• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Low-tech Unexpected

Eke Máté

Főkertész
Sziasztok!

Párom már egy ideje mondogatta, hogy milyen jó lenne egy akvárium, de mindig elvetettük azzal, hogy "de hova rakjuk?", meg "macerás", stb. Egyik hétvégén viszont szüleim felhívtak, hogy végleg ráuntak a régóta csak tengődő akváriumukra, nincs-e kedvünk örökbe fogadni? Hát nosza...

Első probléma: hova rakjuk? Találtunk egy kis szabad területet a nappaliban a tengerimalac átmozgatásával, és már csak egy fali polc volt útban, tehát a maximális magasság bútorral és akváriummal bruttó 110cm. Normális akvárium bútor ezzel a magassággal szóba sem jöhet, tehát irány az IKEA. Itt eltöltöttünk pár órát azzal, hogy minden szóbajöhető bútorra ráültem, hogy lássuk mit bír, végül szerencsére nem szakadt le alattam semmi és sikerült is szerezni egy megfelelő cipőtároló+pad kombót 100kg névleges teherbírással.

Remek, lesz hova tenni, hozzuk el a technikát:
  • Akvárium: 60*35*40 - ~80l
  • Szűrés: Aquael Unifilter 500 UV belső szűrő
  • Világítás: 2db T8-as cső, a gyári tetőben. A gyártó szerint összesen kb 1000 lumen.
  • Dekoráció: kerámia növény ültetők
  • Aljzat: kavics
  • Fűtés: Vita Tech 50W - később kiderült, hogy ugyan világít, de nem fűt
  • Egy nem működő hőmérő
A beüzemelés nem várhat, mert örököltünk két darab sávos díszcsíkot (Botia Striata), mégse hagyhatjuk szenvedni őket. Beugrottunk a közeli kisállat kereskedésbe, gyorsan összeválogattunk minden koncepció nélkül néhány növényt, amiből ez a lista született: Alternanthera reinickli, Microsorium latifolia, Egeria densa, Lobelia cardinalis.

Mint látható teljesen koncepció és bármiféle képzettség nélkül ugrottunk a dolognak, amiből ez a csoda született:
b0e4c5c8f7ae464b809a


A szerencsés fordulat végül ott jött, hogy elkezdtünk akvarisztikai boltokat keresni a környékben, hogy hol fogunk tudni halakat és tápot beszerezni, és a google találati listában feltűnt, hogy pár utcára tőlünk "van valami Green Aqua is". Párom szabadnapos volt, el is ugrott megnézni, és azt mondta, hogy nem igazán úgy néz ki mint a szokásos plázás boltok. :D
Közben egy kollégámnak is meséltem, hogy lett akváriumunk, így ő mindjárt előrántotta ezt a fórumot, innentől volt mit olvasnunk is.
Hétfő estére el is jutottunk odáig a párommal, hogy lehet, hogy nem tökéletes a medence amit összeraktunk. :D
Elkezdtünk gondolkodni, hogy talán fel lehetne dobni pár kisebb kővel, meg lehet, hogy nem ártana valami jobb talaj azoknak a növényeknek, meg lehet, hogy a világítás is sápatag kicsit...

Elkezdtünk tervezgetni kicsit, és arra jutottunk, hogy koncepciónak első körben elég lesz az, hogy összehozzunk egy olyan akváriumot amiben nincs túl sok minden, de amit beteszünk az érezze jól magát nálunk, és tudjunk tanulni belőle.
Ami most alakul:
  • az üveg marad, amennyire tudtuk leszedtük róla az évszázados vízkövet
  • Szűrés: Aqua Nova NCF800 - 800l/h, 7l tartály, benne a gyári töltet + 2l Eheim Substrat
  • Világítás: úton van egy Chihirios A601
  • Dekoráció: 3.5kg Fuji kő, 0.6k Red Moor fa
  • Aljzat: 2.5l JBL Aquabasis Plus, 5l JBL Manado, némi kavics dekorációs céllal
  • Fűtés: Aquael Comfort Zone Gold 100W
  • Növények: a korábban felsoroltak, és Helanthium tenellum, Taxiphyllum barbieri, Vesicularia ferriei
Amikor a itt a fórumon érdeklődtem, hogy milyen szűrőanyagot tegyek a szűrőbe szerencsénkre @Szabó Henrik válaszolt a kérdésre, és volt olyan kedves, hogy meghívott magához, adott Substratot, némi mohát és egy szép adag garnélát. Hatalmas segítség volt, hogy megmutatta a saját akváriumait, tanácsokat adott, és rengeteg kérdésünkre válaszolt - köszi mégegyszer! :)

Jelenleg így néz ki az akvárium kb 1 héttel az átépítés után:
663213f1dc174c9387e5


A garnélák jól vannak, nagyon szorgosak, a díszcsíkokat nem sokat látjuk, de azért időnként előbújnak a gyökerek közül, hogy turkáljanak kicsit, és a növények is növekedni kezdtek. A microsorium megsínylette kicsit a sok macerálást, de kezdi az is összeszedni magát. Alga már van több fajta is, remélem idővel tudunk velük kezdeni valamit.

A tervek között szerepel 5 Oto, tizenpár vörös neonhal, és 6-6 Galaxy és Hengeli razbóra.

A képek minőségért elnézést, mindkettő telefonnal készült "munka közben".
 
Szia.
Szerintem a neonoknak kicsi az akvárium, nekik kell a kiúszótér. A sima neonok nálam bújkálósak, leginkább árnyékban szeretnek lenni a susnyásban.

Kis méretű halak közül érdemes megnézni, hátha tetszik:
http://diszhal.info/Hyphessobrycon_amandae.php
http://diszhal.info/Trigonostigma_hengeli.php
Ez a két fajta nálam a garnélákat sem bántotta.

Ja, most látom, hogy a Hengeli razbóra is jelölt.(y) Szépek,és rajban úsznak együtt.
Az Otok mellé pluszban max 10-15 db más halat tennék.
 
Köszi mindkettőtöknek! Nem tudtuk, hogy a vörös neon problémás lehet, akkor lesz helyettük "sima" neon. A számokat is átmatekozzuk még párszor, hiszen van legalább két hetünk még mielőtt jöhetnének a rajhalak. 1f642.png
 
Sziasztok!

Bekerültek az Oto-k. Sajnos öt helyett csak négy. Öt percre magukra hagytuk a halszállító zacsiban akklimatizálódó halakat, és az egyiknek sikerült olyan szerencsétlenül bebújnia egy kis gyűrődésbe a zacskón, hogy mire kimentettük volna már nem élt. A többieket már beengedtük vízbe, ők egyelőre vígan eszegetik az algát és a Red Moor kiszőrösödött részeit.

e8b0c99236264f3780b2

4b454e2254264ab6b177
 
Sziasztok!

Csütörtökön megérkezett a Chihiros A601 - kevesebb mint egy hét alatt ideért kínából. Egyelőre elégedettek vagyunk vele, elég erős fénye van 70%-ra dimmelve, és így még nem is melegszik nagyon.
Készítettem hozzá egy vezérlést egy WIFI-s mikrokontrollerrel (ESP8266), így mostmár gombbal, időzítve, és egy webfelületről is lehet vezérelni. Ha már úgyis időzített, akkor tettem bele napfelkelte és naplemente funkciót is - 15 perc alatt vált átmenetesen a kikapcsolt állapot, és a beállított fényerő között. Kézi kapcsolással és időzítővel is indítható ez a funkció.

5eea9463ea0a4ae88e3b

01b1b862948547bebe3a

08bd678462f24d5f81fc

És egy timelapse videó a napfelkeltéről:

Így néz ki a vezérlő belülről - az olvadós ragasztóval mindig csúnyán taknyolok, de bedobozolva úgysem látszik, a működést meg nem befolyásolja.
86c85c9c5ef144f8a39b

78652db16d534348b097


Egyébként az akvárium belsejében nagy változás nincsen, kezd eltűnni a Reed Moor fa nyálkája az Otoknak és garnéláknak köszönhetően, a növények erősödnek, és talán az alga is kopik kicsit.
 
Utoljára módosított:
Sziasztok!

Kezd körvonalazódni a tervezett halak listája. A GA-ban azt mondták nekünk, hogy 30 körüli hal mehet ekkora akváriumba ezekből a picikből, mi ezt inkább kicsit alul lőnénk:

- 8 hamis neon
- 8 hengeli razbóra
- 6 galaxy razbóra

Van valakinek tapasztalata hasonló kombinációval? Azt olvastuk, hogy mindegyik békés, jól elvannak egymással, és talán a garnélákra sem jelentenek veszélyt...
 
Galaxy csak nagy társaságban érzi jól magát. Nagyon félős. 20 fő alatt csak elbújva látod, még enni se mer előjönni. Nekem is van piszok lassan növő faj.

Hátul a jobb sarokban lesznek a nap 23,5 órájában, erre számíts.
30 főtől már bandáznak néha rajba úsznak. 40 fölött már komolyabb rajmozgást végeznek.
 
Galaxy csak nagy társaságban érzi jól magát. Nagyon félős. 20 fő alatt csak elbújva látod, még enni se mer előjönni. Nekem is van piszok lassan növő faj.

Hátul a jobb sarokban lesznek a nap 23,5 órájában, erre számíts.
30 főtől már bandáznak néha rajba úsznak. 40 fölött már komolyabb rajmozgást végeznek.
Köszi, akkor a Galaxyról valószínűleg lemondunk, keresünk valami mást.
 
Valakinek van ötlete, hogy mi lehetne még jó? Sok kis halat szeretnénk, amik nem olvadnak bele a környezetükbe. Brigittae-t is néztük, de nagyon aprócskának tűnik. Örülnénk ha a garnélák is biztonságban lennének. A neon egy fix pont, amit szeretnénk, a hengeli razbóra is egyre szimpibb, de jó lenne még egy harmadik fajta is.
 
Valakinek van ötlete, hogy mi lehetne még jó? Sok kis halat szeretnénk, amik nem olvadnak bele a környezetükbe. Brigittae-t is néztük, de nagyon aprócskának tűnik. Örülnénk ha a garnélák is biztonságban lennének. A neon egy fix pont, amit szeretnénk, a hengeli razbóra is egyre szimpibb, de jó lenne még egy harmadik fajta is.
A brigitte, vagy merah nem kisebb a galaxy-knal. Nalam vannak kifejlettek lassan 2 evesek, kb egy meret,de inkabb nagyobb.
 
Köszi! Bátrabbak mint a Galaxy?
Nekem naevusaim vannak. Nagyon jo arcok. Ha kozelitek az akihoz mar jonnek. Megcsobogtatom a vizfelszint kaja elott. Ezt mar ismerik es ozonlenek oda. Amugy tesznek vesznek egesz nap. Jonnek mennek bogarasznak. Kedvelem oket. Persze nem annyira szinesek.
 
Nálam az urok pont az ellenkezőt mutatják, egész nap elöl vannak. Ha ott ülök a számítógép előtt, akkor abban a sarokban bámulnak, és várják, hogy megszánjam őket kajával. Szűrőlekapcsolásnál egyből az etetési helyre gyűlnek, nem érdekli őket az sem, ha bent matatok. 14 darab van bent elvileg, egy ideje nem tudom őket megszámolni. Viszont nagyon picik, neked ekkorába legalább 30 kéne, hogy mutassanak is valahogy.
 
Került be közben két tő vallisneria spiralis és egy bacopa monnieri - mivel már nem szükséges súlyozni a red moort így nagyon sok lett az üres tér.

A Galaxy razbórákat elvetettük végül, lesz inkább tizenpár neon és ugyanennyi hengeli razbóra, talán mutatósabbak lesznek kicsit nagyobb rajokban.f6f748f8b2855d85ab65293e6450f89f.jpg
 
Ma kikerültek az akváriumból a díszcsíkok, a munkahelyem folytatják a pályafutásukat. Sajnos a frissen ültetett növények sehogy sem maradhattak meg tőlük, és a garnélákat is féltettük tőlük kicsit. A kihalászásuk kb 1.5 óra volt, és az egész akvárium olyan volt a végére mint egy csatatér...

Estére viszont egy petét rakó garnéla fogadott minket, remélem gyarapodni fog a számuk. Próbáltam fényképezni, de sajnos viszonylag messze volt.
7b04d5b2014b55c065e12588450c53a9.jpg8a4e0150bc3aefebe248f550378958e2.jpg
 
Jol tettetek, hogy menesztettetek a botiakat. Nem ilyen akvariumba valok. A garnélák nagyon szaporak, szepen es hamar sokasodnak majd. Ne felejtsetek majd el a szelektalast ha kezdenek majd jonni a csikosak meg az atlatszok. Azok is szepek de sajna ha bent hagyjatok elobb utobb mind olyan lesz.
Szepen haladtok.
 
Jol tettetek, hogy menesztettetek a botiakat. Nem ilyen akvariumba valok. A garnélák nagyon szaporak, szepen es hamar sokasodnak majd. Ne felejtsetek majd el a szelektalast ha kezdenek majd jonni a csikosak meg az atlatszok. Azok is szepek de sajna ha bent hagyjatok elobb utobb mind olyan lesz.
Szepen haladtok.
Nem igazán szerettük volna meneszteni őket, de sajnos úgy láttuk hogy ennyi friss növénynél nincs más választásunk. A munkahelyi akvárium elég elhanyagolt, hal nincs is benne hónapok óta, így legalább kénytelen leszek kis törődést adni neki.

A garnéláktól már várjuk nagyon a szaporulatot, nagyon megkedveltük őket, szórakoztató kis jószágok. Ma kóstolnak nálunk először uborkát. :D Köszönjük őket mégegyszer! :)600c09e2795aa0186358a2ea1d0ceb2a.jpg
 
Back
Oldal tetejére