• Most regisztráltál, de nem tudsz privát üzenetet küldeni?

    Kérjük olvasd el milyen korlátozások vonatkoznak rád, miután regisztrációd jóvá lett hagyva.
    Regisztrációs korlátozások

Növényes Tündérkeresztapa ajándéka

Lora89

Főkertész
Sziasztok!

Itt az ideje, hogy én is elindítsak egy saját naplót, mint lelkes kezdő... :) Ideje tagnak lennem!
Adott egy akvárium, ami már az én nappalimat díszíti. 2 hete nézegetem, tudom, hogy valamit kezdeném kell vele (mondták, hogy akarom).
A technikával nincs baj, GA építés volt 1 évvel ezelőtt kb. Főbb adatok:
60P, Twinstar 600SM lámpa, Eheim 2371 szűri visszafojtva, Co2 beoldással. Mérési adataim nincsenek, csapvizes volt eddig.
20210917_180600.jpg

A benne lévő Stau kuka, a parvulán még gondolkozom, hogy megmentsem-e vagy telepítsek újra.
A kövek kapni fognak egy sósavas fürdőt, ezen felül még választottam 1 nagyobb Dark Seiryu követ (legalábbis tippeljük, hogy az van az alga alatt). Ezt a jobb sarokba szeretném hátra a meglévőek mögé:
20210917_180552.jpg

Jelen pillanatban az a terv, hogy holnap nekiesek, és szétszedem. Az amazonia felső rétegeit megmentem, átmosom, így kerül vissza az akvába, esetleg teszek még rá egy 3 liternyi frisset. Alá Tropica táptalaj, ha már van itthon.
A parvula vagy marad, vagy jön helyette új. Bal sarokba hátra Rotala H'ra, a jobb sarokba hátra pedig Green Rotala fog kerülni. Valahová jobb középtérbe szeretnék egy Blyxát, az nagy vágyam :) Talán a kövek elé még beékelek néhány Pinnatifidát és Pogostemon helferit, de félek, hogy a parvula ezeket elnyomná.
20210917_180556.jpg

A guppik idővel biztosan elköltöznek, helyettük amanda lazac és kubati a megálmodott halfaj.

Egyébként még gondolkozom rajta, hogy előre és középre létrehozok egy szép fehér "utat", hogy ne legyen túlzottan zöld mezős. De ebben még nem vagyok túl biztos. Mindenesetre holnapig döntenem kell, mert be kell vásárolnom a Green Aquában.

Egyelőre itt tartok, az egyetlen biztos, hogy még semmi sem biztos, de nagy nap lesz a holnapi. Vagy a vasárnap. :cool:

Ha valakinek van kedve csatlakozni a folyamathoz, akár figyelni, akár tanácsokkal ellátni, mindenkinek örülök!
 
Utoljára módosított:
Sziasztok!
Ma végülis nekiálltam szétbontani, ami volt. Végtelen sok garnéla volt az akvában, úgy egy jó másfél órán át csak őket mentettem, mindenféle amatőr módszerrel. Csodás algatenyészetekkel találkoztam, nem tudom, hogy az üveg vagy én szenvedtem jobban amíg az algát súroltam le.
A kövek megkapták a sósavas jacuzzi élményt, utána még egy kis súrolást is. Van amin szépen előjöttek a fehér részek :)
20210919_183547.jpg
Nem mindegyikkel lett sikerem, van, ami nem is megy vissza az üvegbe.

Próbálkozom a köveket jól és a helyükön elképzelni, de úgy tűnik ez holnapra marad, az éjszakát az élőlényegy a vödörben töltik. Én pedig alszom egyet a dolgokra, hogy valójában hogyan is legyen, mert az eredeti, egyszerű elképzelés hirtelen sokat változik.

20210919_195607.jpg

Egyelőre a táptalajt szórtam be, az amazonia csak át van mosva, nem maszatolnék vele üveget egyelőre. A hátulja természetesen emelve lesz.

Növények tekintetében, parvula helyett Montecarlo lesz :)

Folyt. Köv. Holnap
 
Utoljára módosított:
Most bukkantam naplódra, és végtelenül örülök, hogy nem nyufi kecót építesz. 🐰

Amandát és Kubotait értem, de a neonokat is meneszted? :oops:
A Pinnatifidát képtelenség elnyomni, mert az utat tör magának (feltételezem, a hétköznapiról írtál, és nem az UK-ról). A Helferi jó választás. Ültetésnél hagyj kb. 0,5 centi helyet körülötte, és akkor szépen meg tud kapaszkodni a gyökérzet, ezáltal problémamentes lesz az átállása, mert a parvula nem fogja piszkálni. Hidd el, nagyon hamar jószomszédok lesznek. :)

Követés bekapcs. (Bár soha nem kapok értesítőt. :()
 
Most bukkantam naplódra, és végtelenül örülök, hogy nem nyufi kecót építesz. 🐰

Amandát és Kubotait értem, de a neonokat is meneszted? :oops:
A Pinnatifidát képtelenség elnyomni, mert az utat tör magának (feltételezem, a hétköznapiról írtál, és nem az UK-ról). A Helferi jó választás. Ültetésnél hagyj kb. 0,5 centi helyet körülötte, és akkor szépen meg tud kapaszkodni a gyökérzet, ezáltal problémamentes lesz az átállása, mert a parvula nem fogja piszkálni. Hidd el, nagyon hamar jószomszédok lesznek. :)

Követés bekapcs. (Bár soha nem kapok értesítőt. :()
Csodálkoztam is, hogy még nem jelentél meg itt 😀
A nyuszikecót most hozta reggel a GLS, az az esti projekt 😂😂 várat kaptak a drágáim :)
Éjjel megcsináltam a beültetést, még vannak hianyosságok, szűrőt nem inditottam be. De leírom majd ezt is :) és köszönöm a jótanácsaidat! ❤
 
Bocsánat, nem igazán volt erőm már fórumozni, litániákat írni meg pláne nem. Hétfőn Gergő feljött, segített finomhangolni a scape-t, egyébként elég ütős lett :)
20210920_190030.jpg

Egyébként még aznap este megcsináltam az ültetést, bormámorosan (ez szerintem sok mindent megmagyaráz), de csak csak elkészült. Aznap éjjel, kifogyva az RO vízből, végülis nem lett teljesen feltöltve.
20210920_234429.jpg

Növények:
MonteCarlo, Pogo helferiből 2 db-ot rejtettem el, Crypto Parva az árnyékos részben, itt-ott megtűzdelve Pinnatifidaval és 3 tő Blyxy is helyet kapott, random részeken. Háttérben, balról jobbra: Rotala Green, Colorata, H'ra.
Első este visszasóztam 120 tds-ig, vasárnap már 216-nál járt, a tegnapi vízcsere után már nem is sóztam, egy ideig még nem is fogok.
Tápozás Green Aqua Micro/macro/excel szentháromság, előírás szerűen. Hadd combosodjanak a növények. Ha ez elfogy, váltok APT Completere.20210920_224700.jpg

A lakók pár nap után visszakerültek a helyükre, volt némi csere is. Mondtam már, hogy le vagyok nyűgözve a Kubotaioktól, és Amanda lazacoktól? 😀
20210925_200945.jpg
Volt egyszer egy ösvényem is. Csúcszuperül nézett ki pár napig. Kaptak szegélyt is, de aztán.... végülis így áll most:
20210921_185140.jpg20210928_213530.jpg
Vagy erőt veszek magamon később és rendbehozom, vagy inkább eltüntetem a világ felszínéről is :)))

Holnap tervben van egy metszés, visszaültetés, az áruló Coloratat kivéve, mindenki szépen növekedik :)20210928_213440.jpg

Azt hiszem, így nagyvonalakban ennyi történt :)
 
Sziasztok!

Ma volt egy nagyobb "karbantartás". Növényigazítás, ki-befolyók átmosása (bevallom, nagyon ráfért), és az utat is újjávarázsoltam. Múlt héten már váltottam Ada tápozásra, vassal + easylife foszfáttal.
Bevallom, sikerült egy kubotait lehúznom a wc-n, úgy, hogy észre sem vettem. Nem is ez a durva, hanem hogy fél óra múlva még ott úszkált boldogan...
Hoztam ma még pár kubotait, zöld neont, illetve 8 süncsigát, hogy jóllakjanak az algatenyészettel, ami a köveken lerakódott. Azzal lesz még 1 köröm. Talán a colorata is megindult picit.
Így nagyvonalakban ennyi történt :)

20211012_212855.jpg
 

Attachments

  • 20211012_212154.jpg
    20211012_212154.jpg
    346.8 KB · Megtekintések: 19
Back
Oldal tetejére