• Külső szűrőt keresel?

    Akkor a következő szűrőket áttekintő tájékoztató oldal neked készült. Gyári adatok, Green Aqua ajánlás és a fontosabb paraméterek. Szűrő választási tájékoztató.

    Tudtad, hogy az EHEIM 2275-ös szűrője az egyik legnépszerűbb termék a Professional 3 szériából? A Green Aqua-ban ezt a szűrőt önállóan 120-180 literes akváriumokhoz használjuk. 240 literes akváriumaink alatt két ilyen szűrő dolgozik tökéletesen.

    Ha szűk a keret, megfelelő alternatíva lehet a Tetratec EX 1200-as szűrő. A szűrőanyagokat később itt érdemes cserélni, de induláshoz megfelelő lehet.

    Tipp: Ha egy kis Purigennel kiegészíted a szűrőd, a vized kristálytiszta és színtelen lesz.

    További külső szűrők a Green Aqua kínálatából.

  • Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Üveg ki- és befolyók (Lily Pipe, Glassware)

Mardifunk

VIP kertész
Sziasztok!

Keresgéltem a fórumon, és meglepve tapasztaltam, hogy nincs a lily pipe választással foglalkozó topik, pedig annyiféle forma van, hogy kertész legyen a talpán, aki elsőre képes eligazodni közöttük! A formákon túl nem egyértelmű még az átmérő sem, avagy kis akvárium és nagy szűrő párosítása esetén ne használjunk ormmótlan üvegcsöveket, ami meg csőátmérő-szűkítést követel meg.

Először is, összegyűjtöttem az általam ismert lily formákat, csökkenő víznyomáserősség szerinti sorrendben:

Jet:
ADA Do!aqua mini szűrő kifolyócső Jet-JP-2 - 17mm most csak 14500 Ft - Green Aqua
violet_glass_jet_01_1_1.jpg


Szűk lily:
Vízszintes, és szűk a cső öble, a jetnél egy fokkal kisebb nyomást produkál, de erősebb a szokásos lilyknél. Fotót csak egy másik magyar kereskedőnél találtam róla.

Egyenes lily:
Vízszintes és tágabb a cső öble a szűk lilynél.

Felfele ívelő aszimmetrikus lily:
ADA_lily_pipe_outflow_p4_13.jpg




Felfele ívelő szimmetrikus lily:
Ez olyan, mint egy tömzsibb, félgömb alakú, de a tölcsérje minden oldalán egyformán ívelő lily.

Lefelé 45 fokban ívelő lily:
image_1.jpg


A Do!Aqua kicsit rövdebb és fordított az ívelése, gondolom kicsit fodroz fent is:
do-aqua-vv-2-kifolyocso-13mm.jpg


Gömb / Poppy:
ada-do-aqua-szuro-kifolyocso-poppy-glass-pp-1-13mm_1.jpg


Spin:
Ugye ez a gyűrűs megoldás meg inkább a nanokba való, annyira eloszlatja a flowt?
ada-lily-pipe-spin-p-2-szuro-kifolyocso-13mm.jpg


Van még ezeken kívül másmilyen kifolyócső forma?

Aztán ott vannak a befolyócsövek is, de ezek közül csak a poppy változat tűnik ki másfajta formájával...
ada-do-aqua-szuro-befolyocso-poppy-glass-pv-3-17mm.jpg


Némelyik irdalása más elrendezésű, mint ennek, amelyik a vízoszlop különböző rétegeiből szív:

x3__06942.1371511455.1280.1280.jpg


Ki, milyenre esküszik?
Melyik milyen stílusú kertészkedéshez, milyen akváriummérethez ideális?
Ki szűkíti a csövezést?
 
Akkor egy konkrét példa (most beszélgettünk erről eMZé-vel):
  • 2071 vs. 60 H x 30 M x 35 SZ
  • közepesen sűrűn / sűrűn telepített ryuboku
  • a talaj és az akvárium pereme között az oldalfalnál ~22-24cm távolság van
Szűrőcső szűkítés 16/22-ről 12/16-ra, ehhez egy 13mm-es üveg poppy megteszi? A szívóág szűkítése is szükséges?
 
Mindkét ágat szűkítsd és a poppy jó, ha az tetszik.

Tetszeni tetszik, de inkább a hatékonyságot tartanám fontosnak: ha a normál lily jobban kiűzi a mulmot a talajfelszínről, akkor az fontos tényező. Viszont az Amazonia se röpködjön úgy, mint forgószélben a homok...
 
Tetszeni tetszik, de inkább a hatékonyságot tartanám fontosnak, meg az Amazonia se röpködjön úgy, mint forgószélben a homok...

Elég érdekes áramlást hoz létre a poppy üveg és ez nem minden akváriumban válik be. Egy garnélás, bettás akiba jó, de @Tibi tapasztalta, hogy néha a 2080 ereje is eltűnik egy poppyval. :)
Amazonia a berendezést követően repkedhet amikor még minden friss, de ahogy benövik a növények és csökken a flow a szűrőben is már nincs esély rá. Amúgy is erre való az elzárókar a szűrőn, az elején úgy is kell majd egy kicsit fojtanod.
 
Idézem magamat:
Szerintem 55 literre fojtás nélkül nem szerencsés egy Lily pipe használata, ismerve a 2071 technikai paramétereit. Fojtás nélkül alkalmas lehet egy Poppy, de én azt nem biztos, hogy rá merném bírni egy hazai üveges mesterre. Ezért is vettem meg az ADA Do!aqua Poppy kifolyót a garnélás akváriumomba(440 liter/óra és 40 liter)
 
Szűkítésre tudtok példát mutatni, hogyan kell jól kivitelezni?

Kíváncsi lennék amúgy, hogy mennyire terhelheti meg a motort a csövezés szűkítése, illetve a vízelzáró kar folytásra való állandó használata. Meg e kettő kombinációja. :D Feltételezem, hogy ettől megnő a belső víznyomás. Ettől nem fog nagyobb eséllyel folyni a szigeteléseknél? Ez vajon mennyire csökkentheti az élettartamot? Továbbá mindezek tetejébe gyorsulni is fog a vízáram sebessége, nem? Megannyi kínző kérdés...

@eMZé Amúgy a poppy mely paramétere miatt nem mernéd rábízni egy mesterre?

Mindenesetre felettébb érdekes, hogy lájkolgatjátok a nyitóposztot, de attól még bölcsen hallgattok a saját üvegneműitek alakjáról. Valamit tuti rejtegettek! :whistle: Eléggé intim témának tűnik a dolog! :peeking::shame:
 
Akkor egy konkrét példa (most beszélgettünk erről eMZé-vel):
  • 2071 vs. 60 H x 30 M x 35 SZ
  • közepesen sűrűn / sűrűn telepített ryuboku
  • a talaj és az akvárium pereme között az oldalfalnál ~22-24cm távolság van
Szűrőcső szűkítés 16/22-ről 12/16-ra, ehhez egy 13mm-es üveg poppy megteszi? A szívóág szűkítése is szükséges?

  • Relatív kicsi az akváriumod. De ahhoz már nagy, hogy ne a jet, vagy a nano üveg beömlőket használd. ezek nem jók ilyen akváriumba
  • A kis méretű lily 13-as jó (nem a nano), spin type szerintem nem jó már erre a méretre, mert hosszú lehet a 60cm a tekergetéshez
  • ne olyan üveget használj ami kotorja az aljzatot, mert kicsi az akváriumod. ha mégis szívni fogsz az algákkal ami a talajról felkavart mulm miatt jön.
  • beszívónál nano beszívókat felejtsd el. túl kevés bemetszés van rajtuk. erre a teljesítményre nem használhatóak, max 400-500lph. használj kis méretű beszívót aminek több a bemetszése. Sajnos ez hosszabb, de így nem bukod a szűrőd telesítményét
röviden ennyi. minden üvegnek, formának, méretnek megvannak a maga előnyei hátrányai. ez nem csak arról szól, hogy csináltatsz egy üveget ami esztétikus. ezt rontják el a legtöbben, hogy nem tudják ismerik a különböző üvegformákat. erre rájön, hogy készül egy torz üveg ami a szabályos formákhoz képest rossz keringetést, áramlást biztosít.

most hirtelen ennyi.
 
Egy kis tapasztalat!
56 l-es garnis akváriumom alatt egy 2071-es duruzsol, amit kezdetben nem szűkítettem le és sima lilyvel működött. Néhány hét után kénytelen voltam fojtani a szűrőt, mivel az elatine nem komázta a centrifugát, illetve a garnélák sem igazán lájkolták a niagarát. A szűrőt szűkítettem 12-es mértere és popyt vettem rá. a beszívóm érdekes kialakítású, mivel a rovátkázott rész le- illetve feltehető tetszés szerint. Én levettem és egy sima Gush védőt tettem a végére, így a szűrőt sem fojtom és már alapból sem kell fojtanom a szűrőt. Az áramlás érdekes, de nekem sajnos nem a legtökéletesebb, ezt bizonyítja a múlt héten az aki sarkában megjelenő BGA is. A difiből nem keveri el rendesen a CO2-t vagyis én nem igazán tudtam beállítani. Alapból volt egy 2040-es akasztós is az akiban, na ezzel oldom meg a CO2 bekavarást, a poppy csak tovább nyomatja a bubikat, illetve a 2040-es szabályozásával erősítem vagy gyengítem az áramlást. Egyébként szeretem a poppyt és a garnélák is teljesen jól érzik magukat. Hát így ennyi.
 
Amúgy a poppy mely paramétere miatt nem mernéd rábízni egy mesterre?
Pont azért, amit Viktor is írt. Nem fogják tudni tökéletesen eltalálni a formát(nyak hajlítási szöge/gömb kivágás) és innentől az áramlás sem az lesz amit szeretnél. Így jobban végiggondolva a dolgot, ha nem akarsz kockáztatni, akkor a Lilyt választod. Az már egy ismert, bevált történet. Ha van kedved kísérletezni, akkor Poppy.
 
Köszönöm mindannyiótoknak a hasznos válaszokat!
@viktorlantos: gondolom úgy érted, a sima lily nem teljes gőzerővel használva lehet alkamas, hm? Mely beszívó bír 950lph-t 13-as méretben?
@Maci és @eMZé: jól jön a tapasztalatotok, mivel nálam is vannak és még többen is lesznek a garnélák.

Szóval összegezve, a poppy nem túl irányítható, de folytottabb áramlása áll szemben a sima lily erősebb, de célirányosabb flow-jával. Dilemmaaa o_O

Erre tud bárki valami hasznos választ adni?
Szűkítésre tudtok példát mutatni, hogyan kell jól kivitelezni?
Kíváncsi lennék amúgy, hogy mennyire terhelheti meg a motort a csövezés szűkítése, illetve a vízelzáró kar folytásra való állandó használata. Meg e kettő kombinációja. :D Feltételezem, hogy ettől megnő a belső víznyomás. Ettől nem fog nagyobb eséllyel folyni a szigeteléseknél? Ez vajon mennyire csökkentheti az élettartamot? Továbbá mindezek tetejébe gyorsulni is fog a vízáram sebessége, nem? Megannyi kínző kérdés...
 
Nekem volt szűkítve a 2071-em és a 2075-öm is, sőt a 2075-re egy megtömött reaktor is rá volt kapcsolva. Nem volt csepegésem, hosszú időn keresztül jól működött. Eheim szűkítővel dolgoztam, a reaktornál is tettem rá eheim bilincseket a családi béke és a saját magam nyugtatása céljából. Nem gondolom azt, hogy jobban kínozná a mocikat a szűkítés, mint az ha az adapternél csökkented a vízhozamot.
 
Mindkét ágat szűkítsd és a poppy jó, ha az tetszik.

Egy kicsit megkavar ez a hozzászólás, mindkét ágat lehet szűkíteni? Pár éve azt az információt kaptam a GA-s fiuktól, hogy a szívót nem ajánlatos, tisztánlátás végett kérdezem.

A témához, nekem egy 60 centis akváriumban Doaqua violet kifolyó van Vp-1, ennek erősen lefelé irányuló flow-ja van a 60 centi utolsó harmadánál eléri az aljzatot ez nem feltétlen jó, vagy nem tudom, hogy az e.
De lehet, hogy a Vp-2-őt kellett volna választani annál nagyobb a kifolyó rész átmérője, de azt meg az ADA 90-120 centis hosszúságra tervezte elvileg ?
De ezeket így csak emlékezetből mondom most nem működik az akvárium, amúgy az is közrejátszhat, hogy nem folyttotam le eléggé a szűrőt és túl nagy volt a violet glass - hoz a víznyomás, ki tudja.
 
Utoljára módosított:
Úgy látom itt főleg a kisebbekkel foglalkoztatok eddig... Nem tetszik az EHEIM inst. szett, amit a Limited ed. 2075-höz kaptam, gondolkodom az üveg megoldáson... 100 cm hosszú 50 cm mély akihoz érdemes még lilyzni?
 
Úgy látom itt főleg a kisebbekkel foglalkoztatok eddig... Nem tetszik az EHEIM inst. szett, amit a Limited ed. 2075-höz kaptam, gondolkodom az üveg megoldáson... 100 cm hosszú 50 cm mély akihoz érdemes még lilyzni?
Ha a 180x60x60cm-eshez érdemes akkor ehhez is. Nem függ a mérettől a lily használati előnye.
 
2075 EHEIM.. szerintem elég... nettó 180 literre, most az esőztetővel nagyon lobog a sallangos a felszín közelében...
Ha semmivel (külső fűtő, CO2 külső reaktor, vagy koszos csövek) nem fogod vissza a szűrő teljesítményét, akkor elég lehet egy 17 mm-s lilyvel szerintem. :)
 
Back
Oldal tetejére