell biztosítani, vagyis más rákok megkóstolhatják.
Vámpír rák etetése
A vámpírrákok túlnyomórészt mindenevő lények, vagyis szinte bármit megesznek. A vadon élő állatok étrendje kis földi rovarokból (élő és elhalt tücskökből, szöcskéből, földigilisztákból, férgekből), férgekből és növényi részekből áll.
Fogságban a szerves anyagokon (sós garnélarák, földigiliszták, vérférgek stb.) Kívül a rákok mindenféle szárított algát, garnélarák vagy haleleséget, lemezes haltápot, zöldséget (szárított vagy friss), száraz leveleket fognak fogyasztani stb.
Mint minden csigának, garnélának és ráknak, a vámpír rákoknak, is, sok kalcium szükséges a páncél építéshez.

Vámpír rák tartása és gondozása
A Vámpír rákok tartása egyszerű, ha tudjuk, hogyan kell a megfelelő módon gondozni őket.

Föld és víz arány
Először azt kell mondanom, hogy a Vámpír rákoknak több földre van szükségük, mint vízre ( Paludarium ). Ezért nem alkalmasak az édesvízi akváriumok tartásukra! Sajnos ez egy nagyon gyakori hiba a ráktartók között. Úgy vélik, hogy elég lesz, ha sziklákkal és sodródó fával látják el őket, hogy felmásszanak és üljenek. Nos, ez rossz!
Ha valóban olyan kényelmes környezetet akarunk biztosítani számukra, ahol boldogan élnek és szaporodnak, akkor utánoznunk kell a természetes élőhelyüket.

Ezért javasoljuk, hogy tartályukban több talajfelületet biztosítsanak számukra. Előnyösebb például a talaj és a víz 80/20-es beállítása (vagy legalább 50/50). A vámpírrákok sokkal hosszabb ideig maradnak a szárazföldön, mint a vízben. Nem kell sok víz. Mindaddig, amíg a vízmedencék teljesen elfedik az egész testüket, rendben lesznek. Ideális esetben a paludariumoknak 10–15 cm mély fenekű tálcát kell tartalmazniuk édesvízzel.
Fontos : A vámpírrákok hosszú ideig nem maradhatnak vízben. Megfulladnak. Alapvető fontosságú, hogy különféle felületeket biztosítsanak számukra a vízből történő kiszálláshoz.

Tiszta víz
A vámpírrákoknak tiszta vízre van szükségük a tartáshoz és a tenyésztéshez. Sajnos ez az emberek által elkövetett második általános hiba. Ne feledje, hogy a Geosesarma dennerle fajok tiszta, friss folyók és patakok mellett élnek az erdőben.
Tehát, ha nem kívánunk szűrőt használni a beállításukban, akkor rendszeresen cserélnie kell a vizet. Ne engedje, hogy koszos vízben üljön! A vámpírrákoknak tiszta vízforrásra van szükségük, ha hosszú távon kívánjuk tartani őket.
Tipp : A víz cseréjekor minden alkalommal használjon klór mentesítőt . A klór veszélyes számukra.
Megjegyzés : A beállítástól függően a külsőszűrő jó választás lehet.

Tartály mérete
Semmi nagyot nem igényelnek. Több vámpírrákot (1 hím és 2 nőstény) lehet tárolni egy 50 literes tartályban. Ha azonban meg szeretné növelni a kolóniát, jobb lenne, ha legalább 100 literes lenne a tartálya.
1. tipp : A szárazföld nagysága fontosabb, mint a magassága.
2. tipp : Ezek a rákok kiváló menekülő művészek. Tehát a szorosan illeszkedő fedél elengedhetetlen.

Aljzat
A tartályban lévő aljzat kavics, föld, homok vagy homok-föld keverékből kell készíteni, hogy az ott be tudja magát ásni.

Dekorációk és növények
A természetben a vámpír rákok levelek között és korhadt fában élnek a patakok közelében. Így értékelni fogják a tartályban található összes fajta levelet, sziklát, fát, növényt, PVC csövet stb. Nem esznek egészséges növényeket, ezért szépen ültetett teraszokon tarthatók. Valójában a Vámpírrákok élhetnek élő növényekkel együtt, ahol baktériumokat és mikroorganizmusokat gyűjtenek róluk.

Vízparaméterek
A vámpírrákok 7,5 - 8,0 pH-értékű vízben érzik legjobban magukat. Ha a pH túl alacsony, akkor nagyon letargikussá válnak. Az ideális hőmérsékletnek 24–28 C, KH 0–10 és GH 4–16 körül kell lennie.
Ne felejtse el, hogy a Vámpírrákoknak is legalább 75% körüli stabil páratartalomra van szükségük.
Tenyésztés
A párzási folyamat meglehetősen egyszerű. A vámpírrákoknak nincs párzási rituáléja. A hím egyszerűen fejjel lefelé fordítja a nőstényt, és rámászik , hogy az megtermékenyüljön.
A párzás után kb. 1 hónapig tart, amíg a tojások megjelennek. Kikelés előtt a nőstények még titkosabbak és szinte egész idő alatt elrejtőznek. A nőstény méretétől függően 20–80 tojást hordozhat. Nagy tojásaik vannak és közvetlenül kis rákok kelnek ki (nincs lárva stádium).
A nőstények a fiatalokat az édesvízbe engedik. A frissen kikelt fiatal rákok csak 1-2 mm hosszúak. Nem élhetnek külön az anyától, és vele (még mindig a has alatt) több hétig maradhatnak.
Sajnos a kannibalizmus a rákok között is megtalálható, amikor véget ér a nevelési idő. Ezért tanácsos elválasztani az anyát a fiatal rákoktól. Ellenkező esetben csak kevés fiatal rák érheti el a felnőtt stádiumot.
Megjegyzés: Ne felejtse el, hogy a fiatal rákok a testvérek áldozatává válhatnak a növekedés során. Tehát elengedhetetlen, hogy a lehető legtöbb rejtekhely legyen. Ideális esetben el kellene választania őket méretük szerint is.
Vámpírrákok társítása
A Vámpír rákok társas állatok, amelyek jól működnek a saját fajtájú közösségben. Ezért, ha úgy döntünk, hogy különféle típusú Geosesarmát tartanánk fenn az akváriumban, készüljünk fel konfliktusokra és területi vitákra.
Ha az akvárium mérete megengedi, és azt tervezzük, hogy velük garnélarákokat és halakat tartunk, akkor időről időre veszteségek lesznek.
Következtetés
A vámpírrákok (Geosesarma dennerle) feltűnő megjelenésűek, és paludáriumokban nagyszerűen néznek ki. Szociálisak egymás között, ezért ajánlott csoportokban tartani.
Ez a faj félig szárazföldi és viszonylag könnyű gondozni. Soha nem lesz gondja etetésével, mivel a Vámpír rákok mindenevők, és szinte bármit meg fognak enni amit találnak.
(Fordította: Zábrácky László)
 

Zuzmi

Mágus
Allitolag tarthatok egyutt nyilmeregbekakkal is vivariumban, paludariumban. Erdekes lehet. Gondolom a takarito brigad szerves reszet kepezik. Pl. Nalam is kigilisztazhatnanak.
Koszonjuk ezt a remek kis ismertetot.
 

Nigro

Alapító
Admin
Allitolag tarthatok egyutt nyilmeregbekakkal is vivariumban, paludariumban. Erdekes lehet. Gondolom a takarito brigad szerves reszet kepezik. Pl. Nalam is kigilisztazhatnanak.
Koszonjuk ezt a remek kis ismertetot.
Még a törökbálinti boltban volt egy ilyen viváriumunk. Simán együtt voltak. ;)
 

Greg Filth

VIP kertész
Amit még hozzátennék, mert vagy kimaradt, vagy átsiklott felette a szemem már ilyen későn. :)

- A fajok keverése, mint ahogy Nigro is írta, elkerülendő, mert nem csak "harcolni" fognak, hanem egyik faj ledominálja a másikat, és a végén "csak egy maradhat". :)
- A hímek egymással szemben is aggresszívebbek, így itt is célszerű tartani a hím-nőstény arányt, érdemes egy hímre több nőstényt tartani, illetve kis területen célszerű csak egy hímet tartani (több nősténnyel). Ezt sajnos nem igazán segíti az, hogy a kereskedelembe beérkező egyedek körülbelül 90%-a hím. :( (Feltehetőleg már a természetben is ilyen arányban kelnek ki a kicsik.) Ennek ellenére, ha békés csapatot szeretnénk, érdemes ezt szem előtt tartani.
- Chris Lukhaup tanácsa volt a vámpírok étrendjére vonatkozóan: ha megnézed, hogy a természetes élőhelyükön készülő fotókon milyen egyéb apró állatok találhatóak, akkor nagyjából lehet következtetni a természetes étrendjükre: náluk jóval apróbb bogarak, rovarok (ászkák, ugróvillások, stb.).

Illetve csak hangsúlyozni szeretném, amit Nigro is írt. Érdemes tartani a 80%-20% szárazföld-víz arányt, mert ők elsősorban csak a vedléshez használnak vizet, azon túl az idő 90%-ában a szárazföldön mászkálnak - vagy épp nem mászkálnak. :)
 
Oldal tetejére