• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Új vagyok, kérdésem van

Sziasztok, nem igazan novenyes kerdes, de hatha itt is valaszra talalok. Adott egy JBL e401 kulso szuro. kb 5 eve hasznaljuk es az utobbi idoben egyre tobbszor fodul elo hogy kiont... Folyik valahol. Eddig kicsiereltuk a fejtomitest es az ogyuruket a csapnal, de egy napra ra megint elaztatta az edenyt amit elovigyazatossagbol tettem ala. Esetleg vannak tapasztalataitok ezzel a szurovel? mit csinalok rosszul? latsszolag nagyon egyszeru joszag... Ha a kosarak nincsenek nagyon elcsuszva nem kene hogy res legyen... de megis...
Naponta gondolok ra hogy kidobom az ablakon... :D
Ha a visszafolyo csap valamennyire el van zarva, vagy szukitve akkor szokta uriteni a felesleget.
 
Ha a visszafolyo csap valamennyire el van zarva, vagy szukitve akkor szokta uriteni a felesleget.
igen ezt tapasztaltam, bar szerintem ez se kene hogy normalis legyen, de mindket csap csutkan nyitva van. mondjuk lehet hogy a befolyo eleget szukit rajta hogy hasonlo hatast erjek el, de azert kicsit erosnek erzem hogy ilyenkor folyik. raadasul nem csinalta mindig, szoval el a remeny hogy valamit beneztem vagy lehet vele csinalni.
 
igen ezt tapasztaltam, bar szerintem ez se kene hogy normalis legyen, de mindket csap csutkan nyitva van. mondjuk lehet hogy a befolyo eleget szukit rajta hogy hasonlo hatast erjek el, de azert kicsit erosnek erzem hogy ilyenkor folyik. raadasul nem csinalta mindig, szoval el a remeny hogy valamit beneztem vagy lehet vele csinalni.
A zaro kar oldalso o gyuruje szokott ereszteni. Nagyon pici. Nem az adapter kup csatlakozo o gyurui.
 
Esetleg van tipped hol lehet csere alkatreszt kapni? GAban nem lattam, es mashol se nagyon, vagy ezek standard alkatreszek es barmelyik csoboltban lehet venni?
Kerdezz ra a kerdesek csoportban. Hatha.
 

Attachments

  • Screenshot_2020-06-15-07-06-24-432_com.mi.globalbrowser.jpg
    Screenshot_2020-06-15-07-06-24-432_com.mi.globalbrowser.jpg
    51.3 KB · Megtekintések: 21
Sziasztok! Adott egy 60x35x40 -es LOW tech akvárium, EHEIM eXperience 350 külső szűrő(16/22 mm), egy Lily pipe, ami 13mm átmérőjű és egy Chihiros A601-es LED világítás(5800 Lumen). Növényes akváriumot szeretnék csinálni egy pár galaxy razbórával és törpe szívóharcsával. A talajnak Tropica Aquarium Soil aljzatot gondoltam. Ti láttok benne valami komoly tervezési problémát? Igazából semmi tapasztalatom nincs a növényes akváriumok terén ezért szívesen venném tapasztaltabb kollégák tanácsait. :)
Már az akvárium tervezésénél szeretném esetleges jövőbeni problémák nagy részét elkerülni.
Szerintetek a világítás megfelelő erősségű-e? Valamint a külső szűrőt milyen módon lehet rákötni a kisebb átmérőjű lily pipe-ra? Olvastam hogy van ilyen csőszűkítő megoldás, gondolom egy kb 40 cm-es 16/22 átmérőjű csövet rádugok a ki és befolyó csonkokra arra egy-egy szűkítő csatlakozót onnan meg mehet a 13-as cső amit már rá lehet a lily pipe-ra és a beszívó ágra csatlakoztatni. A szívó ág nekem olyan kicsinek tűnik(csak 25 cm mélyre megy le a 40 cm magas akváriumba). Ha bármi tanácsotok van szívesen veszem.

Hasonló akváriumot szeretnék csinálni :

Egyenlőre itt tart a dolog :

Bocsi ha hülyeségeket kérdeztem, de ezer kérdés van a fejemben az új akvárium indításával kapcsolatban... :)

üdv.:
T
 
Szerintetek a világítás megfelelő erősségű-e?
Low tech-hez igen, van némi tartalék is benne.

egy kb 40 cm-es 16/22 átmérőjű csövet rádugok a ki és befolyó csonkokra arra egy-egy szűkítő csatlakozót onnan meg mehet a 13-as cső
Igen, így. De a 40 cm lehet akár 6 cm is ;)
SZŰKÍTŐ

A szűrő már adott? Mert ha nem, akkor választhatsz eggyel kisebbet is ennél aminek 12/16-os kivezetése van, nem ajánlott lecsökkenteni a keresztmetszetet. De ha már adott, akkor jó lesz ez is, legalább itt is lesz tartalékod 👍

A szívó ág nekem olyan kicsinek tűnik(csak 25 cm mélyre megy le a 40 cm magas akváriumba).
Ezek ilyenek :)
Ennél hosszabbat vsz csak rozsdamenteset találsz, az üvegek általában max 30 cm hosszúak.
 
Utoljára módosított:
A szűrő már adott? Mert ha nem, akkor választhatsz eggyel kisebbet is ennél aminek 12/16-os kivezetése van, nem ajánlott lecsökkenteni a keresztmetszetet. De ha már adott, akkor jó lesz ez is, legalább itt is lesz tartalékod 👍
Igen, mar megvettem azzal a szándékkal hogy legyen egy nagyobb tartalék benne, valamint egy esetleges nagyobb akváriumra váltásnál ne kelljen másik szűrőt venni. A keresztmetszet csökkentésével ártok a külső szűrőnek? Remélem nem csökken az élettartama...

Köszönöm a válaszaid. :)
 
Sziasztok!
Segitségre lene szükségem, meg puposodot az akim, le kellet engednem, és 2- hét múlva érkezik az ujj.
Az a problémám hogy, az alga meg jellent az akiba...( fonal alga, barna alga)
Porlasztó megy, szivacs szűrő megy, fényt vissza vettem, tápozást és a Carbot is!
Vizemet frissitem minden másnap15-20 liter.
Mit tudok tenni hogy ne menjenek tönkre a nővények és ne ledjek tiszta ALGÁS ????
Válaszolat előre is köszönöm !!! 🙃😉
 
Sziasztok! Pénteken beindítottam az "új" akváriumom. Főként Vasfa dekor elemek vannak benne egy pár dragon kővel. A kérdésem az lenne hogy kb hány nap kell neki hogy az akvárium vize teljesen kitisztuljon? Valamint a fát elkezdte benőni valami fehér penész/alga szerű dolog ez normális? Lehet tenni valamit ellene vagy majd az idő megoldja?

Itt egy kép az akvárium jelenlegi állapotáról :

Ötleteket, észrevételeket szívesen fogadok ha valamit rosszul csináltam volna :)
 
A kérdésem az lenne hogy kb hány nap kell neki hogy az akvárium vize teljesen kitisztuljon?
A vasfa sokáig fogja szinezni a vizet. Egy csomagocsks Seachem Purigen csodakra kepes.

Valamint a fát elkezdte benőni valami fehér penész/alga szerű dolog ez normális?
Ket-harom hetig szoktak peneszesedni a fak. Ez teljesen normalis. Csigak, garnelak, es Par hal szivesen figyasztjak, de vizcserekor is könnyen le tudod szipkodni.


Ötleteket, észrevételeket szívesen fogadok ha valamit rosszul csináltam volna
Indits naplot!
 
Sziasztok!

Kezdő akvarista vagyok. 2 hónapja indítottam az első "probálkozásom" :) valahol low-hightech között... Előtte rengeteg blogot, youtube videót néztem meg, mire belemertem vágni. Az akvárium 160 literes, Ro vízzel töltött(visszasózva) tds mérő szerint 134 ppm jelenleg. co2 adagolás 2 órával a világítás előtt kapcsol be(világítás napi 8,- co2 10 óra). A szűrőm eheim professional 4 350t, Sachem matrixval töltve. A világításom a gyengepont jelenleg, ismeretlen adatokkal egy 90 cm-s kínából rendelt ledsor.(erős fényű, akváriumhoz való.karácsonykor szeretnék egy modernebb Onf flat one 90 cm-re beruházni, de addig ki kell húznom ezzel(a bnőm kinyírna, ha most megvenném :D). A világítás miatt igénytelenebb növényeket tartok(makró npk, mikró napi adagolással) teszt jeleggel(minden növény bubizik heti metszésem van). Élőlények: red sakura garnélák(szaporodtak már), illetve igénytelenebb halak (12 neon, 6 páncélos harcsa, 10 hengeli razbóra, 8 zebra, 3 guppi, csigák) boldognak, egészségesnek tűnnek. A gondom, hogy az egyik növényemen megjelent valami élősködő, vagy alga egyszerűen nem tudom beazonosítani :( többféle növényem, van de csak a tropica microsorum pteropuson tapadtak meg ezek a valamik :S Az akváriumon látszik egy kis összeviszaság... Most ismerkedem az aquascapinggel. Amint meglesz az új lámpám az akvárium is átrendezésre fog kerülni. Segítségeteket előre is köszönöm! További szép estét mindenkinek!

Jelenleg az akvárium

A valami :)
 
Back
Oldal tetejére