1. Ez a weboldal cookie-t használ. Az új EU szabályozásnak megfelelően ez az üzenet az első látogatáskor megjelenik.
  A weblap további használatával automatikusan elfogadod, hogy az Akvakertész.hu Fórum cookie-t használ.
  Az Akvakertész Fórum csapata Learn More.
 2. Külső szűrőt keresel?

  Akkor a következő szűrőket áttekintő tájékoztató oldal neked készült. Gyári adatok, Green Aqua ajánlás és a fontosabb paraméterek. Szűrő választási tájékoztató.

  Tudtad, hogy az EHEIM 2075-ös szűrője az egyik legnépszerűbb termék a Professional 3 szériából? A Green Aqua-ban ezt a szűrőt önállóan 120-180 literes akváriumokhoz használjuk. 240 literes akváriumaink alatt két ilyen szűrő dolgozik tökéletesen.

  Ha szűk a keret, megfelelő alternatíva lehet a Tetratec EX 1200-as szűrő. A szűrőanyagokat később itt érdemes cserélni, de induláshoz megfelelő lehet.

  Tipp: Ha egy kis Purigennel kiegészíted a szűrőd, a vized kristálytiszta és színtelen lesz.

  További külső szűrők a Green Aqua kínálatából.

  Értesítés elrejtése
 3. Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

  Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
  Regisztrációs korlátozások

  Értesítés elrejtése

UGF és RUGF (talajszűrés és fordított talajszűrés)

Kategória: 'Az akvárium szűrése, szűrők és szűrőanyagok', témanyitó: pstefan, téma nyitása: Okt 30, 2013.

 1. pstefan
  Épp nem fórumozik ...

  pstefan Főkertész

  Tag:
  Júni 7, 2012
  Hozzászólások:
  570
  Kedvelik:
  391
  Hely:
  Piliscsaba
  Sziasztok!

  Nem találtam a fórumon témát, ami a talajszűréssel foglalakozik, ezért gondoltam, hogy nyitok neki egyet, hátha rajtam kívül mást is érdekel, ez a szűrési módszer. :) Még sosem volt ilyenem, de már egy ideje ott motoszkál a fejemben, hogy megérné-e egy low-tech, mohás, garnélás akváriumot ilyen szűréssel kiegészíteni. (Fontos, hogy csak szűrés kiegészítésre gondolok, nem önálló szűrésre.) Elég sokat olvastam a témában, de még mindig vannak homályos foltok, lehet, hogy azért mert valaki vagy nagyon szereti vagy nagyon nem szereti ezt a szűrési módot, és így vagy nagyon jókat, vagy nagyon rosszat lehet olvasni róla.

  Gondolom a fórumon azért van kevés információ ebben a témában, mert ez a szűrési mód a növényes akváriumokban csak kompromisszumokkal használható, a gyökeres növényeknek nem jó, tehát csak azok maradnak, amiket nem ültetünk el (mohák, microsorum, anubias, bolbitis, meg azért pár igénytelen gyökeres is mehet, például sessiliflora).

  A talajszűrés lényege az lenne, hogy a talajt (is) használjuk, mint szűrőközeget, és a talajszűrő (UGF) esetében a talajon fentről lefele halad a víz, míg a fordított talajszűrő (RUGF) esetében lentről felfele. Azon kívül, hogy a talajt szűrőközegként használjuk a talaj mindig tiszta, nincs benne mulm, nem kell porszívózni a talajt. (Amellett, hogy a talaj így szinte karbantartás nélkül szép, még a lakókat sem stresszeljük.) A mindig tiszta, és karbantartás mentes talaj elég szépen hangzik, és az extra szűrőközeg sem jön rosszul sok esetben.

  Ezt a szűrést leginkább azzal szokták támadni, hogy ha sima talajszűrést használunk (UGF), akkor a koszt, mulmot behúzzuk a talajba, ahol elvileg a baktériumok lebontják ezt, de mégis egy idő után elkoszolódik a talaj, eltömődik, a baktériumok nem "esznek meg" mindent. A fordított talajszűrést (RUGF) azzal szokták támadni, hogy itt a koszt a talaj alá nyomjuk be, és a rács alatt áll a kosz, ami szintén nem jó.

  Az utóbbi időben a fordított talajszűrésnek (RUGF) az a változata kezdett el érdekelni, ahol a külső szűrő nyomó ága van rákötve a talajszűrőre. Tehát a már megtisztított vizet vezetjük be a talaj alá, mert a külső szűrőben található biológiai szűrőanyag elvégezte a tisztítást. Ezzel a módszerrel igazi kosz már nem kerül a talajszűrő rácsa alá, és a talajba, maximum csak a szűrőből, szűrő csövekből származó baktérium mulm kerül. Viszont a talajban folyamatosan felfele áramló víz tisztán tartaná a talajt, nem mulmosodna be, nem kellene porszívózni. Ezt a szűrést egy érzékenyebb garnéláknak otthont adó akváriumba képzelném el.

  Az elképzelésem az lenne, hogy adott egy 60(-80) literes akvárium egy Eheim 2075-össel (tele Seachem Matrix-al), ami önmagában is kényelmesen el tudná végezni az akvárium szűrését. De a lehető legkevesebbet akarom bolygatni az akváriumot, nem akarok talajt porszívózni benne, a heti, de kis arányú vízcserét inkább csak a vízoszlop cseréjével végezném. A talaj inaktív homok vagy aprószemü kavics lenne, mert nem akarom, hogy az aktív talajok beleszóljanak a paramétereimbe. (Egyébként is ez a szűrés az aktív talajokat gyorsan kimeríti.) A 2075-ös nyomóágát egy Y csatalakozóval ketté választanám, és az egyik menne az essőztetőbe, a másik a talajszűrőbe (csapokkal lehetne állítani, hogy merre mennyi víz menjen). Esetleg, ha ez az elágaztatás nem megy, vagy nincs elég flow, akkor egy elfekvőben levő 2213-as lenne rákötve a talajszűrőre.

  A kérdéseim a következők lennének:
  • Egy 60(-80) literes akváriumnál ha egy 2075-ös tele van töltve Seachem Matrix-al, akkor a talaj tud-e még valamilyen szűrést végezni, van-e még mit szűrni? Garnélás, csigás akvárium, low tech növények, low tech tápozás, Co2 és halak nélkül. Azon kívül, hogy a talajt tisztán tartja a talajszűrő, végez-e még szűrést, egy kis "polírozást".
   • Ha itt még van mit kiszűrni, akkor szerintetek érdemes-e 1 réteg Matrix-ot még berakni a homok/kavics alá? Ezzel további plusz, porózus szűrő felületet nyernék.
  • Előfordulhat-e a talaj közelében Oxigén hiányok környezet? Ezzel is támadják a fordított talajszűrőket. A koszos víz bekerül a külső szűrőbe, ott a bacik oxigént használnak, és ha nagyon sok a szűrőanyag, akkor előfordulhat-e olyan, hogy nagyon lecsökken a megszűrt vízben az oxigén? (A talajszűrő mellett az esőztető fodrozza a vízfelszínt.)
  • Mi van akkor, ha áramszünet van? Sok ellenző szerint ekkor a talajban is elkezdenek elhalni a baktériumok, és az áram visszajövetele után a szűrőben és a talajban levő elhalt baktériumok kb. legyilkolják az akváriumot... Bár most is, ha elmegy az áram, akkor az aktív talajomban lakó bacitelepek meghal(hat)nak, és mégsem nullázódik le az állomány egy áramszünet után...
  • A garnélák, csigák a talajon vannak többnyire, nem okoz-e számukra a felfele áramló víz "életidegen" környezetet? (Mondjuk tavaknál is vannak víz alatti források, ahol a talajból jön a víz.)
  • A garnélák, csigák a talajról szedegetik össze az ennivalót, nem okoz-e náluk problémát, hogy nincs mulm? Igaz az érzékenyebb garnélák nem mulmmal táplálkoznak... Vagy elég-e a bakteriális mulm, filmréteg ami kialakul a talajban?
  • Ha a talajra mohát rakok, akkor a mohát zavarja-e az, hogy átáramlik rajta a víz? Mivel így a mohán is áramlik valamennyire a víz, lehet, hogy az sem mulmmosodna be...
  • Szerintetek van olyan elültethető növény, ami táptalaj nélkül, egyszerű kavicsban, homokban, fordított talajszűrővel, tehát gyökereknél áramló vízzel is jól meglenne?

  Előre is köszi a segítséget, és hogy végigolvastad ezt a nem túl rövid hozzászólást! :)
   
 2. drtibke
  Épp nem fórumozik ...

  drtibke Új regisztrált

  Tag:
  Márc 5, 2015
  Hozzászólások:
  2
  Kedvelik:
  0
  Szia pstefan!

  Érdekes cikk és logikus felvetések vannak a cikkben. Most tervezem egy kb 170 L-es akvárium létesítését. A külső szűrő már úton van és rendeltem megfelelő talajszűrő rácsot is... Mivel a cikk nem új, érdeklődnék Neked, más fórum társaknak mi a tapasztalata a fordított talaj szűréssel?
  Válaszaitok, tapasztalataitok előre is köszönöm! T.
   
 3. Etele
  Épp nem fórumozik ...

  Etele Legenda

  Tag:
  Szept 7, 2014
  Hozzászólások:
  4,592
  Kedvelik:
  4,248
  Hely:
  Budapest XIV.
  Felhozom.

  Tervezek garnélás nanot, talajszűréssel.

  Fordított talajszűrő vagy "sima"? Kérdés. :D Mindkét változatot powerhead meghajtással.

  http://happet.pl/en/Katalog/Akwarys...racja/Do-kuli/Filtry-podzwirowe-serii-UF.html

  Ezt néztem ki (másik opció DIY talajszűrés), jól sejtem, hogy a talajszűrő csöve megy majd a powerhead-re, a módszertől függően a nyomó vagy a szívó ágra?

  Melyik a jobb/hatékonyabb/garnélabarátabb?
   
  Utoljára módosított: Júli 10, 2016
 4. Nigro
  Épp nem fórumozik ...

  Nigro Alapító Admin

  Tag:
  Ápr 16, 2009
  Hozzászólások:
  4,481
  Kedvelik:
  4,213
  Hely:
  Diósd-Bp.
  Nálunk a boltban nem váltak be a talajszűrők :(
  Szép lassan kiváltottuk őket szivacsszűrésre a garnélás akváriumokban. Elmúltak a megmagyarázhatatlan garnélapusztulások, továbbá takarítható a rendszer ellentétben a talajszűrővel.
  A powerhead szívóága ment a talajszűrő csövére.
   
 5. Etele
  Épp nem fórumozik ...

  Etele Legenda

  Tag:
  Szept 7, 2014
  Hozzászólások:
  4,592
  Kedvelik:
  4,248
  Hely:
  Budapest XIV.
  Igen, a másik és jóval egyszerűbb megoldás a szivacsszűrő+powerhead lett volna.

  De ha azt mondod, necces a talajszűrés (CRS nem RC, ott azért érzékenyebb az ember a pusztulásokra), akkor bevállalom hogy a csúnya szivacs éktelenkedjen a sarokban. :D
   
  Nigro kedveli.
 6. HP3Tii
  Épp nem fórumozik ...

  HP3Tii Nézelődő

  Tag:
  Júni 20, 2016
  Hozzászólások:
  11
  Kedvelik:
  2
  Én is gondolkoztam a talajszűrésen egy induló projekt kapcsán - engem viszont kifejezetten a fordított talaszűrés érdekelne - tehát a szűrő nyomóágáról menne vissza a tiszta víz a talajszűrőbe.
  Az én esetemben nem garnélás akváról lenne szó - halak kapcsán vannak hasonló negatív tapasztalatok?
  Az elképzelés a porszívózások csökkentése lenne - a vízcserét egy alsópolcos szűrőn keresztül szeretném megoldani.

  A sima talajszűrésről olvastam hogy táptalajokkal nem kimbinálandó. Ez ugyanúgy igaz a fordított talajszűrésre is?
   
 7. Z1234
  Épp nem fórumozik ...

  Z1234 VIP kertész

  Tag:
  Aug 19, 2015
  Hozzászólások:
  1,170
  Kedvelik:
  1,106
  Én csak annyit tudok a témáról, hogy növényes low tech NPT (Walstad, El Natural) akváriumnál kifejezetten említve van, hogy a talajszűrő hátrányos.
   
  Utoljára módosított: Dec 5, 2016
 8. Beni
  Épp nem fórumozik ...

  Beni VIP kertész

  Tag:
  Júli 10, 2011
  Hozzászólások:
  3,148
  Kedvelik:
  2,386
  Hely:
  Tatabánya
  Táptalaj nem használható sem "sima", sem fordított talajszűrésnél.
   
  Z1234 kedveli.
 9. Victor
  Online

  Victor VIP kertész

  Tag:
  Aug 26, 2009
  Hozzászólások:
  3,171
  Kedvelik:
  1,583
  Hely:
  Várpalota város, Veszprém megye
  Map
  Én a táptalajt próbáltam most kiváltani egyféle talajszűrés jellegű megoldással. Az általános talaj (nem aktív) alá került 10 méternyi villamossági cső amit forrasztópákával 2 bordánként kilyukasztottam. Egyik vége lezárva, másik pedig egy plexi csőben végződik, az akvárium sarkában. Alul egy porlasztókő, felső vége pedig kiér a vízből. Mikor megy akkor a talaj alól szívja ki a vizet, felülről pedig a helyére tápozott víz jut be a talajba. Ez napi 3 órában 20 és 23 óra között megy, légpumpás megoldás miatt persze csak finoman szívja a vizet. Egyenlőre úgy tűnik működik . Akartam egy olyan megoldás amivel nem csak addig szépek a növények amíg tart a táptalaj. Tavaly mikor kimerült, meredek zuhanásba ment át az akvárium. Hátránya viszont úgy látom az, hogy kb 1,5x annyi táp kell az akváriumnak pl a saját keverésű macroból mint amennyit az excel táblázat ajánl.
   
  Utoljára módosított: Dec 5, 2016
  Robotpilóta kedveli.
 10. HP3Tii
  Épp nem fórumozik ...

  HP3Tii Nézelődő

  Tag:
  Júni 20, 2016
  Hozzászólások:
  11
  Kedvelik:
  2
  Köszönöm a véleményeket. Lehet hogy a talajszűrést most még kihagyom.

  Csak kiváncsiságból, illetve a teljesség kedvéért: High-tech, csak folyékony tápozásnál mi lehet a hátránya a fordított talajszűrésnek?
   
 11. ena35
  Épp nem fórumozik ...

  ena35 Nézelődő

  Tag:
  Ápr 14, 2017
  Hozzászólások:
  12
  Kedvelik:
  7
  Hely:
  Budapest
  Hasonlóban gondolkozom én is. Mik a tapasztalatok? Ajánlanád a fordított talajszűrőt, ahol a külső szűrő nyomó ága van rákötve a talajszűrőre?

   
  Z1234 kedveli.
 12. Z1234
  Épp nem fórumozik ...

  Z1234 VIP kertész

  Tag:
  Aug 19, 2015
  Hozzászólások:
  1,170
  Kedvelik:
  1,106
  Talajszűrőnek a hátrányairól van némi információ a Walstad könyvben. Röviden a lényeg: a talajon átfolyó oxigéndús víz miatt nem lesz a talaj elég "anaerob" és ez akadályozza a növényeknek a tápanyagfelvételét. Az eldugult, eltömítődőtt talajszűrő éppenséggel segíthet a növényeknek.

  Én ezzel nem vacakolok, nagyon szép növényes akváriumot lehet csinálni nélküle. Még egy dolog, ami elromolhat.
   

Aktuális oldal megosztása